Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Musela jsem se chvíli zamyslet
a pokud vaší neumí ani maličko vasim jazykem, tak asi ne…
Co na to dcera? Chtěla by vubec ![]()
Napadá mě…jak vlastně spolu komunikuji? Pouze přes tebe jako překladatele? Nebo i jen spolu ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj holky (kluci),žijeme v zahraničí (partner česky vůbec nemluví) máme spolu 2 děti (4 roky a 7 let) - obě narozeny v zahraničí, česky umí říct ahoj, dobrou noc, ráno, jíst pít… Moji rodiče umí v nějaké rozumné úrovni jen česky. Ráda bych tam tu starší dceru poslala na prázdniny. Je to jen takový „jakože nápad“ - poslali byste tam dítě s tím, že to „nějak zvládnou i s jazykovou bariérou“ a nebo ještě raději ne?
Prosím slušnost v diskusi
Děkuji.
Poslala bych. A dala slovník sebou
v mobilu překladač
Mě napadá - znají se vůbec děti s prarodičema? Když se nedomluví? Protože poslat dítě do neznáma a navíc ještě s jazykovou bariérou by se mi opravdu nechtělo ![]()
A ty s nima nemluvíš česky? Naše to taky dost patlá s němčinou, ale my mluvíme doma česky oba. Babička občas neví, co říká, ale nějak jí na všechno kejve
jezdí tak 2/3 za rok na týden a v pohodě.
To určitě ne, když si nerozumí, asi se ani pořádně neznají, nedomluví se. No, chudák dítě. Dejme tomu, kdyby šlo o teeneagera, ale 7 leté dítě poslat k někomu, s kým se nedomluví, takže tam bude celou dobu tak nějak oříznuté. Ani náhodou.
Rozumí to dítě česky? Rodiče s tím souhlasí? Jaký mají s dcerou vztah?
@Anonymní píše:
Ahoj holky (kluci),žijeme v zahraničí (partner česky vůbec nemluví) máme spolu 2 děti (4 roky a 7 let) - obě narozeny v zahraničí, česky umí říct ahoj, dobrou noc, ráno, jíst pít… Moji rodiče umí v nějaké rozumné úrovni jen česky. Ráda bych tam tu starší dceru poslala na prázdniny. Je to jen takový „jakože nápad“ - poslali byste tam dítě s tím, že to „nějak zvládnou i s jazykovou bariérou“ a nebo ještě raději ne?
Děkuji.
Teenagera klidně, ale takhle malé ne. Zvlášť pokud se nevídají.
Nikdy bych neposlala malé dítě někam, kde to nezná a kde se nedomluvi (soudě dle úvodního příspěvku). Nikdy.
Jedině v případě, že si dcera s nimi rozumí a sama chce. Jak to máte?
@Anonymní píše:
Děkuji.
Nechápu proč rodič nemluví na dítě svoji řeči a tedy češtinou. Proč těm dětem berete možnost - Domluvit se s prarodiči a s další rodinou? Proč jim upíráte možnost druhého jazyka, kterým mohou mluvit plynně a do budoucna je to plus?
Snad mi tady někdo kdo žije v cizině odpoví ![]()
Mám několik kamošek, většina žije sice jen v Polsku, ale i přesto děti nerozumí ani svým sestřenicím a bratrancům a oni nerozumí jim, protože rodiče na ně mluví polský, protože žijou v polsky… Takže raději rodič bude mluvit špatně polsky na děti než by mluvil plynně česky
@smajlik345 píše:
Nechápu proč rodič nemluví na dítě svoji řeči a tedy češtinou. Proč těm dětem berete možnost - Domluvit se s prarodiči a s další rodinou? Proč jim upíráte možnost druhého jazyka, kterým mohou mluvit plynně a do budoucna je to plus?
Snad mi tady někdo kdo žije v cizině odpoví
Mám několik kamošek, většina žije sice jen v Polsku, ale i přesto děti nerozumí ani svým sestřenicím a bratrancům a oni nerozumí jim, protože rodiče na ně mluví polský, protože žijou v polsky… Takže raději rodič bude mluvit špatně polsky na děti než by mluvil plynně česky
To je samozřejmě špatně a je to velká škoda. Pro mě je to nepochopitelné, mluvit na vlastní děti jiným než mým mateřským jazykem.
Je ale možné, že ty děti sice nemluví, ale rozumí, ono totiž udržet/vybudovat češtinu v zahraničí s partnerem nečechem není jednoduché, zrovna se o tom přesvědčuji v přímém přenosu. Mám tři děti narozené v DE. Prostřední čtyřleté rozumí česky zcela bez problémů, mluví ale hlavně německy. K prarodičům jsem ho už poslala, prarodiče trochu německy umí, vztah mají moc hezký a mělo s sebou staršího sourozence, který česky mluví bez problémů. Ale vím, že to je babičce nepříjemné, že dítěti ne vždy rozumí.
@smajlik345 píše:
Snad mi tady někdo kdo žije v cizině odpoví
Taky jsem se nad tim pozastavila, proč na ně matka nemluví svým mateřským jazykem, který je pro ni i přirozenější
s rodičema taky mluví česky, tady píše taky česky ![]()
A jak s prarodiči teda komunikuji? Nebo chceš poslat dítě k pro nej cizím lidem? Proč jste děti neučili oba jazyky od narození? Mě přijde prirozene učit děti jazyk svůj rodný a zároveň jazyk země, ve ktere teda ziju ![]()
Nepochopitelné a smutné. Matka nepředá mateřský jazyk ![]()
Děti bych samozřejmě nikam neposílala, zvlášť takhle malé. Pokud tedy pasivně češtině nerozumí a „pouze“ nemluví.
Jinak já znám pár nanynek, co je manžílek cizinec kopnul do zádelky a šupajdily zpět do ČR. To, že děti neuměly zdejší jazyk bylo hodně chytré ![]()
Ahoj holky (kluci),
žijeme v zahraničí (partner česky vůbec nemluví) máme spolu 2 děti (4 roky a 7 let) - obě narozeny v zahraničí, česky umí říct ahoj, dobrou noc, ráno, jíst pít… Moji rodiče umí v nějaké rozumné úrovni jen česky. Ráda bych tam tu starší dceru poslala na prázdniny. Je to jen takový „jakože nápad“ - poslali byste tam dítě s tím, že to „nějak zvládnou i s jazykovou bariérou“ a nebo ještě raději ne?
Děkuji.