Finance a mateřství

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3200
12.3.12 14:24

Zakladatelko - a pročpak se tolik bráníš tomu si taky zkusit chvilku pracovat? Fakt jako příjem nula a třeba 15 tisíc je velký rozdíl, hned se Ti podaří si začít šetřit. Krom toho - píšeš, že studuješ VŠ - jaký obor? Určitě bych si našla zaměstnání, abych se případně mohla někam vrátit (i když to není jisté v dnešní době) a hlavně abych měla nějakou alespoň malou praxi, až budu po RD chtít jít znovu do práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
149
12.3.12 14:24
Anonymní píše:
Promiň, ale v tom co jsi napsala cítím odsouzení. Ale za co? Já taky chci aby se dítě mělo dobře. Ale mám zdravotní problémy a na rozdíl od tebe ve třiceti už mi to nemusí vůbec jít a dítěte bych se nemusela dočkat. Nehledě na to, že jsem s chlapem od patnácti let a tak po osmi letech vztahu máš nutkání posunout ho dál a hnízdit mnohem větší. Co ti na to mám říct? Já za to mohu, že se mi rozskočily hormony? Víš jak mi je? Nevím si rady, proto se zde radím. Proto zde peru své „špinavé prádlo“.
mitternacht píše:
Anonymní píše:
Tak to bych neměla dítě ani ve třiceti. Protože šestkrát odložit oba příjmy je nereálné a když to budeme lepit po dvou tisících měsíčně, tak to budeme šetřit roky.
A o tom to je. Najdi si práci a můžete ušetřit třeba 8tis. za měsíc!
Podívej se, je mi stejně jako tobě, stejně jako ty letos končím VŠ, stejně jako ty už přemýšlím o rodině. Ale víš jaký je mezi námi rozdíl? Chci žít tak, abych svému dítěti mohla dát, co bude potřebovat. Z tohoto důvodu nastupuju od září na doktorát a poloviční úvazek. Sice budu mít dítě ve 30, což ideální není, ale nebudeme žít z ruky do huby.
Láska je sice krásná a nepostradatelná věc, ale to dítě musí i něco jíst a v něčem musí chodit. A ty tady řešíš, jaké jsou výdaje na mimino, ale řešíš i fakt, že to dítě vyroste a brzy začne chodit do školy, kde už jsou výdaje několikanásobně vyšší?

Já jsem s chlapem taky od 15ti. Taky potřebuju posunout vztah dál. A posunovat budeme - svatbou. Dělej jak chceš, já ti říkám svůj názor a ty si z něj vyzmi to, co uznáš za vhodné :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8911
12.3.12 14:26
Anonymní píše: …To je blbý nápad?

Je to blbý nápad. Co když se ti otěhotnět nepovede tak, jak si plánuješ?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
149
12.3.12 14:26

A možná ti připadá, že tě odsuzuju. A částečně máš pravdu. Tvoje jednání mi připadá jako velmi nezodpovědné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8911
12.3.12 14:27
kacakaca píše:
Anonymní píše:
Tak to bych neměla dítě ani ve třiceti. Protože šestkrát odložit oba příjmy je nereálné a když to budeme lepit po dvou tisících měsíčně, tak to budeme šetřit roky.
Ale právě teď máte nejlepší podmínky pro šetření. Máte dva příjmy a výdaje za dva skromné lidi. Až budeš mít 4,5 tisíce rodičák a výdaje za dítě, tak si na nenadálé výdaje už nenašetříš vůbec. My teď jdeme do většího bydlení, tak jsem si určila jistý rozpočet a od loňska ho dodržuju, abych šetřila. Raději zelí s mrkví a polštářek na účtu než v noci nespat, co budu dělat než přijde rodičák.

Přesně tak! Není lepší doba na šetření peněz, než 2 bezdětní, pracující a vydělávající lidé. NIKDY v budoucnu už takto dobrá konstelace nebude. 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.3.12 14:28
mitternacht píše:
A možná ti připadá, že tě odsuzuju. A částečně máš pravdu. Tvoje jednání mi připadá jako velmi nezodpovědné.

Prosím tě o jakém jednání mluvíš? Jsem snad těhotná? Já se normálně ptám, jak to je? Jak to chodí? Na kolik to přijde? Nemám v rodině mimčo, tak to nevím. To je nezodpovědné? Já neřekla, že otěhotním po škole!!!! Já se ptám, coby kdyby. Ale ty jsi mne předem odsoudila a koukám, že nejsi jediná. :,(

• Citovat
  • Upravit
5077
12.3.12 14:30

Hele,
přítel vydělá 13tis, 3 tis. bydlení, něco na jídlo, spoření, oblečení atd. zbytek může ušetřit.
Ty vyděláš 12tis. a můžeš je celé ušetřit. Za rok budete mít hezké úspory a můžete se vrhnout na mimino. Hnízdit a posunovat vztah se dá i jinak než dítětem. Svatba, práce, bydlení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8566
12.3.12 14:32
Anonymní píše:

Ahoj, já došla teda zatím jenom sem. A už toto mě udivilo dost..Když byste bezdětí šetřili nějakou rezervu roky, jak byste potom mohli něco pořídit s dítětem? Vaše možnosti nyní jsou odkládat tak max.2000 měsíčně. S dítětem teda nebudete moct odložit nic. Co když přítel přijde o práci? Zaplatíte tedy z tvého rodičáku 3.000 za byt a zbyde vám 800 na měsíc pro vás dva a mimčo na jídlo a drogerii? Pokud opravdu nemáte nic našetřeno, ty nepracuješ a přítel vydělává jen 13.000 tak se mi to jako šťastné řešení rozhodně nezdá..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
149
12.3.12 14:33
Anonymní píše:
mitternacht píše:
Prosím tě o jakém jednání mluvíš? Jsem snad těhotná? Já se normálně ptám, jak to je? Jak to chodí? Na kolik to přijde? Nemám v rodině mimčo, tak to nevím. To je nezodpovědné? Já neřekla, že otěhotním po škole!!!! Já se ptám, coby kdyby. Ale ty jsi mne předem odsoudila a koukám, že nejsi jediná. :,(

Ale celé to píšeš tak, že sis už naplánovala otěhotnět okamžitě po škole. Přečti si, co píšeš - např. jak nechceš jít na rok do práce atd. Jinak samozřejmě nemám absolutně nic proti, když sonduješ, jaká je situace, na co se připravit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ncc1701
12.3.12 14:35

Já teda nechápu, proč píšete, že je nezodpovědná… hned v úvodním příspěvku píše, že se bojí, aby to finančně zvládla. Nemá představu, tak se ptá… To je známka nezodpovědnosti? :think:
Pár mých kamarádek také rodilo po škole, dneska už mají děti ve škole, ale všechny zvládaly zajistit potřeby dítěte, leckdy i bez tatínků… Ano, bylo to náročné období, ale šlo o priority i o pomoc rodiny (a že žádná není z bohatých poměrů). Také problémy s hledáním práce byly stejné jako by byly bezdětné, ale to je u nás dáno vysokou nezaměstnaností. Práci ale vždycky našly… Tak nevím :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.3.12 14:35

No tak to z toho cítíš ty, ale já to tak nemyslím. Proto se ptám. Nemám nic pevně dané. Je to pro mne jedna z variant. A proto se ptám, zda je to reálné. A odsuzovala bych úplně jiné lidi. Ale to prostě řešit nechci. Teď lituji, že jsem vlákno založila. Je asi špatné se na něco zeptat. Promiňte…teď se teprve cítím špatně.

