Herpangina, nebo spála?

2597
13.1.13 08:47

Herpangina nebo spala?

Ahojte holky,

včera jsme byli s malým (6m) na pohotovosti, 3 dny horečky, pokašlávání, v krku mu doktorka našla aftu, tak usoudila, že je to herpangina, ale dneska ráno když jsem ho převlíkala z pyžamka jsem si všimla osypaného bříška, zádíček, třísel,..
Patří to k té herpangině nebo to může být spála? ČETLA jsem že jsou dva druhy spály a ta jedna právě začíná jako klasická angina a vyrážka se dostaví až po několika dnech… máte zkušenosti některá?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
305
13.1.13 08:55

Ahoj, nemuze to byt 6. Nemoc? Usuzuju z tech horecek 3 dny a pak osypani vyrazkou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13046
13.1.13 08:59

Spíš 6. nemoc, afty budou z oslabení, na afty pozor jsou stejně životu nebezpečné jako opary obzvlášť u takhle malých dětí…viz herpetická encefalitida(nekrózy mozku!!)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2597
13.1.13 09:02

Teoreticky by to asi mohla být 6. nemoc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3115
13.1.13 09:05

A jak je na tom s teplotou? Když se dítě osype u 6. nemoci, teplota by měla klesnou, tedy pokles teploty a pak osypáni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2597
13.1.13 09:06

No od včerejšího odpoledne ji neměl

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3115
13.1.13 09:11
@Gabulle píše:
No od včerejšího odpoledne ji neměl

No tak uvidíš, jestli vyrážka za 2 - 3 dny zmizí, tak měl pravděpodobně 6. nemoc. Ale i tak bych konzultovala aspoň telefonicky se svou dr. v pondělí, hlavně kvůli těm aftům.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2597
13.1.13 09:16

Zítra určitě zajdu k doktorce, pro jistotu :) Ale díky, nějak mi tahle nemoc vypadla z hlavy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2597
13.1.13 10:22

Tak jsem mrkla na net, a při té 6.té nemoci by vyrážka neměla být na obličeji, ale malý už to má i na čele, kolem uší..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
305
13.1.13 10:26

Tak s nim skoc na pohotovost radsi, coz?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2597
13.1.13 10:30

Tam jsme byli včera, ale evidentně mu to nevadí- malý je naprosto v pohodě, horečku nemá, tak zase nechci zbytečně plašit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15074
13.1.13 15:07

Dcerka taky měla herpangínu a přitom měla vyrážku podobnou neštovicím. Byly jsme pár dní v nemocnici a tu vyrážku studovali asi tři doktoři, jak se báli neštovic:-)
Jestli si nejsi jistá, doktor poradí. Příznaků může být plno a než se něco naplno vyklube..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5633
28.1.13 14:33

@hofka můžu se zeptat jak to dopadlo? Můj synovec měl horečky, červené tváře, zanícené mandle (angínu) a pak se mu rozjela vyrážka - diagnóza spála, okamžitě dostal antibiotika min. na 10 dní + kontrola moči kvůli zánětu ledvin po dobrání. U nás ve školkách tato choroba teď řádí. Je to dost infekční, už se nakazila i synovcova starší sestra :( Jestli jde o spálu potvrdí zvýšený CRP a zvýšené leukocyty. Herpangína je virového původu, tak je CRP v normálu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15074
28.1.13 14:48

Vpodstatě to nijak neléčili, akorát se srážela horečka a sledovali ji. Ona se ta HA vyjevila až po pár dnech v nemocnici, ale dcerka byla hlavně dehydratovaná, normálně se s tím v nemocnici asi neleží. Nějaké zvýšené hodnoty v krvi ale měla. Průběh měla celkem v pohodě, horečky snáší docela dobře a osypanej krk měla málo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
229
7.6.13 08:57

@hofka Moc se omlouvám, že vás označuji :-)
Právě doma zápasíme s herpangínou, synovi(5 let) vyskočili horečky v sobotu, v pondělí dr. na krčním zkonstatovala počínající herpangínu. Ještě večer začala hořet dcera (13 měsíců), v úterý večer už jeden aftík byl patrný, ve středu se osypala - úplně jako u neštovic. Některé pupínky menší, jiné větší. Pediatr nás chtěl vidět a řekl, že to opravdu vypadá na neštovice. Sice jich pár udělalo i cosi jako puchýřek - na prstech ruček a nožek, ale jinak vyrážka pomalu mizí, nijak se dál nevyvíjí. Pediatr se absolutně netvářil, že by to k herpangíně mohlo patřit, že jsou to prostě neštovice - ale už tomu nevěřím. Nechtěla jíst, pít jenom plakala.
A po dlouhém úvodu se chci zeptat na přesný popis té vyrážky :?:
Moc vám děkuji :-)
A mimochodem - vy jste zůstala zdravá? Já jsem měla včera strašnou horečku, dnes už stěžím polykám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí