Generace Z v zaměstnání. Nerozumíme si?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
@Anonymní píše: Více
Jediná a jednoduchá rada, vzpomeň si na své první regulérní zaměstnání.
Já teď zaučují kolegu, kluka po škole.
Má zkušenosti jen z brigád, opravdu jedeme od základu. Pro mě po 25 letech v oboru automatické a samozřejmé, pro něj vše nové…
Naopak jsem. prekvapena, jak dobrou má jako kluk v 25ti angličtinu, já v ČR, on v zahraničí, takže zaúčtování na dálku není vůbec jednoduché..
Chce to toleranci a vstřícný přístup z obou stran
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Z me zkusenosti to byl spatny vyber. Evidentne maji mladi a stari (pro zjednoduseni) ruzny mindset. Pracuji i s takto mladymi a daji se najit i takovi, kteri to s podobne nastavenym tymem zvladaji. Ale je pravda, ze nas zamestnavatel vybira self-motivated lidi a to se pak jinak pracuje nez s nekym, komu musis „fukat praskovy cukor do r..ti“, aby udelal svou praci.
Nicmene, diky tomu stejnemu mindsetu lidi v tymu, pak i ti stari prijimaji zpetnou vazbu od tech mladych, pokud je konstruktivni, takze neni to jen tak, ze se mlady prizpusobi nastaveni tymu starych, ale kdyz uz se ti lide v tom tymu potkaji, tak maji nejake zakladni nastaveni pro praci stejne a doladuji se prakticky uz jen drobnosti.
A teda co se tyce predavani dalsim generacim, zamerila bych se na schopnost vyjednavat, aby se nebalo si rict, co potrebuje, ale aby vedelo kdy ustoupit a kdy ne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A není to prostě tím, že jsou prostě v práci noví a ještě neví, co a jak. Prostě ještě nemají tak zautomatizovane postupy a musí teprve získat sebevědomí. Když člověk začíná, tak prostě potřebuje pomocnou ruku a třeba průběžnou kontrolu.
Navíc nelze hodnotit celou generaci Z jen podle pár lidí ve firmě.
- Citovat
- Upravit
Já bych neházela celou generaci do jednoho pytle, vždy je to kusod kusu. Tady jste se prostě netrefili s výběrem, což se stane.
Poučení pro příští výběrka..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Taky si myslím. Když si vezmu jaký jsem byl ucho ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jo taky už jsem to řešila z postu vedoucí týmu a pobočky - 2× jsme se s lidmi z generace Z rozloučili ještě ve zkušební době. To bylo na to je přemlouvat, aby do práce vůbec dorazili a jakože všichni ostatní je mají chválit a hlavně dovychovat. To se nedalo, bez základních pracovních návyků, nešlo o odborné postupy. A pak hlavně sebestřednost, sebestřednost a ještě jednou sebestřednost. Ten jeden se mi při závěrečném rozhovoru sesypal a rozplakal, on vůbec nechápal, co to je zkušební doba a že je legitimní, že po něm někdo něco vyžaduje např. aby dorazil na jednání včas…no zážitek.
A pak jedna slečna a ta naopak byla super, čerstvý nezatížený pohled. samozřejmá schopnost zvídavosti, nasávala jak houba, zárověň schopnost podívat se i kriticky na zaběhlé postupy. Opravdu výhra pro tým, takže jsou témata kdy se fakt nepotjkávají, ale pracovně bezvadný. Ona to hodnotila tak, že jí rozvíjela hlavně progresivní střední škola, kde byl projektový způsob řešení úkolů samozřejmostí atd a pak zkušenosti ze zahraničí.
- Citovat
- Upravit
Odpovím všem dohromady. Je samozřejmé, že na novém místě se musí každý rozkoukat, zaběhnout… ale jde to mnohem pomaleji, než to šlo u jiných. No a určitě je možné, že jsme měli špatnou ruku a ani pro ně to nebyl výběr vhodného zaměstnání. Ale odcházet nechtějí a my bychom je raději nějak „dovychovali“ než posílat do oběhu a hledat znovu. Lidsky jsou fajn, máme je rádi (teda aspoň já
) a věřím tomu, že to může fungovat. Takže spíš hledám odpovědi jak na to.
P. S. Se svým prvním zaměstnáním to raději porovnávat nebudu. Tam jsem byla hozená do vody a plav nebo se utopíš ![]()
- Citovat
- Upravit
Mam v práci holky z této generace jako brigádníky (tak je to možná jiné), dělají pomocnou administrativu a jsou pečlivé a vstřícné. Často u nás pak zůstanou, pokud je možnost. Angličtinu umí jak rodný jazyk, ale nemají problém se doučit funkce v Excelu např.
Ale je to brigáda a možná tedy nemáme tolik očekávání a ani tak širokou agendu, že to zvládají v pohodě.
- Citovat
- Upravit
Hm to my jsme mala firma, ale na pár kousků jsem trefila a chovali se úplně jinak. Právěže chtěli pracovat hodně samostatně, spíš jim mikromanagement hrozně vadil. Od mladsiho kolegu jsme se učili asertivitě, ja pravda, ze tam to obcas narazilo, ze si dokazal hlidat hranice a starsi kolegove to obcas brali jako neochotu, ale ja to spis kvitovala a snazila se jim to vysvetlit…bigádnice byla strašně zlatá holčina, šikovná, ochotná, co jsme na ni hodili, s tím se poprala. Možná jsme měli štěstí. Ale je pravda, že konverzační témata se nám občas míjeli, zbytek jsme tak 40-50 i vic,
maminy a tatove od rodin, tak jako na společný pokec to občas bylo těžší. Ale je pravda, že ani pro jednoho to nebyla první prace/brigáda, na to my nejsme úplně stavěení ![]()
Příspěvek upraven 07.06.25 v 14:06
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jsem zástupce generace Z, mám svůj první full time job a ano, opravdu jakožto nezkušená potřebuju detailní zadávání a ideálně i průběžnou kontrolu, protože pokazit toho můžu spoustu a čím dřív se to opraví, tím líp. Nikdo učený z nebe nespadl a je fakt nečekané, že nováčci pitřebují nejaké vedení. Jinak v práci jsou všichni milí, mají semnou trpělivost a nemají problém cokoli detailně ukázat nebo vysvětlit.
- Citovat
- Upravit
Takhle to ale bylo vždycky. Ti zkušení, pro které je ta práce rutina, nechápou, že nový zaměstnanec vůbec netuší, která bije. Nejsou empatičtí. To podle mě není nějakou generací Z, X, to je prostě přirozená věc.
- Citovat
- Upravit
Nikdo samozřejmě neočekává, že budou práci umět hned od začátku. Jak dlouho by ta doba hájení měla trvat? Dejme tomu, že u nás se průměrný nováček zaučí za půl roku, kdy už by na své práci měl pracovat samostatně a doptávat se jen u výjimek nebo nějakých ad hoc aktivit, které nezná. Tady to trvá podstatně déle. A my tápeme proč.
Mmch, o to detailní zadání a průběžnou kontrolu si říkáš nebo je ti to poskytováno automaticky?
- Citovat
- Upravit
Třeba to tomu jedinci prostě nejde. Nebo je moc pečlivý, bojí se. Hlavně nemá zkušenosti, tak to prostě bere zodpovědně. Vždyť to je normální. To by generace babiček a dědecků mohla vědět, ne? ![]()
- Citovat
- Upravit
Pár měsíců máme v práci nováčky, zástupce generace Z. Kolem 25-27 let, první opravdický full time job. A zjišťujeme, že se naše (seniorní část týmu, 35-45 let) a jejich představy o komunikaci, přístupu k práci a jejímu zadávání apod. liší. A oni se necítí dobře, což má nejspíš vliv i na jejich produktivitu.
Oblasti, kde se dost lišíme:
komunikace - mi očekáváme, oni potřebují sdílet a jasně definovat - např. zeptám se, jestli jsou nějaké otázky - pokud ne, předpokládám, že je všem všechno jasné. Oni naopak předpokládají, že bude všechno vysvětlováno detailně všem.
celkové nastavení týmu - humor v našem týmu je dost nekorektní, jsme schopni si dělat ze sebe vzájemně legraci, ale na druhou stranu říct, že něco už je za hranou. Mladší generaci je v tom nekomfortně, i když k nim se takto nikdo nechová a opravdu si dáváme pozor na pusu.
přístup k práci - mladší preferují mikromanagement (detailní zadání, průběžná kontrola), zbytek týmu to považuje za nepatřičnou prudu
různé povahy - máme v týmu kolegy, kteří nejsou zrovna sluníčkoví, ale dá se s nimi v pohodě vyjít, všichni to respektujou. Nováčci by rádi, aby se tito kolegové změnili a jednali s nimi pokaždé mile a s úsměvem a vůbec aby nálada v týmu byla nadšená a sluníčková…
No a moje otázka je - pokud máte v týmu mladší kolegy, přizpůsobujete se jim? Nebo chcete, aby se oni přizpůsobili zaběhlému kolektivu?
Je pravděpodobné, že pokud jim vyjdeme vstříc a budeme je chovat jako v bavlnce, zlepší se i jejich produktivita práce?
A určitě jsou tu i zástupci mladší generace, která právě nastupuje do pracovního procesu - co vám obecně pomáhá k lepší motivaci k práci? Měl by vás motivovat zaměstnavatel anebo jedete na self-motivation (snažím se zvládnout práci co nejlépe, zapojuju se aktivně do dalších aktivit, protože mě to posunuje dál)?
Jen pro upřesnění, cílem příspěvku není hejtovat mladší generaci, ale nějak vymyslet, jak to zařídit, aby se všchni v týmu cítili dobře a motivovaně. Doma mám nejmladší zástupce této generace, takže za chvíli budou i oni řešit podobné potíže, takže moje pracovní inspirace může přeneseně pomoci i jim.