Fluktuace v zaměstnání

Anonymní
8.8.23 16:23

Fluktuace v zaměstnání

Mám dotaz na personalistky a vedoucí pracovníky. Jak zvládáte fluktuaci zaměstnanců? Že člověka pipláte, investujete do něj čas a peníze v rámci vzdělávání a zaškolování a on pak odejde? Teď nechci řešit, zda za to může plat apod. - důvody jsou různé, člověk najde něco bez dojíždění nebo s lepší prac. dobou… to je jedno, ale spíše chci řešit ty dopady. Co se vás týče určitá frustrace a pocit zbytečné práce, co se týče menších kolektivů, tak i dopad na kolektiv atd. Zrovna budu hledat zas nového pracovníka a když si představím ty procedury zase… :zed:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5683
8.8.23 16:55

Tak takovy uz je zivot a koho to frustruje tak taky zmeni praci a jde past trebas ovce, no, ty ze stada jen tak neodejdou :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.8.23 17:08

Dělala jsem HR ve firmě, kde byla běžná roční fluktuace skoro 60%, stáhla jsem to na 35% za 1,5 roku, ale stejně jsem odešla někam, kde to nebylo jen o náborech. S tak vysokou fluktuací to často sklouzne k tomu, že HR musí řešit v podstatě pořád jen nábory a nové lidi, a je mimimum času i prostředků na to se věnovat udržení těch stávajících. Takže člověk dělá maximum kroků pro získání lidí a jejich adaptaci, ale na druhé straně mu to demotivuje ty dlouhodobé zaměstnance. Najít rovnováhu, když nejsou neomezené prostředky, je dost těžké.
Když alespoň fungují manažeři, tak to ještě jde, ale já z náboru nakonec úplně odešla, protože jsem nedávala fakt, že já ty kandidáty od vykopnutí inzerce vyloženě opečovávám, vzbuzuju zájem, snažím se je ulovit, po nástupu jim dám super úvodní školení, a pak se dostane člověk na pracoviště a šéf si na něj udělá v prvních dvou týdnech čas dvakrát půl hodiny a totálně na něj dlabe.
Návod nemám, sama jsem v tom dost vyhořela.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.8.23 17:20
@Anonymní píše:
Dělala jsem HR ve firmě, kde byla běžná roční fluktuace skoro 60%, stáhla jsem to na 35% za 1,5 roku, ale stejně jsem odešla někam, kde to nebylo jen o náborech. S tak vysokou fluktuací to často sklouzne k tomu, že HR musí řešit v podstatě pořád jen nábory a nové lidi, a je mimimum času i prostředků na to se věnovat udržení těch stávajících. Takže člověk dělá maximum kroků pro získání lidí a jejich adaptaci, ale na druhé straně mu to demotivuje ty dlouhodobé zaměstnance. Najít rovnováhu, když nejsou neomezené prostředky, je dost těžké.
Když alespoň fungují manažeři, tak to ještě jde, ale já z náboru nakonec úplně odešla, protože jsem nedávala fakt, že já ty kandidáty od vykopnutí inzerce vyloženě opečovávám, vzbuzuju zájem, snažím se je ulovit, po nástupu jim dám super úvodní školení, a pak se dostane člověk na pracoviště a šéf si na něj udělá v prvních dvou týdnech čas dvakrát půl hodiny a totálně na něj dlabe.
Návod nemám, sama jsem v tom dost vyhořela.

Jo, díky za zkušenosti. Já jsem vedoucí jedné menší sociální pobytové služby a vždy do těch zaměstnanců investuju hodně energie a momentálně mi z rodinných důvodů odchází jedna pracovnice a vím, jak bylo pracné poskládat kvalitní tým. A jak bude náročné najít za ni stejně kvalitní náhradu.

