Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Koukám, že zase všici potvrzují, jak jim nevadilo vypít trochu sladké vody ![]()
Co zkušenost Pavlak5? Co moje zkušenost, 3 dny srací maraton, dehydratace, nejdřív urputné pohyby a pak téměř žádné? Komplikace po tomto zátěžovém testu jsou asi mizivé procento, ale člověk se na to dívá trochu jinak, když se v tom malém procentu octne osobně
co udělá taková glukozová darda s dítětem? Mluví se o vlivu na slinivku…
Nejsem proti testování. Jen si myslím, že glukometr by provedl stejnou službu, raději se budu třeba týden po každém jídle píchat do prstu nebo držet dobrovolně dietu, než ohrozit svoje dítě testem, na který „přeci chodí všichni, tak to nemůže být nic špatného“.
Jsem zu na emiminu náhodou,hledala jsem nějaké informace a narazila jsem na toto téma.Mám taky zkušenost s GDM.byla jsem podruhé těhotná,jsem mladá ,hubená,nikdo u nás DM nemá,ve 25.týdnu jsem byla u své dr.,dělala USG,všechno v poř.,jenom trochu víc vody a dala mi žádanku na OGTT-odmítla jsem.Jsem zdr.sestra,nechala jsem si v práci nabrat glymču-byla 4,takže norma.Pak mě kamarádka a manžel ukecali,abych na test šla . Byl to hnus a druhý den mi dr. volala že to vyšlo špatně-přes 12 po 2.hodině.Objednala mě na DIA a do rizikový poradny. Tam zjistili na UTZ těžký polyhydramnion-moc plodovky a diabetickou fetopatii plodu-prosakování do hlavičky. Okamžitě inzulín,glukometr, 2krát týdně kontroly na UTZ,nakonec to ukončili ve 37 týdnu,malá měla hypoglykemie,kapali jí glukozu,těžký průběh žloutenky,ale už je v pořádku. Kdybych na test test nešla,tak bych o ni přišla,nebo by byla těžce postižená.Rozjelo se to mezi tí 25.-27.týdnem,u mojí dr. to bylo v pohodě,mě nic nebylo,žádné příznaky,nic,glykémie nalačno pořád nízké.Absolutně neriziková těhotná a takhle to dopadlo.
Jsem zu na emiminu náhodou,hledala jsem nějaké informace a narazila jsem na toto téma.Mám taky zkušenost s GDM.byla jsem podruhé těhotná,jsem mladá ,hubená,nikdo u nás DM nemá,ve 25.týdnu jsem byla u své dr.,dělala USG,všechno v poř.,jenom trochu víc vody a dala mi žádanku na OGTT-odmítla jsem.Jsem zdr.sestra,nechala jsem si v práci nabrat glymču-byla 4,takže norma.Pak mě kamarádka a manžel ukecali,abych na test šla . Byl to hnus a druhý den mi dr. volala že to vyšlo špatně-přes 12 po 2.hodině.Objednala mě na DIA a do rizikový poradny. Tam zjistili na UTZ těžký polyhydramnion-moc plodovky a diabetickou fetopatii plodu-prosakování do hlavičky. Okamžitě inzulín,glukometr, 2krát týdně kontroly na UTZ,nakonec to ukončili ve 37 týdnu,malá měla hypoglykemie,kapali jí glukozu,těžký průběh žloutenky,ale už je v pořádku. Kdybych na test test nešla,tak bych o ni přišla,nebo by byla těžce postižená.Rozjelo se to mezi tí 25.-27.týdnem,u mojí dr. to bylo v pohodě,mě nic nebylo,žádné příznaky,nic,glykémie nalačno pořád nízké.Absolutně neriziková těhotná a takhle to dopadlo.
čičinko -mě přijde, když kdekterá těhule na ex sní celou čokoládu nebo malou bonboniéru, že to není o nic lepší… prostě mi přijde, že podstoupit toto vyšetření je to nejmenší, ale každý to vnímá jinak
pipin -to je fajn, že to nakonec dopadlo dobře ![]()
Výborně napsané.Pobavilo mě to
![]()
Jinak souhlasím,že je to hnus.
