Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@pe-terka píše:
@bejbyn - tak jak je to tedy s těmi průtahy, když adopci zprostředkují úřady? Tady anonymní má zcela odlišnou zkušenost, než hlásáš ty…
Předpokládám, že mluví o přímé adopci, aby mohlo miminko jít rovnou z porodnice domů. pak ještě v případě dítěte z babyboxu, kde nejsou rodiče známi.
A ano, úřady zprostředkovávají přímou adopci.
U klasické adopce se čeká, až bude dítě právně volné. Tzn. po 6 týdnech od narození musí matka podepsat souhlas s adopcí a pak jí běží ještě 3 měsíce lhůta na rozmyšlenou. Teprve poté se dává podnět soudu a dítě může do adopce. Při dnešních lhůtách u soudů to bývá tak v půl roce dítěte, kdy ho KÚ může nabídnout žadatelům v evidenci.
Proto úřady nerady vidí přímou adopci, protože dítě ještě není právně volné a biomatka si to může během té lhůty kdykoliv rozmyslet, než ztratí rodičovská práva. Proto je to riziko i pro ty adoptující rodiče.
Ale pokud někdo chce dítě už z porodnice, musí jít cestou přímé adopce nebo napsat do žádosti, že je ochoten vzít i dítě z babyboxu(se všemi riziky, že nezná rodiče dítěte).
@Anonymní píše:
Dobrý den, být vámi, obrátím se na nejbližší sociální úřad. Byli jsme žadateli o adopci a vím, že tam nikoho nesoudí. Naopak pomůžou vám pro miminko vybrat tu nejlepší náhradní a hlavně od nich prověřenou rodinu. V dnešní době se upřednostňují adopce přímo z porodnice, takže miminko do pár dní po porodu domu odjíždí s novou rodinou. Náhradní maminka má možnost s miminkem být v porodnici prakticky hned od porodu. (Většinou od druhého dne od narození, protože po narození musí ještě sociálka náhradní rodiče kontaktovat, dát jim anamnézu dítěte a pokud se oni pro něj rozhodnou, tak pak za ním s pracovníkem že sociálky můžou hned jít). Vy dáváte souhlas s adopcí dítěte. Pak vše proběhne soudem, aby bylo vše legálně splněno a miminko dostane příjmení z nové rodiny. Se vším vám sociální pracovnice pomůžou a pokud byste potřebovala, mají i skvělé psychology. Držím pěsti, ať se rozhodnete správně a miminko se dostane do té nejlepší péče. (PS. V kurzu jsem byla s dalšími 6 ti páry co nemůžou mít děti a všichni to byli úžasní lidé. Takže bych se toho nebála. Nevím odkud jste, ale najdete si na internetu sociální úřad a zavolejte jim. Vše v klidu proberte a uvidíte sama, jak se rozhodnete. Ať už tak nebo tak, takto na to alespoň nebudete sama)
Můžu se zeptat, jednalo se o přímou adopci? Úplně se mi to nezdá, když v úvodu píšeš, že sociální úřad má nějaký registr žadatelů. Protože kdyby se jednalo o zprostředkování přímé adopce, byl by to v zásadě trestný čin…
A jinak Nový občanský zákoník ty lhůty dost prodloužil. Dřív se dávalo dítě do předadopční péče hned po podepsání souhlasu s osvojením, dnes musí běžet ta 3 měsíční lhůta na rozmyšlenou pro matku. Dříve byla předadopční péče 3 měsíce, nyní 6 měsíců. Teprve pak si mohou zažádat o adopci. Takže to je tak okolo 11 měsíců věku dítěte, spíš déle s ohledem na vytíženost soudu.
@pe-terka píše:
Můžu se zeptat, jednalo se o přímou adopci? Úplně se mi to nezdá, když v úvodu píšeš, že sociální úřad má nějaký registr žadatelů. Protože kdyby se jednalo o zprostředkování přímé adopce, byl by to v zásadě trestný čin…
Ten registr žadatelů o adopci má Krajský úřad, místní OSPOD jim pouze posílá podklady, tj jak žadatele, tak ženy, které chtějí dát dítě k adopci.
Pokud požádá o přímou adopci, rovněž kontaktují KÚ, který pak vytipuje vhodné náhr. rodiče a zprostředkuje vzájemné setkání toho páru a těhotné.
Je to popsáno třeba tady dole konkrétní případ http://stansenahradnimrodicem.cz/…rima-adopce/
@bejbyn píše:
Ten registr žadatelů o adopci má Krajský úřad, místní OSPOD jim pouze posílá podklady, tj jak žadatele, tak ženy, které chtějí dát dítě k adopci.
