Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
1. výdaje jsou takový jaký si je uděláš. Pokud se spokojíš s tím, že někdo spoustou věcí obdaruje po svých dětech, tak dost ušetříš, kočár lze taky koupit z druhé ruky…
2. nás třeba prvních 1/2 roku stál malý akorát plínky cca 1000kč měsíčně, protože jsem kojila, pak nastaly příkrmy a to už je trochu znát. Nejhorší jsou potom koupě botiček, protože chceš, aby dítě mělo kloudný a to je cena od 500kč výš, ale taky se daj chytnout akce…Zrovna jako na plínky. Nakoupili jsme třeba větší množství v akci a pak jsme 2 měsíce nemuseli kupovat.
3. s tím moc neporadím, neb teď se to dost měnilo
4. pokud platíte na bydlení tak málo, tak si myslím, že by jste to zvládli.
5. to je individuální, mě to třeba trvalo 2 roky a někdo otěhotní na první šťouchnutí.
Já právě plánuji vše kupovat z druhé ruky. Prcek to stejně nevnímá. Koupím kočárek, autosedačku a oblečení v bazárku. Postýlku mám po mně, do ní koupím jen matračku. Pak se nakoupí dudlíky, hrníčky, odsávačka nové. A co ještě všechno potřebuji mít nakoupeno už před porodem?
No jo, ale já moc čekat nechci – kvůli zdravotnímu stavu. Tím, že budu rok pracovat a pak budu mít nárok na PPM si asi z dlouhodobého hlediska moc životní úroveň nezvýším. A pracovat pět let a pak mít dítě? To by znamenalo mít první dítě v 29 letech…a to je podle mne pozdě.
Anonymní píše:
No jo, ale já moc čekat nechci – kvůli zdravotnímu stavu. Tím, že budu rok pracovat a pak budu mít nárok na PPM si asi z dlouhodobého hlediska moc životní úroveň nezvýším. A pracovat pět let a pak mít dítě? To by znamenalo mít první dítě v 29 letech…a to je podle mne pozdě.
Z dlouhodobého hlediska ne, ale počítej s tím, že budete obracet každou korunu a každá kačka bude dobrá!
ono je důležité mít našetřeny rezervy, co kdyby něco, pokud se plánuje…podívej, u nás dvojky, za UM, když bylo třeba 2000 měsíčně + 2000za plíny, když budeš potřebovat koupit něco většího -odejde pračka, TV, lednička… tak prostě musí být rezervy, chlap může přijít o práci… za výbavičku neutším,kolik jsme dali, hodně jsme dostali, kupovali z bazaru, netuším ![]()
jako matka žijíc se svým přítelem nemáš nárok na nic, jen na rodičovský příspěvek, pokud jsi nepracovala - vyživovací povinnost k tobě i dítěti by měl on
otěhotnět můžeš hned a nebo taky nikdy -nikdy nevíš ![]()
Na internetu jsem našla tuto klauzuli. „Výjimkou jsou studentky, které úspěšně ukončily studium a počátek 6. týdne před stanoveným termínem porodu připadne do 270 dnů od jeho ukončení. V takovém případě se doba studia na střední, vyšší odborné či vysoké škole do doby účasti na nemocenském pojištění započítává.“. Pokud dobře počítám, tak pokud otěhotním chvíli po ukončení studia, budu mít nárok na mateřskou?????
Anonymní píše:
Na internetu jsem našla tuto klauzuli. „Výjimkou jsou studentky, které úspěšně ukončily studium a počátek 6. týdne před stanoveným termínem porodu připadne do 270 dnů od jeho ukončení. V takovém případě se doba studia na střední, vyšší odborné či vysoké škole do doby účasti na nemocenském pojištění započítává.“. Pokud dobře počítám, tak pokud otěhotním chvíli po ukončení studia, budu mít nárok na mateřskou?????
z jakého je to data? podle mě už to neplatí ![]()
Ahoj,
na vašem místě bych to ještě o rok odložila. Ty si najdi práci a vydělejte nějaké peníze a hlavně našetřete. Bez odpracovaných let budeš mít nárok jen na rodičák ve výši 3800kč, jestli se nepletu. Jo a v 1+1 s miminem a psem se zblázníte.
A k dotazům:
1. tak kolem 30tis.
2. kolem 3tis. (oblečení, kosmetika, jídlo, hračky)
3. dostaneš pouze ten rodičovský příspěvek 3800kč
4. přítel vydělává dost málo, bála bych se, že se zadlužíte
5. u každého je to různé, můžou to být od 3m dál
Anonymní píše:
VŠ, pokud nenastoupíš hned někam do práce, ztrácí úplně na hodnotě. Uvědom si, že až jednou budeš chtít pracovat, budeš absolvent (mínus) s dítětem v péči (mínus). I to ti sníží životní úroveň. Ten rok praxe ti cosi dá a budeš mít nárok na mateřskou (6 měsíců) a možná i volbu rodičáku (nejsem si jistá, jak je to u neprovdaných + nízký příjem chlapa).
Výbavička je skutečně dle ochoty utrácet a štěstí (někdo sežene trojkombinaci za 400,–, jiný koupí za 20tisíc), mimčo stojí také dle toho a první půlrok je nejlevnější (pokud jde kojení) cca 1000,– měsíčně. To utáhnutí - dělala bych si pár měsíců soupis příjmů a výdajů, jinak to nezjistíš, neb každý to má jinak. Já otěhotněla hned první cyklus, ale pokazilo se to a trvalo dva roky, než jsem donosila. Tolik za mne.
Borisko, to já právě nevím, tam datum není. Psala jsem na sociální odbor tady u nás, snad mi odepíší. Já vím, že přítel vydělává málo, ale má strach hledat jiné zaměstnání, že nenajde, nebo najde a vyhodí ho. Tady má jistotu, že ho nepropustí S tím našetřením. Kolik si myslíte, že je třeba mít tedy tu rezervu? Sto tisíc? Víc? Míň? Udělat si takovou rezervu je přece otázka strašně moc let…
Anonymní píše:
Borisko, to já právě nevím, tam datum není. Psala jsem na sociální odbor tady u nás, snad mi odepíší. Já vím, že přítel vydělává málo, ale má strach hledat jiné zaměstnání, že nenajde, nebo najde a vyhodí ho. Tady má jistotu, že ho nepropustí S tím našetřením. Kolik si myslíte, že je třeba mít tedy tu rezervu? Sto tisíc? Víc? Míň? Udělat si takovou rezervu je přece otázka strašně moc let…
Rezerva by měla být ideálně 6 měsíčních příjmů rodiny.
Ale o tom to je. Mít rezervu, třeba i 50tis, kdyby se něco stalo. Budete žít z ruky do huby a před každou výplatou budeš řešit, jestli budeš mít na jídlo pro dítě. Pak vám odejde pračky, rozbije se auto a jste v háji. Zadlužíte se a už to pojede. Po rodičáku budeš mít problém sehnat práci. Jak tu někdo psal, vysokoškolák bez praxe s dítětem. To je dost velké mínus.
Asi si to představuješ dost růžově a nelíbí se ti, co ti tady píšeme. Ale věř tomu, že to co píšeme je realita. Jsi mladá, rok dva v práci tě nic stát nebude. Pořídíte si větší bydlení, něco našetříte, přítel si třeba najde lepší práci, aby bezproblémů uživil tebe i děti. A ty se budeš mít kam po rodičáku vrátit, myslím tím do práce.
Tak to bych neměla dítě ani ve třiceti. Protože šestkrát odložit oba příjmy je nereálné a když to budeme lepit po dvou tisících měsíčně, tak to budeme šetřit roky.
Nechci být hnusná, ale podle mě je tvé rozhodnutí, mít dítě okamžitě po škole, šíleně sobecké. Vůči partnerovi - protože bude mít závazek živit tebe i dítě, a i vůči tomu dítěti. Dodělej školu, vezměte se, najdi si práci, našetřete nějaké peníze, a pak se teprve množte.
Ahoj holky, chci se poradit. Je mi 23 let, letos v květnu ukončuji studium na VŠ. Mám stabilního přítele už téměř 8 let a téměř rok se mnou pěkně lomcují hormony. Koukám po každé mamině s bříškem, s kočárkem, po každém škvrněti a je mi do breku, že to nejsem já. Brečím málem i u reklamy apod. Strašně toužím po prckovi. Přítel se zuby nehty bránil, ale nedávno jsme se dohodli, že jak ukončím školu uvidíme, jak na tom budeme a případně se začneme snažit. Od 15 let beru antikoncepci, nyní bych ji chtěla v květnu vysadit. Bydlíme v 1+1 a máme velkého psa. No a nyní se dostávám k těm svým dotazům.
Já vím, jsou to takové dotazy, na které se dá odpovědět „každý to má jinak“. Ale já nemám přehled, potřebuji se od něčeho odrazit. Prosím, řekněte mi své názory. Moc toužím po miminku a jediné čeho se bojím je, abychom to finančně zvládli…