Finanční podpora rodičů důchodců

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
1.6.24 13:46

Finanční podpora rodičů důchodců

Mám oba ještě pracující rodiče, jsou ale rozvedení. Ani jeden nemá partnera. Chtěla bych se zeptat, je mou povinností jim přispívat, až budou za pár let v důchodu nebo jim platit dovolenou?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24992
1.6.24 13:50

Dovolenou určitě ne.

A zbytek taky ne, respektive by to muselo jit až k soudu, abys byla povinna něco platit. Manželova zkušenost.
Pokud s rodinnou nemáš dobré vztahy, nevídáte se…

Morální povinnost už je něco jiného. A tím nemyslim dovolenou, ale bydlení, léky, jídlo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68920
1.6.24 14:01

Vztahy spolu máte jaké? Pokud ok, nějak bych nepřemýšlel a o zákonných povinnostech a považovala za samozřejmé, že by rodiče, jsou-li normálně finančně gramotní a zodpovědní, žili důstojně. Tím nemyslím - maminka má statek jak krava, finančně ho neutahne, ale nechce se z něj hnout. Ale pokud by maminka z důchodu sotva utáhla nájem v garsonce a na jídlo ji zbylo pár tisíc a já sama nežila z ruky do huby, tak když už ne finančně pomoct, považovala bych za samozřejmé ji aspoň občas udělat velký nákup a tak. Platit dovolené je těžký nadstandard, ale pokud na to máš, proč ne. Já třeba tátu pravidelně zvu, když jedeme na dovolenou my, a samozřejmě po něm nic nechci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21509
1.6.24 14:07

Při normálně fungujících vztazích by ses asi takto neptala. Rodiče bych nenechala živořit, pokud bych současně jezdila třikrát do roka na drahou dovolenou. Ale určitě nemáš žádnou zákonnou povinnost jim platit dovolenou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.6.24 14:13
@debra.morgan píše: Více

Vyjádřila jsem se nepřesně. Ano, myslím morální povinnost. A kdo určí kolik peněz je morální přispívat na jídlo a bydlení? Když vím, že otec utrácel peníze za věci, které se facto nepotřeboval a nešetřil? Já jsem celý život spořivá a mám se teda kvůli něho uskromnit?
Nebo ještě jedna otázka, co když přispěji, ale bude to podle druhé strany málo?
A proč se všude píše, že nejvíc trpí zdražováním senioři a samozivitelky? Potomci nepřispívají svým rodičům?

• Citovat
  • Upravit
8384
1.6.24 14:17
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.6.24 14:19

@ugluk Vztahy máme spolu normální. Dám příklad, otec měl šedesát a na narozeniny jsem mu dala dvacet tisíc. Když potřeboval několikrát půjčit třeba pět šest tisíc, tak jsem peníze ani nechtěla vrátit. Jde o to, že já si sama téměř nic nekupuji a nikam nejezdím jen proto, abych jim potom mohla dávat peníze. Nákupy dělám běžně už teď a to ještě sami pracují. Jak píšu, otec si žije na vysoké noze a já mi ještě dávám peníze…a platím dovolené a to ještě není v důchodu.

• Citovat
  • Upravit
68920
1.6.24 14:21

No a teď je na tom otec jak? Pokud víš, že mu dáš peníze a on je rozfifruje za blbosti, tak bych mu peníze nedávala. Ale pokud máte normální vztahy, dojela bych čas od času s velkým nákupem. Kdyby mi začal vyčítat, že mu dávám málo, no tak bych mu nedávala nic. A pokud jsou vztahy mizerné, taky bych se nepřetrhla. Psala jsem, že zvu tátu na dovolenou. No tak mámu nezvu, nemám na to nervy. Ale ona se nikdy neopomene pochlubit, jak má velkorysý důchod :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.6.24 14:22

@izabe Děkuji. Čtu si to a neplnili dobré mravy, ani jeden z mých rodičů a i přesto jim dávám peníze ještě před jejich důchodem? Jsem hloupá?
A taky, mám ještě jednoho sourozence a ten nedává nic, i když by mohl. To mě taky nebaví.

• Citovat
  • Upravit
68920
1.6.24 14:23
@Anonymní píše: Více

Pokud normálně pracuje, nevidím důvod, proc mu dávat peníze nebo hradit dovolenou :nevim: Tam fakt není žádná povinnost, ani morální.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68920
1.6.24 14:24

No a proč ty peníze dáváš vlastně? Skončili by bez toho na ulici?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.6.24 14:24

@ugluk No je na tom tak, že chce jet na dovolenou, i když ví, že mu pak někde budou chybět… koupil si veliké nové auto, nemusel, ale líbilo se mu…byli jsme spolu na nákupech v Německu, zaplatila jsem téměř plnou nádrž jeho a ještě mu zaplatila celý nákup za pět tisíc korun.

• Citovat
  • Upravit
30407
1.6.24 14:25

Já to vůbec nechápu. proč dáváš tátovi k narozeninám dvacet tisíc? To jste nějaká honorace? O sobě bych neřekla, že jsem extra spořivá, ale dvacet tisíc nedávám k narozeninám nikomu. proč to máte takhle podivně nastavené? Mmch - rodiče si neplatí důchodové pojištění?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1250

A děláš to teď proč? Opravdu není tvoje povinnost je podporovat jen proto, že jsou zvyklí si žít stylem, na který nemají. Jak je psáno nahoře - podpora ano, co se týče léků, kdyby neměli na jídlo nebo na bydlení. To samozřejmě je morální povinnost, když jsou vztahy normální. Ale dotovat dovolenou, když ty sama se držíš zkrátka, to fakt ne. Ale jestli jsi je tak navykla, tak teď to budeš blbě rušit, asi budou dotčení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2660

A ty si sama žiješ nějak extra nadprůměrně? Jsi zabezpečená? Máš vlastní bydlení, dostatečné úspory? Máš partnera? Nebo proč tohle děláš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Revoluce v medicíně? Japonským vědcům se podařilo odstranit chromozom, který způsobuje Downův syndrom. Zjistěte jak!