Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
trochu dopředu promýšlím, jestli jít na test na těhotenskou cukrovku nebo ne. Při prvním těhu (bylo mi 29) mě doktorka neposlala nikam, dokonce mi o testu ani neřekla. Teď jsem těhotná podruhé (je mi 31 a kus), dr. jsem změnila kvůli přestěhování a tato nová mi rovnou řekla, že vzhledem k mému věku i velikosti první dcery (4 kila - nar. 40+1, neměla ale žádné známky toho, že bych já trpěla těhu cukrovkou) mě na test pošle.
Jenomže jsem jednak četla, že tento test může být jedním z důvodů, proč přibývá dětské cukrovky (zdá se mi to jako dost velká rána pro chudáka malého), a jednak si myslím, že by se těhu cukrovka přece měla projevit i jinak, třeba u vyšetření moči, které se dělá při každé poradně, takže uvažuji o tom, že test odmítnu.
Ono prý „povinné“ není nic a dost záleží na konkrétním dr., kam pošle.
Co si o tom myslíte?
ahojki, já na tom testu byla v 32 letech, neb jsem měla zvýšený cukr z moči,,, prý je to v těhu běžné a cukrovka to většinou není, nicméně raději ať jdu. Šla jsem, neviděla jsem v tom nejmenší problém. Nebylo to vůbec tak hrozné jak všichni říkají, rozhodně k přežití, a že by to mělo mít nějaký vliv na mimčo, popravdě, to mě vůbec nenapadlo… tak nevím. Větší strach bych měla rozhodně z odběru plodovky, to bych řešila, ale tenhle test asi nééé, nevim. Test vyšel negativní, holka je zdravá. A máš pravdu, povinné to není, pokud se Ti to nezdá, tak klidně odmítni. A.
Ahoj,
byla jsem u obou dítek, krev mi vzali po příchodu, poté jsem vypila sladkou vodu - nebyo to až tak sladké a potom za dvě hodiny mi krev vzali znovu. Myslím si, že to za to stojí. Neléčená těhotenská cukrovka ohrožuje jak dítě tak maminku
Ahojky já jsem teda na testu na cukrovku byla a to je mi 24,ale i vzhledem k tomu, že jsem hodně přibrala dr.by mě tam stejně poslal, jinak prý posílá až po 25 letech. ![]()
Sesřička mi řekla, že se to dělá kvůli miminku, aby nebylo moc velké a zase tak strašné to není, abych to kvůli ní nepodstoupila… Prostě mě v podstatě vzaly 2× krev a ta cukrová voda není tak strašná, to odběr plodovky byl horší, a jsem ráda, že jsem šla, teď vím, že cukrovku nemám a jsem klidná ![]()
Jinak s tou močí u nás no fóru maminka co měla v prvním těhu cukrovku,psala, že v moči jí neměla a ani to podle toho nezjistily, ale jen podle tý krve. Rozhodnutí je na tobě, ale já bych pro klid duše šla ![]()
Ahoj,
asi takhle. U prvního těhotenství jsem nebyla na ogtt, moje mamka dělá na odběrech, Sára mi v břiše hodně rostla, tak doktorka mi říká „vysaď cukr“, vy:,–(ila jsem, mamka mi kontrolně nabrala obyč. glykémku, negativní, ba naopak, měla jsem 3,7 to je hodně nízká hranice, moč pokaždý taky negativní. A Sára rostla vesele dál, rodila jsem vyvolávaně ve 40+4 a kolik měla vidíš v metříku. Můžu ti říct, že jsme si to v porodnici slízli jak já, tak moje doktorka ( rodila mě ), proč jsem neměla dělaný OGTT, ale mě bylo v tý době 25, přibrala jsem 17kg, prostě nic. To, jestli jsem měla cukrovku se už nikdy nedovím, nicméně ve zprávě je napsáno, že Sára měla po porodu hypoglykémii a neustále mě tam krmili tím, že je to zanedbaná cukrovka.
Takže teď jsme to raději udělali a vůbec nic to není a já mám černý na bílým, že jsem v pořádku, cukrovku nemám a mimi nic co se tohodle týká nehrozí. Trošku tě uvedu na pravou míru, těhotenská cukrovka se ti v moči neukáže, proto se dělá tenhle test. Myslím si, že je to tak malá „oběť“, že vědět tohle i poprvé, uděláme ten test i prvně.
Takže asi tak.
Tak treba moje gyndr me poslala rovnou, proste ma na zdi takovou tabulku, v jakem tt se kam chodi a tyto testy tam ma napsane taky, tak asi posila vsechny tehule
Ja ani nevedela, ze nekdo nechodi.. ![]()
Bylo to uplne v pohode, nalacno mi rano vzali krev, pak jsem vypila 0,5 l (ale ja to mela v horkem - neslazenem, bez toho hacku to vypada divne
- caji, ktery jsem si prinesla z domova, doporucila mi to moje gyndr, rikala, ze je to lepsi nez voda a bylo, proste hoodne sladkej cernej caj
), pak dva odbery po hodine a hura domu, hlavne se hned najist, jinak bych v buse zkolabovala ![]()
Galadwen ,
on ti každý asi řekne něco jiného.
Já jsem měla extrémní reakci, cukrovku nemám, ale bylo mi pak hrozně blbě, vodový průjem, křečev žaludku, kdybych měla co zvracet, tak zvracim. Tři dny jsem se z toho dostávala, totálně dehydrovaná, na dětských výživách a suchém rohlíku…
Já osobně do toho už nejdu. Plánujeme minimálně ještě jedno dítě, ale pokud bych nějak extrémně nepřibrala, nebo bych neměla nějakou jinou zdravotní potíž, tak mě tam nikdo nedostane.
Test můžeš samozřejmě odmítnout, doktorka jen napíše, žes odmítla a pokud má rozum, tak tím je to vyřešený.
Na mě je jasně vidět, že je to pro organismus darda a že to musí být darda i pro miminko. Moje podnájemnictvo si teda těžce stěžovalo ten den, kdy mi začalo být špatně, tu noc potom a následující den. Kopal a točil se tam pořád.
A pokud bych si nebyla jistá, tak bych se nejdřív začala pídit po možnosti půjčit si glukometr a měřila bych si cukr třeba tři dny, nevím, jak se to dělá, jestli před nebo po jídle, ale přijde mi to snad i směrodatnější, než pít téměř čistou glukózu.
Já na OGTT byla a to je mi 20 a nikdy by mě nenapadlo na ten test nejít.Vždyt to člověk dělá přeci kvůli miminku a i kvuli sobě
A vubec by mě nenapadlo naky vyšetření vynechat bez ohledu na to, jestli je povinný nebo ne.A podle mého názoru to OGTT není tak hrozný ,jak rády některé maminky , které si tím už prošly popisujou.Dá se to krásně vydržet ![]()
Já na testu byla, je mi 21. SKutečně to nebylo tak hrozné, jak jsem se často dočítala.
Dělala jsem to kvůli svému dítěti, vyčítala bych si, kdybych vědomě něco zanedbala.
Jak píše Oli, ani by mě nenapadlo nějaké „povinné“ nebo doporučené vyšetření odmítnout, určitě ne gluk. test. Nic to není a ta chvilka nepohodlí za to stojí. Já byla v poho, ale moje hubená ségra, která ani nijak zvlášť v těhu nepřibírala a moč měla na 1 měla těhu cukrovku a jinak než tím testem by to nezjistili… Tak proč zbytečně ohrožovat sebe nebo miminko?
Mně spíš připadá podivné, že jedna doktorka mi o tomhle testu ani neřekne (ne že bych tehdy nevěděla, že je) a druhá to bere jako hotovou věc. Takže si nejsem jistá, jestli se to tady u nás s tím - nezlobte se - terorem na těhotných někdy nepřehání. Vždyť mně to připadá, že pomalu každých 14 dní sháním hlídání, protože mě někam honí na další vyšetření, a kolikrát vyloženě formální (třeba prevence u praktické doktorky, to byla vyloženě fraška na cca 5 minut i se zutím bot - ale hlavně že mám razítko).
No a samozřejmě když jsem se dočetla, že test může být příčinou (ona je to asi jen teorie a nic se ve skutečnosti neví) sklonu dítěte samotného k cukrovce, tak mě to nějak donutilo k zamyšlení. I když si říkám, jestli by prcek nedostal stejnou dávku cukru, kdybych slupla najednou dvě čokolády ![]()
Omlouvám se za kacířství ![]()
Ahoj,
můj dr. posílá teď každou těhuli na oGTT - nevím, prý je to novinka, dřív to nebylo, posílal tam jen rizikové skupiny.
Nicméně já jsem na testu byla už 2×.
V obou případech jsem to snášela dobře, jen v prvním těhotenství mi pak bylo ke konci trochu šoufl z hladu. Test vyšel OK a cukrovku jsem neměla.
V druhém těhotenství jsem test snášela naprosto v pohodě. Ovšem tentokrát mimi v bříšku reagovaol naprosto šíleně
- jsem myslela, že mi vyskočí z břicha. Asi 20 minut po vypití sladké břečky začalo strašně vyvádět (takové pohyby jsem nikdy předtím ani potom nezažila), vyvádělo asi 45 minut. Doufám tedy, že to dcerku nějak nepoznamenalo. A cukrovku jsem nakonec měla
Test z moči papírkem, který mi dělali při každé kontrole v poradně, byl v pořádku po celou dobu těhotenství.
Galadwen podle mě se nemusíš omlouvat za kacířství , mluví za tebe hormony
Taky sem tam něco plácnu.Píšeš jak je hrozný , že tě posílaj pomalu každých 14 dní k doktorům atak .Já jsem už od začátku těhotenství doma na rizikovým a už od začátku jezdím týden co týden k Dr.do Liberce ode mě je to zhruba 50 km.
A někdy tam mám cestu i 2 x týdně , jak se mi ty doktoři někdy sejdou.Je to spousta vyšetření co já už během těhotenství musela projít , ale když se nad tím zamyslím , tak sem za to vlastně ráda.Ono není podle mě nic horšího , když se o tebe Dr.nezajímá, nikam tě neposílá a pak se tady na emiminu dočteš , jak chudinky některé maminky právě kvuli nezájmu doktorů o své miminko přišly.
Ahojky, já jdu zítra už na druhé OGTT (v rodině je cukrovka a mamka měla i těhotenskou). 1. test jsem zvládla v pohodě, vypila jsem 0,3l sladké vody, přijde mi, že to má i trochu citronovou příchuť. Jediné, co bylo trochu nepříjemné bylo pálení žáhy, dost na to trpím a tohle fakt nebylo příjemné, ale přežít se to dalo. Vzhledem k tomu, že dělám (tedy teď, jsem na neschopence) v laboratoři, tak dobře vím, co může takové odmítnutí jakéhokoliv testu v těhotenství znamenat a jaké může způsobit komplikace, nikdy by mě nenapadlo o tom uvažovat. Kdyby to bylo pro miminko nebezpečné, nedělalo by se to. Jo a v moči se ti cukrovka ukáže, až když už je opravdu hodně silná a skoro kolabuješ, takže na to bych moc nespoléhala, moč se kontroluje hlavně kvůli bílkovině a tedy zánětu. Takže pokud já můžu doporučit, rozhodně na OGTT jdi.
Test z moci jsem v 1.teh. mela vzdycky v poradku, a cukrovku mi zjistili z krve po testu OGTT az na zaklade vahov.prirustku ditete, a mela jsem ji uz tak rozjetou, ze jsem skoncila v 8.mesici na inzulinu. Diety apod nepomahaly. Pak mi zmizela, jsem zdrava, dite taky.
Ted ve 2.teh. jsem test bez reci absolvovala, a cukrovku nemam. Zatim.