Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Zdravím,
syn (7 měsíců) se snaží klekat a stoupat a dnes si klekl „na stojáka“ na kolínka k posteli. Často ještě padá, ale než jsem k němu stihla udělat dva kroky a jistit ho, tak „hodil rovný záda“.
Pod ním byl koberec.
A taky hračka - kousátko-kroužek, na které spadnul.
Asi minutu řval, pak pohoda. Akorát se mu okamžitě od toho kousátka udělala v týle dost slušná boule.
Všude čtu o prasklých lebkách atd…myslíte, že je to možné i v tomto případě, kdy spadnul na úzký plastový kroužek? (průměr „tyčky“, ze které je kroužek je cca 7mm)
Jaké máte zkušenosti?
Díky.
Neboj, to bude dobrý. Moje dcera měla pořád velký boule, stačilo aby jí spadla hlava z 10 cm na koberec. Jednou jsme byli na pohotovosti, to spadla víc, a tam měla dr. kecy o prasklý lebce a krvácení do mozku. Tak jsme jeli do nemocnice, celý večer ji vyšetřovali a nic jí nebylo. Myslím , že tvému synovi taky nic nebude, ale sleduj ho. Kdyby se Ti zdálo, že reaguje divně, tak s ním radši zajdi. Ale myslím, že na prasklou lebku by musel spadnout aspoň na beton a z větší výšky.
@kačka39 No, klečel, takže nespadnul z velké výšky… Kdyby jen na ten koberec, tak to asi neřeším. Ale ta tvrdá hračka nebyla nic moc ![]()
Má to na zátylku - jak vede krční páteř a skončí prohloubená „cestička“, tak cca 2-3 cm nad tím.
Příspěvek upraven 06.08.18 v 18:18
Syn když si začal sedat, tak x krát spadl hlavou na plovoucí podlahu i ze stoje, pobrečel a byl dobrej, pokud není hodně malátný, unavený atp tak bych neřešila. Samozřejmě pokud se bojíš tak na pohotovost zajeď, hlavu Ti nikdo neutrhne ![]()
Syn spadl ze stoje, resp. na sebe zvrhl židli a ta ho položila na zad. Vyrazil si akorát dech teda, to zmodral, ale jiank mu nic nebylo. Ale vzhledem k tomu, že to bylo naše první dítě, tak jsme volali RZ a byli přes noc na pozorování, kvůli otřesu mozku. Mě teda vystresoval ten vyraženej dech.
Známému spadl syn z „koně“ z ramen na dlažbu a ten prasklou lebku měl. Možná dva roky mu byly? Teda oni říkali, že neví jestli je to prasklé nebo ještě nesrostle švy. Následky žádné.
K.
Anonym z důvodu info o známých. Díky
naše děti měly daleko horší pády, to stačí mžik.Díky Bohu z toho nikdy žádná fraktura hlavičky nebyla, jen boule a odřeniny.
@Fircon píše:
Zdravím,
syn (7 měsíců) se snaží klekat a stoupat a dnes si klekl „na stojáka“ na kolínka k posteli. Často ještě padá, ale než jsem k němu stihla udělat dva kroky a jistit ho, tak „hodil rovný záda“.
Pod ním byl koberec.
A taky hračka - kousátko-kroužek, na které spadnul.
Asi minutu řval, pak pohoda. Akorát se mu okamžitě od toho kousátka udělala v týle dost slušná boule.
Všude čtu o prasklých lebkách atd…myslíte, že je to možné i v tomto případě, kdy spadnul na úzký plastový kroužek? (průměr „tyčky“, ze které je kroužek je cca 7mm)
Jaké máte zkušenosti?
Díky.
Takových pádu ještě bude.
Hlavně klid.
I kdyby frakturu lebky měl,tak se s tím stejně nic nedělá…Blbý je krvácení do mozku. Ono spíš záleží na místě bouchnutí. Ale děti jsou gumové, fakt horší pády než z kleku dopadají ok.
Zkusila bych se upřímně naučit být v klidu. Děti jsou děti. Pády, boule, odřeniny k nim patří.
Pozorujte ho a v případě potřeby reste.
Můj syn měl frakturu lebky po pádu na koberec. Blbá souhra všeho a bylo to. Neurochirurg tenkrát říkal, že takhle končí pády z přebalováků na dlažbu, byla to prostě smůla. Ale jak už tady zaznělo, u větších prasklin bývá přítomná měkká, hnusná boule, člověka hned trkne, že něco není v pořádku. Udělala za pár hodin a už jsme jeli. No a na ty menší se běžně ani nepřijde. Ono se to stejně nijak neléčí.
@Fircon Podivej se na profil Pudloslavy. Je to neuroložka. Má tam hezky popsané příznaky, jak dítě sledovat a co dělat.