Poradna na téma jóga pro zdravé tělo
Karolína Racková
Určitě to má člověk v rukou. Ale genetika je velmi silná. Kamarádka má dvě dcery, každá jiného otce. Strava stejná. Jedna je štíhlá, postava modelky, od mala nezdravá strava, k pohybu nevedena, snědla vždy málo. Druhá dcera naopak jedlík, hýbe se taky málo, a je obtloustlá, prostě žádná modelkovská hubená postava. Genetika. Samozřejmě v dospělosti se může držet a nebýt obézní ani nemusí mít nadváhu, ale bude to mít těžší, než její sestra.
Geny klackem neumlátíš. Samozřejmě, že to je na tobě, ale je to taky o tom, kolik tomu budeš muset věnovat námahy. Genetika ti dává metabolismus a způsob ukládání tuků. Já byla vždycky štíhlá, někdy až nezdravě a nechápala jsem, proč má moje máma nadváhu. Před čtyřicítkou jsem sice přibírala, ale taky nebyl problém zhubnout. Po čtyřicítce najednou přišla nadváha, momentálně bych potřebovala dostat dolů 15kg a nejde to. Teď jsem ráda, že jsem váhu stabilizovala. Asi bych zhubla, ale míra námahy a aktivit, který bych tomu musela věnovat, je momentálně mimo to, co jsem schopná a ochotná obětovat. Mysli na to, než budeš druhý odsuzovat. Samozřejmě je správný, aby ses snažila si postavu udržovat, jen to v určitým věku může být nad tvoje síly, protože genetika tě potáhne jinam.
Trenér nemá pravdu, ta genetika dělá hodně, rozhodně víc, než on udává. Samozřejmě spoustu toho ovlivníš, ale rozhodně není vliv genetiky 5-10%.
To, co popisuješ, ale přece není genetika, to jsou nezdravé návyky. Nechápu, proč se genetika vždy zmiňuje v souvislosti s tím, že když se dva příbuzní stravují a chovají stejně nezdravě, tak jeden z nich je hubený a ten druhý, chudáček největší, tlustý. O tělo a duši je třeba se starat a k tomu rozumná strava a pravidelný pohyb patří. Ty jsi mladá, když si z toho uděláš teď návyk, tak to půjde jako po másle. Držím palce
Pokud chceš vypadat dobře, je to na tobě, genetika negenetika, pokud nemáš nějakou nemoc. Nevolivníš boky, somatotyp, ale každý somatotyp vypadá dobře, když se sebou něco dělá. Genetika dává limity, když chceš dosáhnout nějakých extrémních výsledků. Mít velké svaly, minimum tuku a při tom vypadat dobře apod. Taky hraje roli u toho, jak rychle a shadno dosáhneš toho, čeho dosáhnout chceš a jestli se budeš muset víc hlídat. Čím horší genetika, tím víc práce prostě.
Genetika dokáže ovlivnit to, že některá ženská nikdy nebude typ štíhlé víly padesát kilo i s postelí, prostě má nějak rostlou kostru, široký ramena, boky, způsob ukládání tuku, velikost prsou… na druhou stranu životní styl dělá strašně moc. Jsou sice v životě šťastlivci, co jsou ten typ padesát kilo i s postelí, i když pohybu moc nedají a stravují se příšerně, i když i ty to dost často dožene s věkem, kdy se metabolismus zpomaluje. Ale takových těch - jím zdravou vyváženou stravu, piju jenom vodu, denně nachodím patnáct tisíc kroků, plavu a jezdím na kole a stejně mám nahoře padesát kilo, protože jsem to podědila - to je u zdravého člověka opravdu velmi výjimečné. Blbý je, když se setkají geny v podobě robustnější postavy se sklonem ukládat tuk na břiše a zadku s tím, že se nejradši ze všeho válím u televize, cpu se brambůrkama a zapíjím to kolou.
Moje kamoska razi celozivotne teorii “holt jsem po tluste casti rodiny, tak budu tlusta, to se neda nic delat” a nejde ji na rozum, ze ja byla az do dospelosti tlusta (to se samozrejme svedlo geny) a pak jsem zhubla a furt jsem jeste nepribrala. Ono to totiz je tim, ze jsem uplne prevratila svuj zivotni styl, takze se hybu, sportuju, neni mi zatezko vyjit schody, kdyz je vedle vytah, netlaskam sladkosti a pochutiny, nepopijim alkohol a sladke napoje, varim zdrave a ze zakladnich potravin… Takze to jde. Ale - muj somatotyp je takovy, ze snadno pribiram tuk i svaly, o cemz vim, takze je jenom na mne, jestli budu koule, nebo sportovec. Jina kamaradka to ma zas tak, ze muze snist doslova cokoliv a nepribere. Taky je uplne jiny somatotyp.
Dost casto se na genetiku svadi prave nezdrave vzorce naucene a prebrane od rodiny - zadny pohyb, spatne stravovani se. To je ale genetika neni.
@Afrikana píše: Více
Tak já mám podle rodiny taky štěstí, vysvětlovat, že se hlídám, přemýšlím nad tím, co jíst budu a ne, a že tuk nerovná se omastek a jen po něm se nepřibírá, už mě nebaví. Oni ti lidé podle mě ani nechtějí vědět, jak se věci mají, jen se chtějí utvrdit v tom, že to tak má být a nelze s tím nic dělat.
