Firma v insolvenci a dovolená

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
2674
23.1.13 22:06

Firma v insolvenci a dovolená

V loňském roce jsem pracovala pro společnost Mediaservis. Byla jsem tam zaměstnaná na plný úvazek od 1.11.2011 do 31.12.2012. Měla jsem pracovní smlouvu na dobu určitou. Od června 2012 jsem byla v pracovní neschopnosti z důvodu rizikového těhotenství. Koncem září jsem nastoupila na peněžitou pomoc v mateřství, v zaměstnání mi zbylo 18 pracovních dní dovolené. V lednu mi je měla firma proplatit, ale mzdová účetní mi řekla, že je firma v insolvenci a dovolenou mi neproplatí, ale že mi jí už vyčíslili na výplatní pásku. Tak jsem jí řekla, ať mi napíše nějaké potvrzení, že mám sice dovolenou na pásce napsanou, ale nikdo mi jí neproplatil, ale řekla mi, že nic takového nemůže. Říkala ať se zkusím obrátit na úřad práce, že tam mi možná dovolenou proplatí, ale také neví.

Tak se ptám, jestli můžu něco dělat, kam se mám obrátit a s jakými doklady, nebo se můžu s penězi za dovolenou rozloučit?

Děkuji moc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5080
23.1.13 22:18

Ahoj, musíš podat žádost na úřadě práci o náhradu nezaplacených mzdových nároků a doložit tam třeba ještě výplatní pásku za ten měsíc. Měli by ti na úřadu práce poradit, znají to tam. Trvá jim to cca 4 měsíce, než to vyřeší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.1.13 22:39

Uvidíš ji zatím jen papírově na výplatní pásce, ale teoreticky by to mělo jít proplatit. Vem pak pracovní smlouvu a tu pásku (ideálně si tam nech dát aspoň razítko) a dojdi na úřad práce. Tam už ti poradí. Vypíšeš nějaký formulář a k němu doložíš kopie podkladů, co budou požadovat. ÚP si pak vyžádá po společnosti podklady k vašim platům. Z toho se zjistí, kolik ti neproplatili (mělo by se to shodovat s částkou, kterou uvedeš), vyplatí ti to a pak to budou zpětně vymáhat po společnosti. Je tam pár podmínek, pokud si pamatuju - jde žádat pouze o 3 výplaty z rozmezí 3 měsíce před až 3 měsíce po vyhlášení insolvence, insolvence musí v době žádosti být platná, ÚP získat ty podklady, částka se shodovat a vyplatí to jen do určíté částky, ale to už nevím kolik, asi něco kolem 30 tis. :think: Doba vyřízení záleží na (ne)spolupráci firmy.

Prošla jsem si tím a není to nic příjemného, proto prosím o pochopení anonymní odpovědi.

• Citovat
  • Upravit
5080
23.1.13 23:14

Pokud firma nebude spolupracovat, tak ti vyplatí základní mzdu sníženou o sociální a zdravotní pojištění, bez ohledu na to, kolik si měla skutečně dostat. musí se žádat nejdéle 5 měsíců od data insolvence, snad 45 dní od doby určení insolv. správce. vše by ti měli říct na úřadu práce. Musí se žádat na úřadu práce spadově k adrese firmy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2674
24.1.13 10:08

Děkuji za odpovědi, zkusím to

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie