Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj zajímalo by mne, jestli se tu najde taky někdo, kdo má lepší vztah s tchýní než třeba se svojí mámou, nebo co vám vaše rodiče řekli kdy „pěkného“, mě se třeba neustále moje matka plete do života, pořád musí někoho dirigovat, organizovat a celkem pravidelně mi musí dávat najevo, že já jsem ta, co nic neumí, nezná a nebýt jí tak chcípnu ve špíně a svrabu…Já jen jestli jsem na tom takhle sama nebo ne
![]()
@Tahina to je mi líto
nechápu jak se vlastní rodič až tak hnusně může chovat ke svému dítěti.
Já bych všem přála takový vztah jako mám s rodiči já… partner to taky nemá s rodiči a celkově s rodinou jednoduché, ale až tak…jak jsem psala je mi to líto. ![]()
Sama určitě nejsi. Mě se to naštěstí netýká, ale podobnou situaci řešila moje kamarádka poměrně dlouho. Když se jí narodila dcera, bylo to ještě horší. Dopadlo to tak, že se téměř nestýkají. Vnučku nehlídá. Sem tam návštěva ze slušnosti. Smutné. Neumím si to představit. To je asi o povaze člověka. Mojí mámě je zase naopak kolikrát blbý se jen tak bez předchozí domluvy u nás zastavit. Vždycky říká, že nechce být otravná bába
a taky jí nevysvětlím, že jí kdykoliv rádi uvidíme
@Tahina
No, mam to trochu podobne - je mi skoro ctyricet, jsem na md se tretim ditkem, ma moje matka me buzeruje pri kazde prilezitosti. Nastesti jen o vikendu, kdy prijizdi za vnoucaty - mame totiz po mem otci napul dum s dvema byty, mama pred dvanacti lety ovdovela, pak se vdala a odstehovala. Kdykoli prijede, ihned kritizuje, kde vsude je podle ni neporadek, jak jsou deti rozjivene, ze maji neporadek v pokoji, vzdycky me sprdne za neco kolem baraku a nejvic me stve, kdyz mi vyhazi nebo da jinam moje veci, ktere msm uskladnene na pude nebo ve sklepe se slovy, ze tam delam bordel, ze jsem cune a bordelar a ji ze to vadi.
Podotykam, ze veci jsou srovnane v krabicich a jde napriklad o detske obleceni, boty, latky na siti- proste vse, co budu potrebovat jeste na malou. Nejvic me stve, ze po mne jeci pred svym manzelem - rikame mu deda - on je hrozne hodny a fajn, ale nejvic me stve, ze na me jeci pred mymi detmi
Matka si vubec nedokaze predstavit,'jake to je, starat se o tri deti, kdyz manzel je vecne v praci na smenach, nema ani kousek empatie. Bodejt jo, ja jsem jedinacek, matka me mela hodne mlada, do mych peti jsme bydleli u babi a dedy -jejich rodicu, kteri me porad hlidali. A co se tyce domacnosti, pamatuju si, ze to u nas nebylo nic moc, mattka byvala radsi v praci, ja musela od dvanacti uklizet celou domacnost - matka delala pradlo- obcas ho zspomnela v pracce, takze bylo hnusne a smradlave, ve spizi jsme meli vsude moucne cervy, ktere jsme nakonec zlikvidovali s tatou, od patnacti jsem pravidelne varila, kdybych nepekla vanocni cukrovi, tak by proste nebylo…a dneska mi matka pred detma nadava, ze jsem bordelar - pritom mam tri deti, kazdodene peru, uklizim, varim, veci mam na svem miste
a zadna babicka mi nikdy nepomahala ani nepomaha ani pomahat nechteji, ale o mi nevadi. Ale ze me matka buzeruje, to mi vadi dost - ale vzhledem ke spolecnemu domu z toho neni vychodisko, snad jen cekat, az ji to prestane bavit…takze naprosto a uplne se dokazu do tebe vcitit, jake to je a jak te to stve…
Zakladatelka určitě není sama, ba naopak, řekl bych, že drtivá většina lidí má potíže se svými rodiči
. Ono je to tak, že každý máme jiné představy o tom, jak by měla být domácnost vedena a organizována, každý to děláme jinak, ale to neznamená, že to někdo z nás dělá špatně. Bohužel mě mrzí, že rodiče, kteří jsou o nějakých dvacet třicet let starší než my a měli by mít tedy více rozumu než my, nedokážou pochopit, že věci se dají dělat jinak a přesto dobře a je škoda, že si často myslí, že jedině oni znají ten jediný a správný způsob, jak domácnost vést. To kritizování a komandování by si mohli odpustit, poradit nebo se zeptat, proč my to děláme takhle a ne jinak, to by snad mohli také zvládnout
.
