Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, jak některé víte snažíme se o mimi od dubna. Zatím nic. Dr. mi nabídla pomoc a ted chodím na folikulometrii. Už jsem byla 3×. Dnes poprvé mi řekla že v pravém vaječníku vidí folikul 15 mm a sliznici mám 8,4 mm. A objednala mě na další UTZ na úterý. Nějak tomu nerozumím. Máte s tím některé zkušenosti? Jaká má být sliznice a jak velký folikul? Za jak dlouho dojde k ovu? Jsem z toho už docela mimo. Tolik informací nových. S prvním dítkem jsem do toho vlítla nechtě za velmi mlada ani jsem nepostřehla jak a teď když má být mimi plánované takové obstrukce… připadám si jako neandrtálec. O nějakých folikulech a plodných hlenech jsem ještě před půl rokem neměla ani páru a teď je to můj denní chleba ![]()
Ahoj, já mám snažení od září 2009, na folikulometrii, chodím často, 15mm, je docela dobrá velikost, ale nevím kolikáty jsi DC ..??:)
Já mám vajíčka 6mm 14DC, takže neovoluju..
Ahoj, my se snažili dva roky. Na folikulometrii jsem byla jednou, asi 15.DC, 1 folikul měl 17mm, to bylo pondělí a ve čtvrtek dorazila ovulka a podařilo se nám otěhotnět a teď je z toho Kryštůfek (viz. metřík).
Držím palčeky.
Marcelko, díky za držení palečků… Kryštůfek je kouzelný… moc gratuluju k tak krásnému chlapečkovi
Ahoj, jen mi to nedá k folikulometrii. Postoupila jsem jí 2 x, jednou jsem měla 15 DC folikul 16mm, druhý den zřejmě došlo k ovulaci, ale to jsme byli na horách a nebylo to jak prokázat. K otěhotnění nedošlo. Na druhé folikulometrii byla zcela vyvrácena ovulace (15 DC folikull 12mm, o týden později 22DC nález zaniklého folikulu bez prasknutí). O měsíc později zjištěné těhotenství, které podle screeningu v prvním semestru začalo až 32. den toho samého „anovulačního“ cyklu. Možné je vše a ovulace rozhodně nemusí přijít jen předpisově 15.DC, ale většina lékařů považuje za zbytečné ověřovat ji celý cyklus.
Chci se zeptat, je k něčemu chodit na folikulometrii, když nechci jít ani na IVF ani na nativ? chci se jen snazit doma. a kam se na ní chodí? do CAR? asi za peníze, ne? když bych nebyla jejich pacientkou. netusíte?
Chodí se normálně k svému lékaři. Udělá ti ultrazvuk a zjistí tak, jestli ovuluješ. Tvoří se ti folikuly a jak velké. Nic se neplatí, akorát poplatek 30 Kč za vyšetření jako vždy.
@Douby píše:
Chodí se normálně k svému lékaři. Udělá ti ultrazvuk a zjistí tak, jestli ovuluješ. Tvoří se ti folikuly a jak velké. Nic se neplatí, akorát poplatek 30 Kč za vyšetření jako vždy.
a myslís, ze to ma pro snazeni doma, ne IVF, nejaky vyznam? V době ovulace mam vytok, tak to, snad poznam. clostibelgyt neberu, pry ho nepotrebuji
@Anonymní píše:
Chci se zeptat, je k něčemu chodit na folikulometrii, když nechci jít ani na IVF ani na nativ? chci se jen snazit doma. a kam se na ní chodí? do CAR? asi za peníze, ne? když bych nebyla jejich pacientkou. netusíte?
V tom pripade bych se zkusila domluvit se svoji gynekolozkou ci statni car.
@Douby píše:
a to má každy gynekolog? já myslela ze folikulometrie je děla nejakym spec. velkym a podrobnym ultrazvukem a ze to mají jen v CARu
No rozhodně to má cenu, pokud se snažíte a nejde to. Ultrazvukem se nejlépe zjišťuje ovulace. Zda vůbec probíhá a v jaké fázi cyklu. Neplatí se nic, max. poplatek 30Kč. Chodit můžeš buď ke svému obv.gyn. nebo do CARu a to i přesto, že nechceš podstoupit ani inseminaci ani IVF.
Ano, to se dělá normální ultrazvukem a předpokládám, že ho má každý doktor.
Folikulometrie se da delat i obyc ultrazvukem, chce to doktora s nejakyma zkusenostma. Vytok odrazi pouze hormonalni hladiny, ale uz nic nerekne o tom, zda tam folikul opravdu dozrava, zda opravdu praskne, jak roste delozni sliznice, zda se nedelaji cysty… Tak po roce snazeni, i pokud to zatim nechcete resit nijak drasticteji, bych si minimalne jeden cyklus odsledovat dala. Stejne jako zkontrolovat hladiny hormonu v jeho prubehu a partnerovi spermiogram. Pokud tam nechces, samozrejme vetsina zenskych s prehledem tehotni i bez toho, ale predpokladam, ze vam uz to nejakou dobu nejde a chcete to resit.
Mimochodem mezi nicnedelanim a IVF je jeste siroka skala ruznych podstupu. Od prvotniho hledani problemu, zda je opravdu vsecko v poradku (ten hormonalni profil, folikulometrie, spermiogram) pres casovany styk (folikulometrii odsledovat rust folikulu a doporucit ten nejvhodnejsi okamzik po domaci snazeni) po inseminaci nebo reseni konkretniho problemu, pokud ten uz se najde. Ale fakt to chce zkusenejsiho doktora, spousta z nich ti na dotaz, ze vam to delsi dobu nejde, akorat tak predepise nejake hormony.