Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@kvitk1 ne nejsem tchýně a ještě minimálně 15-20 let nebudu, mám 2 malé děti. Ale poslední dobou jsou tu samé diskuse, jak tchýně vše dělají špatně a my maminy všechno dobře. Aź se za pár let přijde na to, že to co teď je svaté bylo vlastně špatně, tak naše děti budou říkat. ježiši kriste mami a tys dělala tohle a tohle. Vždyť to se nemá…historie se prostě opakuje. Neberme současné poznatky jako dogma a zapojme občas selský rozum. Ano, nenutit dítěti jídlo, ono si samo řekne…kdybych se tímto řídila, tak moje mladší už nežije…o jídlo si neřekla ani po x dnech hladovění…hlavně jsem tu slýchala zaručené rady…a tak je to se vším. Něco si přečteme a hned je to svaté…už jaksi nepoužíváme mozek. A to co bylo kdysi je vše špatně…a co když je to špatně dnes???
@alena36
Nejste tchyně? Já vím, že se dřív vše dělalo jinak a za 15 let to bude zas vše jinak. To chce respekt, bohužel má tchyně ho nemá. Můžu se zeptat, jak by jste to vyřešila vy? Mé 7měsíční dítě je posazováno opakovaně. Dostanu na rehabilitaci kázaní, proč to nemám dělat?… Jo, mé dítě přežije a v budoucnu jí třeba budou bolet záda jako mě. Tak prostě když jí chová tchyně, tak sedět bude, ona to totiž nepochopí. Dřív se to taky dělalo, tak co řeším… Jen tohle se mi od ní nelíbilo… Malá bude mít problémy, mě to bolet nebude, to jí. Tchyně ať se jinak staví na hlavu je mi to šumák, je mi to jedno. Chráním pouze své dítě. Někdo tady ještě psal, že jsme si je vybrali za manžele. Ano vybrala, nebudu vam popisovat, jak se někdy chová. No, nemít dítě, tak už s ním nejsem.. Manželství se taky může rozvést..Já bez prostředků s dítětem, rodičák no. Nevybrala jsem si správně..
Nejde o to že co se dřív dělalo je dnes špatně. Ale jak si to chceme dělat my maminky. Já své tchýni přece taky neříkám co má a nemá dělat.
Moje děti nikdy žádný režim neměli. A stalo se, u tchýně- Tahala dvouletého na motokáře na provázku a hrozně přitom hulákala. Že je ospalý, ale že spát prostě nebude teď ve čtyři. Jinak chodil po obědě, ale když jsme byli někde jinde, tak prostě šel déle. Jak chtěl. Kluk už takový ten nepřítomný výraz. Říkám ji to podruhé.,že chce spát, že ji vypadne a rozbije si hlavu.Nic teď prostě nebude spát. Vzala jsem si ho, tchýně mi stoupla do cesty a říká že teď spát nebude, protože nebude spát v noci bude to mít přehozený atd.Jen jsem ho položila už usnul a to usnul jen u prsa. Potom za mnou přišel můj muž, který to celé neviděl, že jsem prej k ní přišla nic neřekla a malého ji ukradla. Když jsem mu to vysvětlila, tak pochopil a pohádali se.
Kluk se probudil v sedm mi koukali na televizi do jedenácti a pak šel s námi s spát. Vše v klidu.Jen tchýně po dobu kdy spal, že ho půjde budit už atd.Beru to podle sebe-nesnáším když mě někdo nenechá vyspat. S dětmi jsem se to musela naučit, ale je to jen na přechodnou dobu. Nedávno jsem slyšela jak starší syn říká tátovi, že spím ať mě ale nebudí.,že jsem pak zlá B-)
S dětmi jsem nikdy nezažila, že by to měli přetočené. Když chtějí být vzhůru ať jsou a nebudí ostatní.
Je to jen o respektu. S tchýní jsme se s chlapem hádali každou návštěvu i teď to někdy dopadne a bylo to úplně k ničemu. Pomohlo přestat vysvětlovat, protože už toho slyšela dost a někdy mě nenechala ani domluvit. Prostě jsem si to udělala podle svého, to jsem ji řekla a udělala. Známe se 15let. PO narození syna z pohodové ženské pro každou srandu se stala fakt opravdová tchýně.
Jo taky budu tchýně, ale poučím se od té své. Mě budou snachy teda milovat.
@kvitk1 nemyslím si, že tchýně ho má tak často a posazuje ho celý den. Když s ní není domluva, tak bych to překousla. Nikdy nevíte, kdy se vám bude hodit hlídání… každé dítě je jiné, někomu to záda zkazí, někomu ne…
Takže vaše rada držet hubu, neozvat se, když to prostě nepochopí. To je gól. Nechat se ponižovat dobrovolně. Na to já fakt nemám žaludek. A budu doufat, že to na dceři nezanechalo následky
, i když jsem na rehabilitaci dostala kázání. Tchyně a hlídat??? To nehrozí, není to její sen. Bylo to i v jiné diskuzi. Jednou vzala holku na hodinu ven, bude jí za chvilku rok. Nemá zájem a mě nenapadne se jí ptát. V mém okolí jsou lidé, kteří vozí a hlídaj rádi. Možná jí taky štve, že když potřebuji něco ohledně holky, neptám se jí. Akorát jednou kvůli očkování..zbytečný, nepotřebuje, stojí to peníze. Když jsem řekla, že se budu ptát dál, třeba mamky a kamarádek. Odpověď, jak jinak. Už jsem na 90% byla rozhodnutá, že do toho půjdem. A i když je mi občas hodně špatně, tak mě ani nenapadne jí psát nebo volat. Ona ani neví. Třeba ze začátku, když jsem měla problémy s kojením… Já nezmínila jsem se ani slovem před ní.. Díky manželovi vědělo veškerý příbuzenstvo, že mám problémy s kojením. I manželova sestřenka, která sem vůbec nejezdí. Stačí??? Mě tchyně neřekla nic. Třeba neboj. Do telefonu jsem jí neplakala, že nevím, že kojení půjde prostě do kopru. Budu jí respektovat, to je asi všechno. Vztah mezi sebou nemáme žádný.
@alena36 ![]()
Vis pisou tu holky ktere nevi o cem mluvis. Jsou na to holt ruzne nazory. Stejne se nakonec musis rozhodnout podle sebe. Hm. ![]()
@kvitk1 tak proč ji tady tak vehementně řešíš, když seš rozhodnutá jí dítě na hlídání nedat?
Z toho plyne jediné. Holky držte huby, protože vám pak nebude tchyně hlídat!!!
![]()