Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj nejsem si jistá, že věta zaznít musí. já jsem si nechala své příjmení, měli jsme tedy svatbu na úřadě jen se svědky a dcerou. Mám pocit, že zazněly povinné věty o dobrovolnosti a zdravotním stavu a ta příjmení a jména dětí jsme jen podepisovali…
Četla jsem si zákon a bohužel, je to tam explicitně § 660.
Nicméně řešení existují. Třeba může oddávající říct že volíte možnost za c) a široká rodina by nevěděla co to znamená. Další možnost je to vůbec neříct tím
sice nesplníte zákonnou povinnost, ale co čtu neplatnost (§ 680), tak je manželství neplatné, pokud byla nějaká překážka, to je něco jiného než povinnost.
Navíc (§ 682) manželství nezanikne pokud došlo k nápravě. Tak myslím že vyměnění
občanek by mohlo stačit, ale v tomhle si nejsem úplně jistá, nejsem právník.
Každopádně to chce ochotného oddávajícího, když se chce všechno jde.
§ 660
Snoubenci při sňatečném obřadu prohlásí, že
a) příjmení jednoho z nich bude jejich příjmením společným,
b) si oba svá příjmení ponechají, nebo
c) příjmení jednoho z nich bude jejich příjmením společným, a ten, jehož příjmení nemá být příjmením společným, bude ke společnému příjmení na druhém místě připojovat své dosavadní příjmení.
Děkuju vám všem za rady, vidím, že to v nějaké podobě zaznít musí, tak to nebudu nijak dramatizovat a prostě to necháme zaznít
Zas tak velký problém to není, jen musím doufat, že někteří starší rodinní příslušníci rozdýchají to, že v něčem dalším nejdu v zavedených kolejích
Chtěli jsme jim to říct až po hostině, ale dozví se to klasicky na obřadu, nic se nestane ![]()
My jsme meli tajno svadbu bez rodicu a kamaradu. jenom svedky
Ahojda jak to tedy je svatba může byt kde koli za 1000kč?? jen se svědkama? a jak to probíhá pořádně přemýšlela jsem o tom mít svatbu doma. bez prstýnků a bez šatů… díky za odpovědi
@Anonymní píše:
Ahojda jak to tedy je svatba může byt kde koli za 1000kč?? jen se svědkama? a jak to probíhá pořádně přemýšlela jsem o tom mít svatbu doma. bez prstýnků a bez šatů… díky za odpovědi
My to tak máme za 14 dní, ale půjdeme na úřad (je to pro nás nejpohodlnější), nebudou prstýnky, šaty, hudba, bude to ve všední den dopoledne. Svědky budeme mít svoje, ale nemuseli bychom - nabízeli se i úřednice.
Jo tak to je super
já zas bych ráda asi doma páč nechci aby nás někdo vyděl že tam jdem…
chcem aby to bylo tajný a hlavně aby to bylo překvapení ![]()
tak to mě pak musíte dát vědět jak to probíhalo a jak dlouho to trvalo.
a uřednice nechci páč ty náko neznáme aa chcem tam mít podepsané svoje známe. a to ste byla na matrice a domluvila ste to tam jako náko? nemam stím zkušenosti a hlavně se v tom náko neorintuju. ![]()
Taky se zeptám
máte tu super nápady
co si vzít na sebe
svatba bude v červnu na úřadě. Jen my a 4 lidi… za šaty pro oba nechci utrácet už je nevyužijeme
a budu v 7 měsíci
jsou blbé kalhoty??? děkuju ![]()
@Anonymní píše:
Jo tak to je superjá zas bych ráda asi doma páč nechci aby nás někdo vyděl že tam jdem…
chcem aby to bylo tajný a hlavně aby to bylo překvapení
tak to mě pak musíte dát vědět jak to probíhalo a jak dlouho to trvalo.
a uřednice nechci páč ty náko neznáme aa chcem tam mít podepsané svoje známe. a to ste byla na matrice a domluvila ste to tam jako náko? nemam stím zkušenosti a hlavně se v tom náko neorintuju.
Normálně jsem byla na matrice, vybrala jsem se starostou termín, řekla jsem, že chci, aby to bylo rychlé a ničím se zbytečně nezdržoval. Tak uvidíme, jak to bude dlouhé. U nás v rodině o svatbě nemá nikdo ani páru. Jo, dám vědět, jak to probíhalo, čeká nás to za necelých 14 dní.
Jo tak to je super to náko zkusím pak eště pořádně přemluvit chlapa. páč ten si myslel že zajdem na matriku podepíšem papír a pujdem zase pryč tak se mu zas díky tomu kecání dotoho nechce.
určo dej vědět třeba si to doté doby rozmyslí
doufám.
já si myslím že se dá jít pak už včem koli ne?? kromě teda tapláku a montérek ![]()
@TroisChéris
Asi musi. My meli nedavno svatbu na urade - bez lidi, hudby, prstynku atp, proslov zkraceny na minimum, ale to o prijmeni a zdravotnim stavu matrikarka oddavajicimu rikala pri predstavovani.
Prijmeni mam stejne jako ty a nikdo to neresil. Tchyne byla mozna rada, ze se ji neprejmenoval syn