Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahojky všem, nevím zda-li je to tak správně, ale malý pije MM 6krát za 24h, zdá se mi to méně než co čtu…(klidně až 10-12krát denně). Vím, že každé dítko je jiné, ale co 4 hodiny kojo mi přijde málo, malému jsou 3 měsíce, spurt jsem žádný nezaznamenala. Pije celkem dobře, jen má „svůj režim“, když není plně odpočinutý, tak se nenapije i kdyby šilhal hlady, musí se aspoň trochu vyspat, i kdyby jen 10 min. a pak je schopný pít. Každý den je to jinak, vše se odvíjí od spánku, jak se vyspí, kdy se vzbudí. Za poslední měsíc přibral 500g
, jinak předtím 1 kg měsíčně
. Dělá s tím hrozné „fóry“. Teď jsme do toho ještě lapli nějakou virózu, tak pije méně, ale tomu rozumím, když mu není dobře a navíc hleny, které odkašle jsou hůře stravitelné, aspoň že je neblinká…Jinak je to spokojené miminko, vše je jak má být, prospívá dobře, tak nevím jestli řešit či ne, co myslíte??? Toto trvá tak necelý měsíc, předtím pil pěkně po 2-3 hodinách.
Já bych to asi neřešila, pokud je spokojený a dobře prospívá. My měsíčně přibíráme necelý kilo. ![]()
Ahoj Teri je to v pohodě
Co 4hodiny je dost
Pokud nekřičí hlady a je spokojený je vše v naprostém pořádku.Máš kvalitní mléko a mu to takto stačí.Menší mimča a novorozeňata pijí co 2-3 hod. Čím jsou starší dokáží lépe ovladat sytost a napijí se opravdu tak jak potřebují,dokáži udržet jakoby zásobu. Tak v klidu a buď ráda některý mimča furt řvou a maj hlad…většinou to tím 3měs. ustává ![]()
Já bych to neřešila, pije, prospívá, s přibývajícím věkem se ten spánek pomalu ustálí, začnete s příkrmy, tak to třeba zase bude jiné. Lepší než kdyby ti tuhnul u prsa a nepil ![]()
Ahoj Terinko!
Jsme na tom podobně, jako vy (a jak tak koukám, tak i nejen tu váhu!
): při narození 3.46, teď ve středu 6.05 a pije pouze 6-7× denně. Ale paní doktorka říkala, že je vše naprosto v pořádku. Spinká od cca 20h do 6h, tudíž kojení přes den připadá na intervaly po 2-3h, ale přesný denní režim ještě nemáme. A jestli je Tomík spokojené miminko, tak je to určitě naprosto v pořádku! Kdyby měl hlad, tak by to dal najevo ![]()
Já řešila to samé, ale byla jsem uklidněna. ![]()
Jestli přibývá a je spokojený, tak není, co řešit. Hlavně ono to zítra může být úplně jinak, tak si to užívej! ![]()
Terinko, kdyby jedl náš prcek 6× denně, tak se raduju. U nás se jí 5× denně a to jen s vypětím sil. Kdybych polevila, tak se jí jen 4×, protože se hlady nevzbudí. A to to máme rozložené od 8:00 do 22:00, protože se mi to lépe nedaří.
Přibírá 800 g měsíčně už od narození.
Podle doktorky přibírá až dost, tak to nemám řešit.
Tak to jste mě holky uklidnily
. Mám ještě 6ti letou dceru a ta si na režim najela, mám pocit, že už snad od narození, jen mám asi pořád tendenci je porovnávat
a přitom je každý jiný… Malý je ubrečenější, Kristýnka zase skoro vůbec nebrečela, zase se ale nesmála, tak jako malý, ten pokud je spokojenej, má pusu os ucha k uchu
Někdy si říkám, z legrace, že je to typický chlap, kterého prostě nedonutíš k ničemu o čem by byl sám přesvědčený
. Je fakt, že pokud je spokojenej, tak není co řešit…Člověk to jen potřebuje slyšet na vlastní uši, v tomto případě napsané černé na bílém, aby byl klidnější.
No, máma mi říkala, že ségru kojila jenom 4× denně, budila se přesně po 6 hodinách. Přibírala normálně, tak to ani doktorka neřešila.
Syn má 4 měsíce a už někdy od 2. měsíce pije jen 6× denně - přes den. V noci spí i 12 hodin v kuse, nebudí se (nebo aspoň při tom nebudí mě, že by chtěl pít). Těch 6 kojení stíháme přes den a ač pije o 200ml míň než by na svou váhu měl, přibírá dobře. Takže neřeším, v noci spíme a jsme oba spokojení:o)
pokud prospiva, tak bych to neresila
Rozarka taky nepila casto, obcas vyslo i jen na 5× denne, prospala celou noc a pribirala ukazkove
kolem 4. mesice se to zacalo menit, zacala se v noci budit a zkratila se delka kojeni, takze pak se to zmenilo asi na 8 kojeni
Jak píší ostatní, pokud je spokojený a prospívá, tak mu mlíčko stačí. Já se řídím tím, co nám řekl MUDr. po příjezdu domů. Mimčo si samo řekne, jak často bude jíst. Díky tomu teď ve 3 měsících baštíme každé 2 hodiny a když přes den usne „na tuho“ nechám jí prospat a nají se třeba až po 4 až 6 hodinách. Papá max. 10 minut a perfektně prospívá. Kolem sebe mám názory „kamarádek“, že každé 2 hoďky je moc,
že by už tolik nemusela, ale raději se v noci vyspím 7-8 hodin v kuse a přes den mi časté jídlo nevadí. Vždyť je to tak pohodlné, kdekoliv vythnu prso a baštíme, žádné lahvičky a vyvařování, no pohoda. ![]()
lucináč píše:
Jak píší ostatní, pokud je spokojený a prospívá, tak mu mlíčko stačí. Já se řídím tím, co nám řekl MUDr. po příjezdu domů. Mimčo si samo řekne, jak často bude jíst. Díky tomu teď ve 3 měsících baštíme každé 2 hodiny a když přes den usne „na tuho“ nechám jí prospat a nají se třeba až po 4 až 6 hodinách. Papá max. 10 minut a perfektně prospívá. Kolem sebe mám názory „kamarádek“, že každé 2 hoďky je moc,že by už tolik nemusela, ale raději se v noci vyspím 7-8 hodin v kuse a přes den mi časté jídlo nevadí. Vždyť je to tak pohodlné, kdekoliv vythnu prso a baštíme, žádné lahvičky a vyvařování, no pohoda.
My sice celou noc nespíme, vzbudí se tak jednou někdy dvakrát, ale taky ho nechávám spát jak sám chce a kolik potřebuje, jen je člověk občas rozpačitý, jestli dělá vše dobře. Jak píší některé laktační poradkyně, koukejte na své dítě a ne do tabulek, jak by mělo jíst a spát......
Dala bych mu kdykoli si řekne. Pije také tak do 10 min. max., nikdy jsem nesledovala kolik toho vypije, nemám váhu
![]()
Zdravím všechny maminky
Přečetla jsem si Vaše příspěvky a nedá mi to, abych se také podělila. Doma mám 3měsíčního chlapečka. Od narození máme problémy s kojením. V porodnici nechtěl papat, tím pádem jsme ani nepřibírali. Pak se rozpil a krásně. Při kontrole ve 2 měsících se doktorka zhrozila, jak jsme přibrali. Nyní je to tak cca tři týdny máme opět problémy. Pije maximálně 5-10 minut a to ho musím přemlouvat. Občas u toho i usne… Dříve jsme měli režim 3h, to už bohužel nyní neplatí. Někdy po 3h capart nemá vůbec hlad a když je přiložen a nechce dá mi to patřičně najevo - řevem… Jinak v noci jsme spali docela slušně, ale v poslední době kojíme i v noci a to po 3h. Takže to máme pěkně rozhašené…
Jsem už docela znavená, jak pořád řeším kojení… Například dnes - pěkně spinkal a najednou se probere a hysterický záchvat pláče a dlouho to trvá než ho člověk uklidní… Někdy to mám i několikrát za den. Paní doktorka říká, že jsme v pořádku… Tak nevím. Máte někdo stejné zkušenosti? ![]()
Radka: Hlavně se uklidni a pokud přibírá, neřeš to. Je normální, že se věci vyvíjejí. U nás to bylo vždycky tak, že ve chvili, kdy jsem si zvykla na nějaký rytmus a režim, tak si ho mimča změnily. DOba kojení se bude pravděpodobně zkracovat dál, protože se učí pít lépe a efektivněji. Příklad: u nás na začátku až půl hodina, v půl roce 5 minut. POkud je mezera mezi kojeními 2-4 hodiny a mimi přibývá, tak nic neřeš. Ve třech měsících je úplně normální, aby se budilo po 3 hodinách i v noci. Hloupé je, pokud si otočí režim - tedy pije častěji a víc v noci než přes den. S tím neporadím, to jsem nezažila, jen jsem slyšela, že se to může stát. Ale pokud máš jen jedno, tak prostě spi, když spí mimi ![]()