Financování nepedagogických pracovníků
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
@berry4 píše:
Tak taky záleží, nakolik hodin má úvazek. To nepíšeš.
To je snad jedno, aspoň nějaký dát snad musí, to je přece normální důležitý zaměstnanec.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zalezi, jak je nastaveno. Jsou placeni normativne na Ms. Tzn. Jsou to státní peníze z rozpoctu. A nebo školnika využívá paní ředitelka jako službu a plati z penez provozních. Pak je to tedy na dohodu.
Pravděpodobně peníze ze státního rozpoctu peníze má ( musí mít), ale financuje ( dofinancovava) někoho jiného.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@berry4 píše:
Tak taky záleží, nakolik hodin má úvazek. To nepíšeš.
Na 5 hodin denně. Ale to by asi mělo být jedno, ne? Nejde mi do hlavy, že nejsou peníze na klasický pracovní úvazek (třeba ne plný).
- Citovat
- Upravit
@vokishka píše:
To je snad jedno, aspoň nějaký dát snad musí, to je přece normální důležitý zaměstnanec.
Tak jestli má úvazek třeba jen 3 h/denně, tak asi těžko zaměstná někoho jinak, než na dohodu. To by výdeji obědů odpovídalo. Při dohodě o pr, činnosti může vykonávat práci tuším jen na 300 h v kal. roce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@janoma píše:
Zalezi, jak je nastaveno. Jsou placeni normativne na Ms. Tzn. Jsou to státní peníze z rozpoctu. A nebo školnika využívá paní ředitelka jako službu a plati z penez provozních. Pak je to tedy na dohodu.
Pravděpodobně peníze ze státního rozpoctu peníze má ( musí mít), ale financuje ( dofinancovava) někoho jiného.
Takže ředitel vykáže, že např. má v MŠ sebe, pak 1 učitelku a 1 školníka a pak od státu dostane peníze na platy těchto lidí. Tedy na plat školníka dostat musí?
U nás to bude asi tak, že je školník financován z peněz provozních a tak má dohodu.
Chápu to tedy správně, že je to na volbě ředitele?
Koho by dofinancovával, to tedy nevím… Můžou jít tyto peníze i na odměny?
Neptám se za sebe, ale za kolegu… Nějak nám to nejde do hlavy… Jde mi především o to, pochopit, jak to funguje… Do určitého času byla tato pozice v MŠ normálně jako pracovní poměr a pak najednou na dohodu… Dětí máme pořád +- stejně, takže tímto to asi nebude…
Je to tedy „jen“ o přístupu ředitele?
- Citovat
- Upravit
@berry4 píše:
Tak jestli má úvazek třeba jen 3 h/denně, tak asi těžko zaměstná někoho jinak, než na dohodu. To by výdeji obědů odpovídalo. Při dohodě o pr, činnosti může vykonávat práci tuším jen na 300 h v kal. roce.
Ve školce je více práce, než jen vydávání obědů - jsou tam navíc ještě 2 svačiny, v jednom kuse se uklízí, rozkládají lehátka na spaní, když jsou učitelky s dětmi venku… Takže plný úvazek možná ne, ale nejméně 6 hodin práce pro nepedagoga je v každé školkové třídě. U nás to byly tzv. hospodářky, uklízely i po skončení provozu.
Kromě toho tam byl údržbář, který se staral také o zahradu.
Příspěvek upraven 30.08.20 v 14:31
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@berry4 píše:
Je to výdej obědů a úklid, takže 5 hodin, čili víc než 1/2 úvazku
- Citovat
- Upravit
@kacz píše:
Ve školce je více práce, než jen vydávání obědů - jsou tam navíc ještě 2 svačiny, v jednom kuse se uklízí, rozkládají lehátka na spaní, když jsou učitelky s dětmi venku… Takže plný úvazek možná ne, ale nejméně 6 hodin práce pro nepedagoga je v každé školkové třídě. U nás to byly tzv. hospodářky, uklízely i po skončení provozu.
Jojo, je to přesně tak ![]()
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Takže ředitel vykáže, že např. má v MŠ sebe, pak 1 učitelku a 1 školníka a pak od státu dostane peníze na platy těchto lidí. Tedy na plat školníka dostat musí?
U nás to bude asi tak, že je školník financován z peněz provozních a tak má dohodu.
Chápu to tedy správně, že je to na volbě ředitele?
Koho by dofinancovával, to tedy nevím… Můžou jít tyto peníze i na odměny?
Neptám se za sebe, ale za kolegu… Nějak nám to nejde do hlavy… Jde mi především o to, pochopit, jak to funguje… Do určitého času byla tato pozice v MŠ normálně jako pracovní poměr a pak najednou na dohodu… Dětí máme pořád +- stejně, takže tímto to asi nebude…
Je to tedy „jen“ o přístupu ředitele?
Ano, chápeš to naprosto spravne. Tím, jak se měnilo financování jsou na tom jednotridky bídně.
Z penez ze státního rozpoctu muze přelévat do pedagogů, ale i obráceně.
Pravděpodobně ji chybí na ped. pracovníky, což je bohužel realita. Stačí mít dvouleté děti a krátí se ji normativ na provoz.
Tom pádem ma skolnika na dohodu a plati ho z penez provozních.
