Finanční poradce preventivně

991
3.2.14 00:14

finanční poradce preventivně

Dobrý večer, uvažujeme o vyhledání finančního poradce. Máme jednoho, kterého známe už dlouho a důvěřujeme mu, ale myslím, že nám neporadí s tím, co potřebujeme. Vždycky nám poradil(doufám, že dobře)s půjčkou na bydlení, pojistkami, spořením…,ale my bychom potřebovali spíš radu, jak celkově hospodařit. Jak si udělat rodinný rozpočet, abychom vycházeli. Manžel nějak vyjde, ale já jsem si půjčovala od syna z pokladničky, když jsem s ním byla na rodičovské dovolené. Potom jsem chodila zase do práce, tak jsem mu to vrátila, ale teď jsem na rodičovské dovolené s dcerou a dluh v pokladničkách už mám přes 30 tisíc. To mě štve ze všeho nejvíc, že by ty peníze mohli mít na schých spořeních, ale já jsem jim je postupně utratila, i když je chci vrátit, ale zatím by jim skákaly úroky. K tomu používám kreditní kartu, kterou teda vždy splatím v berúročném období, ale kolikrát mám co dělat, abych vyšla. Jinak mi teda nepřijde, že bychom hospodařili zase tak špatně. Dětem každému spoříme, my máme taky dvě stavebka, každý pojistku, penzijní spoření, splácíme úvěr na bydlení. Nevím, jak to dělají jiné maminky na rodičáku, ale já prostě nevyjdu a proto bych potřebovala poradit. Nejsem tak pitomá, abych si brala z creditky na splátky nebo si brala nějakou půjčku, ale kolikrát nemám ani na běžný nákup, a proto jsem si začala půjčovat od dětí :zed: :oops:.Přitom tak nízké příjmy nemáme, tak to nějak jít musí, jen nevím, kde ušetřit. Už rok si píšu všechny výdaje, ale sama si z toho neumím udělat závěr. Jen vidím, že hodně projíme :nevim:.Máte někdo zkušenost s nějakou poradnou? Něco jako v krotitelích dluhů? Nevím, jestli by nás teda neodmítli, když nejsme v takovém problému, jako jiní lidé. Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
66815
3.2.14 06:44

Prostě zrušte pokladničky, peníze dětem posílejte na zvláštní účet. Nebudou po ruce hned, snadno se neutratí. Taky bych se snažila tam těch 30 000 znovu našetřit, protože vyrabovat děckám pokladničky o takovou částku je tedy už dost přes čáru. Doma si udělejte přehled o příjmech a nutných výdajích, nedůležité výdaje po dobu rodičáku vynechte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1533
3.2.14 07:06

Ja myslim, ze asociace, ktere pomahaji treba zadluzenym lidem, radi poradi. Lepsi prevence nez resit potom problem. Pokud ne chce to udelat si rozpocet - limit co utratis za jidlo, obleceni atd mesicne :nevim:. Jinak 30 tisic z poladnicek? Moje deti tam maji tak max 300 kc za rok 8o.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1846
3.2.14 07:50

Nejlepší je obálková metoda. Vybrat si peníze na jídlo na začátku měsíce, event. po výplatě, hodit kreditky doma do krabice a na nákup jít s promyšleným seznamem a s určitou částkou v peněžence. ;-) My máme takhle 5tis. někdy vyjdu a někdy ne, ale nemusím lozit do pokladniček, neb zbytek zůstává, pokud nepřijdou neplánované výdaje :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
3.2.14 08:15

Jak to dělají jiné maminky na rodičáku? Jednoduše… nerozdělují na moje a tvoje, ale hospodaří z jednoho společného rozpočtu…
Píšeš, že manžel nějak vyjde, ale ty ne… a co tak říct manželovi, aby ti přispěl?
Je to jednoduché… sepište si dohromady vaše příjmy, všechny, tvé i manželovy… potom spočítejte pravidelné výdaje, čili náklady na bydlení, spoření, pojištění, jídlo - to už asi taky máš zhruba v oku, kolik průměrně utratíte za měsíc… a rozdíl vám zbude na vše ostatní, jednorázové výdaje, zábavu, koníčky a podobně… a pak buď vyjdete oba, nebo nevyjdete… ale jste rodina, takže vaše příjmy i vaše náklady jsou společné…
Když je žena na rodičáku, tak se tak nějak předpokládá, že nepřinese domů tolik peněz, aby se mohla plně vyrovnat mužově příjmu, tudíž nemůže platit polovinu výdajů, ale musí být ta její polovina dotována z příjmů partnera…
A pokud nevyjdete ani pak, zamyslela bych se nad tím, co pořešit jako první… jestli omezit třeba to spoření, dokud nebude zase mít rodina vyšší příjmy, nebo hledat cestu, jak zvýšit příjem… třeba brigádou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
991
3.2.14 22:48

@blecha72 to už jsem si taky řekla, že jakmile příště dostanou nějaké peníze, tak jim je pošleme zrovna na spoření. To víš, že mi z toho není dobře a peníze jim samozřejmě vrátím. Synovi už jsem je po návratu do práce vrátila, ale s dcerou jsem zůstala dříve doma už v těhotenství kvůli trombóze a už to taky bylo znát, protože nemocenská taky není nic moc. Když už jsem neměla, tak jsem zase sáhla do pokladniček. Sice si dluh přesně píšu, ale i tak vím, že to není správné.
@vonbrizon taky si právě myslím, že bude lepší požádat o radu, i když se bojím, že nás odmítnou, když v podstatě tak velký problém nemáme. Rozpočet už jsme si dělali, ale spíš jde o ten limit.Ten si nastavit neumím. Prostě mi přijde, že všechno je potřeba. Pro sebe už jsem si nekoupila nic hodně dlouho. Dětem se naštěstí oblečení taky moc kupovat nemusí(dědí a nebo hodně kupuje i babička).Dobroty už taky nekupuji max. dětem, ale ty zase koupí manžel, tak je to vlastně jedno, protože se stejně neušetří. On ale říká, že co by z toho života pak člověk měl? Ty peníze jsou vytahané za skoro 6 let a děti je dostávají od babiček, když neví, co jim koupit.
@mili84 Když já v podstatě nemám odkud vybírat, protože z rodičáku mi po platbách z účtu moc nezbyde.Pak mi manžel dává 4 tisíce měsíčně. Už rok si zapisuji vše, co utratím a podle toho vidím, že nemůžu vyjít. Jen za jídlo utratíme kolem těch 5 tisíc jako vy a pak mám kolonky drogerie, lékárna, dárky a ostatní. Creditku si vždycky splatím v bezúročném období, takže to je jen jako, když bych to platila později. Taky už dlouho přemýšlím, jestli se víc neutratí tím, že se kupují věci podle akcí? Sice je to levnější, ale zase se toho víc koupí :think:.Seznam na nákup si taky píšu, ale píšu tam i nějaké položky, které nepotřebuji nutně ten den, ale třeba na zítra a později, abych nemusela na nákup. To právě nesnáším, když mám poslední stovku(někdy i méně)v peněžence a bojím se, aby mi to u pokladny vyšlo. Už jsem několikrát prosila prodavačku, aby mi něco odmarkovala. Přijde mi to hrozně trapné, tak si to teď radši sečtu v mobilu než dojdu k pokladně.
@Regina Hero V tom máš pravdu, že to máme blbě nastavené, že máme moje tvoje, já platím tohle a ty zase tamto. Manžel toho taky platí hodně a asi v podstatě skoro stejně, ale jemu pak ještě něco zbyde. Nejsem ten tip, co by si lehce řekl o peníze, tak mi to vyhovovalo, když jsem chodila do práce a tak nějak jsem vyšla. Jenže teď mám příjem nižší a k tomu dvě děti navíc, takže výdajů je taky víc. Manžel tohle všechno ví a ví i o tom, že mám půjčeno u dětí, ale nic moc se neděje. Já jsem teda taky pitomá, když se mě jednou ptal, jestli mi má dávat víc, tak já jsem řekla, že ne :zed:.Prostě to pro mě není dobrý pocit. Spoření bych omezit nechtěla, ale necháme si přeúvěrovat hypotéku a tam by tam měla být úspora. Já právě doufám, že když někam půjdeme, tak se na náš rozpočet podívají. Poradí, kde by se dalo ušetřit a taky nám řeknou to, co ty a více lidí, že bychom měli přestat dělit to ty a já, ale mít rozpočet my. Příjem se snažíme zvyšovat. Manžel vozil ráno noviny, lepil plakáty. Já chodím do práce na brigádu, ale mimo sezónu mě nepotřebují. Teď jsem si našla roznos letáků a chodím uklízet pro jednu úklidovou firmu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19790
4.2.14 08:11

