Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
No, tak to nevím, záleží na tom, jak dlouho jsi na neschopence, ale mělo by to být normální marodný - první 3 dny zdarma, pak 60% z té maximální částky (pokud máš vyšší plat)…, já na první „výplatu“ nemocenské teprve čekám, jsem doma teprve měsíc…, tak jsem zvědavá.
No právě, na neschopence jsem od 27.dubna, 10.května jsem dostala ještě normál výplatu a teď po měsíci jen 4500,– od šéfa, psal mi,že to je za prvních 14 dní neschopnosti v měsíci a určitě zbytek prý dostanu od socky…
Tak to je divný, protože od letoška platí zaměstnavatel 3 týdny neschopnosti, ale neboj, určitě Ti zbytek doplatí sociálka - a dala jsi lístek na peníze, že Tvoje nemoc přesáhla těch 21 dní neschopnosti, co platí zaměstnavatel? Ten musí zaměstnavatel doručit na sociálku - ty ho jen zezadu podepíšeš a zaškrtneš, že nepobíráš žádný jiný důchod.
Ale od sociálky samozřejmě čekej peníze až k 25. dni dalšího měsíce - tzn. k 25.6. - jsou to hrozný zmetci…
3 týdny? Tak možná se spletl,o vše se stará účetní tak tak snad ví,že to jsou 3 týdny,ju nějaký lístek na peníze jsem odevzdávala - dala mi ho sestřička na gyndě…
No, ona ta změna s těmi 3 týdny je až od letošního roku
, ale neboj se nic, účetní to určitě bude vědět správně a holt si musíš počkat na peníze od sociálky ![]()
moc ti děkuju za info - tak budu čekat, kdyby náhodou tak si zajedu na sociálku.....
Ahojky, zatím jsem nečetla celou diskuzi,ale mě přišel dr na hematom v 6tt, byl celkem dost velký taky nějakých 41× 11 nebo 15.. ne a ne se zmenšovat. Měla jsem naprosto klidový režim, vstát povoleno jen na wc, ascorutin 3× denně i když jsem nekrvácela (podporuje totiž pevnost cévních stěn, takže ho nemusíš brát jen, když krvácíš,ale i pro to,aby se hematom nezvětšoval a cévy byly odolnější), dál jsem brala 2-3× Duphaston, všechny možné vitaminy… a měla jsem ještě zakloněnou dělohu, díky tomu jsem ještě musela polohovat - kočičí hřbety a ležet na břiše…ta děloha byl problém v tom, že jak byla naopačnou stranu a tam ten hematom, když jsem šla na záchod, vše na dělohu tlačilo a hematom mohl prasknout a já potratit. Takže jsem se bála jít i na wc, natož zatlačit, zvednout i flašku s vodou…nic jsem nesměla, i chůzi jsem dle dr musela mít zpomalenou. Tenhle brutální režim jsem vydržela měsíc a hematom se vstřebal…ale i dr byl překvapený, protože to bylo během 14 dnů z původního rozměru skoro doztracena a sám nechápal, že to šlo tak rychle… Ještě k tomu jsem dlabala na kila vit. C…no co, přebytek se stejně vyčůrá a céčko jsem potřebovala na krvácení a ke vstřebávání hematomu…takže hodně zeleniny a ovoce.. Víc Ti neporadím, jen přeji, aby to bylo už konečně vstřebaný a měla jsi už konečně pohodové a klidné těhu
![]()
Ahojda všichni, když to tak tady pročítám tak se podělím o svou špatnou skušenost s hematomem. Je to asi 3 týdny co jsem se vrátila domu z nemocnice. Začalo to v 11tt, kdy jsem zničeho nic začala silně krvácet. Okamžitě jsme jeli do nemocnice s tím, že sem přišla o mimíška. Po ultrazvuku mi řekli, že mimi je ok, ale, že je tam dost velký hematom 30×16mm a že to chce klid. Doma mám malou dceru tak jsme se domluvili na hospitalizaci. Po 1ti dnech mě propustili domu. Krvácení ustalo hned při nástupu do nemocnice a pak den špinění a nic. Hematom ovšem pořád stejný. Doma sem ležela a nic nědělala a za 3dny znovu krvácení. Zas další hospitalizace. Brala jsem askorutin, pamba, vitamín E, železo a kys.listovou. Při větších krváceních kapačky. Hematom se zvětšoval aniž bych se hnula. Dokonce jsem asi týden nemohla ani do sprchy ani na záchod. Hematom se zvětšil na nějakých 7cm. Vzrůstala moje nervozita a strach, že přijdu o mimi (které bylo navíc ještě po IVF).V 16tt přišla další špatná správa.Krevní tripltest byl špatný. Dr.mě uklidňoval, že při velkých hematomech to je vždy tak, že ve 2tt.mě pošlou na velký ultrazvuk, který nám řekne pravdu.Bohužel ultrazvuku sem se nedočkala. V 18tt.jsem začala zas hodně krvácet tavou krev Dr.