Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ja bych mamce narovinu rekla, ze bud se bude chovat k memu manzelovi lepe, nebo se s ni prestanu uplne stykat. A kdyz by rekla, ze jsem citlivka, nechodila bych k ni. Casem by ji to snad doslo.
@pipiinka mas naprostou pravdu.. akorat jak jsem tehu (par tydnu pred porodem, tak nevim, zda na to mam silu a nervy…, ), ale je to asi jedine razantni reseni - mozna kdy jindy nez ted…,… mamka nas tlaci abychom u nich stravili stedry den + vecer (vidime se jednou za mesic cca), po tom co jsem tam v tomhle smeru (viz vyse) zazila Vanoce, ktere jsem obrecela, z toho jak se chovali… jsem se zarekla, ze uz nikdy vice.. a nevim jak se z toho vykroutit
mas pravdu… seberu „koule“ a asi to udelam.. jinak me to uzere
asi nema cenu patrat PROC se tak chovaji.. ale RESIT to.. ![]()
@Anonymní píše:
@pipiinka mas naprostou pravdu.. akorat jak jsem tehu (par tydnu pred porodem, tak nevim, zda na to mam silu a nervy…, ), ale je to asi jedine razantni reseni - mozna kdy jindy nez ted…,… mamka nas tlaci abychom u nich stravili stedry den + vecer (vidime se jednou za mesic cca), po tom co jsem tam v tomhle smeru (viz vyse) zazila Vanoce, ktere jsem obrecela, z toho jak se chovali… jsem se zarekla, ze uz nikdy vice.. a nevim jak se z toho vykroutitmas pravdu… seberu „koule“ a asi to udelam.. jinak me to uzere
asi nema cenu patrat PROC se tak chovaji.. ale RESIT to..
Drzim palce a Stedry den si rozhodne nenech zkazit ![]()
Ou určitě to není lehké, když jsi těhotná, přecitlivělá a tak… ale co jiného dělat? Prostě zkus tu odvahu sebrat a říct to na rovinu, jinak to nejde, no držím palce ![]()
A proc se proti tomu neohradis ihned, jakmile padna nejaka hloupa poznámka na adresu manžela? Nebo když se nad nim ten mamy pritel povysuje? Hned bych rekla co to rikas, proc to rikas? A ze jsi citliva? To bych jim rekla, ze tim spis by si měli davat pozor, jak mluvi ![]()
Taky jsem mela patalie s mamkou a mym manzelem a nedovedu si to vysvetlit jinak, nez ze zarlila. Porad na manzela nasazovala: to mu jako kazdy den varis? Proc ti nekoupi to a to? On te nedovezl? On te nechal jez samotnou autem? Cokoli (ne)udelal bylo spatne a mamka na to poukazovala. Pritom muj muj je vazne bezvadny chlap, rozkrajel by se pro me. Az jsem to nevydrzela a pekne od plic ji rekla, ze takhle teda ne, v opacnem pripade omezime styky na minimum. Hrozne jsme se tenkrat pohadaly a mamka se nastvala. Behem nekolika dni ale vysumela, ale dneska je to v pohode uz 2 roky. Manzela sice rada asi nema, kazdopadne se k nemu chova slusne - a o to mi slo.
Ja mam neco podobneho. Ne, ze by to bylo porad, ale obcas si mamka rypne. Byly jsme u ni s detma 2 tydny o prazdninach, pak pro nas prijel manzel a mel novy mobil. Hned druhy den se me ptala, jestli se me vubec zeptal, nez si ho koupil..???
A proste ma takove divne narazky. Pritom muj muz je bezvadny, o celou rodinu se stara, pomaha mi.. Opravdu nevim, co tim jako sleduje..
@katty89 + anonymní… tak presne takhle to je taky na mamky strane… a pritom take co si reknu to manzel udela, je na me moc hodny…
moje mati ma to umeni, ze kdyz jsem ji rekla, ze se mi nelibi to a to, tak me sejme s tim ze si vymyslim, ze jsem precitivela a ze to neni pravda, nafoukne se jak balon, ma jen svou pravdu…
normalne to je jednani horsi jak s ditetem kolikrat ![]()
Me na tom nejvic stve, ze misto, aby byla rada, ze jsme s manzelem v pohode, vytvari nejake umele problemy a dusno. Ja to manzelovi rikat nechci (musel by si myslet, ze je mamka blázen), dusim to v sobe a akorat me to nervuje.
Posledne jsem ji rekla, ze jestli o nem bude takhle mluvit, prestanem k ni jezdit. Nemyslela jsem to samozrejme vazne, chtela jsem ji pohrozit, aby si uvedomila, ze me to stve. Anonymni #2
Anonymni 2: presne, lip si to napsat nemohla… namisto toho aby byl i spokojeni, ze jsme vsichni ok, a ze si rozumime, ze je nam spolu dobre… tak jen nasazujou… a presne jak pises delaji dusno…
muj manzel to vidi, ze se nekdy chovaji prapodivne, ale nastesti je ten typ co se umi povznest, jenze ja se povznest neumim, a uplne mi je to hnusi… za tech par let jsem si vytvorila vuci nim az jako barieru… odstup (nevim jak to popsat), proste snazim se davat si majzlana to, abych se jimi uz nenechala rozhazet a „zranit“… takrka uz tam sami nejezdime… jen kdyz oni nas pozvou…
des bes…
U nas je mozna problem v tom, ze jsme v zahranici a jezdime na navstevu mene casto, ale zdrzime se vic dni. Kdybychom jezdili dvakrat do mesice, ale jen na kafe, asi by to bylo lepsi. Mozna ji lezeme na nervy, neni zvykla na srumec (deti, vylety, apod.) a pak si proste neco musi najit, aby upustila paru..
