Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Všechny maminky:
prosím - vysvětlete mi toto:
Menželka podala návrh na svěření obou dětí do své péče. Úvádí, že živobytí na dceru jí výjde na 1.000,–/měsíc a po otci žádá příspěvek na výživném 1.500,–/měsíc.
Na syna jí výjde živobytí na 1.000,–/měsíc a po otci žádá 1.000,– Její mateřská činí 23.000,–/měsíc. Neměla by chtít jen polovinu toho, co jí stojí to živobytí??? Celá situace je samozřejmě ještě složitější, protože dcera je ještě mimo to 2-3dny v týdnu u mě…kupuju boty, jídlo, oblečení i nadstardardní věci(náušnice) - prostě všechno. Jsem přesvědčený, že z ní mluví zloba a nenávist vůči mě a činí veškeré kroky k tomu, abych už neviděl děti, nebo jen to „nutné“ minimum. Soud teprv bude. Jenže to je ten „zákonný“ soud…škoda že neexistuje „morální“ soud…on sice existuje, ale ten se projeví až časem a to už budou děti vyrostlé…
Mateřská 23000?
Děti mají i po rozvodu právo na stejnou živ. úroveň jako rodiče (myslím, nebo jak to je přesně).
Takže nezáleží na tom, jaké mají faktické náklady, ale kolik je tvůj příjem…
Druhá věc je, pokud ex brání/chce bránit styku - pokud nejsi narkoman, ve vězení, nebylo důvodem rozvodu násilí… myslím, že soud nebude nijak dramaticky ten styk omezovat.
Případně ty sám zajdi na OSPOD (na MÚ) a poraď se, co a jak.
Taky se v tom moc nevyznám ![]()
Mateřská 23000 snad ani nejde, ne? Pak teprve půjde na rodičovskou?
Syn k tobě nechodí?
Jinak si nemyslím že platba 2500 na dvě děti by byla výrazem nenávisti k tobě, je to dost nízká částka. Samozřejmě záleží i na tvém platu, ale předpokládám že nemáš 10000 ![]()
Bohužel takové případy, jaké popisuješ, jsou spíše běžné. Držím palce.
No OSPOD je na straně matky…Asi to zní divně, ale ona žádá takto málo jen proto, aby na ni bylo právě pohlíženo jako nenáročnou. Již teď má v plánu zažádat o zvýšení a myslím, že už to má nachystané, jen se čeká až proběhne soud. Na děti budu platit víc, s tím problém není - asi jste nepochopila můj dotaz!
Když jí živobytí stojí 1.000,– tak proč žádá 1.500,–??? Měla by logicky žádat 500,– Navíc jak říkám, dcera je mimo to 2-3 dny v týdnu u mě!
pipet: spousta otců není narkomanů, jen stačí, když si matka něco „vymyslí“ a „přibarví“ celou situaci a podá předběžné opatření a je TO! pak to dokazování trvá měsíce, možná roky a děti rostou…
Na Střídavce právě v posledním týdnu se touto tematikou zabýváme. Předběžné opatření, které se vydává bez řádného soudního řízení a po celou dobu soudního řízení zafixuje péči jen jednoho rodiče, je jedno z nejhorších svinstev, které může ovlivnit výsledek soudu a celý další život dětí.
Ahoj v našich zákonech ohledně alimentů a podobně se úplně nevyznám. Mám jen vlastní zkušenost z pozice dítěte z rozvrácené rodiny.
Vím jen to (ze zkušenosti jiných mých rozvedených kamarádů), že pokud není důvod, rozhodně ti soud nezakáže stýkat se s dětmi, naopak určí jak často budou u tebe a jak často u matky. Takže toho se neboj.
K té tisícovce na jedno dítě…ehm
a čím ty děti živí, když uvedla výdaje na jedno dítě 1000 Kč? To je přece nesmysl! Pokud má mateřskou, tak usuzuji že alespoň jedno z dětí je ještě miminko. Já mám doma roční a jen pleny nás vyjdou na 1500 a to nemluvím o oblečení, sunaru, jídle atd… Pokud žádá 1500 na jedno dítě, je to adekvátní, protože na mimino jí vyjdou měsíční náklady dobře přes dva tisíce, ne-li více. A čím je dítě starší, tím jsou ty náklady vyšší a vyšší.
Pokud podala návrh na 2500,– na dvě děti, brala bych to všema deseti. Samozřejmě to, že kupuješ oblečení, botky a jiné potřebné věci,je v pořádku a to tě ctí, protože mnoho otců má dojem, že zaplatí alíky, a tím jejich finanční péče o dítě končí.
Držím pěsti ať vše vyjde především ve prospěch dětí. Jste dospělí rozumní lidé, nenávistí a rozbrojemi váš rozvod dětem budete akorát ztěžovat, pro ně to není a jednoduché nebude. Zkuste se domluvit, zkus jí tohle připomenout, že tady VŮBEC nejde o vás dva ale o blaho dětí (jak finanční tak hlavně psychické).
jaryn78 píše:
pipet: spousta otců není narkomanů, jen stačí, když si matka něco „vymyslí“ a „přibarví“ celou situaci a podá předběžné opatření a je TO! pak to dokazování trvá měsíce, možná roky a děti rostou…
Ano… Doufám, že se to vyřeší rychle, protože ty děti za to nemůžou… A źe to dopadne co nejlépe pro všechny strany.
přesně - předběžko je svinstvo…i když se pak ukáže že nebylo opodstatněné - co z toho??? i ta matka si to třeba časem rozmyslí a uzná, že to od ní tenkrát nebylo zcela korektní, ale to už jsou děti o pár let starší…
A jak jsou staré děti?Jedno je ještě malinké když pobírá mateřskou,ale druhé?
No že ti vypočítá živobytí tak to není všechno ne?
Myslím,že cifry jsou solidní(z tvého psaní vyznívá,že nouzí rozhodně netrpíte ani jeden).Pěkně to napsal MilušeProdigy ![]()
Můj švagr platí 3tis+ školní jídelnu.A kupuje další a další věci
(na jedno dítě)
Dcera 2 roky a 3 měs, synek má 5 měsíců - vůbec mě za ním nepouští, do kočárku mi nedá (včera udělala vyjímku).Peníze nejsou problém. Já budu klidně na obě děti platiti i 10tisíc když to budou potřebovat, jenom v tom návrhu prostě nevidím logiku!
Kdyby napsala, že děti stojí dohromady 10 tisíc, tak je pořád adekvátní, kdyby požadovala po mě např 7tis. Ale když píše, že to stojí 1tis, tak proč chce 1.500???
My máme partnerovo děti skoro 14 dní v měsíci,kupujeme jim vše,mají tady vše a alimenty taky platí v plné výši+něco navíc
Tak budeme počítat. Z diskuse na Střídavce, kam Jaryn také napsal, vím, že dceři jsou 2 roky. Otec dceři kupuje jídlo i oblečení, 2-3 dny v týdnu je u něj, takže matka ji musí pouze živit, a to cca 18 dní v měsíci. To může stát klidně jen těch 1000 Kč, které by si měli rozdělit oba. Zároveň by si měli ale i rozdělit náklady otce…