Já také často slyším, jak dělám všechno špatně, vím jaké to je, takže soucítím
. A co myslíte, až my budeme starší jako oni, stanou se z nás lidé takoví jako oni nebo budeme rozumnější? ![]()
@D. C. Ještě než jsem to dočetla, tak jsem chtěla napsat, že nevíme, jací budeme my… ![]()
Je to asi spíš o jednotlivých lidech než o tom, že to jsou rodiče.
Lidi se moc nemění, spíš se s věkem méně kontrolují a jejich povahové rysy jsou zesíleny.
Co se týká vedení domácnosti - i tady jsou různé typy holek - od flegmatiček a chaotiček až k závislačkám na Savu a bílé rukavici…
, takže o věku a „nepružnosti“ předchozí generace to také asi nebude.
@Tahina mám to stejné tchýně je lepší než matka vypisovat co mi vše máma řekla nebo provedla nebudu byl by toho hafec tak nějak sem se smířila s tím že mě porodila a víc k ní vztah už nemám jo kvůli dětem se s ní bavím snažím se nemyslet na to co udělala nebo spíš řekla. Jednou za čas jí rupne v kouli a zas je zle ale už se nedám moc se nevídáme je to tak lepší
No upřímně být jako moje máma a kdybych se měla takhle chovat ke svým dětem radši se zabiju nedopustila bych to
@horakyne No tak to mám stejné pocity, ale bohužel mi u ní bydlíme v domě po mé babičce a dědovi, nejradši bych odešla i s partnerem a malou dcerkou, ale jelikož mám k domu blízký vztah a ona by ho bez naší přítomnosti nechala zcela schátrat tak je to těžké…ale nedávno mi začala rozhodovat o tom jak mám vychovávat svou dceru…a to jako ani omylem…jednou mi řekla, že když jsem se narodila tak neměla žádné mateřské pocity a podotkla, že to určitě budu mít stejně…ale samozřejmě nemůže překousnout, že to tak není a je snad i uražená když se mi něco povede…no děs…
![]()
No moje máma měla hodně často hloupé řeči a snad má i teď. Že mi dítě vezme sociálka když nebudu mít domácnost jako z cukru a dirigentka velká - že mám používat tohle prkýnko a ne tamto a že v tomhle šuplíku mám mít to a ne tamto apod. Taky jsem si myslela že tchýně je lepší, protože mě nechá žít si po svém a byla vždy podporující. A výsledek? Když jsem byla těhotná chodila se mnou na ultrazvuky. Jakmile se malý narodil zájem žádný. Na návštěvu přijela jednou. Nehlídala ho ani jednou a to celých devět měsíců nemlela o ničem jiným než jak ho bude hlídat. Ani jednou nezavolala aby se zeptala jak se máme. A moje máma? Pohlídá ho vždy, pomůže nám vždy, malýho miluje strašně a můžu se na ní na 100% spolehnout. Volá každý den aby se zeptala jak se malý má a to i přestože ho hlídá 3× týdně. Takže ona může mít hloupé řeči jaké chce, protože se chová jako babička a to, že mě stále vidí jako malou holku mě už nechává ledově klidnou.
Jo, mám tchyni skoro 500 km daleko, tak s oblibou říkám, že mi ji moje matka vynahrazuje.
.
Já mam s tchyni lepší vztah než s mamou. Zrovna včera jsme se zhadaly, ze jsem brecela ještě ted rano. Jen je Škoda, ze mám tchyni tak daleko a nevidame se častěji. A to podotykam, ze chlap od nás odešel za milenkou a ona stejně stoji na me straně a stále se s námi vida, na rozdíl od chlapa.
@Tahina sice mám se svojí mámou hezký vztah, ale s tchýni taky
Ona tchýně je totiž taková ta tchýně snů
Miluje vnoučata, přitom je to relativně mladá baba, takže není problém, aby je vzala do aquaparku, kde s nimi tolik řádí až si udělá na plavkách díru
, nebo v létě plánuje vzít dceru s sebou na dovolenou do Itálie, kam pravidelně chodí cvičit
Teď tady týden byla, já měla wellness, protože se o vše postarala, starší ráno vyprovodila do školy, s mladším si celý den hrála, ještě i manželovi vyžehlila košile do práce a stihla ušolichat jídlo
Do ničeho se nemontuje, je s ní děsná sranda, dokáže si ze sebe dělat legraci, klidně se spolu příležitostně připijeme
a taky nestojí slepě a straně vlastního syna, když vzácně něco poprdí
Můžu jí říct absolutně všechno, vím, že nikoho nesoudí, ona je prostě taková povaha
Ale hlavně si mi líbí, že se fakt do ničeho nevrtá a snad nikdy jsem jí neslyšela říct něco direktivně nebo z pozice „mámy“ (třeba moje občas něco nadnese, takové to autoritativní, ale je o hodně starší…jiná generace
).
