Finance a mateřství

Napsat příspěvek
Velikost písma:
7240
12.3.12 14:41

Ale co jsem zapomněla dodat - musíte chtít oba! Jinak by ti přítel později třeba vyčítal, že jsi ho k tomu dohnala, že se musíte kvůli tobě uskromnit atd. Mohlo by vám to rozbít nebo alespoň narušit vztah a to bych neriskovala.
Musíte chtít oba!!
A pokud on se na to ještě necítí, zvolila bych kompromis - domluvit se, že tomu dáte řekněme symbolický rok nebo určíte nějaké datum - třeba tvoje 25. narozeniny. A pak se začnete snažit. Prostě dát si čas, aby on se začal opravdu těšit a ty jsi věděla, že tě to nepřejde, že po něm takhle strašně budeš toužit i časem, ne jenom pár měsíců, dokud to s tebou mlátí. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5077
12.3.12 14:42

Já teda psala, že mi přijde nezodpovědné pořídit si dítě, aniž bych pro něj měla dostatečné zázemí a aniž bych měla jistotu, že ho zvládneme uživit, i kdyby muž přišel o práci. Ne, že je zakladatelka nezodpovědná. To si tu špatně vykládáte.
Vidím jaké jsou náklady, jak všechno zdražuje a jak rostou potřeby dětí. Za chvíli přijde školka, kurzy, škola, tábory, výlety a to se peníze jen posypou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8911
12.3.12 14:43

Mmch, kdyby sis našla práci, jen třeba za 10.000 Kč měsíčně a celou svojí výplatu odložila (a žili jste dál jen z partnerova příjmu jako teď), tak za rok, máš naspořeno 120.000 Kč! A to už je víc než těch 6 platů rezervy (pokud přítel bude brát dál 13.000 Kč a ty vydělávat nebudeš), o kterých tu byla řeč. 8)

Příspěvek upraven 12.03.12 v 14:45

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
580
12.3.12 14:43

Já myslím, že s příjmem 13 tis., z toho - 3 tis. na bydlení, tzn. zbyde 10 tis. + tvoje rodičovská (počítám 3,8 tis.) byste při troše uskromnění se vyjít mohli. Ale počítala bych nejhorší variantu výdajů na díte, což je při nekojení a nákupu hypoalergenního mlíka (třeba my alergici nejsme ani jeden, ale v porodnici mi jej nařídili dávat) měsíčně 2 000,– Kč. No, počítej s tím, že prostě s desítkou měsíčně musíte vyjít vy dva - jídlo, drogerka, cestovné do práce atd. atd., rodičovskou ti skoro celou spolkne dítě. Pokud jsi ochotná kupovat z druhé ruky, pak si troufnu říct, že do desítky se na výbavičku vlezeš. A těch 30 tis. bych si nechala na horší časy. Pokud miminko tak strašně chceš, tak relativně (až tedy na ten byt, ale budete mít větší) bych si možná i troufla, ale … určitě bych se nejdříve vdala. Ono se totiž vážně může stát, že se na tebe přítel vykašle a nejednomu nej páru na světě se po narození dítěte vše pokazilo. A co pak? Jako k manželce k tobě alespoň bude mít přítel více povinností. Takhle může v klidu prásknout do bot a platit jen alimenty, z 13 tis. platu ne zase až tak velké. Zase, školu máš, momentálně se učitelé propouštějí, je málo dětí ve školách, ale je hodně dětí ve školkách a silné ročníky zase nastoupí do škol a učitelé se budou přijímat. Samozřejmě ideální by bylo počkat, našetřit, něco si odpracovat…ono někteří si tohle dokolečka říkají ještě ve 35 letech, pořád nemají dost velké rezervy a nakonec z těch rezerv platí umělko, aby vůbec měli alespoň jedno dítě. Pár takových holek znám :nevim: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2486
12.3.12 14:44

Ahoj, hele já bych udělala kompromis. Nastoupila bych do práce, stejně nevíš za jak dlouho otěhotníš, když odpracuješ ten rok, pokud nebudeš na rizikovém, tak si věci na miminko za dobu trvání těhotenství pořídíš úplně v klidu. Pokud budeš těhotnět třeba rok a pak ještě dalších 7 měsíců v práci, tak si i došetříš nějakou rezervu k těm 40 tisícům, byt mít budete, 2+1 stačí podle mě úplně bohatě. Když budeš kupovat bazárkové věci (mrkni třeba na mimibazar), tak tě to bude stát pár tisíc, ono spoustu těch blbin co se dnes kupuje (mantinely, nebesa a já nevím co…) vůbec mimčo nepotřebuje, to kupují maminky, že je to baví. Já mám 38, čekám první dítě a nového nemám skoro nic, protože mi to připadá jako vyhazování peněz (ne že bych je neměla). Jestli máš zdravotní problémy a fakt čekat nechceš, partner je zodpovědný - na to bacha (!) protože jinak pokud bys otěhotněla bez těch odpracovaných 270 nebo kolik je to dní, tak budeš ve velkém finančním maléru - osobně bych na chlapa nespoléhla a radši ten rok odpracovala… chápu zdravotní potíže, to je jediný důvod proč bych moc nečekala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.3.12 14:45

Ten sunar byla blbost, přiznávám. Ale tak plínkám se nic nestane, hračkám a oblečkům taky ne apod. Asi je to blbý nápad, nevím, ptám se.

Kallkapa píše:
Anonymní píše:
Prémie ne, protože nepracuji. Finančí dary nedostávám, když něco dostanu od táty, odkládám to vždy!!!! Ale i tak…škola je drahá, moc toho zatím neušetřím. Napadlo mne vyhradit si místo a nakoupovat už do předu dle expiračky sunar, pleny, hračky apod. Abych to prostě měla dopředu. Když mi zbyde nějaká ta stovka, tak to prostě koupit a schovat. To je blbý nápad?
No toto mi teda přijde jako dost blbý nápad :) . Nevíš ani jestli se Ti podaří otěhotnět a už budeš nakupovat sunary do zásoby? :) A potom co s nima? Budeš je před vypršením doby trvanlivosti prodávat za polovic? A co když bude mít tvoje dítě na sunar alergii? Hraček spousta dostaneš, toto není priorita i kdybys nedostala..
  • Citovat
  • Upravit
5077
12.3.12 14:46

A pořád čekám na odpověď. I když se budete od května snažit, co budeš dělat během toho snažení se? Ono to může trvat měsíce i roky. Právě nechápu, proč jsi tak rychle odmávla tu práci, třeba jen na rok, že je to zbytečné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8911
12.3.12 14:48
Anonymní píše:
Ten sunar byla blbost, přiznávám. Ale tak plínkám se nic nestane, hračkám a oblečkům taky ne apod. Asi je to blbý nápad, nevím, ptám se…

Já bych to vážně nedělala. Jak nejsem pověrčivá, tak bych to opravdu nechala až na dobu, kdy budeš těhotná. Pak bych těch 9 měsíců klidně syslila. Ale dopředu ne, to si tak akorát zaděláváš na malér, že to otěhotnění fakt jak na sviňu nepůjde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
12.3.12 14:51

Zakladatelko asi budu jediná, která tě povzbudí :)

1. výbavička mě stála dost málo (kočárek z bazaru za 3500, postýlka 500, oblečení od príbuzných + z bazaru 1000 - do zhruba 7 měsíců, pak jsem koupila další balík za 500 a v tom je stále. Občas něco někde dokoupím, ale málo. Autosedačku jsme měli půjčenou). Vešli jsme se do 10 000, po kočáru byla nejdražší hrací deka :)
  1. dokud nebyly příkrmy, tak mě stál jenom plíny. Naštěstí snese levné tesco, babylove plíny. Takže to ze začátku bylo tak 700 za měsíc, teď do 500. UM pije jenom jeden druh a až od 9. měsíce a vychází to tak na 200 měsíčně. Příkrmy - skleničky - jsem dávala málo, radši uvařím, vyjde to na pár korun, pokud nechceš vše bio. Kosmetiku moc nepotřebuje - ta nás za celou dobu vyšla tak na 500, to samé lékárna (a to do ní počítám odsávačku hlenů na vysavač). Boty už jsou horší, ale kolem 500 se dají sehnat slušné.
  1. teď si už budeš moci zvolit délku rodičáku 3 nebo 4 roky. Pokud tvůj příjem a otce dítěte nepřesáhne 2,5 násobek životního minima, máte nárok na příspěvek na dítě. Otec dítěte si ho může odečíst z daní - to je další zhruba 1000 každý měsíc navíc k platu.
  1. s těmi vašimi příjmy se to utáhnout dá. A pokud máš zdravotní problém, šla bych do toho. Radši chudá ale šťastná s dítětem, než materiálně zabezpečená ale bez dítěte a nešťastná.

