Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Anonymní píše:
Ahoj potřebuji poradit,
s manžele jsme se rozhodli pro IVF s tím ze to bude přes pojišťovnu a zbytek doplatime. Měli jsme nasetreno cca 50000,–. Tchyně nám řekla ať si hlavně srovnané finance a ze co bude potřeba tak nám půjčí. Mluvili jsme s ni o tom a rikala ze je ochotna nám na to půjčit 100,–. Na základě toho jsme svých nasetrenych 50,– dali na doplaceni půjčky aby jsme měli jen hypotéku a stavebko. Tím budem tchyni moci i rychleji vratit. Problém je v tom ze teď se ji do toho zřejmě nechce. Měla predschvalenou půjčku a chtěla nám to dat z ni tak jsme se ptali jestli by nám to teda pujcila ze už by jsme to potřebovali a ona se najednou nemá k tomu do té banky dojít. 😔 další problém je ze na naši půjčce nám vznikly 2 pozdě zaplacené splátky v době covidu a máme záznam v registru, takže nám banka nepujci a nějaký provident to vůbec nechceme. Jen nevím co teď mám dělat zítra mám odběr vajíček. 😭 balíček se platí prý před transferem což ten bych měla mít v sobotu. Řešila jste některá takovou situaci? Úplně si nadavam ze jsme na ni spoléhali 😡 přitom nikdy neměla problém nám půjčit nebo pomoct je milá a většinou spolehlivá 😏 nikdo jiný z rodiny nám pomoct nemůže 😔
Neresila. Na 3 ivf jsme normalne nasetrili plus mame par set tisic rezervu na kterou by se dalo sahnout na opravy v domacnosti, auta, spotrebice a tak.
To vam bude tchyne pak to dite zivit?
Jste si jistí, že z hlediska těch financí je teď ideální čas na to, abyste měli dítě?
Základní pravidlo je to, že se nemáte spoléhat na pomoct od druhých.
50 vám zatím bude stačit, my za to dali celkem 70 a to v průběhu několik měsíců.
Vajíčka necháte zamrazená a posuňte si to do víc měsíců, až našetříte.
Ale proč jste proboha nezaplatili dvě splátky?
Co na to říct? Když na to nemáte, musíte bohužel počkat… Nikdo Vám úspěch nezaručí, konečná suma může být mnohem vyšší. Investici do případného dítěte nepočítám. Makejte, vyhrabte se z dluhů, a pak se množte. Nemyslím to zle, ale tohle počínání mi prostě přijde jako pěkná hloupost. Bez peněz do IVF nelez. Tohle je vaše soukromí, rodinu bych do toho vůbec nezatahovala.
A máte vůbec na uživení toho dítěte? Takhle budete zadluženi, pak nebudeš mít příjem a co budete dělat?
Tak není to její povinnost vám poskytnout peníze, zvlast když si na to musí sama půjčit
Holt si zaplaťte zamrazeni a ted dejte jen to nejnutnější, bez sledování, isci atd…
@Malineka píše:
Základní pravidlo je to, že se nemáte spoléhat na pomoct od druhých.
50 vám zatím bude stačit, my za to dali celkem 70 a to v průběhu několik měsíců.
Vajíčka necháte zamrazená a posuňte si to do víc měsíců, až našetříte.Ale proč jste proboha nezaplatili dvě splátky?
No jim ale neudělají OPU pokud nezaplati. Plus musi zaplatit metody a zamrazeni.
@Tarena za to jsme dali těch 40 si myslím. Mohlo by jim to akorát stačit a pak prostě počkat se zavedením.
My jsme platili navíc za genetické testy, jinak by to opravdu vyšlo na nějakých 50.
@Anonymní píše:
Ahoj potřebuji poradit,
s manžele jsme se rozhodli pro IVF s tím ze to bude přes pojišťovnu a zbytek doplatime. Měli jsme nasetreno cca 50000,–. Tchyně nám řekla ať si hlavně srovnané finance a ze co bude potřeba tak nám půjčí. Mluvili jsme s ni o tom a rikala ze je ochotna nám na to půjčit 100,–. Na základě toho jsme svých nasetrenych 50,– dali na doplaceni půjčky aby jsme měli jen hypotéku a stavebko. Tím budem tchyni moci i rychleji vratit. Problém je v tom ze teď se ji do toho zřejmě nechce. Měla predschvalenou půjčku a chtěla nám to dat z ni tak jsme se ptali jestli by nám to teda pujcila ze už by jsme to potřebovali a ona se najednou nemá k tomu do té banky dojít. 😔 další problém je ze na naši půjčce nám vznikly 2 pozdě zaplacené splátky v době covidu a máme záznam v registru, takže nám banka nepujci a nějaký provident to vůbec nechceme. Jen nevím co teď mám dělat zítra mám odběr vajíček. 😭 balíček se platí prý před transferem což ten bych měla mít v sobotu. Řešila jste některá takovou situaci? Úplně si nadavam ze jsme na ni spoléhali 😡 přitom nikdy neměla problém nám půjčit nebo pomoct je milá a většinou spolehlivá 😏 nikdo jiný z rodiny nám pomoct nemůže 😔
Toto je tak zásadní, že na to má být prostě našetřeno. Ne se spoléhat na to, že půjčí tchyně z půjčky. ![]()
@Malineka píše:
@Tarena za to jsme dali těch 40 si myslím. Mohlo by jim to akorát stačit a pak prostě počkat se zavedením.
Ale ona pise, ze 50 tisic dali do splatky pujcky. Podle mne nemaji nic…
Pro mne nepochopitelne.
@Tarena v tom případě je dobře, že to dítě teď mít nebudou. Finanční gramotnost a základy logiky jsou dobré dvě vlastnosti pro vstup do rodičovství.
Holky, vy buď blbě čtete nebo nechápete princip ivf. Pokud jde na odběr vajíček, tak už musí zaplatit komplet všechno. Takže rady na odložení nebo zamražení embryí jsou mimo…
. Stejně to musí zaplatit.
Zakladatelko, udělali jste kapitální békovinu, takže vám teď nezbyde než kleknout na matku a vysvětlut jí v jak blbé jste situaci. Jenže… ani to, že má předschválenou půjčku neznamená, že půjčku dostane okamžitě nebo že ji dostane vůbec. Asi ti nezbyde než zavolat do caru a pokusit se dohodnout splátkový kalendář.
Ahoj potřebuji poradit,