říkal, že si myslí, že se hematom vyprazdňuje,ale, že pro můj klid udělaj ultrazvuk.Bohužel na ultr.se ukazalo,že je tam málo plodovky a začali sledovat vložky jestli neodchází voda.Mimi zatím bylo ok.Druhý den večer další krvácení a po ultr.mi bylo řečeno, že miminku přestává pracovat srdíčko jak by mělo a že se to musí ukončit. Ještě ten večer jsem dostala vyvolávací tabletu a skoro celou noc o opuchlíma očima a manželem sedícím u postele držícího mě za ruku sem probděla.A říkala si proč zrovna my. Za co to je trest? Celý další den sem dostávala různý injekce a tabletky na vyvolání a nic.Každý doktorovo vyšetření jestli se otvýrám pro mě bylo nesnesitelně bolestně(když člověk ví,že po tom všem bude držet mimi, které si odnese domu zdravé, tak to překousne,ale takhle…)Porod nastal až další den odpoledne šílenejma bolestma. Byl to hrozný nezapomenutelný pocit, že cítíte jak rodíte to miminko a ono je mrtvé malé bezmocné a stejně tak sem se cítila já bezmocná a mrtvá. Nebyla jsem schopna se ani zeptat jestli to byla holčička nebo kluk. Po té mě pod narkozou vyčistili a za dva dny po 7týdnech ležení v nemocnici mě propustili domu. Teď mám strach jít do IVF znovu, nebo jestli to skusit přirozeně jako u první dcery a hlavně nevím za jak dlouho.Nemáte stím někdo zkušenost.Dík
Hedulinko moc mě to mrzí.
Každá rada drahá. Poradit a doporučit co dál musí dr. co ví veškeré podrobnosti. Přeji hodně štěstí, smůlu už ste si snad vybrali na hodně dlouho dopředu.
Děkuji moc, taky doufám, že tu smulu jsme si vybrali. Dylší takovýhle zážitek by mě už asi psychycky odrounal. Nejhorší je, že v nemocnici mi řekli další pokus za půl roku a můj dr. při kontrole řek, že by tak dlouho nečekal, že tak za 3 měsíce.Člověk pak vlastně neví co je pro něj lepší ![]()
hedulinka píše:
Děkuji moc, taky doufám, že tu smulu jsme si vybrali. Dylší takovýhle zážitek by mě už asi psychycky odrounal. Nejhorší je, že v nemocnici mi řekli další pokus za půl roku a můj dr. při kontrole řek, že by tak dlouho nečekal, že tak za 3 měsíce.Člověk pak vlastně neví co je pro něj lepší
Nechala bych na přírodě. Tělo si samo řekne kdy se cítí a těhotenství dovolí.
My o mimi přišli v 10. týdnu a po klidovém šestinedělí, kdy sem poctivě pila každý den čaj z kontryhele, přišla MS. Další už nedorazila. ![]()
V tvém případě bych tělu nechala ještě ten jeden cyklus navíc,na odpočinek a regeneraci(přece jen už bylo těhu o hodně dál a tělo je víc unavené, děloha se musí víc vracet do původní velikosti atd.) a pak bych už na nic nečekala a nechala osudu. Ony to tak ty 3 měsíce budou.
Hedulinko, také je mi to moc líto, ale příště už to vyjde!!!
Vzhledem k tomu, že jsi vlastně podstoupila porod, asi bych počkala jen to šestinedělí, pak třeba 2 x MS a šla do toho naplno znovu. Půl roku je hrozně dlouhá doba. A pokud se budeš cítit dobře a cyklus bude pravidelný, tak bych asi neváhala a šla s manželem znovu na to. Ale vypustit to z hlavy. Když člověk moc chce, tak se nedaří - to mám z vlastní zkušenosti.
Tak se moc drž a ať se Ti příště veškeré problémy vyhnou obloukem!!
Ahojda, děkuji za povzbuzení. Přesně co píšeš mi říkal i můj gynekolog. Tak uvidíme stejně se musíme asi nejdřív domluvit stím centrem co nám dálo to IVF a uvidíme co nám řeknou. A hlavně se vůbec domluvit s manželem jestli podstoupi další umělé oplodnění, nebo jít přírodně. Máme totiž v rodině nemoc, která je dědičná a s IVF jde odstranit. První dítě máme hned na poprvé přirozenou cestou. Tak nevím jestli to nebyl takový trest za to, že jsme šly na IVF, když nám to šlo přírodně. Budeto teď hodně těžké rozhodování. Ale dík moc za názory. ![]()