@veverčák Piš si nejmíň měsíc všechno, za co dáváš peníze a na konci si sedni a prober, co bylo nutné, na čem se dá ušetřit (koupit levněji), co oželíš a co byly blbosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
991
5.2.14 23:12

@eumedon to už právě rok dělám, ale tak nějak mi přijde, že blbosti nekupuji. Jasně že někdy ano, třeba po zápisu do školy jsme si koupili v cukrárně větrníky. Synovi taky koupím dobroty.Ale zase bez mlsů si to nedovedu představit. Spíš to vidím tak, že bychom měli vyřešit společný rozpočet, protože jak je to pořád moje a tvoje, tak je to naprd. Já nemám a půjčuji si a manžel si pořád může koupit v podstatě, co chce. Teď už se teda taky snaží šetřit, ale i tak na tom není tak jako já, že by neměl na nákup.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
344
6.2.14 00:05

Jestli manžel má peníze, tak mu řekni ať ti přidává víc. Nechápu vás ženský, že si neumíte říct přímo a na rovinu a čekáte jestli ho to nenapadne, hlavně když jsi mu už jednou řekla, že nepotřebuješ, když ti to sám nabízel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
991
6.2.14 00:09

@Darth já vím, že jsem pitomá, ale prostě to tak mám, že se mi neříká snadno :nevim:.Třeba když jsem už ve čtvrťáku nebydlela doma, tak mi máma měla dávat alimenty od táty, protože jsem ještě neměla svůj účet. Byli jsme u mamky na návštěvě a stejně jsem si při odchodu o ně musela říct. Bylo mi to nepříjemné, i když to byly vlastně moje peníze. Pak jsem si radši založila účet, abych si nemusela říkat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
344
6.2.14 08:21

To jsem netvrdil. Chápu, že ti to je nepříjemný, ale není žádný důvod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12
8.2.14 17:44

Nepřijde mi, že bys neuměla šetřit. Psát si rok pravidelně všechny výdaje, to chce hodně trpělivosti a sebekázně. Já bych to nedokázala. Párkrát jsem to zkoušela a vydržela jsem tak měsíc. Sama píšeš, že neutrácíš. Myslím, že znáš i řešení - rozseknout moje a tvoje peníze - jen potřebuješ, aby ti to někdo další potvrdil. Nevím, jaký máte vztah s manželem, ale dělení peněz na moje a tvoje pokud jeden z nich není gambler, alkoholik nebo něco podobného, to nechápu. Myslím, že návštěva odborníka by pomohla, ale ne nějakou finanční poradnu. Spíš to vidím na manželskou poradnu. Potřebuješ více sebedůvěry a naučit se říct si o peníze, ideálně si říct o systém společné kasy. Nezdá se mi spravedlivé, aby manžel měl dostatek peněz a ty jsi zvažovala, jestli dítěti koupit větrník nebo ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1091
8.2.14 20:25
@veverčák píše:
Dobrý večer, uvažujeme o vyhledání finančního poradce. Máme jednoho, kterého známe už dlouho a důvěřujeme mu, ale myslím, že nám neporadí s tím, co potřebujeme. Vždycky nám poradil(doufám, že dobře)s půjčkou na bydlení, pojistkami, spořením…,ale my bychom potřebovali spíš radu, jak celkově hospodařit. Jak si udělat rodinný rozpočet, abychom vycházeli. Manžel nějak vyjde, ale já jsem si půjčovala od syna z pokladničky, když jsem s ním byla na rodičovské dovolené. Potom jsem chodila zase do práce, tak jsem mu to vrátila, ale teď jsem na rodičovské dovolené s dcerou a dluh v pokladničkách už mám přes 30 tisíc. To mě štve ze všeho nejvíc, že by ty peníze mohli mít na schých spořeních, ale já jsem jim je postupně utratila, i když je chci vrátit, ale zatím by jim skákaly úroky. K tomu používám kreditní kartu, kterou teda vždy splatím v berúročném období, ale kolikrát mám co dělat, abych vyšla. Jinak mi teda nepřijde, že bychom hospodařili zase tak špatně. Dětem každému spoříme, my máme taky dvě stavebka, každý pojistku, penzijní spoření, splácíme úvěr na bydlení. Nevím, jak to dělají jiné maminky na rodičáku, ale já prostě nevyjdu a proto bych potřebovala poradit. Nejsem tak pitomá, abych si brala z creditky na splátky nebo si brala nějakou půjčku, ale kolikrát nemám ani na běžný nákup, a proto jsem si začala půjčovat od dětí :zed: :oops:.Přitom tak nízké příjmy nemáme, tak to nějak jít musí, jen nevím, kde ušetřit. Už rok si píšu všechny výdaje, ale sama si z toho neumím udělat závěr. Jen vidím, že hodně projíme :nevim:.Máte někdo zkušenost s nějakou poradnou? Něco jako v krotitelích dluhů? Nevím, jestli by nás teda neodmítli, když nejsme v takovém problému, jako jiní lidé. Děkuji

Hele a není to tak, že jste nevycházeli už celkově dřív akorát pořád byli nějaké rezervy a tak jste si toho nevšimli…jakože začali jste to řešit až ted když už je to vážný?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
991
20.2.14 11:45

Ahoj, promiňte, že píšu až teď. Nechodím sem pravidelně. Emimino je žrout času, ale to asi všechny víte ;).
@leeniiskaa myslím,že si to vystihla přesně, ale nevím, jestli to dokážu změnit. Spíš zvažuji, že bych se vrátila do práce, než si říkat o peníze. A jak to třeba máte doma vy? Já myslím, že asi většina ženských má rodičák na běžné výdaje(potraviny, drogerie, lékárna, školka…)a z manželova příjmu se platí půjčky, pojistky atd. :nevim:.Mně totiž padne skoro celý rodičák jen na Sipo, zálohu na vodu, pojistku mou a manželovu, stavební spoření, telefon, penzijní. Na účtě už mi pak zbydou necelé dva tisíce. Manžel mi dával každý měsíc tři tisíce. Teď čtyři. Takže mám většinou 6000.Říkala jsem si, že je to hodně, ale když vidím, co všechno za měsíc utratím, tak prostě nevyjdu.Jo a ještě dávám 1000,– měsíčně babičce(půjčili jsme si na kuchyň, ale to už bude brzo splacené),tak mám vlastně jen 5000,což většinou utratím za jídlo. Když to vidím, tak jsem nemohla vyjít nikdy, jen jsem si pořád měla kde půjčit, používám creditku(zvládám teda platit na bezúročné období)a byla i brigáda v práci(což bylo taky hodně znát).Teď mám teda pravidelný úklid a nosím letáky, tak to taky trochu bodne.Za úklid mám teda jen 225,–,což nechám v krámě hravě :) a za letáky ještě peníze nemám. Manžel teda platí půjčku na bydlení(tu chceme přefinancovat na hypo, tak by se pak platilo asi o dva tisíce míň, což by taky bylo znát),internet, oběma dětem spoření a jedno nám, satelit(ten by teda nemusel být),svůj mobil… :think: snad je to všechno. Potom teda taky koupí nějaké potraviny, když někam jede a je to v akci, benzín, ale autem moc nejezdíme. Takže toho taky platí dost, tak je mi blbý si ještě říkat o další peníze. Možná někdo neplatí pojistky a spoření, ale to mi zase přijde nutné. Od toho finančního poradce bych asi čekala, že by nám řekl, za co utrácíme zbytečně, když na to nedokážu přijít sama. Občas jsem koukala na krotitelé dluhů, ale pamatuji si jen, že určitě škrtal cigarety, ale my nekouříme :D. Taky by možná řekl to, co říkáte, že bychom měli víc hospodařit dohromady tak, aby mi nebylo trapné si říct o peníze, i když to mi asi bude vždycky :zed:.Manžel mi i někdy dal víc, ale s komentářem, že to nemusím hned utratit, tak jsem mu teď na to řekla, že ze dvou tisíc, co mi dal, dám tisícovku babičce a asi pětistovku Pájovi za obědy a svačinky ve školce, takže mi zbyde pětistovka. Nevím, jak z toho ven a nejlepší řešení mi přijde návrat do práce, i když se trochu bojím nástupu do první třídy(takhle bychom to měli víc v klidu)a nevím, jestli budu stíhat s dcerou plavání(což by mi bylo hodně líto, protože plave od miminka a baví jí to).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
20.2.14 11:56

@veverčák neříkám si… když potřebuju, prostě jdu k bankomatu a vyberu… ale jak jsem už psala, my nerozdělujeme na moje a tvoje, ale peníze jsou „naše“…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel