Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Já furt o tý fontanele přemýšlim.Že já baba zvědavá se ptala ![]()
Marky neboj, je to naprosto normální
A Kalute ti sem dala jen příklad toho, co se bohužel stává, ale to neznamená, že to tak bude u vás. Buď ráda, že máš zdravé mimi a zbytečně se nestresuj ![]()
Dobrý tak já tedy budu v klidu.Doktorka to hlídá,takže kdyby něco tak to řekne ne? Díky ![]()
MarkyM píše:
Dobrý tak já tedy budu v klidu.Doktorka to hlídá,takže kdyby něco tak to řekne ne? Díky
Jasně, to je správný přístup. A přesně, Dr. by určitě něco řekla, proto se pravidelně kontroluje. A u vás fontanela je a tepe jak má, tak buď v klidu
.
Občas se stává, že některým mimčům sroste moc brzo (tuším, že do 4.m je to fakt brzo), protože pak nemá mozek prostor k růstu a tam se to pak řeší neurologicky (a v nejhorších případech je nutná operace, kdy je třeba zásah do lebky
, aby ten prostor udělali). Vím o takovém případu ve svém okolí, kdy to dělali malému v 9 měsících a klučík má dneska 3 roky a dodnes se neví zda bude úplně v pořádku. Řekli jim, že kdyby měl jen epilepsii, tak by nad tím vyhrál.
Ale jiné známé oběma dítkům srostla fontanela tuší v 6.měsíci a tam už je to prý OK