Finance - neshodneme se

114
4.4.24 09:59

Finance... neshodneme se

Dobrý den dámy, mám už delší dobu problém s řešením finanční situace v mém manželství a tak si vás dovolím poprosit o vaše názory, které mi pomohou situaci možná jednou a pro vždy vyřešit… ale od začátku:
S manželem jsme svoji už 20 let, známe se 24 let, máme jednoho syna 18 let
Já 45 let, manželovi bude letos 60
Brali jsme se myslím z lásky, z mé strany určitě… a všechno fungovalo harmonicky, koupili jsme byt, auto, oba dva pracujeme… takže člověk by si řekl, že u nás panuje idylka.
Ale jak víme, zdání klame…
Problém s financemi se přiznávám, že jsem si z větší části vybudovala sama svým přístupem - jakési samostatnosti a manžel si na to prostě zvykl…
I když oba vyděláváme - manžel cca 30t a já zhruba 50t tak vlastně od začátku vztahu jsem se na chod domácnosti podílela jen já… před 20ti lety nebyly platy tak vysoké, ale vyžila jsem i z toho mála a posléze i z mateřské…
Abych mu nekřivdila úplně jediné co platil byla hypotéka cca 4t a platí inkaso cca 5t.
Jenže kámen úrazu nastal, když jsem nastoupila po mateřské zpět do práce, náklady vzrostly a na mé naléhání mi manžel na domácnost ani tak nic nepřispěl, maximálně občas zaplatil nějakou tu návštěvu restaurace atd. Načeš jsem byla nucena si kolikrát půjčovat před výplatou od rodiny… to mu nevadilo.
Na to jsem se dozvěděla, že si spoří tu na oslavu svých narozenin, tu na dovolenou atd.
Byl z toho poprask, ale člověk v zamilovanosti a nechtíc rozbít rodinu s malým dítětem občas sklopí zrak a nechá to být. A to byla asi ta chyba…
Nakonec jsem onemocněla, takže jsem byla asi 11 měsíců práce neschopná… manžel dále nepřispíval.
Po uzdravení a protože opět nechci být na někom závislá jsem si našla druhou práci - proto ten momentální dobrý výdělek… jenže pracuji celkem 12-14 hod denně, kromě pátku a víkendů… a opět veškerý chod domácnosti financuji sama, koupila jsem i auto na splátky protože ho k práci potřebuji a manžel opět nepřispívá…
No a vrchol všeho nastal minulý rok když si manžel pořídil novou motorku za 200t (na splátky) - s tím jsem samozřejmě nesouhlasila, ale prosadil si svou s tím, že bude mít 60 let a je čas, aby si pořídil motorku, v té době slavil náš syn 18 let - na oslavu také nepřispěl s tím, že je oslava zbytečná…
Jinak veškeré dovolené i když jezdíme spolu si každý platíme sám, já svou půlku a on druhou. Už teď mi to přijde dost směšné :lol:
Když po něm chci zaplatit synovi něco do školy jako jídlo a jízdné, tak odvětí, že nemá peníze… takže opět vše zaplatím já
V lednu se situace vyhrotila tak, že po mém nátlaku souhlasil že mi bude dávat na jídlo alespoň 2t
takže suma sumárum manžel zaplatí inkaso 5t + 2t na jídlo… a zbytek peněz jde na dovolené a vlastní útratu
Kdežto já financuji ten zbytek, jídlo, drogerie, vybavila jsem celý byt nábytkem, nová televize (koupila jsem i tu starou :)), pračka, myčka, sušička, zaplatila a zařídila jsem vymalování, když manžel odjel na dovolenou… atd atd
Výbuch nastal tento týden, když jsem omylem přišla na to, že si peníze šetří… a mě když jsme na večeři nezaplatí nic… když už někam jdeme tak opět platím já
taktéž plesy a ostatní kulturní vyžití jsem iniciovala a platila…
A teď mi dámy poraďte co s tím… došla mi totiž trpělivost a připadám si trochu jako blázen. Já vše co vydělám dám zpět do rodiny… a on…?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6794
4.4.24 10:04

On je de-bil. Dej mu nuz na krk nebo se rozved.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2497
4.4.24 10:06

Odstehuj se. Že ti z něj není blivno. Peněz máš dost a jste jen spokubydlici. A jo. Jsi blázen.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ledová káva
4.4.24 10:08
@Gabriela1964 píše: Více

Uf 8o Co na to říct.. Manželé mají mít společné peníze, tohle je pro mě absolutně nepochopitelné. Toto se má řešit hned na začátku manželství, nastavit si pravidla fungování, to už je tak zajeté po letech. Podle toho co píšeš mi tvůj manžel přijde jako takový nevyzrálý sobeček. Trochu to na mě působí, jakoby si manžel žil v nějakém svém dětském pokojíčku, a ty - matka všechno zařizovala. Chlap by měl dospět, má se postarat o rodinu a ne nechat všechno na ženské.

