Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj emimiňačky
, potřebuju poradit a asi i trochu uzemnit, vynadat… Nejsem schopná dát na hlídání svou 10 měsíců starou dcerku
. Jde o to, že s tchýní poslední roky moc nevycházíme, ona je dost sobecká, mluví jen o sobě, stará se o sebe a já jsem na ní začala mít doslova alergii
.
Za dva týdny budu potřebovat hlídat a doteď mi hlídala vždy moje mamka. Ví co a jak, s dětma to umí a co jí řeknu, to udělá. Netrvám samozřejmě na přesném dodržování úkonů, ale třeba malá špatně spí, tak musí chodit opravdu v docela přesnou hodinu spát (tzn. +- půl hodiny). Nebo co se týká jídla, tak jí nedávám sladké ani slané, jí klasiku jako normální kojenec. Jenže dnes jsem se zeptala tchýně, jestli by hlídala a ona že jo, že to bude sranda
. Ona totiž všechno bere jako srandu. Mají spoustu peněz, takže cokoliv co chce si jde koupit a má to opravdu pro srandu. Např. si zasadí jedno rajče
. Což to je její věc, jenže ona se tak chová i k našemu dítěti. Má jí jen pro zábavu a i když malá brečí, tak tchýně se ohromně baví a nedá jí pokoj. Jenže nastal problém v tom, že já jsem myslela, že jim malou předám venku (já budu celou dobu venku pracovat a budu mít několik pauz) a oni že půjdou třeba na hřiště (nemusí stát u mě), plus mínus v 10 hodin dá malou do kočárku spinkat a až se vzbudí, tak můžou jít třeba domů, přebalí jí, dá jí oběd a pak tedy musí za mnou, abych malou nakojila. A tohle je kámen úrazu, protože tchýně chce být jen doma. Jenže doma bude malá řvát, protože teď má mamánkovské období, že řve i mému muži když jdu třeba jen na záchod. Potřebuje prostě hodně zábavy, aby na mě nemyslela a já vím, že venku se zabaví. Na to mi tchýně řekla, že hold se u nich bude vztekat, ale oni to nějak zvládnou
. Nepozná ani, že se malé něco nelíbí a to už přímo brečí! Minule jí zase chtěla dát salám, že když má hlad, tak ať si dá. Když jsem jí slušně řekla že ne, tak vymyslela rybu
. Muž stojí při mě, ví, že jeho matka je taková, že si vždy dělala co chtěla. Ale já teď fakt nevím. Může mi hlídat i moje mamka, ale zase jí nechci pořád otravovat. A taky zastávám názor, že naše dítě právo na obě babičky jako obě babičky mají právo na své vnouče.
Nevím holky, asi potřebuju trochu zpucovat, že řeším hovadiny, ale nějak nemůžu přenést přes srdce, že bych malou nechala někde hodiny řvát. Vím určitě, že tchýně by s ní nepřijela, protože tím by mi dala najevo, že to nezvládla a to ona neudělá
. To by se ponížila.
@vlker píše:
Ahoj emimiňačky, potřebuju poradit a asi i trochu uzemnit, vynadat… Nejsem schopná dát na hlídání svou 10 měsíců starou dcerku
. Jde o to, že s tchýní poslední roky moc nevycházíme, ona je dost sobecká, mluví jen o sobě, stará se o sebe a já jsem na ní začala mít doslova alergii
.
Za dva týdny budu potřebovat hlídat a doteď mi hlídala vždy moje mamka. Ví co a jak, s dětma to umí a co jí řeknu, to udělá. Netrvám samozřejmě na přesném dodržování úkonů, ale třeba malá špatně spí, tak musí chodit opravdu v docela přesnou hodinu spát (tzn. +- půl hodiny). Nebo co se týká jídla, tak jí nedávám sladké ani slané, jí klasiku jako normální kojenec. Jenže dnes jsem se zeptala tchýně, jestli by hlídala a ona že jo, že to bude sranda. Ona totiž všechno bere jako srandu. Mají spoustu peněz, takže cokoliv co chce si jde koupit a má to opravdu pro srandu. Např. si zasadí jedno rajče
. Což to je její věc, jenže ona se tak chová i k našemu dítěti. Má jí jen pro zábavu a i když malá brečí, tak tchýně se ohromně baví a nedá jí pokoj. Jenže nastal problém v tom, že já jsem myslela, že jim malou předám venku (já budu celou dobu venku pracovat a budu mít několik pauz) a oni že půjdou třeba na hřiště (nemusí stát u mě), plus mínus v 10 hodin dá malou do kočárku spinkat a až se vzbudí, tak můžou jít třeba domů, přebalí jí, dá jí oběd a pak tedy musí za mnou, abych malou nakojila. A tohle je kámen úrazu, protože tchýně chce být jen doma. Jenže doma bude malá řvát, protože teď má mamánkovské období, že řve i mému muži když jdu třeba jen na záchod. Potřebuje prostě hodně zábavy, aby na mě nemyslela a já vím, že venku se zabaví. Na to mi tchýně řekla, že hold se u nich bude vztekat, ale oni to nějak zvládnou
. Nepozná ani, že se malé něco nelíbí a to už přímo brečí! Minule jí zase chtěla dát salám, že když má hlad, tak ať si dá. Když jsem jí slušně řekla že ne, tak vymyslela rybu
. Muž stojí při mě, ví, že jeho matka je taková, že si vždy dělala co chtěla. Ale já teď fakt nevím. Může mi hlídat i moje mamka, ale zase jí nechci pořád otravovat. A taky zastávám názor, že naše dítě právo na obě babičky jako obě babičky mají právo na své vnouče.
