Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Lemonkas píše:
tak jdi pracovat do děcáku…kámošku tam ted vzali s gymplem a bere celkem dost a le bude si muset dodělat právě nějaký pedagogický minimum
No to jdi a pak zabírej místo lidem s praxí a školou v oboru ![]()
lleennttiillkkaa píše:Lemonkas píše:No to jdi a pak zabírej místo lidem s praxí a školou v oboru
tak jdi pracovat do děcáku…kámošku tam ted vzali s gymplem a bere celkem dost a le bude si muset dodělat právě nějaký pedagogický minimum
No já si myslím, že trh práce je poměrně svobodný a pokud budou mít na výběr člověka s praxí a vzděláním v oboru, případně člověka bez, tak si vezmou toho lepšího. Zakladatelko, takhle bych to vůbec nebrala a hledala, kde to jen půjde ![]()
V oboru? Tohle je zrovna práce, která spadá do kategorie pedagogického vzdělání. Tj. školu bych na to měla. A zabírat místo lidem s praxí? Kdybych to brala takto, tak nemůžu nikam, protože já praxi nemám.
lleennttiillkkaa píše:Lemonkas píše:No to jdi a pak zabírej místo lidem s praxí a školou v oboru
Anonymní píše:Lemonkas píše:
tak jdi pracovat do děcáku…kámošku tam ted vzali s gymplem a bere celkem dost a le bude si muset dodělat právě nějaký pedagogický minimumJJ, to je také věc na zvážení. Akorát tyto instituce nedávají inzeráty, že hledají zaměstnance, to budu muset oblítat.
**Zakladatelko, my jsme teď přijali holčinu, která právě dostudovala na VŠ (Mgr.). Přijali ji u nás jako recepční v hotelu a holčina je ráda, že tak rychle po VŠ sehnala práci a že nezapomene jazyky. Jasně, že to má jenom jako přechodnou práci a bude si zatím něco hledat ve svém oboru. Další dvě kolegyně -recepční , studují dálkově VŠ a já tam při rodičáku pracuji na část. úvazek******
Anonymní píše:
V oboru? Tohle je zrovna práce, která spadá do kategorie pedagogického vzdělání. Tj. školu bych na to měla. A zabírat místo lidem s praxí? Kdybych to brala takto, tak nemůžu nikam, protože já praxi nemám.lleennttiillkkaa píše:Lemonkas píše:No to jdi a pak zabírej místo lidem s praxí a školou v oboru
co je to za blbou hlášku? Když dají přednost jí před jinýma,tak je to v pořádku, proč by měla jako někomu zabírat místo? Radši ať tam je někdo bez praxe, kdo ty děti má rádd, ne?
Tady najdeš informace, které tě zajímají ohledně nároků na rodičák:
http://socialnireforma.mpsv.cz/cs/4
Co se týče chlapa, tak bych ho do dítěte taky moc nenutila. My máme relativně dobré zázemí, byli jsme spolu 4 roky a bylo mi 31 (příteli 32), když jsem mu oznámila, že by bylo dobré mít dítě než budu stará - už předtím mi říkal, že se o dítě začneme snažit až řeknu já, protože jinak by do toho sám ze své inicativy nešel. Dále jsem mu řekla, že přirozené otěhotnění trvá až rok, což ho uklidnilo, protože mu to přišlo vzdálené, když k tomu připočítáš ještě 9 měsíců těhotenství - tak mu to přišlo jako vzdálená budoucnost. Trvalo nám to 3 měsíce - tak byl z té rychlosti celkem zděšený
. I když jsem dítě chtěla, tak když se to najedno podaří, tak máš na jednu stranu velký strach, zda bude vše ok a na druhé straně máš radost, že se to povedlo. U chlapa spíše převládá ten strach, jestli to všechno zvládne a bude vše ok - jestli dítě bude zdravé, zvládnete to finančně, nebudeš dítě upřednostňovat před ním… Takže za mě chlap musí opravdu chtít, ať pak nezačne vyvádět a tropit hlouposti.
Tady je pěkně vysvětlena pravděpodobnost početí:
Když jsem se v kapitole o těhotenství lehce zmínila o pravděpodobnostech, manžel (programátor) mi začal vyprávět, že to není zdaleka tak jednoduché, a co bych sem měla všecko uvést. Opatrně jsem se zmínila, že to někomu může připadat příliš složité a většinu lidí to asi nebude zajímat, přesto jsem ho poprosila, zda by mohl udělat stručné shrnutí, co taková pravděpodobnost vlastně obnáší ![]()
V prvé řadě ale musím zdůraznit několik věcí:
A teď už slova mého muže:
Vyjděme z předpokladu, že zdravý snažící se pár (dál budu pro jednoduchost psát nevěsta) má během jednoho menstruačního cyklu šanci na otěhotnění 20 %. To znamená, že 80 % nevěst během cyklu neotěhotní.