Tohle vyšetření jsem absolvovala poprvé až u 4.dítěte.Asi je to nějaká novinka. ![]()
pipin píše:
No,tak to bylo docela dramatický,viď?
Hlavně,že je malá v pořádku. ![]()
Borisko, možná to tak je, ale já třeba bych absolutně nedala takové množství sladkého, protože bych se pak už v životě nezbavila kvasinek, když nejím sladké, tak je to jakž takž. Taky se mi po „sladké vodě“ pěkně rozjeli, skončilo to ve 30.tt zánětem, který mohl vyvolat předčasný porod…
Pipin, co by se stalo, kdybys šla na test už ve 24.tt, bylo by to tam vidět? Jak píšeš, že se to rozjelo mezi 25. a 27.tt. Nebo by byl test falešně negativní? Mě by zajímal podíl falešné negativity u tohohle testu, když jsem ho podstoupila, vůbec mě nenapadlo, že by tam ještě mohla být možnost, že by se těhucukrovka mohla rozjet později.
týjo čičinko, tak to jsem v pr**** -protože se mi taky teď rozjíždějí, normálně si na sladké dávám taky bacha,ty svině kvasinkové jsem doteď v podstatě v těhotenství neměla, čím jsi to prosím tě léčila? já se pokouším fermalacem a clotrimazolem…
Na OGTT jsem byla dvakrát:) Poprvé jsem se poblila do pěti minut po požití roztoku, následně omdlela, po odpočinku na sesterně jela domů a v metru omdlela podruhé a byla odvezena záchrankou. Takže test nebyl proveden. Podruhé jsem se poblila po půl hodině a domů jela radši taxíkem. Potřetí mě na test neposílali ![]()
Doktor v porodnici mi pak řekl, že účelnost tohohle plošného testování se hodně diskutuje, protože negativa pro rodičky podle některých doktorů převažují, a že podle něj úplně stačí udělat dvakrát třikrát za těhotenství glukózu na lačno…
Borisko, měla jsem boraxové globule, pak jsem dostala nějaké feminela, či jak se to jmenovalo, bylo to jen podpůrné a dalo se to brát neomezeně a nevadilo to v těhu. No a pak jsem dostala ?clion?, to už ale spíš na ten zánět, než na kvasky. Ale asi 2 dny po testu to bylo peklo, jak mi ještě bylo blbě a do toho mě dole úplně rozežraly ty s.ině. A mýt se kyselým mycím gelem, žádné mýdlo nebo sprcháč, ale to asi víš. A hodně vitamínu C, ten také zvyšuje kyselost v pochvě.
Po porodu to byla ale havaj, protože buď je nějak vypláchla plodovka nebo pak očistky a měla jsem cca 6m úplně pokoj ![]()
čičinko díky moc, tak mě se to tedy ještě úplně nerozjelo, ale cítím ty svině v kostech
, tak přidám vitamín C a někde jsem četla, že hodně pít, jestli to do pondělí nevyléčím, fičím k dr. díky moc za upozornění, ještě že to emi existuje ![]()
Ve 24.týdnu by to v krvi už určitě bylo poznat,já jsem to myslela tak,že to začalo poškozovat malou až kole toho 26. týdne,to mi taky přibyla ta plodová voda-to je jeden z příznaků cukrovky-to dítě tu cukrovku má taky a hodně čůrá.A s tou glykemií nalačno to je nesmysl,já jsem ji nalačno měla pořád nízkou,ani v moči jsem nikdy cukr neměla.A kdybych na ten test nešla,tak jsem měla jít ke svojí dr. a na UTZ až za měsíc a kdoví co by se s malou mezitím stalo,asi fakt ví proč to dělají plošně ty testy,i když je to hnus .
Prý se to dá do žíly ta glukoza,na to jsem se taky ptala,proto jsem na to nechtěla jít.Já normálně nesladim nic,nevypiju ani slazenou minerálku,tak jsem měla strach,že to nepozřu. A potom mi teda bylo blbě,musela jsem si lehnout,fuj.
jak nekdo muze odmitnout vzdyt nejde o vas ale o vaseho mrnouska to je teda muj nazor nechci nikoho urazit.to ja bych vytrpela vse…