• Citovat
  • Upravit
30966
4.4.24 10:18

No a co bys na to rekla ty? To je usmevne toto cist. Ať si stary pan setri, treba na pohreb, když zůstane sám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8864
4.4.24 10:20

Ještě, že už je syn tak velký a že máte jen jeho. Jo, je to na rozvod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2447
4.4.24 10:28

Ziskej výpisy z jeho účtů a požádej o rozvod. Nezapomeň chtít, ať tě vyplatí z motorky ;) a byt se buď prodá a peníze napůl nebo se navzájem vyplatíte :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
MartinL45
4.4.24 10:28

Tohle mi přijde jako vtip. To ti není divné, že 20 let živíš lemru?

• Citovat
  • Upravit
33663
4.4.24 10:29
@Gabriela1964 píše: Více

Nechápu, jak si mohla omylem zjistit, že si šetří. To snad bylo celé roky jasný ne? Když nepřispíval, na nic nedal, do práce chodil a měl výplatu vlastně jen pro sebe.
Já bych se s ním rozvedla. Jen tě roky využívá, je lakomej a pravděpodobně počítá s tím, že to takhle bude pořád. K čemu ho vlastně potřebuješ? když budeš sama, tak se budeš mít líp.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3306
4.4.24 10:40

Ahoj, tohle je situace, kdy se čeká, až někdo bouchne. Tvoje pocity má spousta dobře vydělávajících chlapů. Tvůj muž si na tu situaci zvykl a dělá mrtvého brouka. Mezitím si plní své sny a je mu asi dobře. Finanční stránka dokáže lidi dovést k rozvodu raz dva. Ten věkový rozdíl tam už taky asi nedělá dobrotu.

Řešení je mluvit, mluvit a pokud se nebude naslouchat, tak vztah bude dále hnít. Váš cíl je být ve vztahu šťastní a mluvit o tom, jak vztah dát zpět do rovnováhy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75753
4.4.24 10:46

Kdybych chtěla být krutá, vzala bych si na místě zakladatelky úvěr v maximální možné výši (každá banka má ten limit jinde), který je možný bez vědomí manžela.
A, jak mi vysvětlila advokátka před rozvodem: polovina všech úspor i dluhů je vaše (a druhá, pochopitelně, manžela). Čili rozvod, o jeho úsporky se rozdělíte, za peníze z úvěru ho vyplatíš a on ti ho pomůže splácet. :twisted:
Ale bylo by to pochopitelně moc, moc ošklivácký, takže hodná holka by ho hezoučky sponzorovala dál. :kytka:
Aneb „Hodný holky se dostanou do nebe, zlobivý, kam chtějí. 8) “

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.4.24 10:46

Chlap se 30t má fakt malý příjem, tak když si chce vyskakovat, tak ho nech, ať se živí jinde sám!!! My máme také rozdělené účty, jsme na to zvyklí, ale manžel mi posílá dohodnutou sumu na hypotéku, energie, školku, internet…on platí velké nákupy, drobné nákupy, pojistky máme rozdělené, spoří dcerám na produkty, které mám všechny ve svém bankovnictví, každý si hradíme výdaje za svoje auta, pokud jedem větší výlet mým autem, tak mi muž dotankuje…o věčech do domu nebo na dovolené se domlouváme a šetříme společně…

• Citovat
  • Upravit
22523
4.4.24 10:50

Pulka tech jeho uspor je tvoje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33663
4.4.24 10:54
@sirikit píše: Více

No jo, ale bance je jedno kdo to splácí, a když on si postaví hlavu že to splácet nebude, tak to bude na ní. Úspory si myslím asi zas tak velký mít nebude, když si vzal motorku na splátky. A jestli přece jen něco má, tak počítám že si dá velkej pozor aby ona na to nemohla :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3871
4.4.24 10:54

Předlož mu účtenky za jidlo, drogerii, výpis z účtu kolik platíš za VAŠEHO syna. Je to bohužel po 20ti letech těžko řešitelné. Ty máš 2 práce, honíš se a on se veze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí