Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Jsem po druhé těhotná. Na konci prvního těhotenství mi byla zjištěna hepatopatie. Chci se zeptat jaká je pravděpodobnost že se to bude opakovat i u druhého těhu. Má někdo zkušenost? Díky za odpovědi
Jsem nyní ve 33tt a momentálně hospitalizována s touto diagnozou. Koukám, že Váš příspěvek je již 2 měsíce starý, tak jak jste na tom? Mě se to vyvolalo díky střevní chřipce, kterou jsem měla před týdnem
Začala mě tedy svědět kůže-snad skoro všude, večer to bylo nejhorší. Zašla jsem na gynekologii, tak řekl, že se mnou nic nezmůže a rovnou mě poslala na hospitalizaci do nemocnice. Jaterní testy (enzymy) byly vysoké, ale ne tolik jako v prvním těhotenství. V prvním těhotenství jsem hepatopatii také měla, ale až ve 36tt, pak porod byl spontánní na rozmězí 37/38tt, plodová voda zkalená, jaterní testy se asi po měsíci ustálily, svědění odeznělo téměř okamžitě, co si pamatuji (je to 2,5r.). Teď jsem tady krátce, další krevní odběry mě terpve čekají, kdyby jaterní testy stoupaly, měl by se vyvolat porod. Ale myslím, že to spíš nehrozí. Každopádně z „těla už to nedostaneme“, zůstane to do konce, ale musí se to hlídat.
Děkuji za reakci.
Nyni sem ve druhém trimestru a zatím bez obtíží. U prvního tehu mi to začalo taky ve 36 týdnu. Po týdnu mi vyvolali porod pac se testy zhoršovaly… Pořad doufám že se mě to teď vyhne… Budu držet palce ať vás brzo pustí. Jaké vám dali léky?
Tak to vám závidím, že se Vám to vyhýbá. Ale já ve 2.trimestru jsem ještě měla všechny testy v pořádku. A dělali Vám už krevní testy, když jste tuto diagnozu měla v 1.těhu?
Já beru Essentiale a Ursosan 2× denně. Ještě mě ani nemonitorují. Jen mě sledují a říkají, že tu budu tak 1-2 týdny a uvidí se. Nesmí se to každopadně zhoršovat. Tak jsem zvědavá na neděli, to mi budou brát krev a výsledky snad budou hned.
Ne ještě mi testy nedělali, že je ještě čas.
A ustoupilo trochu to svědění po lekach?
Kupodivu svědění ustoupilo, ale je už jen mírné. Nejhorší to je, když jsem někde hodně v teple. Venku teď v zimě je to ideální. Dnes mi brali krev a kupodivu hodnoty enzymů klesly o 1/2, tak to vypadá, že mě snad koncem týdne pustí domů. Uvidíme. Alespoň tady v nemocnici nemusím vymýšlet dietní jídlo
Asi to v těle bude přetrvávat, ale hlavně aby se to nezhoršovalo.
Tak to jsou dobre zprávy! Tak budu držet palce ať to takhle vydrží!
Pokud Vás ještě něco zajímá, klidně ráda odpovím. My už máme teda holčičku na světě od 30.12. Muselo se to u nás urychlit o 3 týdny, protože mi nastala další komplikace a to preeklampsie, celou noc mi snižovali krevní tlak a bohužel nic nepomohlo, takže mi ráno píchli vodu, dali oxitocin a za 3 hodiny byla malá na světě. Ale už 2 dny předtím příznaky hepatopatie nebyly nikterak hrozné, krevní testy byly v normě, svědění přestalo, takže přestali dávat dithiadent a chtěli mě pustit na víkend domů, ale bohužel ta druhá diagnozna už mi to neumožnila.
Po porodu už je pohoda, přestalo mě pálení žáhy, nemám křeče do nohou, krevní obraz ohledně hepatopatie je v pořádku, nemusím už držet jaterní dietu, krevní tlak se snížil. Ale na kontrolu na gastroenterologii jdu za týden.
Ja stále těhotná, konec druhého trimestru. Dr mi nedávno dělala jaterní testy a zatím vse v pohodě. Ale rikala mi ze je velka pravděpodobnost ze to budu mit ted zase ![]()
Ja mela vyssi jatra u obou tehotenstvi a ted jsem tehotna potreti..
Já jsem v 2.trimestru ještě neměla žádné výkyvy v jaterních testech…ale ve 36tt už ano…vlastně teda dřív, jak jsem psala výše. Už jsem hrozně ráda, že je mimi venku, pocítila jsem obrovskou úlevu-opravdu ve všem!
Ale zvětšená játra jsem u hepatopatie neměla.