Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
Mívalaa jsem merino- hevábí. Už to nekupuji, je to opravdu hodně drahý a já na tu extra jemnou péči nejsem stavěná. ač jse to prala v ruce, tak to stejně při šmrdlání nějakého fleku zplstnatělo a srazilo se, takže opravdu na jednu sezonu a pak už neprodejný.
Umělým funkčním materiálům jsem nepřišla na chuť, takže za mě moiru ne.
Ty funkční materiály stejnak fungují na principu odvodu potu směrem ven. V místě tělo na tělo se to stejnak nemá kam odvést, takže tam zpocený budete tak jako tak. Výhodou funkčních materiálů je, že to pk rychle schne ( umělé) nebo nestudí ani mokré ( vlna). Náhradní oblečení poslouží taky.
Za mě se vyplatí investovat hlavě do zimního funkčního, teplého vlněného oblečení.
@Anielka píše:
@Antonie Bolavá Ne urcite ne… ja bych teda merino v lete naprosto nosit nemohla, podle mne se termoregulacni vlastnosti vlny precenuji. Ta moira uzasne rychle schne, to je podle mne jeji hlavni plus.
souhlas. vlna prostě nechladí. at si každej řiká co chceš, svetr bych si v létě nevzala ani kyby bylo z 200% merina
.
Za na druhou stranu ty ultratenká merino-hedvábí trika byly příjemný i v létě. Musí to být opravdu tenké, speciální na léto. Jen v kombinaci s tím hedvábím je to extrémě choulostivé ( Cosilana i Engel). Pro sebe mám na léto Icebreaker merino, takové to, co se dá prát normálně v pračce na 40 a pohoda,
@Lama Lama merino-hedvábí za úplnou hubičku (málem mi vypadly voči, to body stálo snad dvě stovky) šije jedna aní v Horažďovicích…má i eshop, ale nějak se mu nevěnuje, určitě ale na telefonickou domluvu by cokoli ušila, poslala…je hrozně hodná, taková už starší. Je to www.narodilosenam.cz , my nebydlíme daleko, tak tam vždycky před sezónou jezdíme s kamarádkou natankovat
, má i biobavlněný věci, i obyč. bavlnu (bambus ne).
@elanaa Podle mne ty anavy veci ale funkcni nejsou.. chova se to hodne jako bavlna.
Jinak uz to hedvabi/vlna sijou holky na fleru… http://www.fler.cz/…body-5198870 treba tady
ta sije i z bambusu…
@Lama Lama Ja nemuzu nosit ani ve vlnenem satku, po chvili jsem totalne zpocena..
Já bych brala merino nebo bambus.je to přijemnější než funční oblečení typu Moira.
Jinak mne moira kouse, takze ja ji nosit nemuzu, ale mne kouse i vlna, jsem hrozna haklivka.
@Anielka já nevím, mě ty Anavy hodně vyhovujou. Dávám to do manduky a super…jak říkám, ono se to samozřejmě zpotí, o tom žádná, ale zpocená bavlna je mokrá a studená. Tohle je tak zvláštně teplý, jako čerstvě počuraný
a nevystydne to. On to taky není 100% bambus jsem si všimla, je v tom snad něco málo umělého namíchaného. Ale nosí se to (a v tom) fakt dobře, mám ten materiál ráda.
Tak co koukam na slozeni (osobni zkusenost nemam), Anavy to ma smes cca pul napul bambus s bavlnou. Bamboolik ma 95 % bambusu. Ale tam pak je ten material takovy „zivejsi“, splyvavejsi, takze je to nejlip na klasika tricka. Mame s dcerou obe, ve vedrech super, ale samozrejme dvouletacku uz nosim dost malo.
@ugluk to jo, však jsem psala, že Bamboolik to má čistší a super, jenže prostě mě ty trička pro mimino nevyhovujou, no. Leda punčocháče, tričko a nějak to do sebe zasoukat, mrňous bude vypadat jak blbeček, ale v nosítku se to ztratí a hlavní je funkčnost-leda tak, no ![]()
@Etcetera78 píše:
@Antonie Bolavá syna tolik nenosím a ve vedrech ještě nebyl, tak to nedokážu tak porovnat. On má atopický ekzém a při tom se vlna nedoporučuje, proto jsem koupila tu moiru. S tím merino trikem a gatěma jsem byla spokojená maximálně (triko bylo merino a hedvábí)
to je důležitá informace, starší holky jsou všechny atopičky, takže nejmenší bude nejspíš taky
@elanaa opravdu se to ale oproti cistejsimu bambusu funkcne nechova, na tom jsme se shodli v nosici skupine na fb…
Tak pro atopiky je pry bambus super.
El, a co takovy ten doplnek, co udela z trika body? Ono prave u toho cisteho bambusu je problem, ze to pri siti snese neco jineho a ta body jsou problematictejsi. Ale zcela uznavam, ze pro miminko je body preoste nej.
@Anielka ok, je to možný…já právě těm funkčním materiálům moc nehovím, mě je to prostě nepříjemný všechno
(softshell mi přijde na omak jak schcíplá myš a tak), tak se v tom nevyznám a příliš ty vlastnosti neznám. Jen zkrátka moje zkušenost z těch Anavy body je, že na nošení mi vyhovujou, protože zpocené jsou teplé, nestudí a dobře se udržujou. Jinak složením to opravdu čisté není, proti Bambooliku třeba. Ten má ty trička i punčocháče fakt prima, dávám je tříleťákovi a senzace-jen zkrátka kdyby dělali ty body, no ![]()
@Anielka píše:
Jinak uz to hedvabi/vlna sijou holky na fleru… http://www.fler.cz/…body-5198870 treba tadyta sije i z bambusu…@Lama Lama Ja nemuzu nosit ani ve vlnenem satku, po chvili jsem totalne zpocena..
To taky ani omylem. A to vlněný ryby jsem nosila celou zimu, podzim n, ani jsem to nestřídala, protože to byl nejlpeší šátek všech dob, ikdyž byl hnusnej jak pr.el.
Ale fakt vlněnej šátek a merino tenké triko je rozdíl. Velkej,