• Citovat
  • Upravit
5683
8.8.23 17:24
@Anonymní píše:
Jo, díky za zkušenosti. Já jsem vedoucí jedné menší sociální pobytové služby a vždy do těch zaměstnanců investuju hodně energie a momentálně mi z rodinných důvodů odchází jedna pracovnice a vím, jak bylo pracné poskládat kvalitní tým. A jak bude náročné najít za ni stejně kvalitní náhradu.

Energii investujes na hodne blbym miste, ale treba ti to lety dojde. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8523
8.8.23 17:35
@Anonymní píše:

Tak práce v soc. službách je vesměs dost blbě placená. Jestli nabízíte 20 tis. hrubýho, tak se nedivím, že lidi odchází. Nebo to taky může být špatným kolektivem. Samý ženský, to je zlo. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.8.23 17:43
@PetraJ píše:
Tak práce v soc. službách je vesměs dost blbě placená. Jestli nabízíte 20 tis. hrubýho, tak se nedivím, že lidi odchází. Nebo to taky může být špatným kolektivem. Samý ženský, to je zlo. :mrgreen:

Plat je vyšší a kolektiv je fajn. Nechci zabředávat do tématu, co a jak je placeno. Kvůli penězům nikdo zatím neodešel.

• Citovat
  • Upravit
3792
8.8.23 17:49
@Anonymní píše:
Mám dotaz na personalistky a vedoucí pracovníky. Jak zvládáte fluktuaci zaměstnanců? Že člověka pipláte, investujete do něj čas a peníze v rámci vzdělávání a zaškolování a on pak odejde? Teď nechci řešit, zda za to může plat apod. - důvody jsou různé, člověk najde něco bez dojíždění nebo s lepší prac. dobou… to je jedno, ale spíše chci řešit ty dopady. Co se vás týče určitá frustrace a pocit zbytečné práce, co se týče menších kolektivů, tak i dopad na kolektiv atd. Zrovna budu hledat zas nového pracovníka a když si představím ty procedury zase… :zed:

Tak by ses asi měla zamyslet, proč odchází. Má to daleko? Dejte mu víc homeoffice. Lepší peníze? Přidejte mu. Vyhovuje mu víc jiná pracovní doba? Přizpůsobte mu ji :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
691
8.8.23 18:00

Přesně tak, řešit příčinu, proč odcházejí a zlepšit to

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.8.23 18:05
@mirkaazzuri píše:
Přesně tak, řešit příčinu, proč odcházejí a zlepšit to

Odcházejí, protože v určitých oborech ta fluktuace prostě je. Ta poslední odchází, že chce volné víkendy, což u nás v nepřetržitém provozu nelze zařídit. :nevim: A já ty důvody chápu a neřeším, co změnit nemohu. Dotaz byl jiný, proto jsem ho i směřovala na ty, kterých se týká.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.8.23 18:06
@Sisika9 píše:
Tak by ses asi měla zamyslet, proč odchází. Má to daleko? Dejte mu víc homeoffice. Lepší peníze? Přidejte mu. Vyhovuje mu víc jiná pracovní doba? Přizpůsobte mu ji :nevim:

Asi bys ocenila zdravotní sestru, pečovatelku, prodavačku apod. pracující na HO :D

• Citovat
  • Upravit
1008
8.8.23 18:17

Jestliže máš opravdu čisté svědomí ve smyslu, že lidi odchází z důvodů, které nejdou ovlivnit, pak se s tím mužeš jedině smířit. Tak to prostě chodí ve všech firmách, ve všech oborech. Dneska lidi většinou nezůstávají do důchodu v jedné práci. I kdyby ta práce byla dokonalá, každý časem chce změnu. Na druhou stranu, pokud se bavíme zrovna o těch pečovatelkách a zdravotních sestrách (předpokládám, že o ty tu jde), tak pokud vaše zařízení funguje 24/7, je třeba zaměstnance nějak motivovat, aby neodcházely jinam, kde se dělají jen ranní po-pá… a to buď platem nebo něčím dalším, co bude vaší konkurenční výhodou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6381
8.8.23 18:59

