Oddlužení manželů od 1. 1. 2014

10584
31.1.14 12:38

Oddlužení manželů od 1.1.2014

Jak je to od 1.1.2014 s oddlužením manželů? Příjmy obou se sečtou a spočítá se jedno nezabavitelné minimum?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4780
31.1.14 13:15

A kde jsi to četla? Já googluju a nic takovýho nikde nepíšou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10584
31.1.14 13:16

Společný návrh manželů na povolení oddlužení

(1) Manželé, z nichž každý samostatně je osobou oprávněnou podat návrh na povolení oddlužení, mohou tento návrh podat společně. Pro posouzení, zda jde o osoby oprávněné podat společný návrh manželů na povolení oddlužení, je rozhodné, zda jde o manžele ke dni, kdy takový návrh dojde insolvenčnímu soudu.

(2) Společný návrh manželů na povolení oddlužení musí obsahovat výslovné prohlášení obou manželů, že souhlasí s tím, aby všechen jejich majetek byl pro účely schválení oddlužení zpeněžením majetkové podstaty považován za majetek ve společném jmění manželů; podpisy obou manželů u tohoto prohlášení musí být úředně ověřeny.

(3) Manželé, kteří podali společný návrh na povolení oddlužení, mají po dobu trvání insolvenčního řízení o tomto návrhu a po dobu trvání účinků oddlužení postavení nerozlučných společníků a považují se za jednoho dlužníka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10584
31.1.14 13:17
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4780
31.1.14 13:41

Tohle jsem četla ale o příjmech tam nic takovýho není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
643
31.1.14 13:42

Každému z manželů zůstane nezabavitelné minimum.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4780
31.1.14 13:52

To by defacto 2 lidi přežívali na 1 minimu. To je blbost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10584
31.1.14 14:00

@Anabellka prave jak je tam napsano, ze se povazuji za jednoho dluznika.tak by se to melo tykat i prijmu-ale jista si nejsem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10584
31.1.14 14:01

@Anabellka minimum by se pak melo pocitat podle osob v domacnosti, ale ne 2krat, ale pouze jednou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
643
31.1.14 14:49

Jenže ona je to nezabavitelná část mzdy, to co každému z těch dlužníků zůstává.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10584
31.1.14 17:32

Dá se návrh na oddlužení podat tak, aby naše příjmy sečetli dohromady a z té vypočítali nezabavitelné minimum?

• Ano tak to zákon nově předpokládá § 394a insolvenčního zákona
  • Manželé, z nichž každý samostatně je osobou oprávněnou podat návrh na povolení oddlužení, mohou tento návrh podat společně.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
356
31.1.14 17:39

Ano, je to tak, jak píšete : podáte společně a považují Vás za jednoho dlužníka - slyšení u soudu se nekonají ve dvou termínech, ins. správce podává zprávu za oba naráz, platíte ins správce jako jeden dlužní, nikoli jako dva.
Vaše příjmy se sečtou a zůstává vám nezabavitelné minimum pro 2 dospělé (máte-li děti, tak samozřejmě k tomu přihlížejí a částka narůstá).
Zbytek se procentuálně dle výše jednotlivých dluhů každý měsíc rozdělí věřitelům.
POZOR - pro společné oddlužení manželů je nový formulář, kde je toto uvedeno v záhlaví. Už neplatí to, že podáte 2 návrhy (za sebe a manžela) a požádáte o sloučení - od začátku musíte vystupovat na jednom návrhu - je ale klasicky ke stažení, nic těžkého.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10584
31.1.14 17:52

@roza007 Jsem rada, ze jeste nekdo se mnou souhlasi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
356
31.1.14 17:55

@pipiinka No jo, bohužel - nejsem sice vdaná, ale naštudovala jsem si to dokonale na vlastní kůži - oddlužení mám čerstvě už za sebou - poučných pět let života… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10584
31.1.14 18:01

@roza007 Ja to dneska zjistovala. Z 10 kancelari kam jsem volala mi rekli, ze nejdriv kazdemu zvlast z prijmu odectou nezab. castku, jen jedna kancelar me napsala, ze u manzelu se prijmy sectou a z t oho se pocitat nezab. castka. Docela mazec, ze to nemaji nastudovane.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel