Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj holky, ja se sem zase pridam (uz jsem v tehle diskuzi byla, ale dala jsem si pauzu pri cekani na dalsi IVF)…neco o mne, je mi 31, kecam dneska 32 a zrovna konzultuju na dalku s jarosovou dalsi pokus. IVF resime jen kvuli genetice. Manzel ma tak trochu genetickej pruser, takze prirozene by to bylo moc riskantni, fakt nechci, aby se ta nemoc prenesla na prcka, takze musime ivf s pgd. Mame za sebou uz 2 pokusy. Pri 1.IVF loni v cervnu jsem mela 9 vajicek, oplodnovalo se pres ICSI, povedlo se ale jen 1 embryo a na pgd (testovani 3. den) se ukazalo, ze je nemocne. Druhy pokus v zari, 11 vajicek - nechali jsme 8 oplodnit manzelem, protoze nas prvne strasili, ze mozna ty spermie nebyly kvalitni, ackoli spermiogram nadprumerny; a 3 vajicka jsme nechali oplodnit darcem. Bylo z toho 6+2 embryi. Nase sla 3. den opet na biopsii a 5. den mi meli volat. Nakonec museli jeste opakovat analyzy, ale vysledek zase na pytel. Ze 6 embryi se 4 prestala vyvyjet a ta zbyvajici 2 opet nemocna. Z tech 2 darcovskych vydrzelo do 5. dne jedno, tak jsem sla na ET. Protoze mi doktori rekli, ze se nijak zvlast setrit nemusim, jeste ten samy den jsem jela (ne teda jako ridic) do NL, kde ziju. To byl ctvrtek, v patek a pres vikend jsem se pak setrila, pak sla normalne do prace (kancelarska krysa) a tyden po ET jsem zacala krvacet, regulerne prisla mrcha. Co me tehdy ale rozsekalo, snazila jsem se do gennetu dovolat, byla to sobota. Tak jsem zkousela Jarosovy na mobil, poslala jsem ji i zpravu. V pondeli jsem di gennetu volala znovu a az tehdy se mi Jarosova ozvala. Shodly jsme se, ze to je menstruace a ze se embryo nechytlo, ale byla jsem docela prekvapena, ze si me asni na kontrolu nepozvala nebo me ani neposlala za mym gynekologem. Jinak ji mam ale taky docela rada. Teda, pokud pominu jeste jeden restik, co u me ma, kdyz jsme to zacinali resit, tehdy jsme s manzelem meli jeste pred svatbou a ona se me zeptala, proc si radsi nenajdu normalniho zdravyho chlapa. To bych ji tehda dala nejradsi par facek.
No nic, vypada to, ze stimulovat zase zacinam ted na konci ledna, tak drzte palce
A omlouvam se za takovej elaborat, jen jsem se chtela predstavit ![]()
@dendulina Ahojky, tak co čtu tak to máme podobné, také mám za sebou 2 IVF jedno první bylo bez transferu a druhé to samé co ty, po týdnu přišla mrcha. Máme IVF také kvůli genetice ale u mě je to moje genetická vada. Ted naposledy jsem měla 23 foliků, z toho 23 vajíček a zůstalo jedno jediný embryo k transferu, takže ted řešíme či dárkyni nebo to risknout ještě jednou se svýma…měli bychom mít ještě dva pokusy, jelikož jsme si pokaždé chtěli nechat jen jecdno embryo zavést. 17.1. jedu na další konzultaci. No moc ti držím palečky a samozřejmně tě vítám opět zpátky do diskuzí
a dávej o sobě vědět jak se daří, protože jak se říká do třetice všechno dobré, tak snad to u nás vyjde ![]()
@Jana6 no pokud jde o darkyni, kamaradka ma nadhernou 18-ti mesicni holcicku prave z darcovskeho vajicka. Z jejich vajicek to proste nemakalo, tak vzala darkyni a dneska to neresi. Naopak i v tehotenstvi si z toho delala legraci, ze je jak mikrovlnka, jen tu malou ohreje ![]()
Za me osobne, kdyz si to zpetne probiram, ja s tim embryjkem z darcovskych spermii mela trochu problem. Mozna kdyby slo o vajicka bude to jine, ale takhle jsem najednou mela pocit, ze kdybych chtela cizi dite, mohla jsem to udelat jinak. Proste porad doufam v zazrak z manzelovych spermii…ale jak rikas, do tretice to proste vyjde…ne nadarmo se rika do tretice vseho dobryho ![]()
Jo, po tom neuspechu s embryjkem mi doktorka rekla, ze si telo musi minimalne 3 mesice odpocinout, protoze jsem mela 2 stimulace behem 3 mesicu ![]()
@dendulina fakt dvě jo? no páni to já měla jedno v květnu a další až ted v prosinci…no a doufám že do dalšího se pustíme nejpozději v březnu, jsem na nemocenský
vyhodili mě z práce když se dozvěděli že chci mímo tak mě doktroka nechává doma…tak doufám že to opravdu už vyjde, tohle je hrozný člověk na nic jiného prostě nemyslí
já si říkám že pokud mi to doktorka dovolí tak to ještě zkusím, dárkyni můžee nechat na 4-tý pokus… Jarošová mi dělALA první OPU, jinak já chodím k Vykysalé a jsem s ní spokojená
![]()
@Jana6 s tou praci to je naprd
ja ziju a pracuju v NL, ale manzel uz je pul roku zpatky v CR, protoze se tady moc nechytal. Ja prcka mit v NL nechci, protoze tu jednak neverim zdravotnictvi (fakt nejsem propagatorka domacich porodu a kdyz nahodou rodis v nemocnici, tak jdes max. 4 hodky po porodu domu), navic materska je tu jen 3 mesice a pak mastis do prace, proste do toho nejdu
Na druhou stranu, prece jen ta IVFka neco stala (nas asi 43tis.), jeste neco to stat bude, tak se tady drzim a pak bych chtela na rizikovku a nechat se platit z NL. V praci kvuli tomu ale taky valcim. V NL mas pry na IVF jen 2 dny volna, pak mi to chteli ztrhavat z dovolene nebo jako neplacene volno. Pri tom ale, kdyz jsi kratkodobe nemocna, tak ani k doktorovi chodit nemusis, tak ten system fakt nepobiram. Spis je to asi o „lidskem“ pristupu v praci a lidi proste dokazou byt zli ![]()
@dendulina No pane jo holka taky to nemáš lehký, to je šílený…a pak se všude mluví o nízké porodnosti, ale nic pro to nedělají…Jj IVFka jsou drahé záležitosti…nás to stálo zatím 36000,– nepočítám do toho benzíny a podobně…a dárkyně vychízí v gennetu na 39000 plus další poplatky jako ISCI a prodloužená kultivace a to je šílený ty pálky…no na druhou stranu co b ysme pro mimí neudělali, že?!
Takže s manželem jste ted každý jinde? no to je taky hrůza…ale zase jste si asi vzácnější co
![]()
@Jana6 vidime se tak jednou za mesic, vzdycky na par dni. Da se to, dneska uz jet o sranda, kdyz mas internet, skype, telefony…navic my se sice zname dyl, ale nas vztah jsem si vymysleli v dobe, kdy nas delilo ne 900 km, ale 16 tis. km
Je fakt, ze ted kdyz jsem odjizdela na Novej rok, tak jsem to obrecela. Je to blby hlavne v tom, ze se nemuzeme vzajemne moc podporit, na druhou stranu neni cas na hadky…kdyz se vidime, tak si ten cas proste snazime uzit. Ty penize jsou ale presne ten duvod, proc tu jeste trcim, jink bych byla davno v cechach, tady to fakt nesnasim
Ahojky, tak koukám, že je nás tu víc na IVF s PGD se nám možná bude lépe bojovat ![]()
@dendulina no stejně ti to nezávidím, vidím v tom výhodu opravdu jen v těch penezích a tím že jste si vzácnější…no a když se to povede tak pujdeš teda rovnou do čech na rizikáč? ![]()
@Mončiči No jasný Moni
jak jsi na tom? no a jak teda? jcdeš do toho se svýma?
![]()
@Jana6 mas pravdu, ja bych do cech sla okamzite hned, ale nechci riskovat nastoupit do prace a nechat se ve zkusebce vyhodit kvuli IVF, tak to holt musime vydrzet. Doufam, ze ted uz to nebude dlouho trvat…urco se to do tretice povede. Pro me je to stres hlavne proto, ze si chci maximalne uzit cas, ktery mame jako rodina. Manzel totiz stopro nema vic nez 15 let zivota a to jeste kdo vi, jak budou ty posledni roky vypadat… ![]()
@dendulina ježiši to je mi moc líto…
ale uvidíš, určitě se to povecde a manžel i ty si užijete drobečka, nebo dvou a budeš mít potom kráýsný vzpomínky na štastnou rodinu
jo no právě dneska ti prodloužujou smlouvy po půl roce a klidně ti to neprodloužej kort když vidí že se snažíš o dítě, to je jak postižení
![]()
@Jana6 ja vim, ale neboj, ze v zahranici je to jiny. Mne teda museli dat smlouvu na dobu neurcitou, protoze jsem ji mela uz v cechach a firma me vytahla sem (ackoli me teda zase pro zmenu voskubali na penezich - holandani s nizsim vzdelanim a horsi praxi meli klidne i o 500 EUR vic jak ja, ale ja jsem VYCHODNI EVROPA). Ted ale vytvari podminky pro to, abych se rozhodla a vypadla sama. Navic jsem udelala tu zasadni chybu, ze jsem jim o vsem rekla. Doufala jsem v kapku lidskosti, ale to jsem se fakt sekla. No nic, uvidime. Ja se jen tak nedam
A hlavne fakt nehrozi, ze bych tu pak zustavala, copak jsem magor, abych delala takovyhle psi kusy, abych mela miminko a pak se po 3 mesicich vracela do prace??? ![]()
@dendulina no to je jasný, to bych taky nechtěla, mám a má být s miminkem doma, od toho je to mateřská dovolená…a ne jestličí nebo tatínkovská
jasný holka, já ti říkámpořád holka ani nevím jak se jmenuješ, nedej se ![]()
@Jana6 píše:
@dendulina fakt dvě jo? no páni to já měla jedno v květnu a další až ted v prosinci…no a doufám že do dalšího se pustíme nejpozději v březnu, jsem na nemocenskývyhodili mě z práce když se dozvěděli že chci mímo tak mě doktroka nechává doma…tak doufám že to opravdu už vyjde, tohle je hrozný člověk na nic jiného prostě nemyslí
![]()
já si říkám že pokud mi to doktorka dovolí tak to ještě zkusím, dárkyni můžee nechat na 4-tý pokus… Jarošová mi dělALA první OPU, jinak já chodím k Vykysalé a jsem s ní spokojená
![]()
jéé Jani tak to máme skoro stejný s tou prací teda…
mě teda vyrazit nestihli, protože jsem se hodila marodi dřív, než mi to stihli dát podepsat, ale už jsem doma skoro půl roku..
ale možná se mi tam rýsuje nový místo.. ![]()
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.