Jinak práci seženeš i s dítětem. Jenom je dobré mít hlídací babičky.
Otěhotněla jsem neplánovaně (hned po vysazení antikoncepce) bez finančních rezerv, s chlapem co moc nevydělává. Ale jsme štastní, že mrňouse máme. Jinak píšu bakalářku o zaměstnávání rodičů dětí, a už i zaměstnavatelé si uvědomují, že na mnoho pozic je lepší vzít osobu se vzděláním, s dětmi, bez praxe než bezdětnou, která jim po drahém zaškolení odejde na rodičák a oni musí někoho shánět na dobu určitou na její pozici.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní

Ale já neodmávla práci. Samozřejmě, že půjdu do práce a chci při práci dálkově studovat Mgr., abych měla i praxi i plné vzdělání. Já se ale bavím o situaci, že při neodpracovaných 270 dnech otěhotním. Vysadím prášky s tím, že to nepůjde (zdravotní stav a navíc 10 let braní antikoncepce) a ono lup a budu za dva měsíce v tom a třeba v rizikovém. Prostě to řeším pro všechny případy. Řeším to jako krizovou variantu.

Laaja píše:
A pořád čekám na odpověď. I když se budete od května snažit, co budeš dělat během toho snažení se? Ono to může trvat měsíce i roky. Právě nechápu, proč jsi tak rychle odmávla tu práci, třeba jen na rok, že je to zbytečné.
  • Citovat
  • Upravit
8566

Tak jsem to tak nějak rychle proletěla. Píšeš, že jakmile otěhotníš, budete se stěhovat do bytu 2plus jedna. Nepočítej tedy s výdaji na bydlení 3000 jako platíte teď ale už s náklady za větší byt. To bude kolik? Mě to teda jako šťastné rozhodnutí nepřijde jak už jsem psala, ale konečené rozhodnutí bude samo na tobě. Výdaje na mimčo jsou strašně individuální, některé jsou alergické, některé mají atopické exémy atd. a potřebují speciální péči, která je samozřejmě dražší. Umělou výživu dopředu rozhodně nekupuj - z důvodů, které jsem již popsala. Navíc můžeš kojit a nevíš, od jakého měsíce budeš výživu potřebovat. Hračkama bych si hlavu zatím vůbec nelámala. Ideál by byl, nastoupit fakt alespon na ten rok do práce. Psala si, že si učitelka. Já si naopak myslím, že učitelka najde práci vždy. Jaké odborné předměty tedy budeš učit? Další vykřičník, který v textu vidím je přítel. Píšeš, že tou myšlenkou vůbec nadšený neví a dokonce se tomu bránil zuby nechty. Nadhodil tedy pod nátlakem (podle mého pocitu) nějaké datum (až dostuduješ), aby měl nachvilku klid. Pokud o dítěti nebude partner stoprocentně přesvědčen, nenuť ho do toho.. nemuselo by to dobře dopadnout. Být tebou najdu si práci (nebo si hodím inzerát na doučování - těch předmětů, které budeš učit) a peníze odkládám (stejně teď asi žijete jen z přítelova platu?), takže celý tvůj plat můžete odkládat. Když odkládáte celý jeden plat, máte přece za rok našetřené pěkné penízky a navíc mateřskou, což považuji za pěkné přilepšení. Rok sletí jak voda, držím palce :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pst007
12.3.12 14:53
Laaja píše:

taky mi to tak přijde… když se nezapracuješ teď anebudeš se mít pak kam vrátit, jak chceš s malým dítětem a bez praxe hledat potom práci? Zvládnete pak žít z 13tisíc ?

• Citovat
  • Upravit
5077
12.3.12 14:56

Tak v tom případě si najdi práci, po 3m v ní vysadíš antikoncepci a zbytek bude na osodu.
A Kallkapa má dobrou poznámku, že v bytě 2+1 budou vyšší náklady. S tím taky musíte počítat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.3.12 14:58

Kallkapo, v květnu státnicuji a měla bych být učitelkou odborných předmětů z oblasti obchodu a služeb. Bohužel jsem rozeslala desítky životopisů do různých škol a odpovědi totožné. Slučují se školy, učitelé se propouští, nenabírají. Mrzí mě to. Mám ráda děti (i ty odrostlejší puberťáky), takže krom vlastního chci pracovat i s cizími.

Já vím, asi máte všichni pravdu. Půjdu do práce, ale bojím se toho, že ji nenajdu, budu hledat rok a půl jak moje máma, pak rok miminálně pracovat, pak se dva roky snažit a ono je to hop hop hop a bude mi 28 let a ono to nepůjde kvůli mému zdraví a jaký smysl by pak měl můj život, bez dítěte? Bojím se toho…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.3.12 14:58
Laaja píše:
Tak v tom případě si najdi práci, po 3m v ní vysadíš antikoncepci a zbytek bude na osodu.
A Kallkapa má dobrou poznámku, že v bytě 2+1 budou vyšší náklady. S tím taky musíte počítat.

JJ, vím, už jsme se o tom bavili, budou dle předběžného propočtu vyšší zhruba o tisíc až dvanáct set. Vše zjištuji předem, abych měla přehled…

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí

K2 Complex