Já mám prostě bezvadnou tchýni a mamku taky. A po několika příbězích, které jsem si tady přečetla se oprávněně v tomhle směru považuji za šťastného člověka
![]()
@Tahina ale abych přispěla i k věci - moje máma mě umí nadzvednout třeba tím, jak neustále kontroluje, zda je všechno „na pořádku“ - jestli jsem byla s dcerou u doktora, jestli jsem mluvila s učitelkou, jestli jí kontroluji facebook
, jestli ji dost důkladně kontroluji v přípravě do školy…
Máma je prostě taková a já to tak beru. Vím, že to myslí dobře, vždycky byla hodně starostlivá, až moc někdy ![]()
Pořád si ale říkám, že když tady už nebude, tak bych snesla někomu modré z nebe, aby mi ji vrátil zpátky, klidně i se všema těma kecama ![]()
Dnes je jí 70, vypadá na 60 a rozum má svěží jako ve 40, takže opravdu mi někdy i připomene něco, na co jsem já zapomněla
A i když mi to její „komandování“ někdy opravdu leze na nervy a občas i vypěním, tak bych jí nevyměnila za nic na světě ![]()
@Anonymní píše:
@Tahina
No, mam to trochu podobne - je mi skoro ctyricet, jsem na md se tretim ditkem, ma moje matka me buzeruje pri kazde prilezitosti. Nastesti jen o vikendu, kdy prijizdi za vnoucaty - mame totiz po mem otci napul dum s dvema byty, mama pred dvanacti lety ovdovela, pak se vdala a odstehovala. Kdykoli prijede, ihned kritizuje, kde vsude je podle ni neporadek, jak jsou deti rozjivene, ze maji neporadek v pokoji, vzdycky me sprdne za neco kolem baraku a nejvic me stve, kdyz mi vyhazi nebo da jinam moje veci, ktere msm uskladnene na pude nebo ve sklepe se slovy, ze tam delam bordel, ze jsem cune a bordelar a ji ze to vadi.Podotykam, ze veci jsou srovnane v krabicich a jde napriklad o detske obleceni, boty, latky na siti- proste vse, co budu potrebovat jeste na malou. Nejvic me stve, ze po mne jeci pred svym manzelem - rikame mu deda - on je hrozne hodny a fajn, ale nejvic me stve, ze na me jeci pred mymi detmi
Matka si vubec nedokaze predstavit,'jake to je, starat se o tri deti, kdyz manzel je vecne v praci na smenach, nema ani kousek empatie. Bodejt jo, ja jsem jedinacek, matka me mela hodne mlada, do mych peti jsme bydleli u babi a dedy -jejich rodicu, kteri me porad hlidali. A co se tyce domacnosti, pamatuju si, ze to u nas nebylo nic moc, mattka byvala radsi v praci, ja musela od dvanacti uklizet celou domacnost - matka delala pradlo- obcas ho zspomnela v pracce, takze bylo hnusne a smradlave, ve spizi jsme meli vsude moucne cervy, ktere jsme nakonec zlikvidovali s tatou, od patnacti jsem pravidelne varila, kdybych nepekla vanocni cukrovi, tak by proste nebylo…a dneska mi matka pred detma nadava, ze jsem bordelar - pritom mam tri deti, kazdodene peru, uklizim, varim, veci mam na svem miste
a zadna babicka mi nikdy nepomahala ani nepomaha ani pomahat nechteji, ale o mi nevadi. Ale ze me matka buzeruje, to mi vadi dost - ale vzhledem ke spolecnemu domu z toho neni vychodisko, snad jen cekat, az ji to prestane bavit…takze naprosto a uplne se dokazu do tebe vcitit, jake to je a jak te to stve…
TAk to je klasika, mamince na tobě vadí přesně to, co jí vadí na sobě. Ale kdo má koule kritizovat sebe, že?
Uvědom si, že je to z její strany vlastně sebekritika a zkoušej to pouštět jedním uchem tam a druhým dovnitř. ![]()
@Tahina hele radši bych zdrhla z baráku než se nervovala s matkou nemohla bych s tou svou bydlet ve stejným městě natož ve stejným baráku bydlíme od sebe 30 km a je to super