Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, prosím poradíte mi někdo?Malý má 4 měsíce a když se mu podívám na hlavičku tak tam kde má fontanelu tak je úplně vidět jak mu to tepe…vypadá to docela divně, je to normální? ![]()
Ahoj,
souhlasím s Donag.
Fontanela ti dokáže říct např. že je dítě dehydrované (a) nebo vážně nemocné (b).
a) propadená fontanela
B) nafouknutá fontanela
Pokud vidíš tep je to normální.
MarkyM nemusíš ho vidět …
Důležité je aby fontanelu miminko mělo nic víc ![]()
Ahoj,tak fontanela se muze zvedat,tepat pri rozruseni ditete.Malemu takhle fontanela tepala,bylo to videt dost,vlasky mu vstavaly,tak jsem to rekla dr. a pry to maji deti bud z radosti,place nebo to muze byt i kdyz se vztekaji.
Je to normalni,nam je 7 mesicu a mame to jeste ted,je to fakt hodne divni,ale musi to srust,pak to videt nepujde ![]()
My máme téměř 14 měsíců a malé to jde vidět pořád (nemá tolik vlásků, takže to je viditelnější než u nějakého vlasatce
). Má fontanelu pořád dost velkou. Ale Dr. říkala, že je to v pohodě, že u ní to vypadá, že jí to zaroste až tak kolem 1.5 - 2 let. Horší by bylo, kdyby naopak zarostla moc brzo!!
Taky jsem na to kdysi koukala u kojení ![]()
Teď už tam má vlásky, tak nevím. Ale jak bylo psáno, pokud tam není vyloženě dolík nebo naopak nafouknuté místo, je to OK.
MarkyM jde o to že fontanela nesrůstá pokud roste hlava.Takže proto ji Dr kontroluju když jdete na KO.
MarkyM píše:
Proč se nesmí uzavřít brzo?Nic o tom nevim
Občas se stává, že některým mimčům sroste moc brzo (tuším, že do 4.m je to fakt brzo), protože pak nemá mozek prostor k růstu a tam se to pak řeší neurologicky (a v nejhorších případech je nutná operace, kdy je třeba zásah do lebky
, aby ten prostor udělali). Vím o takovém případu ve svém okolí, kdy to dělali malému v 9 měsících a klučík má dneska 3 roky a dodnes se neví zda bude úplně v pořádku. Řekli jim, že kdyby měl jen epilepsii, tak by nad tím vyhrál.
Ale jiné známé oběma dítkům srostla fontanela tuší v 6.měsíci a tam už je to prý OK ![]()