Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
praha 4 - modrany , odskusane
musleli byt dvaja svedkovia, prstene nemusia byt , mozes prist v rifliach
inak nejaku rec zakonnu mali ale minimalnu , trvalo to mozno pol hodky aj s overenim dokladov a s podpismi ![]()
Ano. Takovou svatbu jsem měla.
Dohodl se termín.
Musíš mít sebou doklady a dva svědky..
Vyslechneš si povinnou větu o uzavření snatku a podepíšeš dokument..
Nemusí hrát hudba, nemusí být proslov, nemusíš mít šaty, prsten ani kytice..
Prostě jen svědky a doklady.
Taky jsme se brali tímto způsobem. Už při domlouvání termínu jsem se s paní na úřadě domluvila, že nechceme nic nad rámec toho, co musí zaznít. Před obřadem jsme si to ještě jednou potvrdili s ní a s oddávajícím.
Byli jsme v civilu, 2 svědci, bez kytky, bez prstýnků. Celková doba obřadu se bohatě vešla do 10 minut, včetně předobřadního stříhání občanek a domluvy podrobností.
Můžu se zeptat proč to tak chceš
Nebylo by ti to líto si to trochu užít,nemusí být velká svatba -ale přece.Alespoň pár přátel,prstýnky,nějaké hezké šaty,pár fotek na památku ![]()
Mě by to bylo líto.
kamarádka se vdávala v luteránské kapli a protože tento sňatek není legální protože nejde o „oficiální“ církev (nebo tak nějak, prostě jen s pastorem by to nebylo ofic), tak tam museli mít i paní z magistrátu, takže logicky chtěli, aby to osekala na minimum.
Muselo to být před svědkama, pronesla pár vět, pak se zeptala, zda se berou dobrovolně, zaznělo ano a bylo to. Pak nastoupil pastor a jelo se dál…
bylo zvláštní slyšet při jedné svatbě to „ano“ od novomanželů nadvakrát ![]()
Mar__tanka1983 píše:
kamarádka se vdávala v luteránské kapli a protože tento sňatek není legální protože nejde o „oficiální“ církev (nebo tak nějak, prostě jen s pastorem by to nebylo ofic), tak tam museli mít i paní z magistrátu, takže logicky chtěli, aby to osekala na minimum.
Muselo to být před svědkama, pronesla pár vět, pak se zeptala, zda se berou dobrovolně, zaznělo ano a bylo to. Pak nastoupil pastor a jelo se dál…
bylo zvláštní slyšet při jedné svatbě to „ano“ od novomanželů nadvakrát
No vono by bylo zvláštnější, podruhé slyšet NE…
![]()
Mar__tanka1983 píše:
bylo zvláštní slyšet při jedné svatbě to „ano“ od novomanželů nadvakrát
My měli prakticky stejný důvod - měli jsme následně pohanskou svatbu s rodinami a přáteli. Sice už jsme tou dobou byli oficiálně 3 týdny manželé (což nikdo nevěděl), ale chtěli jsme si užít právě tu atmosféru nerušenou tím, že půl hodiny po nástupu se všemi příbuznými už čeká na oddání další pár.
Ahoj, obnovuju toto téma, protože sem asi patří můj dotaz a nechci zakládat novou diskuzi zbytečně. MUSÍ se na svatbě říct ta věta o tom, že se snoubenci dohodli na užívání společného příjmení Novák Nováková? Příjmení jsme vyřešili úplně jinak, než jak si obě naše velké rodiny myslí a já nechci, aby se to pitvalo na celé svatbě. Nechtěla bych tu rozebírat, jak to s příjmením máme, aby diskuze nesklouzla k tomu známému dohadování o příjmeních. Hledala jsem na netu info, kde jsem si našla, bez jakých řečí to nejde, ale tuto větu jsem nikde nenašla a nevím tedy, jestli podle zákona musí být vyřčena, nebo ne. Díky ![]()
Řekla bych že musí, ještě těsně před obřadem musíš podepisovat papíry jak to bude a podle mě to pak i oddávající musí všechno říct, aby to bylo formálně vše správně…my se to povídání okolo taky snažili co nejvíc zestručnit, ale tohle tam být muselo ![]()
@TroisChéris píše:
Ahoj, obnovuju toto téma, protože sem asi patří můj dotaz a nechci zakládat novou diskuzi zbytečně. MUSÍ se na svatbě říct ta věta o tom, že se snoubenci dohodli na užívání společného příjmení Novák Nováková? Příjmení jsme vyřešili úplně jinak, než jak si obě naše velké rodiny myslí a já nechci, aby se to pitvalo na celé svatbě. Nechtěla bych tu rozebírat, jak to s příjmením máme, aby diskuze nesklouzla k tomu známému dohadování o příjmeních. Hledala jsem na netu info, kde jsem si našla, bez jakých řečí to nejde, ale tuto větu jsem nikde nenašla a nevím tedy, jestli podle zákona musí být vyřčena, nebo ne. Díky
Tady bych se obával že věta je součástí oficiálního proslovu, tudíž zaznít musí. Jestli to nechcete provalit, tak mě napadá jedině formální svatba bez rodiny a pak divadýlko, kde to nezazní, jinak to asi nepůjde, aniž by se to nedozvěděli.
