Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Dobry den,
do Gennetu jsem chodila, bezmala rok a odesla jsem od tamtud. Sice sestricky i doktori byli hodni, ale i kdyz jsem byla objednana tak jsem si v cekarne vysedela treba i hodinu a pul nez jsem prisla na radu, dale mne prislo, ze pacientky z Nemecka maji prednost nez ty Ceske. Kdyz jsem byla na 1. IVF mela jsem 5 embryi zivotaschopnych z celkovych 10. Dve mne byli transferovany po trech dnech kultivace a tri zbyvajici meli byt zamrazeny, bohuzel prvni pokus nevysel. Zila jsem v domeni ze mam jeste tri zamrazena embrya tak jsem byla v klidu po dvou mesicich jsem mela jit na dalsi embryo transfer uzivala jsem hormonalni lecbu a v den D jsem si mela zavolat embryologovi jak jsou na tom moje emrya a v kolik hodin mam prijit na transfer, byla jsem sokovana tim, ze emryolog mne sdelil, ze zadna embrya zamrazena nemam a ze mne to zrejme doktor zapomel sdelit. V tu chvily mne bylo do place, strasne mne to mrzelo, clovek se snazi o miminko je hodne zranitelny a nekdo Vam zapomene sdelit takovou dulezitou vec. S manzelem jsme se dohodli, ze to nechame na prirode,protoze jsme odjizdeli na delsi dobu do zahranici, ale po puldruhem roce bohuzel nase snazeni je neuspesne, tak ted se chystam do Motola. Pokud mate nektera zkusenosti s Motolem, muzete mne informovat. Dekuji a vsem snazicim se hodne stesticka i ja ho potrebuji. ![]()
Jejda Sisii,
to me mrzi, ze mas s Genettem takovou zkusenost, ja tam byla spokojena. Ale mas pravdu, ze oni jak toho maji hodne, tak obcas kdyby si clovek neco sam nepohlidal a nedohledl si na to (takovou zkusenost mam ale i s jinymi doktory, nejenom s gyn.z IVF, bohuzel), tak by to asi dopadlo vselijak (mne zase dr napsal jiny prasky, zachranila to sestra, kdyz mi pak na telefon rekla, at si prijdu pro jinej recept, a to taky jen diky tomu, ze mne samotny to bylo divny, tak jsem si tam volala … presto teda nelituju, mne pomohli za 6 mesicu dochazeni). Ja tam pro zmenu presla z Podoli, tam jsem chodila, a nedelo se vubec nic.
Ale to co se stalo Tobe, to je tedy hrozny, a vysvetlili Ti, proc je nezamrazili ??? ![]()
To me mrzi, preju Ti at v Motole uspejes.
Ahojda
my máme mládě z gennetu v Pha
s embryii je to tak, že ti v den transferu řeknou, kdy a kam si máš zavolat, jestli ta další zamrazili
Nám taky nic nezbylo, taky jsem doufala v další 3 embrya, ale alespoň jsem se to dozvěděla za2 dny, když jsem tam volala
podle mě došlo ke komunikačnímu šumu - už nezjistíme, kdo co neřekl, nebo kdo co přeslechl
ohledně čekacích dob - vzhledem k tomu, že u nás pacienti čekají obvykle 4, někdy i 8 hodin, čekací doby v gennetu mi přišly poměrně luxusí - zejmén a uvážím li, že po vyčekání se mi lékař maximálně věnoval a ani gestem nenaznačil, že bych si měla pospíšit, že má zpoždění
Ty věci, na které si stěžuješ, tě mohou zastihnout kdekoliv. chápu, že seš po nepodařeném pokusu rozladěná a trošku chceš možná najít viníka a samozřejmě i všechny potížky zveličuješ - to je normální. Ale taky by se ti mohlo stát, že postupně obejdeš všechny CAR, než se miminka dočkáš.
Zkus být trošičku tolerantnější k drobným nedostatkům a lidským chybám. Nakonec stát nám 3 pokusy IVF hradí a to je nějakejch peněz.
Pudloslava píše:
ohledně čekacích dob - vzhledem k tomu, že u nás pacienti čekají obvykle 4, někdy i 8 hodin, čekací doby v gennetu mi přišly poměrně luxusí - zejmén a uvážím li, že po vyčekání se mi lékař maximálně věnoval a ani gestem nenaznačil, že bych si měla pospíšit, že má zpoždění
Pudlo, prosim Te, 4-8 hodin ??
To mi tedy prijde dost strasny, nevim teda, kde presne myslis, ale nevadi, nemusis to sem psat.
Jinak s Tebou souhlasim, vsude jsou jenom lidi. I kdyz na druhou stranu - v kuzi zakladatelky bych se na to asi divala trochu jinak no
i kdyz je fakt, ze embryja zamrazena by nemela tak jako tak. Akorat by o tom vedela a netesila se marne.
Jeste me ted napadlo - on tam asi komunikacni „bordylek“ opravdu bude, vzpominam si, ze jsem pred transferem dostala k podpisu spoustu papiru („no to je to, co jste uz dostala domu k prostudovani“ - ale ja nic k prostudovani nedostala, na coz sestra u oper.salu koukala dost divne, vsechno jsem tam podepsala v rychlosti a videla to prvne).
Dalsi prekvapeni bylo, kdyz jsem odchazela po transferu domu a platila - platila jsem o 5.000 vic, protoze udelali ICSI (ja jsem si ale zadny ICSI neobjednala … nakonec jsem byla rada, ze ho udelali, protoze se to povedlo, embryjo bylo kvalitni
, uz je mu skoro rok a ctvrt
, a mimochodem, o zamrazeni zbylych 3 embryji jsem dostala potvrzeni, to mam doma, takze to taky zakladatelce mohli rict jasne).
Sissi - já chodím do Gennetu už 2,5 roku. Nyní se chystám u nich na 5.IVF, proběhlo i několik IUI. Jsem tam spokojená. Ale na rovinu říkám, že je to boj. Od začátku jsem se k tomu postavila tak, že všechno si několikrát ověřuji, ptám se, ujišťuji se. Nikdo není neomylný. Můj postup stálého střehu se mi jen vyplatil. Nejsem přece konzerva, která jede na pásu a jen se přemisťuje tam kde s ní zrovna „něco“ dělají. Jsem člověk, proto se ptám, zjišťuji, diskutuji, informuji se.
Jak píše Pudla, došlo jen ke komunikačním problémům. Na všech papírech k IVF je tel.číslo laboratoře, kam se má volat ohledně stavu embryí, a to i těch k mražení.
Pak taky když už bych brala nějaké hormonální léky připravující mě na KET, tak bych při konzultaci před KETem určitě chtěla vědět kolik embryí je v mrazáku a jaké jsou kvality. Takže by se nemohlo stát, že najednou zjistím, že nejsou. Já mám v mrazáku jedno embryo a vždycky když se dr.dívá do PC a čte si zprávy z minula, tak na to narazí, a pokaždé to zdůrazní, že embryo čeká v mrazáku.
A při placení po IVF jste si nevšimli, že neplatíte žádné mražení?
Shrnuto, chyba je podle mě na obou stranách.
Sissi - jinak do Motola chodila Mišulinka, otěhotněla po 2.IUI. Byla tam spokojená.
nakukovatelka píše:Pudloslava píše:Pudlo, prosim Te, 4-8 hodin ??
ohledně čekacích dob - vzhledem k tomu, že u nás pacienti čekají obvykle 4, někdy i 8 hodin, čekací doby v gennetu mi přišly poměrně luxusí - zejmén a uvážím li, že po vyčekání se mi lékař maximálně věnoval a ani gestem nenaznačil, že bych si měla pospíšit, že má zpožděníTo mi tedy prijde dost strasny, nevim teda, kde presne myslis, ale nevadi, nemusis to sem psat.
Jinak s Tebou souhlasim, vsude jsou jenom lidi. I kdyz na druhou stranu - v kuzi zakladatelky bych se na to asi divala trochu jinak noi kdyz je fakt, ze embryja zamrazena by nemela tak jako tak. Akorat by o tom vedela a netesila se marne.
no je to uplně hrozny
malo lekaru, jednak k nam zadnej dalsi nechce a kdo prijde hned odejde, protoze to je silenej masochismus
jednak reditelstvi ani dalsi mista neudela
a v neposledni rade za to muzou obvodni neurologove, kteri s cimkoliv slozitejsim hnedka posilaji pacienty do spitalu, protoze sami setri (nechteji treba platit CT a pod).
a masochismus je to mimo jine i kvuli tomu, ze nam tam pacienti, opravnene vytoceni cekaci dobou, delaji z prace peklo. mimo jine, samozrejme.
nechce se mne verit, ze nekdo sedi v cekarne 4-8 hodin nez na nej prijde rada. Nechci aby to vypadalo, ze ze sebe delam chudinku, samozrejmne vim, ze nejsem sama, kdo ma problemy.Ja jsem byla v Gennetu vzdycky do 10 minut vyrizena. Nerikam, ze jsou tam doktori spatni, a vim, ze jsou to taky jenom lidi a nikdo neni neomylny, jen v urcitem okamziku to cloveka strasne mrzi, kdyz se stane takova vec.Ted jsem jeste v zahranici, konkretne v Americe a musim rici, ze porad jeste verim vic ceskym doktorum nez tem americkym,dale to rozvadet nebudu. A hlavne za IVF se tu plati krvavy penize i kdyz jsem pojistena, takze si clovek velmi rychle uvedomi jakou vyhodu ma doma v Cechach. Dekuji za podporu i za objektivni nazory, jiste nic neni jenom cernobile. ![]()
ja nedelam v CAR, chodi tam lide, co maji potize - a objednat se neda. Jejich doktor se jich zbavil a oni nevedi, co delat jinak.
samozrejme nadavky a slovni utoky na lekare jsou na dennim poradku, nemuzem jit ani na zachod......
Pudloslava píše:
ja nedelam v CAR, chodi tam lide, co maji potize - a objednat se neda. Jejich doktor se jich zbavil a oni nevedi, co delat jinak.
samozrejme nadavky a slovni utoky na lekare jsou na dennim poradku, nemuzem jit ani na zachod......
To je sila, co pises, no jo no, pritom k doktorovi se clovek docela upina, obzvlast, kdyz uz jde na vysetreni do nemocnice (alespon ja se teda vzdycky upinam
) Stalo se mi asi dvakrat v zivote, ze jsem chytla nerva, ze jsem vazne nemocna, takze kdyz jsem byla u doktora na vysetreni, tak bych mu treba polibila nohy
, hlavne, abych byla zdrava (mmch-to bude z Tveho oboru - jeden cas me porad brnely ruce, pak uz jsem si vsugerovala, ze hur vidim, ale teda vypadky citlivost jsem nemela - myslim, ze je Ti jasny, ze jsem se bala RS, ten strach pokazdy na neurologii byl strasnej) ale nic se nenaslo, a priznaky - tukam na drevo - uz zadny (ale ja vim, ze nemusi dlouho byt …
no nic, koncim, nebo si zase neco vsugeruju
)
Veko,to znamena, ze si to uz asi platis sama, zejo, kdyz se chystas na 5. IVF.Jinak mimo jine u mne si doktor myslel stejne jako ja ze ta emrya mam zmrazena,aspon to tak mel v PC, az pozdeji se dozvedel ze nemam nic, aspon takto mne to bylo sdeleno a pak zrejme zapomel mne to telefonicky sdelit, takze problem v komunikaci byl zrejme mezi doktorem a embryologem, ale samozrejme na nikoho nic nehazim, mozna jsem si to spatne vysvetlila. Take jsem se na vsechno ptala, ale i tak doslo k tomu k cemu doslo.Nevzdavam to a jedu dal, miminko chci moc, takze pro priste se budu radeji na vse ptat 3×.
Sisii - tak pokud opravdu byl problém, že doktor měl v PC že máte embrya k transferu, nechal tě stimulovat na transfer a pak se ukázalo, že embrya nejsou, tak je to opravdu jejich chyba. Ze své zkušenosti vím, že bránit se, se vyplácí. Je to prostě jejich chyba a dost zásadní, tlačila bych je do nějaké kompenzace. Nejlépe začít podáním písemné stížnosti, k té se musí do 30ti dní vyjádřit.
@VeKo ahoj nahodou koukam na diskuze a čtu tady co máš zasebou, to je mazec 7krat ivf??? a nakonec přirozeně?? ![]()
Holky prosím nemáte někdo zkušenost s MUDr. Daňkem z Archy??? děkuju