mitternacht píše:
Anonymní píše:
mitternacht píše:
Prosím tě o jakém jednání mluvíš? Jsem snad těhotná? Já se normálně ptám, jak to je? Jak to chodí? Na kolik to přijde? Nemám v rodině mimčo, tak to nevím. To je nezodpovědné? Já neřekla, že otěhotním po škole!!!! Já se ptám, coby kdyby. Ale ty jsi mne předem odsoudila a koukám, že nejsi jediná. :,(
Ale celé to píšeš tak, že sis už naplánovala otěhotnět okamžitě po škole. Přečti si, co píšeš - např. jak nechceš jít na rok do práce atd. Jinak samozřejmě nemám absolutně nic proti, když sonduješ, jaká je situace, na co se připravit.
  • Citovat
  • Upravit
8911
12.3.12 14:36

Zakladatelko, nečil se. Ano, pochopení jsi nenašla. Já sice rozumím tvé touze, ale pokud by došlo i na činy, už bych taky pochopení neměla. :nevim:

Ber to tak, že ti odpovídají matky, které vědí o čem to je. Ty to nevíš, jen to tušíš (a proto se ptáš). Z naší negativní reakce by sis měla vzít to, že to asi opravdu není dobrý nápad a že ti to neříkám proto, že ti to nepřejeme (že jsme tak zlé a nepřející).

Najdi si práci, přijdeš na jiné myšlenky. Vztah posuňte jinak než dítětem. Pomáhej doučovat či hlídat děti, ať s nimi přijdeš do styku a potěší tě to. Šetři a vytvoř rezervy, zkus si, zda by ses dokázala bez partnera uživit. Vytvoř „hnízdo“, měj aspoň nějaký plán B (až to dítě budeš mít a něco se pokazí) a pak do toho jdi (za rok, za dva). ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7240
12.3.12 14:37

A já to vidím přesně opačně - věk na to máš, rozum očividně taky, s přítelem máte stabilní dlouhodobý vztah, tudíž dítě je přirozené pokračování. Pokud ho oba chcete a těšíte se, šla bych do toho. :hug: I když asi budete muset šetřit, s penězi (které píšeš, že budete mít), se dá v pohodě vyjít. Znám mnoho manželů, kteří mají i mnohem víc a vyjdou. Sice nekupují nic luxusního, nechodí na obědy do restaurací ani nejezdí k moři, ale prostě žijí běžným životem, občas zajedou na výlet, občas se rozmazlí novým tričkem.. a prostě to jde. Ono až budeš mít mimčo, sama zjistíš, že mu raději koupíš nové bodýčko, než sobě triko za 800. ;)
Neboj se toho, finančně na tom vážně nejste až tak špatně. Navíc určitě pomohou rodiče, spoustu věciček do začátku dostaneš od rodiny, kamarádek..

A tvoje otázky, ať jsem konkrétnější:

Jaké jsou zhruba výdaje na nutnou výbavičku pro miminko?
Pokud budeš kupovat použité (ať už po bazarech, z inzerátů nebo od kamarádek), počítej zhruba 1000 kočárek, základní oblečky 500, kosmetika na mimčo 200, postýlka 500, pro tebe věci do porodnice 3OO. - Ono do začátků stačí klidně jenom tři oblečky, zavinovačka, deka do postýlky, druhá nebo fusak do kočárku. Zbytek kupovat v minimálním množství až podle toho, co ti bude vyhovovat miminku oblékat a jak bude postupně dorůstat. Hodně taky záleží na ročním období - v létě oblékáš mnohem méně než v zimě.

Jaké jsou měsíční náklady na mimčo?
Různí se to podle toho, kolik miminku je i kolik pročůrá/projí. Řekněme 2-4OOO za plenky i jídlo. Plus cca 100 za kosmetiku. Později příkrmy, ale ty můžeš dělat doma, to se ztratí ve vašich oběděch (brambory člověk vaří pořád, koupíš květák, vám uděláš osmažený, prckovi ovaříš atd.).

Na co vše mám nárok coby nevdaná maminka, která nemá odpracováno?
Mám dojem, že podle nového zákona můžeš jet přes manžela (jestli to jde i u nesezdaných, to nevím) a mít 7600 na 3 roky. Ale není problém hned teď zvednout telefon a zavolat si na sociálku, rádi ti to vysvětlí i po telefonu.

Přítel vydělává cca 13 000 Kč měsíčně, na bydlení nám odchází cca 3 000 Kč, jsme schopni to finančně utáhnout?
Podle mého v pohodě i si něco ušetřit. Jde o to, jak jste zvyklí rozhazovat, jak se umíte uskromnit. Ber to tak, že tvoje mateřská miminku bez problému stačí, na bydlení dáte minimum, jde tedy o to, kolik utratíte vy. Hlavně asi na jídle, to bývají největší průtoky bokem. Počítej si aspoň dva tři týdny, kolik za jídlo utratíte, ať máš přehled a přestaneš se bát.

Jak dlouho běžně trvá otěhotnění po vysazení antikoncepce?
Někdo otěhotní hned při prvním cyklu, někdo třeba za rok, dva. To ti dopředu nikdo neřekne. Každopádně pokud chceš vysadit, doporučuju začít brát kyselinu listovou. Ta ti určitě neublíží, neboj. A je laciná.

Možná ti připadá, že to beru moc pozitivně, ale já sama nejsem zvyklá moc utrácet a i když jezdíme na výlety, kupujeme sladké a blbosti, moc dobře vidím, že kdyby fakt hořelo, dá se ušetřit moc moc. Spoustu let jsem tak žila, důvody jsou teď jedno, takže v tomhle mám dost zkušeností. Je to na vás, na vašich nárocích - z toho, co máte, se dá vyjít v pohodě, neboj.
Pokud chcete miminko, neváhala bych. Ono nikde není psané, že otěhotníš hned, navíc se i může stát, že to nepůjde, a pak by sis vyčítala každý měsíc, který jste prováhali.
Děti jsou radost a láska a stojí za všechny trable a omezení.. a prostě pohled na spící miminko, jeho úsměv, zajiskření očiček, to ti to všechno milionkrát vynahradí! :*

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8566
12.3.12 14:40
Anonymní píše:
Prémie ne, protože nepracuji. Finančí dary nedostávám, když něco dostanu od táty, odkládám to vždy!!!! Ale i tak…škola je drahá, moc toho zatím neušetřím. Napadlo mne vyhradit si místo a nakoupovat už do předu dle expiračky sunar, pleny, hračky apod. Abych to prostě měla dopředu. Když mi zbyde nějaká ta stovka, tak to prostě koupit a schovat. To je blbý nápad?

No toto mi teda přijde jako dost blbý nápad :) . Nevíš ani jestli se Ti podaří otěhotnět a už budeš nakupovat sunary do zásoby? :) A potom co s nima? Budeš je před vypršením doby trvanlivosti prodávat za polovic? A co když bude mít tvoje dítě na sunar alergii? Hraček spousta dostaneš, toto není priorita i kdybys nedostala..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14721
12.3.12 14:41
ncc1701 píše:
Já teda nechápu, proč píšete, že je nezodpovědná… hned v úvodním příspěvku píše, že se bojí, aby to finančně zvládla. Nemá představu, tak se ptá… To je známka nezodpovědnosti? :think:
Pár mých kamarádek také rodilo po škole, dneska už mají děti ve škole, ale všechny zvládaly zajistit potřeby dítěte, leckdy i bez tatínků… Ano, bylo to náročné období, ale šlo o priority i o pomoc rodiny (a že žádná není z bohatých poměrů). Také problémy s hledáním práce byly stejné jako by byly bezdětné, ale to je u nás dáno vysokou nezaměstnaností. Práci ale vždycky našly… Tak nevím :nevim:

Souhlas :palec:

I když já bych teda na místě zakladatelky ještě tak 2 roky odpracovala. Ať má nějakou praxi a nárok na PPM. Líp se po rodičáku hledá místo nebo se má člověk případně kam vrátit. A taky (bohužel) je třeba přemýšlet, jak by to zvládla v případě rozchodu s přítelem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí