Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Přepuštěné máslo má přesně ty samé vitamíny jako máslo ze kterého ho děláš. Fakt tam vařením žádné zázračně nenarostou. A odpaření nějakých 16-18% objemu ani nikterak relevanně nezvýší koncetraci vitamínů. Jen ke to mastnější.
Hlavní výhodou přepouštění - tedy zbavování se nadbytečné vody a bílkovin je trvanlivost. Přepuštěné máslo bylo běžné máslo před vynálezem ledniček, v indii se dost hodí protože se v teple nekazí.
Celé je to marketingová záležitost už je to, že se tomu říká ghí, namísto normálního názvu.
Trvanlivost, trochu jiná chuť u ghee, lepší tepelný bod, vhodné pro bezlaktozové pokrmy. Osobě dělám radši ghee, když začne mít tu lehce ořechovou vůni.
A už jsi přepuštěné máslo někdy jedla? Aby sis s tím nedala práci a nakonec nebyla zklamaná. My doma jedem hodně ve zdravé výživě, ale ghí nám vůbec nechutná. Ani na chleba ani na smažení.
Hele, a jaký je řídil mezi prepustenym maslem a ghi? Myslela jsem si, že je to to samé.
@Ou No právě. Zaujala mě ta urputnost, objevnost a jakási nekritická „pravdivost“ těch tvrzení, ale když se nad tím člověk zamyslí, tak to nedává smysl. Vadí mi ta adorace ghí na úkor normálního másla. Jasně, na smažení je to lepší a vydrží to, ale jinak by většinu těch pozitivních účinků mělo mít i obyčejné máslo, ne? Ale ájurvéda asi prodává, no.
@modravlocka Pokud jsem to správně pochopila, tak ghí je přepuštěné máslo, které se dělá déle, než klasické přepuštěné máslo. Je tmavší a má lehce oříškovou chuť a vůni.
@modravlocka píše:
Hele, a jaký je řídil mezi prepustenym maslem a ghi? Myslela jsem si, že je to to samé.
Ghi je marketingova novinka moderni doby a prepustene maslo delaly uz nase praprapra…babicky ![]()
@histep píše:
Ghi je marketingova novinka moderni doby a prepustene maslo delaly uz nase praprapra…babicky
Také jsem si právě myslela to samé.
@zuzikka píše:
A už jsi přepuštěné máslo někdy jedla? Aby sis s tím nedala práci a nakonec nebyla zklamaná. My doma jedem hodně ve zdravé výživě, ale ghí nám vůbec nechutná. Ani na chleba ani na smažení.
Na chleba mi taky nechutná, ale ráda na něm.smazim, zeleninové nebo rybí karbanátky jsou na něm.luxusni a děti je milujou. Vepřové řízky nám.zas nejvíc chutnají na sádle, palačinky a lívance na kokosovém oleji. Jo a dám dál super jednoduchý postup výroby přepuštěného másla: do rendliku dám 2 kostky másla a strčím to na půl hodiny do trouby zaple na 50 stupňů. Rozpustí se, „bílkovina“ zůstane dole, jen to opatrně slit. Nemusí se sbírat pěna jako na plotně.
@Lenka_Hal No já taky, ale jinak se o tom moc nedočteš, alespoň ne v ČR. I proto mě zaujaly ty chvalozpěvy na ghí, když je to vlastně máslo, které ale běžně nikdo nechválí.
@robínek Díky za tip, zkusím příště.
Přepuštěné máslo mi nechutná, tak jsem se vrátila zase k normálnímu. Určitě má delší trvanlivost, ale o to mi nejde. Já ho spotřebuju vždycky rychle.
Chtěla jsem si zkusit udělat přepuštěné máslo a při googlení jak se to vlastně dělá na mě vypadla spousta chvalozpěvů na ghí (což je skoro to samé, někde pojmy i zaměňují).
Hlavně mě zaujaly výroky o tom, jak to má vitamíny, je to skoro všelék na všechno a snižuje cholesterol. No prostě zázrak.
Nějak nemůžu přijít na to, proč ghí je takový zázrak a máslo, ze kterého se připravuje není. Vždyť je to vlastně máslo zbavené vody a bílkovin. Ani voda a ni bílkoviny nejsou nic škodlivého.
Samozřejmě chápu zvýšenou trvanlivost a vysoký kouřový bod. Ale proč se pějí chvalozpěvy na ghí a na máslo nikoli, co se výživy a složení týče?
Má to někde háček, nebo je to všechno marketing a eko bio ezo kecy?