Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@StepMom
Ahojky, nejspíš se nezadařilo. Ono se to trochu zkomplikovalo. Tři dny po potvrzené ovulaci z UZ jsem začala krvácet. Vlastně pořád nevím co to bylo, jestli ms nebo nějaké dysfunkční krvácení. Dostala jsem Norethisteron na zastavení krvácení a ten jsem včera dobrala, takže čekám na ms a pak začnu druhý cyklus a doktor hned doporučuje IUI. Do toho se mi teda vůbec nechce, ráda bych ještě alespoň druhý cyklus zkusila přirozeně.
Vy se pokusíte přirozeně nebo také IUI?
Já chodím do pronatalu, zatím na webovkám mají, že fungují normálně, tak uvidíme…
@Apronka To je mi líto.
Hele my jsme změnili centrum, přešli jsme z Iscare do IVF Cube a tam doktorka říkala, že když má manžel 100% spermio, tak je IUI zbytečné, jelikož nemá procentuelně větší úspěšnost než klasický styk. Jedno IUI jsme měli v září a je to akorát stresující. Pro nás holky i pro ty chlapy. Já bych se do toho nenechala tlačit, být tebou. ![]()
@StepMom
Děkuju
asi mas pravdu. Našla jsem i nejakou zahranicni studii, kde psali, ze uspech u pcos s femarou bez iui je stejny jako s iui. Tak si rikam, jestli tohle nedelaji schvalne, aby centra vydelavali. A spermio manzel ma naprosto v poradku. Nejspis to tak udelam. Tenhle měsíc jeste zkusíme prirozene a pak když to nevyjde tak iui.
ale stejne by me zajimalo proč jsem to dostala 17dc…nikdy se mi to nestalo a ja jakmile nevim pricinu tak jsem nesva
vždycky jsem ji mela pravidelnou…
A jak vlastně zvladas metformin? Me doktor rikal, ze ho pise az jako posledni moznost, protoze po nem byva pacientkam zle
@Apronka Myslím, že to je jak píšeš. Z IUI jim kápne alespoň něco od pojišťovny. Takhle seš pro ně neperspektivní pacientka.
Kazíš jim business. ![]()
Hele a doktor ti neřekl možnou příčinu toho krvácení? Zjišťovali to vůbec?
My už se snažíme přes 2 roky, takže jsme nakonec svolili k IVF, které nám následně (až po schválení pojišťovnou) rozmluvili kvůli tomu riziku.
Takže doktorka řekla, že jediná a asi poslední možnost je ten Metformin a pak s Femarou dohromady. Zatím mi špatně není. Ale uvidíme, až nasadím tu druhou tabletku denně (začíná se s jednou).
Ještě uvažuju nad laparkou, ale nechce se mi do operace. ![]()
Jak dlouho se snažíte?
@StepMom
Jen řekl, že se někdy stává, že se část sliznice odloučí a pak zase doroste, ale stejně z toho nejsem moudrá. Vysvětluju si to jako hormonální poruchu, málo progesteronu nebo tak něco… sice jsem i četla, že ženy s pcos můžou mít ovulační krvácení silnější a dá se pak snadno zaměnit s ms, ale to si nepřipouštim, pak bych si zase dělala naděje, znám se ![]()
Mě řekl něco podobného, o IVF se teda vůbec nezmínil, ale že jako poslední možnost nechává metformin v případě, že pacientka nereaguje dostatečně na Femaru. U mě nezmínil laparku, ale zmínil HyFoSy což je snad jakási tekutina nebo pěna, kterou zjistí průchodnost vejcovodů… ale zatím mi tohle vyšetření nechystá.
My se snažíme 15 měsíců… pro mě nekonečné
já když si vzpomenu jak jsem byla vloni nedočkavá už u pár měsíců snažení, tak se musím smát…
@Apronka Ahoj, dlouho jsem se tu neukázala. Jak to s tebou vypadá, nějaké pozitivní zprávy? ![]()
@StepMom
Ahojky,
já také až teď. Bohužel žádné pozitivní zprávy. I když jak se to vezme… dohodli jsme se, že IUI ještě nepodstoupíme a kupodivu nás nikdo nepřemlouval, řekli, že nás do ničeho nenutí a vzhledem k tomu, že je spermiogram ok není důvod, proč to nezkusit ještě přirozeně. Takže jsem dostala ovitrelle na vyvolání ovulace, poté brala gynprodyl na podporu a bohužel nic. Momentálně začínám další cyklus a uvidíme co dál. Nejspíš se ještě jednou pokusíme bez inseminace.
Ale můžu ti říct, že to je hrozný, pořád se mi honí hlavou, proč se to nepovedlo, jestli nemám průchodný vejcovody, nebo plodný hlen…atd. už jsem připadám jak magor
co u tebe? nějaký dobrý zprávy?
@Apronka To mě mrzí.
Doufala jsem, že alespoň někdo rozbije ty měsíce smůly a přijde s pozitivní zprávou.
