Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@kotýsek
Mám taky tu mutaci C677T a bylo mi řečeno, že musím brát kys. litovou ve formě folátu a ten je u nás asi jen ve Femibionu. nerozumím tomu, myslela jsem, že acidum folikum je prostě kys. listová, nenaštěpená, což my s touto mutací nedokážeme naštěpit
Možná to tady někdo vysvětlí. @kotýsek
@robínek píše:
@kotýsek
Mám taky tu mutaci C677T a bylo mi řečeno, že musím brát kys. litovou ve formě folátu a ten je u nás asi jen ve Femibionu. nerozumím tomu, myslela jsem, že acidum folikum je prostě kys. listová, nenaštěpená, což my s touto mutací nedokážeme naštěpitMožná to tady někdo vysvětlí. @kotýsek
Rozumíš tomu dobře - obyčejná listovka je nám na nic, musíme mít tu naštěpenou, což na našem trhu znamená femibion. Tu obyčejnou prostě nezpracujeme.
@mandamagda píše:
Rozumíš tomu dobře - obyčejná listovka je nám na nic, musíme mít tu naštěpenou, což na našem trhu znamená femibion. Tu obyčejnou prostě nezpracujeme.
holky, ty mutace ale nejsou ve smyslu toho, že vyřadí tu methyltetrahydrofolát reduktázu z provozu. vy tu klasickou listovku taky zpracujete. jen je o něco slabší. ve spojitosti s nedostatkem toho vitaminu to vede k problémlům, ale při dostatečném příjmu to i ten mutovaný enzym zvládne.
@mandamagda píše:
@Lama Lama I já homozygot?
i ty homozygot.
homozygotní mutace, která by komplet vyřaadila MTHFreduktázu z provozu by nebyla slučitelná s životem.
@Lama Lama Tak tím líp - femibion by doživotně dost lezl do peněz
Ale v těhotenství a kojení si ho nechám.
@mandamagda píše:
@Lama Lama Tak tím líp - femibion by doživotně dost lezl do penězAle v těhotenství a kojení si ho nechám.
Přesně tak, zatím kojím, tak ten Femibion financuju, ale teda doživotně ne
Takže se budu ládovat listovkou, těhotenství už stejně neplánuju, tak by to mělo stačit. @Lama Lama Dík!
@Lama Lama Ahoj…evidentně tomu rozumíš
Mám obě MTHFR - ale „jen“ heterozygotní… Doktoři mávli rukou - že to má každej… Tak já (laik totální!) jsem to pojala tak, že potřebuju tu naštěpenoulistovku (případně Béčka) a jinak se nic neděje… Podotýkám, že jsem po zamlklým těhotenství (zatím bezdětná, a né nejmladší
) - tak teď chci do dalšího těhotenství udělat vše, co mohu. Tak je teda vhodný ředit krev nebo ne…?? Já to brala jakože u heterozygota to nutné není… Femibion beru - to je jasný
A homocystein mám ukázkový - 6… Tak jak to je? Každej říká něco jinýho
Díky za odpověď…
@Petrušačka
Nejsem odborník, ale mám stejnou zkušenost jako ty: závěr z genetiky že heterozygot nic není, stačí brát Femibion, ukázkový homocystein, přesto bez léků na ředění krve v 1. trimestru ( u mě anopyrin) vždy zamlklé těhotenství (celkem 3×). S anopyrinem 2× těhotenství bez problémů a zdravé děti.
@robínek píše:
@Petrušačka
Nejsem odborník, ale mám stejnou zkušenost jako ty: závěr z genetiky že heterozygot nic není, stačí brát Femibion, ukázkový homocystein, přesto bez léků na ředění krve v 1. trimestru ( u mě anopyrin) vždy zamlklé těhotenství (celkem 3×). S anopyrinem 2× těhotenství bez problémů a zdravé děti.
Anopyrin…??
Tak teď už to vůbec nechápu…
To jsi si asi spletla název léku - ne?
Anopyrin přece neředí krev…
@Petrušačka píše:
Anopyrin…??Tak teď už to vůbec nechápu…
Ale jo, ředí - patří sem třeba acylpyrin, aspirin,… Je toho mraky. Já měla před otěhotněním preventivně godasal a pak jsem si celý trimestr píchala 0,3 fraxiparinu.
Neznám žádnou mutaci, kvuli které by se musela preventivně, bez dalšího důvodu, ředit krev. Ani homozygot, ani heterozygot, ani MTHFR, ani Leiden, protrombin, nic. Vždy je k tomu nějaký další důvod - nemoc, prodělaná nemoc, další okolnost ) těhotenství, operace, léčba..)
@mandamagda píše:
Ale jo, ředí - patří sem třeba acylpyrin, aspirin,… Je toho mraky. Já měla před otěhotněním preventivně godasal a pak jsem si celý trimestr píchala 0,3 fraxiparinu. [/citac@mandamagda píše:
Ale jo, ředí - patří sem třeba acylpyrin, aspirin,… Je toho mraky. Já měla před otěhotněním preventivně godasal a pak jsem si celý trimestr píchala 0,3 fraxiparinu.Aha…
Jenže ty jsi homozygot, ne?
Já už jsem z toho nešťastná…
Ty informace jsou TAK rozdílný… Ale TAK…
@Petrušačka píše:
Anopyrin…??Tak teď už to vůbec nechápu…
Asi jsem to napsala blbě, anopyrin není na ředění krve, ale proti krevním sraženinám:
http://www.ikem.cz/www?…