Kazdopadne byt Tebou, rozhodne bych se s nimi o tom bavila a jak uz nekdo radil, resila problem hned jak nastane. Na druhou stranu bych se nenechala do niceho nutit. Chces mit Vanoce v klidu, najdi naky rozumny argument, proc nechces prijit. Hlavni je, aby ses citila fajn Ty ![]()
Tak hodne stesti! ![]()
Anonymni : diky moc, tobe tez hodne stesti at to klape, a co nejmin dusna ![]()
Chtěla bych oživit diskuzi
.Mě zase dělá takové věci jako např. Pár týdnů před porodem naší dcery mi oznámila, že jako se mnou klidně půjde k porodu a to věděla že tam budu s partnerem, nebo hláška už jsem malé vybrala školu kam bude chodit, našla kurz kojeneckého plavání a neustále se ptá kdy tam teda půjdu(dceři jsou 3 měsíce a má strach i při koupání a pláče),domluvila se se známou co má školku že tam vnučku dá, koupila nám lístky na ples v lednu že malou pohlídá ať si jdeme, že ji to mlíko z krabice namíchá(podotýkám že plně kojím po dvou hodinách).A takhle bych mohla psát donekonečna…prostě neustále organizovat a to má řeči na mého partnera, že je nějakej nervák a že tohle a tamto…když ho viděla poprve tak mi řekla, teda já si nemyslum, že je to vhodý pro tebe, není to žádnej krasavec co si budeme piovídat…jako to je masáž
dělá mi tyhle věci celý život a je jí jedno že mě to schazuje nebo uráží
Ahoj holky,
diky za rady 
lamu si hlavu nad chovanim sve mamky /ma stejne stareho pritele/, nekdy jsou takovy pichlavy a zly na meho manzela… stale nechapu proc… on pro ne udela co si reknou, pomuze pujci o co si reknou, to se tyka vsech v sirsi rodine,… a navic se nad jejich utoky umi povznest, babi mi jednou rikala, ze pritel me mamky ma pocit, ze me muj manzel jen vyuziva (zustala jsem na ni koukat jak puk, a rikam, aha ze by obcas tepla vecere byla vyuzivani? no proste jsem zirala), na druhou stranu se v komunikaci/ diskuzi pritel me matky snazi mit nad mym manzelem prevahu - prijde mi ze kdyz uz nevi jak, tak se ho snazi jakkkoli uboze uzemnit - v mych ocich je pak za totalniho trotla, co ma asi nejake mindraky ci co.., jednou mu rekl, ze kdyz na me nebude hodny ze manzela ode me odstrihnou!!… prijde vam to normalni?? opet jsem zacala zirat..co z nej vypadlo.. (podotykam, ze si myslim, ze pritel mamky me ma rad..!, vuci me je chovani naprosto nadstandardni). Samozrejme, ze me to hodne mrzi a diky tomu s nimi omezuji styk, protoze to jejich chovani k memu partnerovi nejsem schopna vydychat… napada me jedine, jestli si nemysli, ze me jim muj partner nejak krade ci co… vazne uz nevim, kdyz bych pred nimi rekla, ze se mi zda ze se k manzelovi chovaji nekdy hnusne (dle nalady?), tak me mamka rekne, ze sem citlivka a vzdycky jsem byla (slysela jsem to X krát kdyz jsem se snazila cokoli resit) a ze nic takoveho se nedeje, at jsem v klidu.. takze to nema smysl s ni vubec resit… ale za dobu co je mamka s tim priteleme a ja s mym partnerem jsme se dost odcizili - alespon z me strany, naopak rodice manzela se ke me chovaji moc hezky a maji me temer jako jejich vlastni.. o to vic me mrzi jak se mamka chova k memu parnterovi a stydim se za ne… mamka nesnese ani pritele me babicky (babi si na nej obcas postezuje) - navstevuje ji jen kdyz tam neni pritomen… naopak stryc rekl ze by si nekoho takoveho jako je muj manzel predstavoval pro svou dceru… muj tata, ktery zije take se svou pritelkyni meho manzela plne respektuje…
holky jde mi z toho hlava kolem, proste nechapu.. co tam hapruje, misto abysme byli radi ze mame jeden druheho, tak oni se chovaji jak… :X… ja respektuju partnera my mamy, my babicky apod… i kdyz s nimi napr. nesouhlasim apod… ale respektuji je… jedine co me napadlo, je ze mamka/ jeji pritel nejak zarli na meho muze a vzajemne si to nejak predavaji?? Omlouvam se za roman, potrebovala jsem se trochu vypsat… nevim jak tuto situaci resit… vim ze jsou horsi veci, ale jsem typ co by rad mel vztahy na vsechny strany v pohode, kor kdyz se to tyka toho kdo je mi nejblizsi