Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Anonymní píše:
Tak si řekni narovinu pro sebe, že kdyby jsi měla postižené dítě, tak ho odložíš, prostě by jsi ho nechtěla, pomůže ti to pravděpodobně. NEodsuzuju tě, nevím jak by to zacvičilo se mnou, ale opravdu nikdy nevíš......
Jejda, tohle je krutý ![]()
Neví, zda by byla schopná dát dítě pryč. Kdo to ví??????? Jedna věc je nechat si takové dítě a smířit se s tím, dělat co se jen dá pro takové dítě, ale někdo to nedokáže. Miminko miluje, nechá si ho, ale nesmíří se s tím. Užírá se tím a nepomůže, že s tím stejně nic neudělá................
Tohle je nekonečné téma a hlavní věc tu není dána a to o jak rozsáhlé postižení by šlo.
No, bohužel je tu problém, že to, že máš 100% zdravé dítě, ti nezaručí žádný test. Já zdravé dítě nemám a geneticky je naprosto v pořádku, ale je tu hafo jiných vad a pořád se objevují další a další testy, to byses z toho zbláznila, kdybys nad tím měla furt dumat.
![]()
Z druhého těhotenství mám vítr už teď a stejně jdu do toho znovu a teď doufám, že už zdravé bude. Taky mi nezbývá než doufat. Musíš mít prostě kliku, a že dítě zdravé bude, je hodně pravděpodobné, navíc pokud je zatím bez jakýchkoli příznaků, vybodni se na to. Naše doktorka říká, že hrozně moc dětí své postižení dožene, takže i kdyby se něco objevilo, pravděpodobně se to spraví
Ne že začneš vychylovat při prvním odklonu z „tabulek!“ - to já už bych byla v Bohnicích
![]()
Navíc pokud víš, že příbuzná to má ze zpackanýho porodu, nemusíš se v tomhle směru bát
Vad je jiných tolik, že byses z toho picla. Při každým dalším pobytu v nemocnici se dozvídám tolik dalších diagnóz, to se prostě vyšetřit všechno nedá, hoď to za hlavu a věř, že tvoje dítě je zdravé
Problém řeš, až nastane! ![]()
Tvůj strach chápu, prožívala jsem ho u malého, úplně z jiného důvodu, ale tu hrůzu nikdy nezapomenu a to riziko bylo maximálně 2%.
Pokud máte v blízkosti dítě s mentálním postižením, je Tvůj strach naprosto pochopitelný. Doporučila bych pro klid duše genetiku, třeba Ti jistota konečně pomůže. Pokud k postižení došlo perinatálně, žádnou genetickou zátěž nemáte. Poradit Ti, abys byla v klidu a dítě tolik nepozorovala by bylo na místě, ale ono to racio vždy emoce nepřesvědčí, že? Mluv o tom s někým, klidně piš, ono sdělení strachů vždy trochu obrousí hrany… Pokud by Tvé obavy byly nesnesitené, možná by nebylo od věci pár sezení u psychologa.
nemáš se za co stydět, prostě jsi úzkostnější, pokud toto někdo nechápe,máá evidentně sám nějaký problém…
Ahoj ![]()
Zakladatelko, můžu tě ubezpečit, že pokud by se náhodou u tvého dítka něco objevilo, budeš normálně fungovat dál a budeš dítě milovat možná ještě víc než předtím. Ano, asi by ses litovala a říkala si „proč já, proč moje dítě“, ale fungovala bys. Navíc existují instituce, které rodinám s postiženými dětmi pomáhají - nejen s péčí o děti, ale poskytují třeba i psychologické poradenství rodinám (to bych doporučila těm tvým příbuzným). Mluvím z vlastní zkušenosti. Taky jsem si myslela, že bychom postižené dítě nezvládli. Malá když se narodila, zdála se v pohodě, akorát měla hypotonii (snížené svalové napětí), tak jsme cvičili vojtovku, docházeli na neuro a na rehábku. Asi tak v 18 měsících se začaly projevovat problémy při kontaktu s dětmi. Od té doby jsem si říkala „proboha, jen neeee autismus“. A bum… je to autismus. A žijeme, ani jsme se zatím nezbláznili
Máme kolem sebe prima lidi, kteří nám pomáhají, skvělou školku, kde nám vychází neskutečně vstříc, doktory suprové… a hlavně Barunka je úúúúúžasné sluníčko, neuvěřitelně pozitivní, veselá, chytrá holčička. Inteligenci by prý mohla mít i nadprůměrnou, díky tomu taky vše rychle chápe a to nám bude vždycky při boji s autismem hodně pomáhat. Takže: pro mě se můj velký strašák stal skutečností, přesto jsem se nezbláznila. Navíc to hodně prověřilo všechny naše rodinné a přátelské vztahy a já jsem velmi mile překvapená - čekala bych, že někteří přátelé „odpadnou“ a ono je to naopak, všichni se chovají skvěle, dokonce mi párkrát nabídli pomoc lidi, které jsem za až tak blízké přátele neměla.
Misula.vdf píše:kate02 píše:kate, vy určitě víte o čem mluvíte, ale viděla jsem na vlastní oči záchvat postiženého dítěte na veřejnosti a bylo to opravdu strašné, o to asi zakladatelce jde. Vaše miminko je krásné jen má odlišnost…ale věřím, že lidi dokážou být hloupí i ve vašem případěGladys píše:
A co by ti mělo být do lidí?Buď jsou lidí hodní a chápou, že to máma s takovým dítětem nemá snadné (nám začalo extrémní období vzdoru v 1,5r a ještě pořád neskončilo, navíc syn je takový svůj, s cizími nemluví, navíc vypadá starší než je, tak by si kdokoliv mohl říct, že je postižený), zlý a hloupí lidé si asi řeknou něco jiného, ale jejich názor je mi ukradený.
Taky pozoruju svoje děti, jakmile se nějak odchýlí od normy, tak hledám na netu, ptám se doktorky, ale ne proto, že bych měla strach, že budou postižené, ale proto, abych něco nezanedbala a případně s nimi mohla začít nějak specificky pracovat a nějakou „vadu“ zmírnit, jak jen to jen půjde.
Pro mě není podstatné, jestli budu geniální, hloupé, budou koktat, budou mít záchvaty, nebudou se umět ovládat, ale to, že jsou to moje děti. A okolí jsou cizí lidé…tohle je skvěle napsaný
Kdybych já měla řešit blbý otázky a pohledy lidí, tak se musím s mladším mrnětem zahrabat dva metry pod zem a nikam nevylízat a to je to normální půlroční mrně, jen s ne úplně standardním vzhledem![]()
já zatím taky pořád jen doufám, že fakt „normální“ bude… Ještě nás čekají vyšetření… ![]()
Starší zase ve 2 a půl letech pro jistotu v podstatě nemluví
Ale pokud by se měl člověk ze všeho stresovat, prostě se z toho zákonitě jednoho dne musí zbláznit.
Znám rodiny s postiženejma dětma (a i už „ne dětma“), a obdivuju rodiče, jak to zvládaj, ale zas na druhé straně jim toho moc jinýho nezbývá no… pokud ty děti nechtěj šoupnout do ústavu ![]()
Jen člověk cekne, že nemá zdravý dítě a už rostou návštěvy na profilu geometrickou řadou!
Holky, co čekáte, že tam u mě uvidíte? Opici?…
Profil mám zamčenej a stejně na holce nic poznat není, vada je uvnitř těla
A mentální postižení to není ![]()
Jinak takový to: Proč zrovna moje dítě? By sis říkala třeba i u operace slepáku u miminka, nebo jiné „banální“ věci. Tomu se člověk asi neubrání, ale naučí se s tím žít ![]()
Gladys píše:Anonymní píše:Doporučuju knihu od Jany Makovcové Maminko nezpívej. Má dva syny a oba jsou mentálně postižení, jeden autista, druhý tuším snad retardace, to je ženská, kterou obdivuju já.Gladys píše:Tohle obdivuju, stydím se za to......ale já bych se na své postižené dítě nedokázala dívat tak s nadhledem. Milovala bych ho, ale stále by tam bylo proč mám zrovná já takové dítě.
A co by ti mělo být do lidí?Buď jsou lidí hodní a chápou, že to máma s takovým dítětem nemá snadné (nám začalo extrémní období vzdoru v 1,5r a ještě pořád neskončilo, navíc syn je takový svůj, s cizími nemluví, navíc vypadá starší než je, tak by si kdokoliv mohl říct, že je postižený), zlý a hloupí lidé si asi řeknou něco jiného, ale jejich názor je mi ukradený.
Taky pozoruju svoje děti, jakmile se nějak odchýlí od normy, tak hledám na netu, ptám se doktorky, ale ne proto, že bych měla strach, že budou postižené, ale proto, abych něco nezanedbala a případně s nimi mohla začít nějak specificky pracovat a nějakou „vadu“ zmírnit, jak jen to jen půjde.
Pro mě není podstatné, jestli budu geniální, hloupé, budou koktat, budou mít záchvaty, nebudou se umět ovládat, ale to, že jsou to moje děti. A okolí jsou cizí lidé…
A její pokračování S rukama na uších je taky super. Nebo se dá mrknout na její blog.
emocuc.polymorf píše:
Jen člověk cekne, že nemá zdravý dítě a už rostou návštěvy na profilu geometrickou řadou!![]()
A mentální postižení to není
Hihi, já na tvém profilu nebyla
Moje dítě je taky nestandart a taky bys na pohled nic nepoznala, možná proto mě takové s prominutím blbosti nenapadnou
Taky nevím, co lidi čekají, že uvidí ![]()
petull.a1 píše:emocuc.polymorf píše:Hihi, já na tvém profilu nebyla
Jen člověk cekne, že nemá zdravý dítě a už rostou návštěvy na profilu geometrickou řadou!![]()
Moje dítě je taky nestandart a taky bys na pohled nic nepoznala, možná proto mě takové s prominutím blbosti nenapadnou
Taky nevím, co lidi čekají, že uvidí
Holky chápu Vás, taky jsem na profilu nebyla a nezkoumala. Dcera je zase pro změnu velmi energická občas, v kolektivu až hlučná, trochu drak, občas ve složení dětí a maminek taky nestandart a to byste viděly jak umí dávat najevo, co to mám za dítě????? A postižení, díky bohu žádné, ale co člověk nadělá............
Bavorov píše:petull.a1 píše:Holky chápu Vás, taky jsem na profilu nebyla a nezkoumala. Dcera je zase pro změnu velmi energická občas, v kolektivu až hlučná, trochu drak, občas ve složení dětí a maminek taky nestandart a to byste viděly jak umí dávat najevo, co to mám za dítě????? A postižení, díky bohu žádné, ale co člověk nadělá............emocuc.polymorf píše:Hihi, já na tvém profilu nebyla
Njn, někteří lidé jsou holt tupci. Fakt nechápu, jak si někdo může dovolit hodnotit cizí dítě. A že to někoho vůbec napadne. Starosti těchto lidí bych chtěla mít. Mně se třeba stalo, že se malá venku vztekala, nic až tak hrozného (tedy ve srovnání s půlhodinovými autistickými záchvaty, které mívala a ještě občas má), prostě dvě minutky vztekání (navíc jí tehdy už asi nebylo dobře, páč druhý den měla vysoké horečky a propukl jí zánět dutin), no a nějaká baba prohlásila „To už je ale vztek!“
Za prvé - to asi nevím… za druhé - co je jí do toho… za třetí - nechtěla by mi paní poradit, jak vychovávat autistické dítě?
zakladatelko, ja jsem pár let s postiženymi pracovala. byla to ta nejlepsi práce,jakou jsem kdy dělala
byly to cizi deti (teda byli to vetsinou takovy puberťáci,ale vsichni víme jak to je
),ale člověk je pak bere jako vlastni. dodnes nechapu,jak nekteri rodice mohli dat nektere jedince do ustavu, byli fakt šikovni,snazili se pomahat. ano,meli i spatne dny,ale vsechno se dalo zvladnout.sceny na verejnosti jsem neresila. pro ne je to jejich prirozeny projev, no a co? dodnes si nektere beru domu na prázdniny.
ale tvuj strach plně chápu. muj malicky byl jako miminko hodne opožděný,svalstvo nulové, reflexy zpomalené, predilekce hlavičky,křivé záda, ještě kolem 2,3 mesicu se na brisku choval jako novorozenec. a ktomu ten gigantní kefalhematom(nebo jak se to piše
, tenkrát jsem nevedela,ze je to jen boule z porodu). nejdrív jsem to obrecela,protoze na neurologii mi jinymi slovy řekli, ze asi nebude uplne ok a nechápou,jak mohl mít apgar same desitky.tenkrát mi bylo fakt hrozně, pořád jsem hledala,kde jsem udelala chybu ale o to víc jsem ho začala mit ráda (a to jsem si myslela,že to ani nejde!). a víš co? on je uplne zdravý
tak bud ráda,že más doma zdravé miminko, pořádne si ho uzivej a nehledej chyby tam,kde nejsou ![]()
petull.a1 píše:Bavorov píše:Njn, někteří lidé jsou holt tupci. Fakt nechápu, jak si někdo může dovolit hodnotit cizí dítě. A že to někoho vůbec napadne. Starosti těchto lidí bych chtěla mít. Mně se třeba stalo, že se malá venku vztekala, nic až tak hrozného (tedy ve srovnání s půlhodinovými autistickými záchvaty, které mívala a ještě občas má), prostě dvě minutky vztekání (navíc jí tehdy už asi nebylo dobře, páč druhý den měla vysoké horečky a propukl jí zánět dutin), no a nějaká baba prohlásila „To už je ale vztek!“petull.a1 píše:Holky chápu Vás, taky jsem na profilu nebyla a nezkoumala. Dcera je zase pro změnu velmi energická občas, v kolektivu až hlučná, trochu drak, občas ve složení dětí a maminek taky nestandart a to byste viděly jak umí dávat najevo, co to mám za dítě????? A postižení, díky bohu žádné, ale co člověk nadělá............emocuc.polymorf píše:Hihi, já na tvém profilu nebyla
Za prvé - to asi nevím… za druhé - co je jí do toho… za třetí - nechtěla by mi paní poradit, jak vychovávat autistické dítě?
Je to fakt ubohost, nejhorší na tom je, že dokáží mluvit o těchto dětech, že jsou nevychované, necháváme jim volnou ruku příliš atd.,,ale asi víš o čem mluvím, prostě tak to není. Mám obavu, že se ze mě za chvíli začne stávat trochu chladný člověk, protože tyto lidi nemusím, už je cíleně nevyhledávám v různých kroužcích apod., pro mě trochu ztráta času, v takovém prostředí čas trávit. Ale říkám si, že až se jednou dočkají oni něčeho nestandartního /v pubertě, apod./, tak možná nebudou vědět ani jak se jmenují..... ![]()
… kdežto my už jsme otrlé a jen tak něco nás neporazí, viď?
![]()