Nevím holky, asi potřebuju trochu zpucovat, že řeším hovadiny, ale nějak nemůžu přenést přes srdce, že bych malou nechala někde hodiny řvát. Vím určitě, že tchýně by s ní nepřijela, protože tím by mi dala najevo, že to nezvládla a to ona neudělá
. To by se ponížila.
No tak ji jí nedávej a hotovo
Hlídání potřebuješ, je ti blbý otravovat máti a tchyně se asi nepostará - sežeň si chůvu ![]()
@vlker ja bych mela asi stejne obavy jako ty, takze bych se tchyni asi omluvila a zkusila „otravovat“ mamku, podle toho co pises, to mamka jako otravovani nebere ![]()
@vlker Já bych jí dítko na hlídání nedala. Jestli to tvojí mámě nevadí, popros ji.
Jé co řešís? chceš od ni pohlidat chceš. udělá to? udělá. tak to nech na ní, jsem si jistá že dcera to ve zdraví přežije
@vlker Myslím, že je lepší „otravovat“ mamku, než se ptát tchyně, která podle všeho nemá k dětem moc vztah. Kámen úrazu bych viděla v tom, že ses už tchyně zeptala, a ona k hlídání svolila. Asi bych dcerku pro jednou hlídat dala, koneckonců už jsmte domluvené, a příště bych poprosila zas mamku. A nebo kdo ví, třeba se tchyně o hlídání o hlídání přihlásí sama.
Ja teda hlavne nechapu, proc jsi ji o hlidani vubec rikala kdyz o to nestojis a nechces ji zchyni sverit.. mela jsi rovnou rict mamce.. Az kdyby tvoje mamka rekla ne, bych jednala dal..
Nedala bych batole, kterému se ještě nedá nic vysvětlit a které má období separační úzkosti, hlídat osobě, na kterou není natolik zvyklé, aby s ní bylo v klidu nebo dokonce kterou nezná skoro vůbec - kvůli němu. Požádej mamku a na tchyni malou zvykej v klidu a za své přítomnosti, pokud chceš, aby měly vztah. Až bude větší, bude mít třeba tuhle babičku nejradši, právě proto že je tak v pohodě a ze všeho má srandu. Ale má to svůj čas.
Eva
Takový dlouhý dotaz
…a přitom tak jednoduchá odpověď. Popros mamku, budeš mít větší klid na práci a nebudeš myslet na to, co dělá malá. Až bude malá větší a samostatnější, tak si ještě obou babiček užije dost…
Já vždycky dělám to, co chci já (co se týče mého dítěte) a taková dilemata fakt ještě při všech starostech nehodlám řešit. Takže klídek, tchyně si jí ještě užije dost.
Jé tak to bych nesvěřila, já zas zastávám to, že když je to mé dítě tak to bude podle mě. Malé jsou dva a tchýni ani nebere jako bábu. A je pravda, že bych ji ani na hlídání nikdy nedala. Pokud budeš klidnější, tak svěř dítě mámě, jak píšeš, vypadá to, že ji nebudeš obtěžovat.
@Evalu píše:
Až bude větší, bude mít třeba tuhle babičku nejradši, právě proto že je tak v pohodě a ze všeho má srandu. Ale má to svůj čas.Eva
moje reč ![]()
Asi jak pisi holky, nedavej ji k ni na hlidani a popros svoji mamku. A tchyni se slusne omluv.
A ja bych ji rekla pravdu, ze budu klidnejsi kdyz bude dcera u moji mamy, ze ji vezme ven a nenecha ji plakat, neda ji jist salam ani rybu ![]()
No co, ve finale stejne budes spatna ty.
Moje tchyne by taky ven nesla, sedela by doma u televize a taky syna hlidala jen 1× v 5ti letech na 4hodiny a stejne sedeli u televize, venku parak jak prase a ona jeste topila a mela zavrena okna, pry ven nechtel ![]()
no proste ty ji znas, rid se sebou a nekoukej na to kdo bude nebo nebude urazeny ![]()