O kamarádech, co jedí všechno a nepřiberou - ty asi nevíš, jak jí každý den. Ono to u někoho, kdo si dá k obědu dvacnáct knedlíků a po obědě ještě dva rohlíky se salátem, vypadá, že sežere, na co přijde, ale ti lidi třeba vynechávají snídani, večeri taky moc nedají a k tomu se dost hýbou. Kdežto ten, co si dá tři knedlíky, aby nepřibral, pak sežere tabulku čokolády u televize, v pátek a v sobotu večer do sebe nalije 10 piv, k snídani si dává tři tatranky a k večeři pommes frites s tatarkou. My ale vidíme jen ten oběd. Lidi taky rádi lžou. Ta, co má krásnou postavu, řekne, že nic nedělá, nehlídá se, přitom počítá každou kalorii. ![]()
@Trosečnice Ježíška píše: Více
proč by musela počítat každou kalorii? Prostě nic počítat nemusí, stačí jí míň jídla, než jiným lidem. Nemá chutě na sladké, jako jiné, apod. Jak jsem tu popsala dvě dcery kamarádky, obě od batolete v jídle úplně jiné, postava úplně jiná, přitom jedna rodina, stejné jídlo a výchova. Ta hubená to má teď opravdu zadarmo, třeba do 30ti z toho bude těžit, přitom se vůbec nesnaží o nějakou zdravou životosprávu.
Druhá se bude muset hlídat, ale bohužel ke zdravé životosprávě není nijak vedena. A tak to samozřejmě začíná.
@Sandra277 píše: Více
Nemusela. To se tak říká, že si hlídá váhu, urputně. Ale pak dělá, že ne. Jako chlapi, co posilují, aby to vypadalo, že kdyby začli makat, tak jsou korby.
@Trosečnice Ježíška Jo, to mas pravdu - co popisujes, je ten castejsi pripad rozhodne
Ale tu kamosku fakt znam a jezdim s ni po horach. Ja vazim o necelych 10 kilo vic, ale co ona sni kaloricky, to je mazec. Na rozdil ode me desne rychle spaluje. Jeden muj ex to mel stejne. Taky jako lunt a bastil za dva ![]()
@Trosečnice Ježíška píše: Více
Ja jsem do nejakych 35 let fakt mohla jist strasne moc a mela jsem podvahu. Napr. v praci jsem kazde rano snidala 250 g musli s 500g bilym jogurtem. K svacine 2 - 3 Kinder mlecne rezy. Po obede (polevka a hlavni jidlo) jsem si dala nanuk nebo 2 venecky z cukrarny apod. Odpoledne nejake sladke tycinky, obcas 1/4 pizzy nebo kupovanou bagety a doma poradnou veceri.
Ted je mi 40 a uz to nemuzu takto prehanet. Ale sladke si dam stale a rada.
Trenér chce mít hlavně kšeft, tak člověku nakuká do hlavy cokoliv. ![]()
Kecá… Geny jen tak neoblafneš, ale je pravda, že bez práce nejsou koláče, jak se říká.
Takže, pohyb a snaha na sobě trochu zapracovat ti určitě neuškodí, naopak jen prospěje. Asi zrovna tak, jako úplně každému… A bezpochyby včetně toho správného a vyváženého jídelníčku. Protože, když se chce, tak všechno jde. ![]()
PS: Neber se zase tak moc vážně a občas si dopřej na co máš chuť. ![]()
Já to dělám taky tak. ![]()
Genetiku neřeš, pracuj zkrátka s metabolismem, který máš ty. Nesrovnávej se s rodinou, která má nadváhu, ani se štíhlou kamarádkou, která může sníst, na co přijde, a nepřibere. Je to jen na tobě, jak budeš vypadat, nikdo z nich tvůj metabolismus nemá.
Jen na okraj, od mala jsem měla nadváhu a celá moje rodina má těžkou obezitu. Před 10 lety jsem řekla dost, změnila jsem životní styl a stravování a od té doby jsem štíhlá, a to i po dvou dětech. Jen to není zadarmo, musím si hlídat množství jídla. Kdybych se řídila jen svými chutěmi, vypadala bych jako moje rodina. Jím tedy všechno, miluju sladké, ale omezuji množství.
Ahoj,
polotovary, pohyb nula nula nic a oblíbený sport gaučing.
prostě jsem ty návyky logicky přejala od rodiny.
Vztah ke sportu není, jídlo to samý jako rodina,…😆
zajímal by mě váš pohled na věc - jak moc ovlivní genetika to, jakou budeme mít postavu?
Ja mám teprve 23 a v rodině nemám moc dobrý predispozice - všichni členové mají nadváhu, ale samozřejmě musím poznamenat, že jejich životní styl není zrovna ukázkový
Já si myslela, že to hodně ovlivní právě genetika a že budu vždycky silnější.
No a trenér mi říkal, že genetika má na tom podíl tak 5-10% a jinak to je na mně.😆
A mě by zajímalo, jak to vidíte vy.😆 Já jsem taky toho názoru, že pro to člověk může hodně udělat.😆
Jakože já fakt nechci mít slovanskou kulatou postavu, to už radši vysportovanou!😆
Tak pište!😆 PS: byla bych ráda, aby se to obešlo bez hejtů a narážek😉 pokud někdo nesouhlasí, nemusí psát nic nebo to vyjádřit slušně
děkuji!