Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Odmítla jsem, problém to nebyl (kruciš, ještě aby byl), kamarádka-gynekolog (odmítla taktéž) mě uklidňovala, že by se těhotenská cukrovka poznala ještě podle dalších znaků
.
Neznám vícerodičku s bezproblémovým těhotenstvím, která by na něj šla.
MaMis píše:
Ted po dvou letech na ni posílají všechny maminy
Na ot jsem se právě chtěla zeptat. Mně tam doktor neposlal ani v prvním těhotenství a pochybuju, že mě tam pošle i teď. Všechny holky v mém okolí na tomto testu byly. Já ne a trošku mě to i mrzelo - připadala jsem si ošizená a říkala jsem si „co kdyby“? Opravdu je ot povinné? Tak proč mě na test můj gyndr. nepošle??? Jak to vlastně opravdu je?
lulje žádné vyšetření v těhotenství není povinné, spíš bych to formulovala tak, že to všem hradí pojišťovna a spousta doktorů se tváří, že to povinné je…
Tak já napíšu krapet něco jiného, než ostatní holky… Na OGTT jsem šla, protože můj dr. posílá každou maminu. Někteří lékaři posílají jen pac., které mají nějaké známky těhu cukrovky… Já neměla jediný příznak, ale šla jsem… A výsledek? Těhu cukrovka!!!!
Na diabetologii se dr. divila, že já ji mám, i když nemám ani příznaky, ani v rodině nemáme cukrovku.....Po dlouhém tápání v rodině jsme nakonec jednu praprababičku s cukrovkou našli, ale normálně bych to nevěděla… Takže já bych zrovna tohle nepodceňovala! Tolik moje zkušenost… ![]()
Taz, když ti ji zjistili, tak co následovalo? Držela si nějakou speciální dietu? Není mi totiž jasné, když jím zdravě normálně, sladké skoro vůbec a mám subtilní postavu, tak co bych měla mít za zvláštní režim v případě, že bych cukrovku měla
? Díky.
ahojky, já test odmítla, gyn. jen řekla, že nutit mě nemůže a nikdo jiný se k tomu nevyjadřoval. Kamošce přímo na předporodním kurzu řekli, ať tam nechodí, pokud nemá žádné předpoklady k cukrovce. TZN. moč, krev, rodové vlohy.
Nejsem pokusný králík:-)
Mam totoznou zkusenost,jako Taz..na test jsem sla,moje dr posila kazdou tehnu..ja byla jakkoli bez priznaku,tehu v pohode a cukrovku jsem mela,docela me to sokovalo!A prestoze to bylo na hranic diety a inzulinu,diabeticke priznaky jsem nemela,citila jsem se skvele,takze priznaky byt rozhodne nemusi!!!
Prestoze test neni uplne prijemny,taky se mi udelalo blbe,ze jsem musela chvili polezet,jsem rada,ze jsem na nem byla,kdybych nebyla,mohl nastat pruser..je to kazdeho vec a rozhodnuti,ale po me zkusenosti moc nechapu ty,ktere na OGTT nejdou jen pro to,ze je to hnusny a neprijemny,konkretne me by to za to nestalo ![]()
A jeste podotykam,ze ja nemela zadne predpoklady,cukrovku mit..v rodine nikdy zadna nebyla,obezni nejsem,vse v naprostem poradku atd..
Eemii, specifikuj prosím „průser“… Mně dr totiž řekla, že v podstatě žádné riziko nehrozí ani v případě, že bych ji měla..
Pruser by mohl nastat v tom,ze pri nevedomosti bych se stravovala jinak,dite by mohlo hodne vyrust,placenta vypovedet sluzbu,kor v poslednich tydnech toto hrozi u deti diabeticek,srdce miminka by nemuselo zvladat atd..
Divim se,ze ti dr dala takove informace,ke me se dostaly uplne jine,jak ze strany gynekolozky,dr z dia poradny i jsem toho hodne precetla..
Ja myslela,ze krom diety,to pro me hasne,ale byla jsem dost hlidana,kontrola glykemie,caste UTZ predevsim v poslednim mesici a tak..dietu jsem dodrzovala velmi prisne,nejen nic sladkeho,jako susenky a tak,ale zadny cukr do kafe,caje,ochucene mineralky,kys.okurky,kecup,ovocne jogurty,ovoce ve velmi omezenem mnozstvi..clovek si ani neuvedomuje,v cem vsem cukr je..presto byl problem predevsim s acetonem v ranni moci,ktery jsme mela i pres tu dietu,druhe vecere atd a to je vetsi problem,nez samotna zvysena glykemie..neni to zadna sranda
ano nezjištěná cukrovka v těhotenství je pro dítě i pro matku nebezpečná, dítě rychleji přibývá, může selhat placenta může dojít ke glykemickému komatu u dítěte po přestřižení pupeční šńury,matka je ohrožená glykémií, plno cukrů se nachází v potravinách ve kterých by jste to nečekali , není to jen vyloženě sladké jídlo, ale bílé pečivo, brambory, těstoviny, ovoce…jediné co se může neomezeně , je zelenina, ale také záleží jaká, mrkev, hrášek , kukuřice…by se měla jen v malém množství…diabetes mi zjistili při druhém těhotenství, měsíc před TP, ted jsem potřetí těhotná , jsem na inzulínu a jsem sledována v dia poradně a ted i v rizikové poradně…myslím si, že test je důležitý …už pro váš pocit jistoty
Tý bláho, a jestli teda ukecám chlopka na to třetí mrně, tak na ten test zase půjdu teda…
. Jsem byla rozhodnutá, že nepůjdu.....
Ok ženy, trochu jste mě nahlodaly
. Dnes přemýšlím, zítra se rozhodnu. Dík
.
Tak já se přidám k těm, co těhu cukrovku našli a přitom bych v životě neřekla, že se mě to bude týkat. Jsem hubená, v rodině cukrovku nikdy nikdo neměl a jaké bylo tedy překvapení, když test bohužel vyšel.
Měla jsem dietu, nebo spíše úpravu jídelníčku, dalo se to v pohodě dodržovat a naopak mi bylo skvěle díky pravidelné stravě, ale každých 14 dní jsem musela do diabetologické těhu poradny na krev a krom toho mi od té doby na každém ultrazvuku měřili velikost mimča a chodila jsem na ultrazvuk i častěji.
Takže já bych ten test opravdu nepodceňovala, protože rizika pro mimčo, když by se o tom nevědělo jsou poměrně velké a jak vidítě, tak se těhu cukrovka objeví i u někoho, kdo pro to nemá jediný předpoklad.
Jo a ještě dodám, že po zjištění těhu cukrovky jsem měla v průkazce napsáno - velmi rizikové těhotenství.