Aha.. No tak aspoň bude na svatbě sranda
Ono nejde o to, abychom to utajili, ale jen zkušenost ze svatby jedněch našich známých nás navedla k tomuhle. Oni totiž automaticky všichni lidi očekávají, jak zazní, že se dohodli na společném příjmení podle manžela. No a na svatbě našich známých se z úst oddávajícího lidi dozvěděli, že příjmení si vzal manžel po své ženě. Všichni se po sobě začali dívat, někteří chtěli i zasahovat, protože si mysleli, že se oddávající spletl, nikdo už nevnímal ten okamžik, kdy si říkali ANO, nikdo se celý den nebavil o ničem jiném, než o tom, že to nikomu neřekli, proč to udělali apod. Řešilo se to od okamžiku vyřčení na obřadu, celý svatební den a myslím, že někteří to řeší dodnes
Důvod měli přitom pěkný - nevěsta má jen samé sestry a ona chtěla svému otci udělat radost, že jejich rod nezanikne i přesto, že její tatínek nemá syna.
My dva to nebudeme mít tak horké, jen budu mít dvě příjmení, z toho manželovo nepřechýlené. Máme to vyřešené, ví to jen malá hrstka lidí a z rodiny vlastně nikdo, ale já nechci, aby mi to všichni rozmlouvali, vysvětlovali mi, že svého nastávajícího nemiluju, když nebudu mít jeho příjmení (což budu, ale lidi jsou tak konzervativní, že i obojí příjmení jim přijde málo)… Všichni se to dozví, ale ráda bych, aby k tomu došlo až po opuštění obřadní síně, abychom si vůbec užili to naše Ano ![]()
@TroisChéris
na ja jsem si dost jista, ze na tom nasem obrade to nezaznelo. my jsme meli cirkevni, ale predpokladam, ze ty „predpisy“ asi plati pro vsechny obrady, ne?
fakt netusim, zkus zavolat na matriku.
moja znama zas resila, ze ji oslovi „pani“ a ne slecno - byla uz rozvedena, ale z toho nevybruslila.
@Ali-Ali Na matriku bychom měli jít asi příští týden, musíme podepsat nějaké papíry, tak se jí zeptám. Ale víš jak to bývá, jsem zvědavá a ráda bych to měla zjištěné už předtím, abych si byla jistá, že zákonem dané jsou jiné věty a tato konkrétně ne
Jak to je u církevního sňatku, to netuším, ale asi by ty důležité náležitosti měly být stejné, tak snad to nebude u nás tak nutné
Tvoje známá asi nebude jediná, znám taky takové a bohužel to jinak nejde no.
@TroisChéris myslím, že věta zaznít musí. A co těsně před obřadem předstoupit před všechny lidi v místnosti a říct jim, že jste rádi, že všichni přišli a protože chcete předejít jakýmkoliv šeptandám, narušení obřadu a následným případným přemlouváním, vymlouvání a pomlouvání, tak jim oznamujete že jste se rozhodli pro příjmení v tomto znění:… a že děkujete za respektování vašeho rozhodnutí. To by nešlo?
Sice jsem se posledně vdávala už před 9 lety, ale tehdy musela zaznít věta: „o příjmeních“, o tom, že „znáte vzájemně svůj zdrav. stav“ a o tom, že „do manželství vstupujete dobrovolně“.
OT: můj nastávající mi tehdy zapomněl sdělit, že ví, že je neplodný, ale to je jiné téma.