Jak jíst při hubnutí

5.1.25 19:54

Jak jíst při hubnutí

Ahoj chci se zeptat jak jíst při hubnutí a co jíst při tom..má někdo nějaké zkušenosti..i třeba co by pomohlo nebo zrychlilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
27652
5.1.25 19:58

Kalorické tabulky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5.1.25 20:08

@ka2ka s nějakou aplikací?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
369
5.1.25 20:16
@Dominika870 píše: Více

Jj, kalorické tabulky jdou na pc i na tel do aplikace.
Jen sestavení jídelníčku mi v nich dalo tolik práce, že mně bylo líto to nedodržovat.
Já třeba jím všechno na co mám chuť, jen to prostě upravím na porci, nedám si toho tolik.
Ke zrychlení hubnutí k tomu přidej jakýkoliv pohyb, třeba jen procházky..ale poctivě každý den :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2694
5.1.25 20:17

Zvýšit výdej kalorií nad příjmem, tedy je potřeba se začít hýbat a k tomu jídlu. Důležité je zvýšit příjem bílkovin, aby se měly z čeho tvořit svaly a tím mizel tuk. já jsem si dávala k snídani buď ovesnou kaši nebo vajíčka. Svačinky jsem moc neřešila, ale dopoledne by mělo být ovoce a odpoledne zelenina. A k obědu maso nebo ryba, nějaká příloha a k večeři také nějaká bílkovina.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Trosečnice Ježíška
5.1.25 20:19

Kalorické tabulky bych nejedla, to nedělá dobře na žlučník. Ale použít je, to je asi dobrý nápad. :palec:

• Citovat
  • Upravit
316
5.1.25 20:27

Zkus přímo aplikaci, která se jmenuje Kalorické tabulky. Rozhodně to ze začátku pomůže.

Musíš si někde pročíst, jak si chceš nastavit makronutrienty, ale k tomu je informací fůra. Pak si to tam zapisuj a udělej si představu o tom, jak kvalitní je tvoje strava teď.

Pokud nevíš jak začít, doporučuji zdravější alternativy toho, co jíš/piješ teď.

• Pečivo kupuj celozrnné, má víc vitamínů a vlákniny. Lépe tě zasytí.
  • Salámy a další uzeniny nahraď vysokoprocentní šunkou.
  • Jez ovoce a zeleninu každý den. Vláknina je důležitá.
  • Do kávy/čaje nedávej cukr/mléko/smetanu.
  • Vybírej si libovější maso.

atp.

Dobré je si předem rozmyslet, co budeš další dny jíst. Doporučuji si nejdřív rozplánovat bílkoviny a pak dosadit přílohy a další suroviny.

Pokud chodíš do práce/do školy a máš možnost dělat si vlastní svačiny/obědy, tak to rozhodně dělej. Z mé zkušenosti to klidně může být to nejdůležitější, co můžeš udělat. Nekupovat si obědy.

Dobré jsou saláty, ale musíš je udělat pořádně - špenát tě nezasytí, ale dej tam vejce, maso, třeba i quinou, a hned je to jídlo vydatnější.

Objevuj nové chutě. Rozhodně se nesnaž omezovat se, ale naopak hledej zdravá jídla, kterými obohatit svůj jídelníček - quinoa, různé druhy luštěnin, celozrnné obiloviny atp. Tohle je podle mě důležité. Udělej si jídelníček, který je zdravý a chutný.

Mentálně se nastav na to, že to chceš a že to není žádné trestání, omezování se. Je to změna životního stylu, kterou chceš.

Příspěvek upraven 05.01.25 v 20:45

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8973
5.1.25 20:39

Stáhni si kalorické tabulky a nauč se, jak s nimi fungovat.
Můžeš si k tomu najít skupinu na fb. Tam poradí, když si nebudeš jistá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22881
5.1.25 20:53

@Dominika870 vypocti si TADY svoje makra, stáhni si kalorické tabulky, nastav je tam a podle toho se rid.
Já jsem tehdy jela krabicovou dietu, domácí, všechny recepty asi na 2mesice jsem přepsala SEM .
Jsou tam nastavený kalorie na cca 1200, což je dost pod hodnotu, ale je to podle knihy. Schodila jsem 12kg a bylo to super, manžel sundal ještě víc pochopitelně, chlap potřebuje víc jíst. Můžeš se držet jídelníčku, jen si něčím přilepši podle toho, co ti vyjde, ať nemas pod Bazal.
Jinak je spousta stránek s recepty, ale vše je o tom mít vyšší výdej než příjem a pohyb nejlépe.

Jinak pomáhá vynechat pečivo, přílohy, místo toho spoustu zeleniny, na svacu nějaký proteinak, pohyb a celkově vše přehodnotit. Je to hlavně boj s mysli, jakmile tohle překonáš, jde to samo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5.1.25 21:56

@Furzhilda děkuji za radu budu se snažit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5.1.25 22:22

T @Furzhilda dá se počítat kalorie i bez aplikace vy někdo jak? 🙃

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LiduNe
6.1.25 05:55

Já tyhle dotazy nechápu. Internet máš tak si poraď. Informací jak zdravě hubnout + příběhů atd. je všude milion.

• Citovat
  • Upravit
316
6.1.25 06:37
@LiduNe píše: Více

Prostě chce poradit, kde začít. Právě že je na internetu článků milion. Tady může dostat rady ochotných lidí a doptat se na detaily.
Když k tématu nemáš co říct, tak proč se do něj zapojovat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
316
6.1.25 06:42

Jasně, s tužkou a papírem. U zabalených věcí si yo najdeš na obalu, u věcí na váhu si to najdeš na internetu. Není ale důvod to dělat, když to stačí najít v aplikaci a sečte to za tebe.

Druhá možnost je udělat si chemický experiment. Myslím, že aby se dalo změřit, kolik kalorií v jídle je, tak se to musí zničit a zjistit, kolik energie se uvolnilo. Nevím, jak se zjišťují poměry makronutrientů nebo přítomnost dalších užitečných látek. Každopádně předpokládám, že postup přes chemickou laboratoř není moc praktický pro každé sousto, i kdyby člověk věděl, jak to dělat.

Na ty Kalorické tabulky nemusíš mít appku, můžeš si to zapisovat na webu. Každopádně máš u toho výhodu, že je to česká věc a většina produktů s čárovým kódem, které běžně koupíš, se tam dá načíst přes foťák. Problém jsou akorát jídla, která máš už hotová. Já jsem si tam vždycky přidala vlastní jídlo, kam jsem si naklikala recept, a z něj jsem si pak odvážila porci. Není to exaktní, ale to nepotřebuješ. Stačí mít obecný přehled a naučit se to přes den odhadovat. Do apky to můžeš naklikat předem a pak dodržet, nebo zpětně, ale musíš se ujistit, žes nezapomněla nějakou svačinku nebo bonbon, co ti někdo nabídl. Nebo to prostě můžeš psát všechno rovnou. Najdi si způsob, který není moc otrava, ať to vydržíš alespoň pár týdnů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.1.25 07:38

@Dominika870

Jo, zaplať si kvalitnějšího poradce, ať ti sestaví jídelníček (který lze bohatě kombinovat) na míru a je to :roll: nevim, co chce poradit. Chceš efektivně hubnout a nevíš jak? Tak si na toho někoho rozumného zaplať :think:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma jóga pro zdravé tělo

Ikona - Karolína Racková

Karolína Racková