Pokud požádá o přímou adopci, rovněž kontaktují KÚ, který pak vytipuje vhodné náhr. rodiče a zprostředkuje vzájemné setkání toho páru a těhotné.
Je to popsáno třeba tady dole konkrétní případ http://stansenahradnimrodicem.cz/…rima-adopce/
a proč tahle rada nezazněla pro zakladatelku?
Věřím, že nejsi troll, moc tě obdivuji za to, že chceš dát děťátku šanci, ale pokud má aspoň jeden z vás dobré zázemí v rodině, určitě bych nad tím ještě popřemýšlela, mohla bys toho pak hořce litovat a bylo by pozdě. Držím palečky, dej nám pak vědět, jak ses rozhodla ![]()
@pe-terka píše:
a proč tahle rada nezazněla pro zakladatelku?
Již jsem to tu psala několikrát, že přímou adopci zprostředkovává Krajský úřad.
@bejbyn píše:
Již jsem to tu psala několikrát, že přímou adopci zprostředkovává Krajský úřad.
tak at se zakl. obrátí tam a nenahání anonymní nicky na emiminu. Dítě není houska na krámě.
Vyřešeno.
@pe-terka píše:
tak at se zakl. obrátí tam a nenahání anonymní nicky na emiminu. Dítě není houska na krámě.
Vyřešeno.
Problém je v tom, že tomu úřady nejsou moc nakloněny(většinou, ale jsou i výjimky),protože pokud si to matka rozmyslí během těch 4,5 měsíců po porodu, tak to půjde na triko jim, budou muset odebírat dítě z rodiny, kde si již zvykli. Proto dávají přednost klasické, kde je dítě již právně volné a biomatka už nemá rodičovská práva.
Takže na Ospodu spíš tu těhotnou přemlouvají, ať si dítě nechá.
Jinak já si myslím, že ta těhotná kolikrát pozná ty rodiče pro své dítě během těch měsíců do porodu daleko lépe, než úřady, u kterých strávíte pár minut(a oni u vás doma při šetření podmínek).
Jediné, v čem se liší ti žadatelé v evidenci, je školení a psychotesty. Ostatní, co se uvádí v žádosti-bytové, majetkové poměry, zaměstnání, trestní rejstřík, zdravotní stav atd.,to vše si znovu vyžádá soud rozhodující o předadopční péči, včetně šetření sociálky doma.
Z vlastní zkušenosti vím, že školení mi nedalo nic nového, co bych nevěděla, šlo jen o pár hodin(někde ale dělají několikadenní).A psychotesty, které jsem vyplňovala v klidu doma a psychologa viděla jen při přebírání výsledku, tak tyto testy by neudělal snad jen magor s IQ tykve. Já už se totiž vůbec nedivím, když čtu ve zprávách, že nějaký pěstoun utýral dítě.
Takže já kdybych musela dát dítě z jakéhokoliv důvodu k adopci, tak taky volím přímou adopci a to ze 2 důvodů-aby mé dítě nestrávilo ani den někde v ústavu, ale hned bylo s rodiči, a za druhé bych mu vybrala rodiče sama a co nejlépe se je snažila poznat. Několik měsíců je přeci jen dlouhá doba, to se nevydrží přetvařovat, jako kdyby vyplnili dotazník, kde se prezentují v co nejlepším světle.
Můj názor, nikomu ho nevnucuju. Každý řeší situace jinak.Ale rozhodně si nezaslouží nějaké vysmívání a ironické poznámky. Kdyby to bylo něco nelegálního, tak neřeknu. Ale toto je jen alternativa k normální adopci, má svoje pro, ale i proti. Rozhodnout se musí dotyční lidé sami-ať těhotné nebo pár, co nemůže mít děti.
@pe-terka Z porodnice je možné si přímo. do rodiny odvézt miminko. Že to úřady protahují není pravda. Ale dají je jen těm žadatelům, co jsou ochotni přijmout dítě, co není právně volné a právě s tím rizikem, že si to biologický příbuzní rozmyslí. Ovšem to rozmýšlení není tak, že by si jednoho rána vzpomněli, že už se o něj chtěj starat a náhradní rodiče ho hned museli vracet. Už to jde přes soudy a ti zjišťují, co je nejlepší v zájmu dítěte. Další věc je ta, že biologičtí rodiče znají jméno a adresu náhradních rodičů a opačně. Náhradní rodiče vědí jméno a adresu biologických rodičů. Což jsou asi dvě největší úskalí adopce dítěte, které není právně volné. Jinak jak u miminka, co není právně volné, tak u dětí, co právně volné jsou (ty díky všem čekáním dobám na případné rozmýšlení biologickými rodiči a soudy bývají volné až od těch 3 měsíců nejdřív) pak probíhají adopční soudy a ty se táhnou klidně i rok a půl.
@Anonymní píše:
Dobrý den, být vámi, obrátím se na nejbližší sociální úřad. Byli jsme žadateli o adopci a vím, že tam nikoho nesoudí. Naopak pomůžou vám pro miminko vybrat tu nejlepší náhradní a hlavně od nich prověřenou rodinu. V dnešní době se upřednostňují adopce přímo z porodnice, takže miminko do pár dní po porodu domu odjíždí s novou rodinou. Náhradní maminka má možnost s miminkem být v porodnici prakticky hned od porodu. (Většinou od druhého dne od narození, protože po narození musí ještě sociálka náhradní rodiče kontaktovat, dát jim anamnézu dítěte a pokud se oni pro něj rozhodnou, tak pak za ním s pracovníkem že sociálky můžou hned jít). Vy dáváte souhlas s adopcí dítěte. Pak vše proběhne soudem, aby bylo vše legálně splněno a miminko dostane příjmení z nové rodiny. Se vším vám sociální pracovnice pomůžou a pokud byste potřebovala, mají i skvělé psychology. Držím pěsti, ať se rozhodnete správně a miminko se dostane do té nejlepší péče. (PS. V kurzu jsem byla s dalšími 6 ti páry co nemůžou mít děti a všichni to byli úžasní lidé. Takže bych se toho nebála. Nevím odkud jste, ale najdete si na internetu sociální úřad a zavolejte jim. Vše v klidu proberte a uvidíte sama, jak se rozhodnete. Ať už tak nebo tak, takto na to alespoň nebudete sama)
@pe-terka píše:
Vyřešeno.
Tyhle „inzeráty“ ale jedou formou, že se jako otec uvede do rodného listu nebio chlap, tomu tak nikdo odnést dítě z porodnice nebrání a pak se jen bio matka dítěte zřekne a pak může být snad zapsána v ta nebio matka. Plus bio přistane na účtě pár set tisíc.
@bejbyn no jo, ale jak chceš jako sedmnáctka z Plzně dlouhodobě poznávat kandidátku na matku tvého dítěte třeba z Přerova? Fakt si myslíš, že ji máš šanci poznat a prokouknout, co je zač?
Já netvrdím, že tedy existuje ideální řešení, furt je to o balancování menšího a většího rizika…
Ale já u té přímé adopce zas vidím rizik víc…
A ad. ten tlak úřadů na bio matku, aby si dítě nechala…Ono je to svým způsobem opodstatněné, pokud matka není vyloženě „defektní“. A jsem si jistá, že přesně opačný tlak mohou vyvíjet zájemci o přímou adopci na bio matku, která je na vážkách nebo si to rozmyslela, když znají její totožnost. Nemluvě o krajních případech, kdy se uchýlí ke kriminálním činům. Čas od času se o něčem takovém dočteš.
@Bubla Bůčková píše:
Tyhle „inzeráty“ ale jedou formou, že se jako otec uvede do rodného listu nebio chlap, tomu tak nikdo odnést dítě z porodnice nebrání a pak se jen bio matka dítěte zřekne a pak může být snad zapsána v ta nebio matka. Plus bio přistane na účtě pár set tisíc.
mě z toho naskakuje husí kůže…Fakt nevím co s tím…
@Anonymní píše:
@pe-terka Z porodnice je možné si přímo. do rodiny odvézt miminko. Že to úřady protahují není pravda. Ale dají je jen těm žadatelům, co jsou ochotni přijmout dítě, co není právně volné a právě s tím rizikem, že si to biologický příbuzní rozmyslí. Ovšem to rozmýšlení není tak, že by si jednoho rána vzpomněli, že už se o něj chtěj starat a náhradní rodiče ho hned museli vracet. Už to jde přes soudy a ti zjišťují, co je nejlepší v zájmu dítěte. Další věc je ta, že biologičtí rodiče znají jméno a adresu náhradních rodičů a opačně. Náhradní rodiče vědí jméno a adresu biologických rodičů. Což jsou asi dvě největší úskalí adopce dítěte, které není právně volné. Jinak jak u miminka, co není právně volné, tak u dětí, co právně volné jsou (ty díky všem čekáním dobám na případné rozmýšlení biologickými rodiči a soudy bývají volné až od těch 3 měsíců nejdřív) pak probíhají adopční soudy a ty se táhnou klidně i rok a půl.
v tom případě se mi opravdu jeví cesta, kterou ty navrhuješ, jako nejschůdnější. A nejvíc zabezpečující ochranu dítěte, o které tu jde především.
Přiznám se, že ty adopční procesy jsou dost komplikované a spletité, takže se omlouvám, pokud se na něco nechápavě ptám opakovaně ![]()