U mě taky žádná změna. Po Metforminu jsem sice konečně měla po půl roce ovulaci, ale ve čtvrtek to mám dostat a test negativní. Pořád přemýšlím, zda není problém v kvalitě vajíček? My s PCO je nemáme údajně nějaké valné kvality, takže.. přemýšlím, zda ztrácet čas s Femarou nebo jít do toho IVF s minimální stimulací.
Kéž by za mě někdo rozhodl.
![]()
@StepMom
Pořád je naděje, tak uvidíš
ale je pravda, že já měla negativní test 14 DPO a už jsem taky nevěřila na zázraky. Přesně to s těma vajíčkama, jak píšeš, se mi taky honilo hlavou…co je u mě špatně. Přitom na kvalitu pořád beru inositol od září a další vitaminy. Jsem zvědavá co mi příští týden doktor řekne.
Tak asi záleží jak se k tomu oba stavíte. Já bych na IVF jít teď nemohla, manžel na to není psychicky připravený. Pořád doufá, že to vyjde přirozeně. Ale už na něm vidím, že tomu taky přestává věřit. U mě je úspěch, že souhlasí s IUI příští cyklus.
![]()
@Apronka Bez úspěchu, jsem 4 DC a včera jsem nasadila Femaru, tak uvidíme.
Snažit se budeme doma.
Dávám Femaře max 2 cykly a pak zkusíme nakonec to IVF. Přece jen čekat 2,5 roku už je dost na psychiku a i když já mám čas, manžel není nejmladší. ![]()
Je mi líto, že manžel nechce na IVF, ale ono to má někdy vývoj, to snažení. Přece jen pro chlapa je to selhání jeho chlapské podstaty - počít potomka přirozeně, takže chápu, že to může trvat. Nicméně může se to povést i s IUI. ![]()
Kdy bys na něj měla jít?
@StepMom
Tak to mě mrzí, že to nevyšlo. Ale musíme věřit, že to vyjde příště.
Já jsem 11 dc, takže už mám po Femaře a pozítří jdu na kontrolu. Ještě chceme jeden cyklus zkusit doma a pak IUI. I když doktor sám říkal posledně, že ta šance s IUI není o moc vetší. Ani netuším jak dlouho lze takhle brát Femaru. Nevíš? je to nějak omezený nebo lze brát klidně půl roku a dýl?
Jinak já tenhle cyklus začala jíst i na plodný hlen grep a pít zelený čaj, už nevím co bych zkusila ![]()
@Apronka Tak to seš týden přede mnou, takže doufám, že oznámíš o týden dříve těhotenství. ![]()
Hele vůbec nevím, jak se dlouho může Femara brát.
Kolikátý cyklus si ji teď měla?
Já jdu na ultrazvuk taky ve čtvrtek (7DC), tak doufám, že mi tam alespoň něco naroste do té doby.
A pak asi příští týden někdy.
Jinak ty jo, na plodný hlen jsem nikdy asi nic nezkoušela. Jsem zvědavá, jestli zpozoruješ nějaké změny. ![]()
Je strašně zajímavé, jak tu první polovinu cyklu do ovulace, jsem úplně vyklidněná a od ovulace mě dostihnou ty nervy a stres.
Takže teď si užívám tu psychickou pohodu. ![]()
@StepMom
Tak to úplně přesně mluvis o me. Do ovulace nic neřeším, jsem v pohode a jakmile vim, ze probehla, tak nervy. Ja uz tomu nejak ani nevěřím, že ty dvě čárky uvidim ![]()
Ja ji ted brala třetí cyklus. Ale první jsem tam prisla, uz byl folikul praskly a čtyři dny na to jsem se rozkrvacela a ted druhy cyklus byl poprve se vsim všudy, tzn. i s ovitrellem a gynprodylem.
Moc ti drzim palce, zaslouzila by sis uz po takove dobe konecne dobre zprávy. ![]()
@Apronka Víš co mi pořád říká manžel? Že běžný zdravý pár otěhotní do roka (tzn. 12× ovulace = 12 pokusů). Takže mám začít pořádně vyšilovat, až budu mít těch 12 ovulací za sebou a pořád nebudu těhotná.
Ve finále má pravdu (uznávám to teď ve své emocionálně klidné polovině cyklu)
. Za těch 2,5 roku jsem měla ovulaci tak 5-6×, takže mám teoreticky ještě 6 ovu cyklů na to, abych se nezbláznila.
(Ber to s nadsázkou.)
Hlavně mi dej zítra vědět co na ultrazvuku, jak to vypadá. ![]()
@Apronka Ahooj, jak dopadl včerejší ultrazvuk? ![]()
Já mám 6 folikulů, cca 8 mm, ale není jasné, zda některý z nich bude dominantní. V pondělí jdu zase.
Pokud žádný z nich neporoste, tak nic. A pokud všechny, tak se to musí překlopit na IVF kvůli tomu počtu. ![]()