Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Zdravím Vás
,
Holky, ženy, ačkoliv jsou zde diskuze na toto téma, jsou ale staršího data.
Prosím o názor zkušenějších
.
V lednu jsme s manželem začali chodit do Gennetu na Letnou.
Po několika testech a vyšetření jsme dneškem završili “konečným” diagnózám, manžel v pořádku, spermiogram na cca 85-90% plodný.
Já, alergie na sperma a zřejmě anovulační cykly.
Pan doktor Poláček, doporučuje přeskočit IUI a přejít rovnou k IVF.
Co mě, ale zaráží je, že pokaždé kontroloval ovulaci ve stejný den, ačkoliv jsem měla menstruaci nepravidelnou, sestra vždy stanovila den kontroly, dle kalendáře. Po zpozorování, že dle hlenu a jemných křeči v podbříšku a zvýšené chuti na sex mám ovulaci později, vždy po datumu kontroly (tím i posunuta menstruace), nereagovala ani sestra ani doktor.
Dnes mi tedy sdělili, ze mám anovulační cykly, že nemá smysl zkoušet inseminaci.
Nechtěla bych zde někoho hanit, mám, ale trochu pocit, jestli tu nejde spíše o peníze ![]()
Ráda bych radu, zda byste v první řadě vyzkoušeli na mém místě IUI, nebo dali na radu doktora a přešli tedy rovnou k IVF?
Zda máte někdo konkrétně zkušenost s tímto doktorem.
Omlouvám se za sloh, dnes opravdu ukáplo dost slz, a tak se chci trochu uklidnit mezi lidmi, co mě pochopí a poradí… ![]()
Dobrou noc ![]()
Dr. Poláček je tam docela nový. Osobně bych si ho nevybrala, už jen z tohoto principu. Měla jsem ho jednou na odběr vajíček. Ve vašem případě bych asi jedno dvě IUI zkusila. Záleží na psychice a jestli vás tlačí čas. A klidně bych přešla k jinému Dr…Černý, Langerová.
Mohu doporucit Dr. Černého! I presto, ze jsem chlapa nechtela jsem ted nadmiru stastna, ze se o nas stara. Milej, sympaťák, rozhodne praci rozumi s vypocitanim ovulky se trefil vzdy na den presne. Jde nejmene invazivni cestou, jsem ted po prvnim IUI s aplikaci pouze Ovitrellu (ale asi bez uspechu) jsem i rada, ze do mne necpe zbytecne hormony… preji hodne stesti v rozhodovani ![]()
Pri alegii na sperma je to asi slozitejsi, ale mohli by Vam nabidnout kortikoidy na oslabeni imunity a mohlo by se IUI minimalne zkusit…
Požádala jsem o výpis lékařské zprávy, kterou potom předám mému gynekologovi a počkám ještě na jeho verdikt..
Je mi 25, takže čas ještě je a nenechám se zatím zatlačit a požádám tedy o změnu lékaře.
Holky děkuju za odpovědi, dám vědět, jak to celé dopadne i pro ostatní, který by se mohli s něčím podobným setkat ![]()
Zdravím, popisu svůj příběh s ivf, třeba někomu pomůže:
hodně jsem se rozmyslela, zda jít do ivf nebo ne (IUI ani nedoporučili). Máme jednu dceru (4roky) počatou přirozene, avšak vždycky jsem chtěla alespoň 2 děti (sama jsem jedinacek). Snažili jsme se 3 roky bezúspěšně. Kamarádka byla na ivf u Dr. Kadyrove (Gennet Archa) a doporučila mi ji. Mimochodem, prave zmíněna kamarádka měla jen 1 použitelné embryo a uchytilo se, tedy nemyslím, ze by a priori chtěli ždímat peníze (snažili se všemožně, aby se uchytilo a ano, samozřejmě za příplatky, ale dceru má). A zpět ke mě, pojišťovna mi do měsíce schválila zadost, po 2 měsících jsem si teprve vyzvedla léky (schválení pojišťovny platí jen asi 3mes.), ty jsem další 2mes. mela v lednici, jednoduše jsem čekala, zda přeci jen znovu neotehotnim přirozené (a v hlavě mi jely otázky, jako: jestli to není proti přírodě a ze už 1dite mam, a když když už se nam to 1× podařilo přirozené atd.) tak jsem čekala měsíc, 2, 3…nepodařilo se a tak jsem se pevné rozhodla i v HLAVĚ, ze do toho jdu, ze to asi jinak nejde (snažila jsem se na to nemyslet, ale úplně ty myšlenky nejdou vyhnat, ze bych si hodně přála sourozence pro svou dceru). No a teď ve středu jsem byla na odběru vajíček, jejich přístup velmi dobrý, stále mě informovali atd., uvidíme, kolik embryí z toho bude (dnes, 1. den oplodněno 23vajicek). Jen musím jít na KET, jejich doporučení, jelikož mam OHSS (picham Fraxiparin a další leky), ale ten se muže rozjet komukoliv. Ačkoliv mou ošetřující lékařkou je MUDr. Kadyrova, stejně se střídali dle toho, kdo měl kdy místo na ultz, odběr atd.(na vše je potřeba docházet dle protokolu), předpokládám, ze to je tak i na Letne. Píšu cely sloh proto, ze třeba pomůže někomu v rozhodování, já sama jsem se snažila číst co slo. Závěrem, ač nejsem u konce, mužu říct, ze je to náročný proces, ale zatím na mě Gennet působí věrohodné a profesionálně, ne jako “zdimacka na peníze”, ačkoliv byznys to je jistý, uvidíme dal (po KET atd.). Mimochodem k těm penězům-zalezi také jestli si chcete připlatit za různé další metody navíc (ICSI, monitoring atd.), tedy muže a nemusí to být drahé. Není to odpověď na konkrétní lékaře, na které se ptáte, ale jak píšu výše, stejně předpokládám, ze se budou střídat, ačkoliv ošetřující v papírech bude jen 1.
@Karen111 Děkuji Karen, za tvůj příběh 😊.
Asi máš pravdu, co se týče toho mého “nařčení “, kvůli penězům, asi je to, ale můj názor, kvůli přístupu, celkově se ted cítím dost nejistě, už jenom kvůli tomu, že semnou prostě nezkusili něco jiného, jednoduše to bylo nic, nic, nic a rovnou na IVF.. Nezpochybňuji pana doktora, jen sem čekala trochu jiný přístup..
Každopádně jsem zvědavá, jak to celé dopadne, ale přeci jen si počkám ještě na mého gynekologa, třeba mi to potvrdí, nebo taky ne..
uvidíme, každopádně dekuju
a všem přeju štěstí na cestě pro miminko ![]()
@Michalka99 Myslím, že toto je právě hodně individuální, celá klinika jako taková má nějaké standardy, ale rozhoduje hlavní ošetřující lékař. Ten stanovuje postup, rozhoduje o tom, jake udělá vyšetření, stanoví stimulační protokol a k tomu jsou potřeba zkušenosti a pak je taky fajn empatický přístup a vybudování důvěry. Takže střídat se Dr. budou, ale tvůj lékař má hlavní vliv. Já v Gennetu taky vyměnila lékaře a myslím, že mi to pomohlo, přístup byl jiný. 🙂
Ahoj, my jsme chodili v Gennetu na Letné k Dr. Mokré, za nás obrovská spokojenost. Začali jsme docházet 11/22, 12/22, dodělala potřebná vyšetření a u mě profuk vejcovodu HyCoSy. Po nevydařených pokusech IUI z jiného centra, jsme už nechtěli čekat, domluvili jsme se na IVF. 1/23 se vyřizovala žádost na pojišťovně, v půlce února jsem si byla pro léky. Na začátku března OPU, které provedla Dr. Langerová, ET Dr. Poláček, nyní jsem v 28tt. Mimochodem jsme oba pokládáni dle dostupných vyšetření za naprosto zdravý pár. Dle mého názoru jsou kortikoidy na imunitu daleko větší fujtajbl než těch par hormonálních injekcí. Klidně cokoliv odpovím…
@Pipi20 A jak jste zvládla celé to IVF? Dostala jsem právě papíry s riziky, jak právě nemám žádné zkušenosti, tak mám trochu strach..
Přibrala jste? Jak to bylo po finanční stránce?
Děkuji za názor ![]()
@Michalka99 Celý proces jsem zvládla úplně bez problému, žádné nevolnosti nebo tak jsem neměla, jediné co, tak jsem měla nafouklé břicho a trochu tlak v oblasti vaječníků, ale to je logické, když se vaječníky zvětší kuli folikulům. Při stimulaci je vhodně zvýšit pitný režim a přísun bílkovin kuli možnosti vzniku hyperstimulačního sy. Já musela hodně, protože mám vysoké AHM a tudíž k němu vyšší sklon, poctivě jsem dodržovala vše co mi řekli. OPU bylo naprosto bez bolesti, doma jsem se dospala a hotovo. Nafouklé břicho jsem měla i po progesteronu na udržení těhotenství, ten jsem brala do 12tt. Nahoru mi šlo asi kilo, to se drželo až do ukončení braní progesteronu. Pak se mi břicho během jednoho dne sfouklo, a za dalších asi 10 dni, se zase začalo zvětšovat, už těhotensky. Měla jsme z toho strach, jak to budu zvládat, to je asi obvyklé. Ale zpětně to hodnotit na 1, levou zadní…..
@Pipi20 Děkuju, uklidnila jste mě ![]()
Beru to, tak, ze strach je to od toho, aby se překonal a ještě ke všemu k vytouženému dítěti ![]()
Tak jsem zvědavá, jak to dopadne a Vám gratuluji a přeji hodně zdraví.
@Michalka99 Nechte to plynout, žádný stres, ono to dobře dopadne. Strach z neznámého je normální. Zase přejde. U mě byl volen krátký protokol, injekci bylo celkem 11, to není žádná hrůza. Ale na ředění krve jsem si jich za těhotenství napíchala už 115…
Za mě to bylo zkratka jednodušší, než snažení přirozené, které vedlo po 4 letech akorát k jednomu mimoděložním
Moc děkuji, kdyby vás cokoliv napadlo, ptejte se…
Ahojky holky! Nezbyly vám nějaké léky? Konkrétně menopur a puregon. Předem díky za odpověď! ![]()
@Karen111 Ahoj, jak jsi se dostala do Gennet Archa? Přijde mi, že tuto pobočku mají vyhrazenou jen pro cizince. Automaticky nás dali na Letnou.
@Michalka99 Ahoj, k tomu doktorovi Polačkovi - taky jsme k němu byli přiřazeni a nadšená z něj rozhodně nejsem. Byli jsme už před tím v PFC a tam byla doktorka příjemná a i se zajímala a starala. Pak jsem na doporučení přešli do Gennetu. Ten doktor mě ale spíš točí, protože se vůbec nezajímá o nic víc než, než poslat nás na IVF a to hned od první návštěvy. (Máme všechny testy v pořádku)
Genetika i odběry, vše super, ale ošetřující lékař sedí rozvalený na křesle a má to na háku. Takové zdání mám. Už máme schválený IVF pojišťovnou, takže uvidím, jak dlouho to ještě vydržím.
Jinak co se týče alergie na sperma, tak se opravdu doporučuje jít na IVF.
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.