Podívejme se nyní na konkrétních číslech, co se bude dít dál. Mějme jeden milion nevěst (je to hodně, ale na světě jich je mnohem víc). Po prvním cyklu jich je dvě stě tisíc těhotných a osm set tisíc netěhotných. Po druhém cyklu z těch osmi set tisíc netěhotných otěhotnělo 20 % a 80 % zůstalo netěhotných. Takže máme 640 000 netěhotných a nově nám otěhototnělo 160 000 nevěst. (Kromě toho máme 200 000 těhotných z prvního cyklu).
Ve třetím cyklu se podařilo otěhotnět 20 % z těch, které byly netěhotné po druhém cyklu, takže zbylo 80 % netěhotných, což je 512 000.
Tato tabulka ukazuje, kolik netěhotných bude po kolikátém cyklu:
Cyklus / Počet netěhotných po cyklu
1. 800 000 16. 28 147
2. 640 000 17. 22 518
3. 512 000 18. 18 014
4. 409 600 19. 14 411
5. 337 680 20. 11 529
6. 242 144 21. 9 223
7. 209 715 22. 7 379
8. 167 772 23. 5 903
9. 134 217 24. 4 722
10. 107 374 25. 3 778
11. 85 899 26. 3 022
12. 68 719 27. 2 418
13. 54 975 28. 1 934
14. 43 980 29. 1 547
15. 35 184 30. 1 237
31. 990
Tabulka by mohla pokračovat dál. Shrňme si, co je z ní vidět:
Po třetím cyklu byla netěhotných zhruba polovina nevěst.
Po šestém cyklu byla netěhotných zhruba čtvrtina nevěst.
Po desátém cyklu byla netěhotných zhruba desetina nevěst.
Po dvacátém cyklu byla netěhotných zhruba setina nevěst.
Po třicátém cyklu byla netěhotných zhruba tisícina nevěst.
V tabulce to vidět není, ale po šedesátém cyklu zbyde jedna netěhotná nevěsta. Ta má v každém dalším cyklu, stejně jako všechny ostatní nevěsty, jen 20% šanci na otěhotnění.
To, co tabulka ukazuje, je to, co se stane nejspíš. Ve skutečnosti je to složitější. Teoreticky se může stát, že třeba z deseti nevěst otěhotní všechny hned v prvním cyklu. Ale pravděpodobnost je malá: jen 0.00001 %. Nebo se může stát, že v prvním cyklu neotěhotní ani jedna: pravděpodobnost je 11 % !
A co neplodné snažící se páry? Řekněme, že jich je v populaci 15 %. Kromě milionu zdravých máme tedy ještě 176 470 neplodných (dohromady tedy 1 176 470 snažících se párů). Viděli jsme, že po 8. cyklu neotěhotnělo cca 167 772 nevěst a kromě nich máme ještě 176 470 neplodných. Po 8. cyklu snažení je počet neplodných párů zhruba stejný jako počet plodných, které neotěhotněly jen proto, že měly smůlu. Pokud je pár netěhotný po 8. cyklu, má tedy cca 50 % šanci, že je plodný a otěhotní později.
Po 12. cyklu je plodných „smolařů“ už jen 68 719, a tvoří cca 30 % netěhotných. To lze interpretovat i tak, že pokud je někdo netěhotný po 12. cyklu snažení, pak má 70 % šanci, že je neplodný.
Po 15. cyklu snažení máme v našem modelu 35 184 netěhotných nevěst a 176 470 neplodných. Smolařky tedy tvoří 17 % těch, kdo neotěhotněl ani po 15. cyklu. Neplodné páry tvoří po 15. cyklu 83 % netěhotných.
Po 18. cyklu snažení podíl neplodných na netěhotných dosahuje 90 %.
Tohle jsem buď vůbec nepochopila, anebo je to zcela mimo mísu… ![]()
Wiolla píše:lleennttiillkkaa píše:Tohle jsem buď vůbec nepochopila, anebo je to zcela mimo mísu…Lemonkas píše:No to jdi a pak zabírej místo lidem s praxí a školou v oboru
Taky tak.. ![]()
evish píše:
Já myslím, že s příjmem 13 tis., z toho - 3 tis. na bydlení, tzn. zbyde 10 tis. + tvoje rodičovská (počítám 3,8 tis.) byste při troše uskromnění se vyjít mohli. Ale počítala bych nejhorší variantu výdajů na díte, což je při nekojení a nákupu hypoalergenního mlíka (třeba my alergici nejsme ani jeden, ale v porodnici mi jej nařídili dávat) měsíčně 2 000,– Kč. No, počítej s tím, že prostě s desítkou měsíčně musíte vyjít vy dva - jídlo, drogerka, cestovné do práce atd. atd., rodičovskou ti skoro celou spolkne dítě. Pokud jsi ochotná kupovat z druhé ruky, pak si troufnu říct, že do desítky se na výbavičku vlezeš. A těch 30 tis. bych si nechala na horší časy. Pokud miminko tak strašně chceš, tak relativně (až tedy na ten byt, ale budete mít větší) bych si možná i troufla, ale … určitě bych se nejdříve vdala. Ono se totiž vážně může stát, že se na tebe přítel vykašle a nejednomu nej páru na světě se po narození dítěte vše pokazilo. A co pak? Jako k manželce k tobě alespoň bude mít přítel více povinností. Takhle může v klidu prásknout do bot a platit jen alimenty, z 13 tis. platu ne zase až tak velké. Zase, školu máš, momentálně se učitelé propouštějí, je málo dětí ve školách, ale je hodně dětí ve školkách a silné ročníky zase nastoupí do škol a učitelé se budou přijímat. Samozřejmě ideální by bylo počkat, našetřit, něco si odpracovat…ono někteří si tohle dokolečka říkají ještě ve 35 letech, pořád nemají dost velké rezervy a nakonec z těch rezerv platí umělko, aby vůbec měli alespoň jedno dítě. Pár takových holek znám.
Jako manžel bude mít vůči ní více povinnosti než jenom alimenty? Jakých, prosím tě? ![]()
Ahoj
!
Velice dobře vím, jak se cítíš! Může to být tím, že je mi 23, v červnu končím VS a mám 8 let přítele, který pracuje a hlavně mě doslova sžírají „biologické hodiny“…ALE i když jsme oba studenti (přítel dálkově), máme 2,5 x větší příjem než vy, bydlíme ve 3+1 a dostali jsme parcelu…první pronájem, který jsme vyzkoušeli bylo 1+1 (v mých 19, přítel 20) a už nikdy více, to se prostě nedá!!! nečetla jsem všechny příspěvky přede mnou a bohužel ti neporadím ani s výdaji týkajících se miminka, ale pokud by ses ptala byť jen na společné bydlení, za sebe bych tvrdila, že s těmito financemi to není možné zvládnout…samozřejmě- každý má jiné nároky, to chápu, ale poplatky, jízdné a jídlo máme přeci všichni stejné…z finančního hlediska a taky kvůli tomu, že teď nám nějaký rok zabere stavba baráčku, si tedy bohužel miminko pořídit nemůžeme
…a ať si kdo chce, co chce říká- já jsem ten typ (puntičkář či perfekcionista asi), který by chtěl miminku kupovat pouze kvalitní zboží a později také stravu! (já blázen dám jen za 2 kočičky, které mám jako mini náhradu místo miminka, 3500,–/měsíčně
) Divím se, že s takovým příjmem vůbec můžete vyjít sami dva…
-to jsem jen chtěla okomentovat fin. situaci…
ale chci se zeptat, zda třeba NÁHODOU nemáš tip, jak se od toho alespoň trochu odreagovat??????? na mě teď jediné, co zabírá, je asi bakalářka, ale stejně to pořád není ono… ![]()
rejžička píše:
Jako manžel bude mít vůči ní více povinnosti než jenom alimenty? Jakých, prosím tě?
myslím, že stále ještě existuje „výživová“ povinnost vůči bývalým manželům/manželkám…jako alimenty pro dospělé …když jsou na tom bídně samozřejmě…ale myslím, že to by bylo zase jiné téma, tohle řešit…
Ahoj byt 1 plus 1 máme v OV, naštěstí bez dluhu a žijeme v něm společně s 50 kg psem už déle než 3 roky. A kupodivu problém nemáme vůbec. Zvykli jsme si být stále spolu v jedné místnosti a jde to v pohodě. Žijeme společně tedy už dlouho a to z tohoto platu plus mých 3000 Kč výživného, co dostávám od našich a výdělků z brigády co mám, což je tak 1000 Kč až 3000 Kč dle situace, jak kdy. Na to, že jen za psa dám měsíčně 2000 Kč, tak i tohle zvládáme, ale na šetření už tedy opravdu nezbývá.
Jste na tom dobře, když má přítel velkou výplatu a už i stavíte. Mě právě trápí ten pocit stagance ve vztahu. Žijeme spolu od mých 16 let, prvně jsme žili u mé mámy a pak sami v té jedna plus jedničce až do teď.
Ty hormony mne asi zabijou. Já právě nevím, také mi na to odreagování nic nepomáhá. Vyjdu ven, vidím děcko, maminku, kočárek a je mi hrozně. Dneska si jdu koupit antikoncepci a jak na potvoru lékárnice co mi to roky prodává bříško (asi v 7 měsíci), zapnu telku, reklama na plínky, zapnu net, článek o tom, jak otěhotnět. I při psaní bc. práce myslím na prcka a protože píšu o šikaně, představuju si, jak budu malého či malou vychovávat od malička k tomu, aby se umělo bránit a aby mi věřilo a nemělo strach se mi svěřit. Prostě na to myslím pořád a nemůžu přestat. Zdává se mi o tom. Asi zešílím…
Anonymní píše:
Ahoj!
Velice dobře vím, jak se cítíš! Může to být tím, že je mi 23, v červnu končím VS a mám 8 let přítele, který pracuje a hlavně mě doslova sžírají „biologické hodiny“…ALE i když jsme oba studenti (přítel dálkově), máme 2,5 x větší příjem než vy, bydlíme ve 3+1 a dostali jsme parcelu…první pronájem, který jsme vyzkoušeli bylo 1+1 (v mých 19, přítel 20) a už nikdy více, to se prostě nedá!!! nečetla jsem všechny příspěvky přede mnou a bohužel ti neporadím ani s výdaji týkajících se miminka, ale pokud by ses ptala byť jen na společné bydlení, za sebe bych tvrdila, že s těmito financemi to není možné zvládnout…samozřejmě- každý má jiné nároky, to chápu, ale poplatky, jízdné a jídlo máme přeci všichni stejné…z finančního hlediska a taky kvůli tomu, že teď nám nějaký rok zabere stavba baráčku, si tedy bohužel miminko pořídit nemůžeme…a ať si kdo chce, co chce říká- já jsem ten typ (puntičkář či perfekcionista asi), který by chtěl miminku kupovat pouze kvalitní zboží a později také stravu! (já blázen dám jen za 2 kočičky, které mám jako mini náhradu místo miminka, 3500,–/měsíčně
) Divím se, že s takovým příjmem vůbec můžete vyjít sami dva…
-to jsem jen chtěla okomentovat fin. situaci…ale chci se zeptat, zda třeba NÁHODOU nemáš tip, jak se od toho alespoň trochu odreagovat??????? na mě teď jediné, co zabírá, je asi bakalářka, ale stejně to pořád není ono…
Anonymní píše:rejžička píše:myslím, že stále ještě existuje „výživová“ povinnost vůči bývalým manželům/manželkám…jako alimenty pro dospělé …když jsou na tom bídně samozřejmě…ale myslím, že to by bylo zase jiné téma, tohle řešit…
Jako manžel bude mít vůči ní více povinnosti než jenom alimenty? Jakých, prosím tě?
Samozřejmě, je to mimo téma - zakladatelce se omlouvám.
Ale ta výživová povinnost.. dost pochybuji, že se do ní v dnešní době kdokoliv vejde. Jedině že by byl zcela bez příjmu, nebral ani dávky, nic. No to je jedno, tohle je opravdu na jinou debatu.
V pohodě, však to s tématem souvisí. Také se to týká rodiny a financí…
rejžička píše:Anonymní píše:Samozřejmě, je to mimo téma - zakladatelce se omlouvám.rejžička píše:myslím, že stále ještě existuje „výživová“ povinnost vůči bývalým manželům/manželkám…jako alimenty pro dospělé …když jsou na tom bídně samozřejmě…ale myslím, že to by bylo zase jiné téma, tohle řešit…
Ale ta výživová povinnost.. dost pochybuji, že se do ní v dnešní době kdokoliv vejde. Jedině že by byl zcela bez příjmu, nebral ani dávky, nic. No to je jedno, tohle je opravdu na jinou debatu.
JJ, to je také věc na zvážení. Akorát tyto instituce nedávají inzeráty, že hledají zaměstnance, to budu muset oblítat.