Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky holky, prosím prosím nevíte některá jaká je normální hladina homocysteinu?Nemůžu to nikde najít..mám mutaci MTHFR c6776t - vím o tom asi týden a nyní jsem byla u obvodního kvůli hadině toho homocysteinu a mám ho 17,2..nic mi k tomu neřekl..asi se mám objednat na hematologii, že?Co tam se mnou budou dělat?Dvakrát jsem potratila, proto mi zjišťovali ty mutace..předem děkuji
Ahoj, našla jsem papír, kdy mi dělaly ty homocysteiny, je tam 4,8 a bylo to v normě, ale kde je hranice, to fakt nevím. Já mám MTHFR a chodila jsem na hematologii, když jsem byla těhotná a píchala si injekce Clexanu. Teď už tam nechodím, u nás to máme celá rodina a preventivně tam nechodíme nikdo.
Sakryš, chtěla jsem ti sem vykopírovat kus článku, co jsem našla, ale nedaří se… ![]()
Každopádně ta hladina by měla být pod 12mmol/l, posílám link na celý článek…
já mám tu samou mutaci i v homozygotním stavu,a podle zprávy mám hladinu 9,4 s poznámkou že je to v normě, víc mě vidět nechtěli,jen doporučili dostatek folátu z potravy
A ani si nic nepíchám …
VDobry den chtěla sem se zptat mam maliho 9 mesicni chlapecka uz odnarozeni mel problemi s vahou a rustem celi 3 mesice sme jezdili po spitalech sem tam nevedeli co nam je furt zvrace nejed a byl furt na kapackach byloto hrozny neprejuto nikomu ale okolo 4 mesice hradci kralove nam zjistili že mame malo homocystejnu tak sme jeli do parhy a tam nam dali tranzfuzy krve azacali nam davat cystadane B12 B6 a kyselinu lystovou a pomekolika dnu se nam zacal vybarvogvat zacal si povidat hazt si a udmivat ale nejvetsi radost mam stoho ze uz sam ji byloto mromne hrozny tetka uz muje tedy 9 mesicu a furt nic moc hladinana jhe furt nizka ale vypada dobre sem rada ze nato prisly furt nam navysujou leky ale hlavne ze pomahaj a to sem moc stastna i kdyz na 9 mesicni dite nevipada vypada tak 6 mesicni ale sem zato moc rada tak sem se chtela jen moc poedovat panovi DOcentovi HONZÍKOVI Z PRAHY 2 ze nam pomohl aspon se zlepsit a chtela sem se podelit svami a schanetlide krerito maji a podelit se o informace byla bych moc rad kdyby mi nekdo napsal na **@email.cz jaky ma stim skusnosti byla bych moc rada vsem drzimn palce at to dobre dopadne a ma dobry nervi dekuji vam moc ![]()
Ráda bych obnovila diskuzi a zeptala se těch, co mají mutaci, tak tu vám zjistili na genetice a rovnou zjišťovali i hladinu homocysteinu nebo kvůli tomu vás poslali ještě na hematologii?
@jowana píše:
Ráda bych obnovila diskuzi a zeptala se těch, co mají mutaci, tak tu vám zjistili na genetice a rovnou zjišťovali i hladinu homocysteinu nebo kvůli tomu vás poslali ještě na hematologii?
hlavne je potreba doplnovat methylove becka…a to methylovou kyselinu listovou coz je B9 methylovou B12,a B6..vsechny musi byt takto upravene, protoue ta mutace znamena ze je neumime vyuzit…u nas jsou bohuzel lekari sto let za opicema…a tyto vitaminy se u nas sehnat nedaji…na slovensku uz aspon B12 methylova a unas jen femibion, ktery ale neni ok…protoze zmenena je tam jen kyselina listova a ty osotani uz jsou tam normalni a to nam skodi.
O mě se nejedná, ale o kamarádku. Jde mi spíš o to, pokud byla vyšetřena na genetice, kde byla mutace zjištěna, tak jestli rovnou dělají i hladinu homocysteinu nebo to si má vyběhat sama na hematologii? Taky neví, jaké všechny tromb. mutace jí byly vyšetřovány - jestli jen MTHFR, Leiden a protrombin, nebo genetika rovnou testuje i další? Kdo zjišťuje např. antifosfolipidový syndrom, deficit proteinu C, proteinu S, antitrombinu a dalších? Co jsem pročítala, tak @lekarnicka28 a @Lama Lama vypadají, že o problematice nějaký přehled mají, tak pokud poradí, budu ráda.
Příspěvek upraven 15.04.15 v 20:54
Lama zde. Ale ja jsem ta sto let za vopicema.
na genetice delaj jen mutace- leiden, prtrombin. Mozna mthfr, ale od te se ustupuje. Zbyteo na hematologii. Ale to je taky pracoviste od pracoviste.
@Lama Lama píše:
Lama zde. Ale ja jsem ta sto let za vopicema.na genetice delaj jen mutace- leiden, prtrombin. Mozna mthfr, ale od te se ustupuje. Zbyteo na hematologii. Ale to je taky pracoviste od pracoviste.
ustupuje? od tak zasdniho problemu?
![]()
@KackaDoup píše:
ustupuje? od tak zasdniho problemu?![]()
![]()
![]()
Jo ustupuje. Ani nevim jestpi to jeste jekde v ramci screeningu trombofilie vysetruji. Odds ratio pro trombozu je u mthfr 1. Takze neni rozdil ve vyskytu trombozy u lidi s mutaci mthfr a bez ni. Talze neni povazovana za rizikovy faktor. Zjistili to soudruzi z ameriky, ty nevim jestli povazujez za vopicema nebo pred vopicema.
@Lama Lama ja mam zase z ameriky jine studie…a diky Bohu za ne, konecne vim proc se me v zivote jiste veci deji porad dokola…a proc rodokmen ma potize jake ma…a proc to u nas v rodine ma kazdy a proc moje dcera uz v 17 mela trombozu…nezlob se ale pokud nekdo nedokaze zpracovata vyuzit nejdulezitejsi vitaminy pro krvetvorbu, psychiku neurotransmiteru, B12,B9,B6 tak ma obrovsky problem, uzkosti deprese…a potrebuje ty vitaminy dodat…ale v te methylove forme. Pokud chces studii poslat na email poslu, pokud vladnes v anglictine tak anglicky pokud ne, mam cast dokonale prelozenou. navic urcite dobre vis k cemu v tele slouzi kyselina listotva…deleni bunek atd…cili s tehotenstvim to souvisi naprosto uzce…
Homocystein se vyšetřuje i na oddělení klinic. biochemie VFN Praha.