A je to vůle ředitele.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@janoma píše:
Ano, chápeš to naprosto spravne. Tím, jak se měnilo financování jsou na tom jednotridky bídně.
Z penez z provozu, muze přelévat do pedagogů, ale i obráceně.
Pravděpodobně ji chybí na ped. pracovníky, což je bohužel realita. Stačí mít dvouleté děti a krátí se ji normativ na provoz.
Tom pádem ma skolnika na dohodu a plati ho z penez provozních.
A je to vůle ředitele.
Tak to by dávalo smysl. Před x lety nebylo žádné překrývání pedagogů, v podstatě výměna mezi dveřmi a školnice byla tehdy zaměstnaná (nevím, zda plný úvazek, ale 6 hodin určitě) a učitelka ani ne poloviční úvazek. Pak byla školnice propuštěna a od té doby už to je pozice jen na dohodu - tak to dělá třeba někdo, kdo je už v důchodu nebo v invalidním důchodu, jeden čas měla část úklidu na dohodu i učitelka.
A dvouleté děti samozřejme jsou.
Takže by třeba ředitelka musela snížit úvazek učitelce a pak by zbylo něco na úvazek školníka. Je to tak?
Tak to už do sebe začíná zapadat…
Z pozice učitelky to beru jako OK, ale líto je mi školnice… bez ní by to absolutně nešlo a výhody nemá de facto žádné… Je to fakt blbý… ![]()
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Tak to by dávalo smysl. Před x lety nebylo žádné překrývání pedagogů, v podstatě výměna mezi dveřmi a školnice byla tehdy zaměstnaná (nevím, zda plný úvazek, ale 6 hodin určitě) a učitelka ani ne poloviční úvazek. Pak byla školnice propuštěna a od té doby už to je pozice jen na dohodu - tak to dělá třeba někdo, kdo je už v důchodu nebo v invalidním důchodu, jeden čas měla část úklidu na dohodu i učitelka.
A dvouleté děti samozřejme jsou.
Takže by třeba ředitelka musela snížit úvazek učitelce a pak by zbylo něco na úvazek školníka. Je to tak?
Tak to už do sebe začíná zapadat…
Z pozice učitelky to beru jako OK, ale líto je mi školnice… bez ní by to absolutně nešlo a výhody nemá de facto žádné… Je to fakt blbý…
Teoretický by snížit musela, prakticky to nelze. Oni nás tím novým ( lepším) financováním přivedou téměř na buben.. Já mám třeba školku se 100 detmi. Jedna uklízečka, jedna skolnice.
Teď po novém financování mám narok jen 1,4 úvazek. Což je nemožné. Tak 0,6 finacuji z pedagogů, kteří jsou bez odměn a bez osobek. Školka se uklidit musí. A v počtu 1,4 s opatřeními, která jsou a nelze😰
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@janoma píše:
Teoretický by snížit musela, prakticky to nelze. Oni nás tím novým ( lepším) financováním přivedou téměř na buben.. Já mám třeba školku se 100 detmi. Jedna uklízečka, jedna skolnice.
Teď po novém financování mám narok jen 1,4 úvazek. Což je nemožné. Tak 0,6 finacuji z pedagogů, kteří jsou bez odměn a bez osobek. Školka se uklidit musí. A v počtu 1,4 s opatřeními, která jsou a nelze😰
Hmmm, tak to je ono! My máme většinou 13-18 dětí. Já mám úvazek asi 0,8, ale paní ředitelka prý získala nějaké ´dotace na překrývání´ a tak mám úvazek celý. Naše paní školnice je skvělá, pracovitá, obětavá ženská a tak mi je jí líto… Její práce je absolutně nezbytná, ale když pak byla např. školka zavřená během karantény, tak musela na pracák… Nemá nárok na dovolenou, na nemocenskou, nic… A tak mi (a ani jí) nejde do hlavy, že na tuto pozici nejsou peníze od státu. Takže v podstatě jsou, ale zároveň i nejsou… U nás je to zase tak, že paní ředitelka dá peníze mně, hledí, abych měla ideálně plný úvazek a taky odměny… Což je pro mě samozřejmě prima, ale… paní školnice je mi fakt líto…
Já s tím samozřejmě nic neudělám, jen jsem chtěla pochopit, jak to je. A nechápe to ani paní školnice… tohle jí ale asi říkat nebudu… Chce se sama zeptat paní ředitelky, tak to nechám, ať si to vysvětlí spolu.
Je to fakt nespravedlivé, protože bez těchto pracovníků bychom fungovali těžko!
Každopádně moc děkuji za vysvětlení a budeme doufat, že se to zlepší!
- Citovat
- Upravit
Zdravím vás všechny a předem děkuji za odpovědi, které mi pomohou udělat si jasno. Víte jak funguje financování nepegagických pracovníků v MŠ? Konkrétně mám na mysli, jak je financován ve školce pracovník, který vydává stravu a uklizí, tedy něco jako školník. Jedná se o vesnickou mateřskou školu. Tento ´školník´ je aktuálně zaměstnán pouzen a dohodu s tím, že na klasický pracovní poměr nejsou peníze. Přece ale kraj nebo MŠMT musí dávat peníze i na tyto pracovníky, protože bez nich se školka neobejde úplně stejně jako bez učitelů. Jak to tedy je? Nebo kde se poptat (např. na odboru školství při MÚ?). Moc děkuji za vaše odpovědi!