To je život, mě to štve, protože ve chvíli, kdy je člověk opravdu samostatnej mi odejde. Obvykle do 2 let. Jedna asistentka mi skončila ve 2. měsíci zkušebky, protože se jí ozvali z vysněný pozice, kde před tím vzali někoho jiného. Náhradu jsem hledala dalších 5 měsíců. Do toho máme jen 3 recruiterky, který mají pozice s prioritou ve výrobě nebo obchodu, a ty naše “nevydělávající” pozice už nemají tolik kapacitu. Udělají jen inzerát a čekají na reakce, a ty dneska moc nejsou. A často mi pošlou profily, co splňují tak 50%. A vede k tomu, že já už radši dám nabídku někomu, kdo není taková hvězda, jen aby mi vydržel, v případě, že mám na výběr.
V současnosti mám asistenku, která má AJ na takový B1, požadovaná znalost C1, je tam denní účast na mezinárodních callech, konferencích, meetinzích a vytváření oznámení, summary a mailů na kolegy. naštěstí rozumí a mluví gramaticky hůř, sem tam si nevzpomene na slovíčko. A překlady a maily dělá komplet v google. Před cca 12 lety bych na tuhle pozici měla takových 20 uchazeček s C1. Jenže jako jediná zvládla test v Excelu, kdy šlo jen o vyfiltrování v tabulce a použití funkce suma. Zvládla to jediná.
Takže mě se osvědčilo jediné:nehledat unicorna, nesoustředit se tolik na hard skills, ale na attitude. A i to někdy záruka úspěchu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.8.23 19:12
@Dollorres píše:
To je život, mě to štve, protože ve chvíli, kdy je člověk opravdu samostatnej mi odejde. Obvykle do 2 let. Jedna asistentka mi skončila ve 2. měsíci zkušebky, protože se jí ozvali z vysněný pozice, kde před tím vzali někoho jiného. Náhradu jsem hledala dalších 5 měsíců. Do toho máme jen 3 recruiterky, který mají pozice s prioritou ve výrobě nebo obchodu, a ty naše “nevydělávající” pozice už nemají tolik kapacitu. Udělají jen inzerát a čekají na reakce, a ty dneska moc nejsou. A často mi pošlou profily, co splňují tak 50%. A vede k tomu, že já už radši dám nabídku někomu, kdo není taková hvězda, jen aby mi vydržel, v případě, že mám na výběr.
V současnosti mám asistenku, která má AJ na takový B1, požadovaná znalost C1, je tam denní účast na mezinárodních callech, konferencích, meetinzích a vytváření oznámení, summary a mailů na kolegy. naštěstí rozumí a mluví gramaticky hůř, sem tam si nevzpomene na slovíčko. A překlady a maily dělá komplet v google. Před cca 12 lety bych na tuhle pozici měla takových 20 uchazeček s C1. Jenže jako jediná zvládla test v Excelu, kdy šlo jen o vyfiltrování v tabulce a použití funkce suma. Zvládla to jediná.
Takže mě se osvědčilo jediné:nehledat unicorna, nesoustředit se tolik na hard skills, ale na attitude. A i to někdy záruka úspěchu.

Sice jsi úplně z jiného odvětví, ale přesně rozumím. I u nás před lety bylo z čeho vybírat, dnes už ne, čím to je? Zrovna v sociálu ani před lety to nebyla platová hitparáda, ale lidi měli o tu práci zájem.

• Citovat
  • Upravit
6381
8.8.23 19:34
@Anonymní píše:
Sice jsi úplně z jiného odvětví, ale přesně rozumím. I u nás před lety bylo z čeho vybírat, dnes už ne, čím to je? Zrovna v sociálu ani před lety to nebyla platová hitparáda, ale lidi měli o tu práci zájem.

Ono je to tak všude, i dříve oblíbené admin pozice už netáhnou. Každopádně u toho pečovatelství to musí být o zájmu. Jinak si to neumím představit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat