Firma v insolvenci a já jsem těhotná, co dělat?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Šáruší píše:§ 10
asi čteme každá něco jinéhoje tam napsáno jen, že pokud pojištění trvalo kratší dobu…což u ní netrvalo, protože předchozí zaměstnání trvalo rok. Nic o tom, že je to jen z posledního zaměstnání tam není. Protože to neplatí.
Vznik a zánik pojištění zaměstnanců
(1) Pojištění vzniká zaměstnanci dnem, ve kterém začal vykonávat práci pro zaměstnavatele, a zaniká dnem skončení doby zaměstnání, pokud se nestanoví jinak v odstavcích 2 a 3.
Stačí číst zákony že.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Šáruší z toho plyne, že ochranná lhůta je skutečně tak dlouhá, jako poslední zaměstnání.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Enika1 Z důvodů zrušení zaměstnavatele ti můžou dát výpověď i když jsi těhotná : https://www.novinky.cz/…-co-ted.html
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Miasofi píše: § 10Vznik a zánik pojištění zaměstnanců
Stačí číst zákony že.
(1) Pojištění vzniká zaměstnanci dnem, ve kterém začal vykonávat práci pro zaměstnavatele, a zaniká dnem skončení doby zaměstnání, pokud se nestanoví jinak v odstavcích 2 a 3.
Jenže pokud předtím pracovala u jiného zaměstnavatele, tak v nemocenském pojištění plynule pokračuje. PPM nevyplácí zaměstbavatel, ale stát na základě nemocnenského pojištění, které trvá po celou dobu, co pojištěnec pracuje, bez ohledu na to u kolika zaměstnavatelů za sebou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Než se ta firma zruší a možná k tomu nedojde. Je v insolvenci,ale může se zachránit,tak už dávno budu pobírat řidičák. Moje otázka byla podepsat nebo nepodepsat. Ale už mám asi dost informací. Děkuji
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jahru píše:
Jenže pokud předtím pracovala u jiného zaměstnavatele, tak v nemocenském pojištění plynule pokračuje. PPM nevyplácí zaměstbavatel, ale stát na základě nemocnenského pojištění, které trvá po celou dobu, co pojištěnec pracuje, bez ohledu na to u kolika zaměstnavatelů za sebou.
To sice jo, ale musis splnit i druhou podminku, byt zamestnana, nebo v ochranne lhute ![]()
S nemocenským pojištěním souvisí i další podmínka – matka dítěte se ho musí účastnit v den nástupu na mateřskou. Jinak řečeno: v den nástupu na mateřskou musí být zaměstnaná. Podmínka ovšem neplatí tak úplně bez výjimky. Splní ji i žena, která skončí pracovní poměr v těhotenství. Pro tyto případy slouží takzvaná ochranná lhůta, která dělá 180 dní. Pokud tedy maminka nastoupí na mateřskou do 180 dní od ukončení pracovního poměru, nárok na peněžitou pomoc v mateřství jí vznikne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@TopSecret píše:
To sice jo, ale musis splnit i druhou podminku, byt zamestnana, nebo v ochranne lhute
S nemocenským pojištěním souvisí i další podmínka – matka dítěte se ho musí účastnit v den nástupu na mateřskou. Jinak řečeno: v den nástupu na mateřskou musí být zaměstnaná. Podmínka ovšem neplatí tak úplně bez výjimky. Splní ji i žena, která skončí pracovní poměr v těhotenství. Pro tyto případy slouží takzvaná ochranná lhůta, která dělá 180 dní. Pokud tedy maminka nastoupí na mateřskou do 180 dní od ukončení pracovního poměru, nárok na peněžitou pomoc v mateřství jí vznikne.
Jasný, to nerozporuju. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jahru píše:
Jasný, to nerozporuju.
Takze muze i nemusi dostat materskou. Podle toho, jak dlouho tam dela. A to nevime. Jeste nam to nerekla.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jahru píše:
Nejedná se o plynulé pokračování nemocenského pojištění, ale u každého zaměstnavatele jsou to samostatné doby pojištění.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lendeš píše:
Nejedná se o plynulé pokračování nemocenského pojištění, ale u každého zaměstnavatele jsou to samostatné doby pojištění.
podle termínu porodu a nástupu do druhého zaměstnání už byla pár dnů těhotná v tom minulém, takže ta ochranná lhůta na sebe navazuje, víš jak to myslím, nevyčerpala ji z prvního, dočerpá po druhém zaměstnání eventuálně. Takže neplatí, že ji bude mít pokrácenou ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@TopSecret píše:
Takze muze i nemusi dostat materskou. Podle toho, jak dlouho tam dela. A to nevime. Jeste nam to nerekla.
ale jasně že řekla, termín porodu má 29.7. na mateřskou může nastoupit 3.6. Musela být tedy těhotná před 5.11. takže jí plyne ochranná lhůta už i z toho předchozího zaměstnání, kde byla rok. Odpracováno má. I kdyby mezi zaměstnáními měla mezeru, a tudíž otěhotněla až po tom prvním zaměstnání, nastoupila 5.11. a poměr stále ještě trvá, takže pracuje téměř 4 měsíce. do 3.6. jí chybí tři měsíce a půl měsíce, takže prostě PPM dostane za každé situace, už teď by se tam o prsa vešla
Ale musela být těhotná pár dnů už v tom prvním zaměstnání a prostě tudíž neplatí, že má krácenou ochrannou lhůtu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Šáruší Nepřepočítávala jsem, jestli byla těhotná už v minulém (nevšimla jsem si, že by psala, kdy skončilo předchozí zaměstnání). Jen uvádím na pravou míru jak je to s tím pojištěním, že se při přechodu od jednoho zaměstnavatele k druhému jedná o samostatné doby pojištění.
Jinak ano, pokud byla těhotná už v minulém zaměstnání, pak i z něj plyne ochranná lhůta, která teď v době trvání nového zaměstnání neběží, ale po případném konci tohoto zaměstnání by běžela nevyčerpaná část + ochranná lhůta z nového (dohromady max. 180 dnů).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
přsně jí chybí 102 dnů do nástupu na mateřskou, od 5.11, má odpracováno dneska 108 dnů, už dneska je jasné, že dostane PPM.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lendeš píše:
@Šáruší Nepřepočítávala jsem, jestli byla těhotná už v minulém (nevšimla jsem si, že by psala, kdy skončilo předchozí zaměstnání). Jen uvádím na pravou míru jak je to s tím pojištěním, že se při přechodu od jednoho zaměstnavatele k druhému jedná o samostatné doby pojištění.Jinak ano, pokud byla těhotná už v minulém zaměstnání, pak i z něj plyne ochranná lhůta, která teď v době trvání nového zaměstnání neběží, ale po případném konci tohoto zaměstnání by běžela nevyčerpaná část + ochranná lhůta z nového (dohromady max. 180 dnů).
takže by neplatilo to, že je jen tak dlouhá, jako poslední zaměstnání. Děkuju, už jsem si myslela, že to budu muset znovu nastudovat. Pravda, nepsala, jestli přesně hned přešla, jsem to tak nějak „vydedukovala“ z té poznámky, že zaměstnání před tím bylo rok.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Šáruší Trvá tak dlouho, jako trvalo zaměstnání, které skončilo v době těhotenství, max. 180 dnů.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit