Hand made oblečení

• Fotoalbum (2)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
2.5.23 16:44

Hand made oblečení

Zajímal by mě váš názor na oblečení, co je šité buď přímo doma, nebo u malých lokálních výrobců.
Sebe a své děti oblékám do doma šitých věcí. Aktuálně kupuju už jen kalhoty. Ostatní siju. Siju i různé doplňky.
Máma i tchýně mají názor, že tím sebe i děti vyčleňuju z běžné společnosti. Obě mají tendence kupovat pro děti oblečení, ale obě kupují hlavně Pepco a Sinsay, což děti odmítají nosit. Ne kvůli značce, ale prý to nesedí tak, jak se jim líbí. Děti jsou už velké 9 a 12 let.
Opravdu je běžné, že lidi vnímají negativně neznačkové oblečení? Proč?
Přiznám, že jsem nepochopila, co jim na tom vadí a co je špatně.
Rozhodně kvůli tomu svůj styl nezměním, protože moje sociální bublina to takto nevnímá.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9243
2.5.23 17:03

Tak vyfot neco na ukázku
k posouzení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15026
2.5.23 17:08

Záleží na tom, jak to doma ušitý oblečení vypadá, nevnimam značky, ale jak to dotyčnému sluší. Tvoje deti už jsou dost velké na to aby věděly co se jim líbí a zřejmě si nepřipadají vyclenení ze společnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24991
2.5.23 17:10

Záleží, jak to vypadá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15360
2.5.23 17:12

Dost záleží jak to vypadá … Kolikrát jsou to dost hrůzy … :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1518
2.5.23 17:15

Sama šiju, pro dítě všechno, a pro sebe už taky všechno. Mně, spíš než neznačkovost věcí, vadí inspirace dostupné na českých šicích webech a skupinách. Vypadají strašně demode, unyle a splňují hodně stereotypů, které kolují o českých ženách. Nepotřebuji být oblečená komplet podle poslední módy, ale některé prvky ráda přebírám tak, aby zároveň zůstali zachovány střihy a silueta, která mi sluší. A opravdu nechci vypadat jako prototyp české matky/ženy. Přesedlala jsem tedy na zahraniční střihy a weby a výběr i inspirace je daleko lepší.
U dítěte mně to tak netrápí, protože to netrápí dítě, zatím - vede u nás čím víc barev, tím lepší. Ale dovedu si představit, že když chci udělat radost oblíbenou postavičkou, tak musím buď hledat hodně, nakupovat čínské nažehlovačky, nebo opravdu koupit „značkový“ kousek v obchodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.5.23 17:24
@Šmoulice píše:
Dost záleží jak to vypadá … Kolikrát jsou to dost hrůzy … :oops:

Pravděpodobně hrůza. Aspoň tak se tváří obě babičky.
Ale asi před rokem jsem si koupila triko a ani jedna z kritiček nepoznala, že to je kupované.
Posledních 10 let si držím svůj styl.
To stejné u dětí. Koupila jsem jedny tepláky, protože se líbil potisk a látku jsem nesehnala. Opět ani jedna nepoznala, že nejsou šité, ale kupované.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.5.23 17:27

@starfish_at_night osobně se nikde neinspiruju. Mám tři osvědčené střihy, co jsem si vytvořila sama a pro sebe siju podle nich.
Pro děti siju podle Ottobre.
Pravděpodobně budu splňovat ony stereotypy. Pro mě je hlavní pohodlí.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.5.23 17:46

Dcerce také šiju do školky téměř vše, hlavně legíny, trička, šaty, mikiny, čepice, korunkové čelenky…moje mamka ji šije bundy a kabáty a rozhodně není vyšachovaná z kolektivu, ba naopak, paní učitelky a děti ji vždy chválí, co má zase nového…kupované oblečení ji vůbec nesedí, nesnáším, když ji z toho lezou záda a ještě se mi nelíbí, že to šijí děti zadarmo, aby se to prodávalo levné…takže občas koupím něco z výprodeje l…nevím, jak umíš šít, já mám overlock a rovnosteh, sleduju trendy, kupuju látky s oblíbenými postavami :-) Dvakrát jsme měli stejný komplet jako rodina k moři a všichni nám to chválili, jeden rok já šaty, malá šaty a manžel triko…další rok já a malá takový pěkný triko s řaseným rukávem a chlap kraťasy…občas šiju i kamarádkám a jsou nadšené, že to dětem krásně sedí a že mám kvalitní látky, které se nesepírají…

• Citovat
  • Upravit
14558
2.5.23 17:56

Já jsem jednu dobu sila trička, ale vypadala úplně normálně, ne jako “doma šitá” :lol:

Jen jestli to není nějaký takovýto styl, to se asi babickam moc nelibi :lol: ale tak hlavně, ze to vyhovuje těm dětem, ne? Ať si nosí, co je jim prijemne a líbí se :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17847
2.5.23 17:57

To je velmi rozdílné, není automatické, že ten, kdo umí šít, má vkus, stejně jako neplatí, že kdo šít neumí, vkus nemá. Je tedy fakt, že běžná konfekce zdaleka každé postavě nesedí, takže umět ušít na míru je bezva. Plus v konfekci leckdy nedbají na detail (sesazení vzoru ap.), vypracování není kvalitní ap.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3902
2.5.23 18:02

Já teda nešiju, protože mám jednu ruku levou a druhou na levé straně.
Ale často nakupuji dětské oblečení od českých žen, které ho šijí doma - mají to buď jako vedlejší činnost nebo melouch. A nikdy jsem neslyšela nějakou kritiku.
Naopak. Dětem oblečení sedí, mají ho v takových barvách jaké chtějí a já ve školce nemusím řešit, že dítě nepozná, které tričko je jeho, protože tam mají 4 děti to samé oblečení ze stejného obchoďáku.

Můžeš babičce říct, že tvoje oblečení alespoň nevykořisťuje chudé lidi v číně a vydrží déle než 3 vyprání :D Pepco a Sinsay je kolikrát hrozná kvalita.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
136
2.5.23 18:08

??? proc to vubec resite, je to vase vec..proc asi existuji casaky jako burda aj. ja si taky obcas neco spichnu, nebo presiju sekacove obleceni a je mi fakt jedno, co si o tom mysli ostatni + rodina… ted budu na mateřské a tesim se az si usiji sako, nebo neco pro syna ;) a jak pise @LilyJane, kvalita nad kvantitu..jen tak dal :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.5.23 18:15

@Borůvka27 ptám se na názor. Nehodlám se nijak měnit. Ale ráda bych pochopila, proč to je takový problém.

• Citovat
  • Upravit
17847
2.5.23 18:19
@Anonymní píše:
@Borůvka27 ptám se na názor. Nehodlám se nijak měnit. Ale ráda bych pochopila, proč to je takový problém.

starší generace už není tak flexibilní, co se týče vybočování z řady. To je jako s jídlem, my jsme krmily tímhle a taky jste přežili, tak mu to dej. Nech to plavat ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová