Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Ahojky, dokáže finanční poradce zajistit lepší úrok u banky? Momentálně banka nabízí 4,19 ale četla sem na netu že finanční pořádně dokáže stáhnout i na 3,79. Díky za odpovědi. Tím pádem by nám nevycházela splátka 20tis ale 15-16tis.
Záleží na vice okolnostech, ale dobry finanční poradce s bankami umí komunikovat a dojednat výhodnější podminky
Zalezi ako ktory, over si to prakticky, niektory maju predjednane objemy za nizsie uroky, takze uplne v obecnej rovine je odpoved ANO. V praktickej rovine je odpoved AKO KEDY.
Casto su tam ine podmienky, takze si vsetko znovu overuj!!! napriklad doba fixacie, forma splacania (rozdelenie splatky medzi istinu/urok - takto sa laksie dosiahne znizenie splatky za cenu zdrazenia hypoteky), mimoridne splatky (kedy, max vyska, poplatok…), moze tam byt povinne predpisane poistenie ktore stoji 10× tolko ako normalne komercne, vyssie poplatky za zmluvu, povinnost mad odhad od ich odhadcu kazdy rok atd… (pasci je nepocitatelne)
Doporucujem si spocitat kompletne naklady (TCO) na celu dobu trvania hypoteky:
1. Splatka hypoteky
2. Poplatky za zriadenie a vedenie hypoteky
3. Poistenie
4. Odhad ceny
5. Cokolvek ine
A porovnat tieto finalne cisla - mozu sa lisit vyznamne aj ked samotne % sa lisi minimalne, alebo vobec.
Ze by ti niekto dokazal stiahnut 25% z mesacnej splatky sa mi zda trosku sci-fi, ale vylucit to nedokazem… Mne by to bolo podozrive.
Příspěvek upraven 10.12.25 v 19:11
Já když jsem se hodně snažila, tak jsem sehnala jen o malinko výhodnější nabídku, než mi sehnal poradce. Na základě té mé nabídky se ta jeho nejvýhodnější ještě trochu zvýhodnila, takže nakonec ano, nejlevnější byla nabídka poradce.
Este raz ja
Ked si zoberiem napriklad 4 mega na 30 rokov tak mi vychadza splatka okolo 20K mesacne pri sadzbe 4.19. Ak by som banku stiahol na 3.75 pri rovnakej sume a rovnakej dobe splacania tak mi vychadza splatka 19K teda mesacne tisicka, ziadne 4-5 tisic ako to prezentujes.
A v tej 30r variante to preplatis o cca 3M co je hodne zamyslenia…
Většinou to umí. Záleží, jak úzkou vazbu na konkrétní banku má a kolik tam nosí obchodů. Určitě to stojí za vyzkoušení.
@IcePlanet7 píše: Více
Jo, pod toto bych se mohla podepsat. Třeba UniCredit (před lety) nabízel sice super procenta, ale po prozkoumání jejich pojištění to bylo extra nevýhodné. Sice úrok byl nižší, ale po 5 letech měl člověk spláceno podstatně méně, než u konkurence s vyšším úrokem.
@IcePlanet7 píše: Více
Tak reálně nepreplatis, protože ty úroky půjdou zase dolů.
Ale ta úspora 4 tisíce na takové malé změně úroků mi také nepřijde reálná.
@Limi123 píše: Více
Tak přesně tuhle hypo mi poradce taky nabízel. Navíc to vymyslel tak, že bych si na tu pojistku vzala o 50 000 vyšší hypo, takže bych si pojištění platila ještě doslova i s úroky. A ještě mi to tajil, uváděl úplně jiný důvod, proč navyšujeme.
Anonymní píše: Více
No, to se rika kdo vi jestli… Jako, taky by me potesilo kdyby jo, az mi skonci fixace, ale úplně tomu neverim.
@Amassakoul píše: Více
Nebo taky uměl spočítat, že úroky na tu částku budou hluboko pod inflací a vlastně se vám to vyplatí. Navíc vám pojistka srazí úrok dolů, tedy ve finále zase budete platit méně.
@Belda01 píše: Více
Ne. A je to vcelku logické. Fin. poradci musí banka vyplatit provizi. A hádej kam ji asi tak započte ![]()
@Belda01 píše: Více
Mimochodem, to jsou nějaký divný počty, ne? Při tak relativně malém rozdílu úroku, tak velký rozdíl ve splátce?
Kolik a na jak dlouho si hypo bereš?
@MiaBea píše: Více
Není to logické. Finanční poradci přinesou do bank větší počet obchodů, než by zvládli zaměstnanci banky. Navíc v objemu, který banka vydělá, je provize prodejci naprosto směšná částka.