Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Moc děkuji za radu
. Je super se takhle podělit s tím co nás trápí
. Dnes jsem si koupila digitální váhu a budu ho tak po týdnu vážit. Budu pak jistější, že je vše ok… Kdyby u kojení mi nedělal hysterické záchvaty, tak bych to nechala být. Ale při každém kojení se mi prostě zakucká… Přišla jsem na to, že mu asi držím špatně hlavičku - je asi spíše více dole. Jinak si to neumím vysvětlit. Průšvih je v tom, že já po třech měsících kojení zjišťuji jak držet svého prcka při kojení… Bohužel v porodnici mi ukázali jen jednu polohu a to s polštářem, neboť jsem rodila císařem…
31Radka píše:
Moc děkuji za radu. Je super se takhle podělit s tím co nás trápí
. Dnes jsem si koupila digitální váhu a budu ho tak po týdnu vážit. Budu pak jistější, že je vše ok… Kdyby u kojení mi nedělal hysterické záchvaty, tak bych to nechala být. Ale při každém kojení se mi prostě zakucká… Přišla jsem na to, že mu asi držím špatně hlavičku - je asi spíše více dole. Jinak si to neumím vysvětlit. Průšvih je v tom, že já po třech měsících kojení zjišťuji jak držet svého prcka při kojení… Bohužel v porodnici mi ukázali jen jednu polohu a to s polštářem, neboť jsem rodila císařem…
Nic si nedělej z toho, že zjišťuješ až teď jak s prckem při jídle manipulovat. Potřebuješ se s miminkem zžít a to trvá. Vždyť jsou ty naše děti ze začátku taková holátka, že by se člověk bál na ně jen promluvit. Z počátku jsme měla Eli u prsa pořád a osvědčila se nám poloha v leže. Tu jsem praktikovala až na večerní a noční kojení. Pro maminku je to pohodlné, ale jestli s malým při jídle bojuješ, tak je asi lepší ho držet v náručí. Chce to prostě zkoušet. Hlavně přeji pevné nervy a vytrvalost.
no nám jsou tri mesice plně kojínme poslední týdny však kojím co dve hodiny někdy když hlída tchýně tak vydrží tři hod. max. v noci je to ruzne.. navíc ted nastal problem jak mala začne sát rozpohybujou se ji bublinky v bříšku a začne řvat pouštět prs a kroutit. se. mívam ruku na jejím břiše tak to citím jak tym ty bubliny bublaj!
borok. no a kojení trvá bez řvu 5 min max. není to málo a s pláčem deset .. fakt nekdy ztracim nervy bnavíc jsme minulý týden mely rustový spurt. sem mela prsa vyschle jak sahara
ted už je to snad lepší no o něco.. ale furt to není asi ono.. ![]()
31Radka píše:
Moc děkuji za radu. Je super se takhle podělit s tím co nás trápí
S tou váhou ale opatrně, ať tě to spíš nestresuje. Ony ty malé potvůrky nepijí jako stroje pořád stejně. Někdy se nacpou, až k prasknutí a jindy budou jen pocucávat. Jestli máš problém s držením, tak jukni na www.kojeni.net, tam jsou pěkné fotky. A taky velká poradna, co se týče kojení - jak na to, aby u toho nespalo a tak… Hodně štěstí
a dáváš jí Espumisan? to je sice na prdíky, ale třeba by to pomohlo. my jsme to ze začátku dávali, ale nyní s prděním nemáme problémy (to jediné nám jde snad dobře)
. růstový spurt jsme snad ani nezaznamenala u prcka. Vlastně jen v noci jsme se vícekrát budili na pití, jinak ani ne… Na tyto stránky jsem koukala. Vždycky, když kojím, tak mám obrázek (kojení v sedě) na ploše a občas na to juknu, zda prcka držím správně. Jenže on je neposeda, takže stejně se mi při kojení tak divně zkroutí, že prostě máme svojí polohu a tím pádem se zakuckává. Také jsem té paní již psala. Odpověď byla velmi rychlá, sice placená,ale co dnes se neplatí, že
. Váhu budu používat jen, když budu koupat - 2× týdne. On totiž nesnáší svlékání, tak ho nechci moc stresovat. Chtěla jsem se zeptat, prcek má na hlavě jakoby lupy nebo co to je. Máme to ze super dětské kosmetiky Johnson´s.. V lékárně nám dali na to nějaký olejíček, jenže to je pak mastný až běda. Nevíte co jiného na to? Trošinku jsem mu to sloupala, ale pořád to tam má… Citlivá kůže - jen tak něco asi nesneseme. A to ještě asi získá po mamince atopický ekzém…
To na hlavě nebude z kosmetiky (jestli jsou to takové nažloutlé šupinky). Nevím, co to přesně je, ale mají to snad všechny miminka (některé víc, jiné méně). Nám sestřička poradila mazat olejíčkem, který běžně používáme, tak jsem občas namazala a fakt to fungovalo. JInak pokud máte citlivou pleť, doporučuji kosmetiku Weleda (DM). Je to tedy drahý, ale super. Kája taky měla hned po všem fleky a tak a tohle pomohlo. Jejich olejíček je super.
Promiň
. Já jsem to asi špatně napsala. ptala jsem se jestli jí dáváš Espumisan? ten je sice na prdíky, ale mohlo by to zabrat. prcek, když kojím tak to v něm taky docela škrundá… pak si zaprdí a trošinku se mu uleví… a když kojíš střídáš prsa nebo kojíš z jednoho a další kojení z druhého? já například kojím taky jak kdy. někdy po třech hodinách, někdy po dvou hodinách a někdy až po čtyřech hodinách. co človíček tak názor. někdo mi říká, že kojit po dvou hodinách je total nesmysl. dětská sestra mi ale říkala, že mateřské mléko je dobře stravitelné a když mimi chce, tak máme dávat pít.
Jéé tak super děkuji za radu. Mně bylo řečeno, že to je z kosmetiky… přišlo mi to také divné. A máš pravdu jsou to takové nažloutlé šupinky… má jich teda už méně, ale stále je má. Ještě jsem se chtěla zeptat: jak kakáte? My kakáme jednou za týden a když to přijde, tak plenka to nestačí brát, takže musím koupat. Ptala jsem se na to doktorky a prý je to normální. Jenže mně připadá, že prckovi jak nekaká bolí bříško… Přitom s prděním nemám problémy… ![]()
Co se týče toho bříška, tak kojení na prdíky právě, spíš pomáhá, protože se jim to rozhýbe. Jestli to malou ruší až tak, že nemůže pít, tak bych taky asi něco dala. Espumisan neznám, já mám zkušenost se Sabsimplex. Nemusí to být hned chemie, třeba by pomohla nahřátá plínka na bříško před kojením, nebo cvičení nožičkama. U nás to ani u jednoho zas až takový problém nebyl, takže moc neporadím.
Jinak to kroucení u prsu bývá také doprovodný příznak spurtu, ale ten už máte z sebou…
Kakání je taky strašně individuální, až do zavedení příkrmů u nás pravidelně několikrát denně. Ale některá miminka mohou strávit naprostou většínu mlíčka, takže opravdu nemusí několik dní kajdit. To nadělení po tom týdnu ti ale nezávidím ![]()
potrebuji poradit s kojenim v noci.mam ho budit nebo ho nechat spat az se sam probudi hlady?nekdy vydrzi i 7 hodin pres noc.ve dne tak dve tri hodinky.
No a jak máš staré mimi? Nám už v porodnici říkali, že pokud mimi spí celou noc tak nebudit. Ono se vzbudí samo a řekne si… My jsme měli tři měsíce a chodí mi prcek spát kolem 20.00h a budí se mi někdy ve 3.00h, někdy ve 2.00h. Je to různé… Nechávám ho tak a nebudím. On si řekne, kdy chce papkat a kdy ne. Ale přes den se snažíme dodržovat tak cca 3 - 3,5h… ![]()
Já bych taky nebudila. Jestli přes den pije normálně a přibírá, tak bych to neřešila. Bud ráda, aspon se vyspíš. ![]()
fikinka píše:
potrebuji poradit s kojenim v noci.mam ho budit nebo ho nechat spat az se sam probudi hlady?nekdy vydrzi i 7 hodin pres noc.ve dne tak dve tri hodinky.
Nevím, jak je mimi malé. Ze začátku je noční kojení důležité hlavně pro stabilizaci laktace, takže pokud dobře přibírá, tak bych možná nebudila, ale odstříkávala (alespoň jednou). JInak nám v porodnici radili do půl noci budit, po půlnoci nechat spát. Spinkat celou noc bez kojení by měli se zavedením příkrmů, tedy po půl roce. Ale pustá je teorie, bohatý strom praxe ![]()