Hloupé řeči rodičů

Napsat příspěvek
Velikost písma:
10461
7.12.14 11:09
@D. C. píše:
Tak co se týče vztahů s rodiči a jejich případných „hloupých řečí“, já mám takovou teorii, že si rozumíme s tím, po kom jsme zdědili povahu. Co myslíte ostatní? Tak já jsem si vždy docela dobře rozuměl s mámou, sice jsem s ní nebydlel, to může být také důvod, ale jinak povahu jsem zdědil v mnohém po ní. Po tátovi jsem toho zdědil méně a s ním si rozumím méně a rovněž tak ne zrovna dobře si rozumím s tátovými rodiči. Tchýni žádnou nemám, k tomu nic říct nemůžu :D.

To zní celkem logicky, ale třeba já to mám naopak. Jsem povahově hodně po mamce, bohužel hlavně co se týká špatných vlastností a to jsou u nás velké třecí plochy. Ona je ten typ mámy, co má sice dobrý úmysl a snaží se být užitečná, ale nezná míru a neumí poradit a nechat to na mě, vyžaduje plnění rad až do neuvěřitelné dotěrnosti. Pak to nevydržím a hádáme se. Naštěstí už teď celkem pochopila, kam až může zajít a co je už nežádoucí a daří se nám v těchto mezích se jakž takž držet.
Pak má vlastnosti, které teda nejsou předmětem našich sporů, ale které zhoršují náš vztah a tyhle vlastnosti jí v mnohém znepříjemnily život, bohužel ona si je neuvědomuje. Jde hlavně o to, že si není schopná přiznat svoje chyby, ona dělá všechno dobře a všichni ostatní (teď nemyslím sebe, ale sousedy, kolegy, její rodiče, bývalého manžela, jeho rodiče atd atd.) jsou špatní a zlí a snaží se ji podvést. Výsledkem je, že ji nemá nikdo moc rád.
Já jsem bohužel tady tyhle vlastnosti zdědila po ní. Naštěstí ale ona pro mě funguje jako zrcadlo, na kterém si uvědomím, že když se sebou nebudu pracovat, tak dopadnu jako ona a budu pro své okolí osinou v pr.deli. To mě naučilo nad sebou sama přemýšlet, identifikovat problémy, snažit se vidět to, co dělám z pohledu svého okolí a hodně mi to pomohlo. Díky tomu jsem schopná žít normální život se spokojenou rodinou, přáteli, dobrými vztahy s kolegy, sousedy atd., jen s tou mámou se to nedaří.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76
7.12.14 11:40

@D. C. No dnes je všechno bohužel o penězích, děti máme celkem velké, takže nějaké velké hlídání nepotřebují. Ale jsem teď bez práce a z manželovy výplaty zaplatím to co potřebuji, něco teda ještě ušetřím, ale na to abychom táhli ještě hypotéku to není. Už abych vyhrála ten eurojackpot :lol: Je smutné, že ač ve svém, stejně si tu bez dovolení ani neprdnu :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80475
7.12.14 12:39
@D. C. píše:
@inkakřivák, ano, jistě, je to paradoxní. Tím hůř, že když já tvrdím to a oni ono a nakonec se ukáže, že já měl pravdu, tím více si připadám, že já jsem ten chytřejší :D. No jo, já netvrdím, že je jejich názor špatný, ale když oni neustále radí a říkají svůj názor, aniž by je člověk o to žádal a zvláště když vědí houby o tom, jak mám věci zorganizované, tak to člověka vytáčí, že? :D Kdyby se nejprve zeptali, proč jednám tak a tak, dobrá, ať si pak komandují dle libosti, ale takhle…
Je to právě bohužel o tom, že já bych chtěl, aby oni jednali podle mě, oni zase, abych já podle nich, no je to pořád dokola a nikdy se nedohodneme, že? :D

Ale vždycky špatný není, ne? A taky bych hodně rozlišovala. Je jiné, jestli máma řekne - musíš to dělat tak a tak, anebo řekne - já bych to dělala takhle. jedno je příkaz, druhé názor. A to zde spousta přispěvatelů zaměňuje a přiznám se, že mne to zlobí. Přece mám právo říci svůj názor. A i obyčejný dotaz - ty mu nedáš čepičku, čaj, mikinu - není rozkaz, ale otázka. Prostě tímto žádám i o trochu shovívavosti k nám, normálním matkám, tchyním a babičkám. Nemyslíme všechno zle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80475
7.12.14 12:42

@Hoa Mai
Ano, takové zrcadlo je výborná věc. taky se někdy přistihnu, že chci komentovat tak, jako mi to dělala maminka. A tak raději zavřu pusu a otočím se jinam. A faktem je, že všechny moje děti to vědí - myslím syna a dceru s partnery - a když už jim říkám svůj názor, tak ho vyslechnou a zváží. Vědí, že se hodně brzdím, a pokud opravdu začnu něco rozebírat, je to pro mě důležité, a stojí to za rozmyšlení. A vždycky končím věto - váš život, vaše rozhodnutí, váš problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2325
7.12.14 12:43

No vidíš, @DanaSti, také si říkám poslední dobou, že když se mi zatím nedaří v té lásce, že bych si mohl aspoň vsadit! :D Ale mám obavy z toho, že pokud bych opravdu vyhrál, tak že zůstanu navěky sám :-(. Takže teď tak nějak nemám ani jedno, ani druhé :D.

@Hoa Mai, jo, mít takové zrcadlo musí být moc fajn! Také by mi bodlo, kdybych se mohl podívat do „zrcadla“ a hned viděl všechny své nedostatky :D.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Uju
6750
7.12.14 12:47
@Tahina píše:
Ahoj zajímalo by mne, jestli se tu najde taky někdo, kdo má lepší vztah s tchýní než třeba se svojí mámou, nebo co vám vaše rodiče řekli kdy „pěkného“, mě se třeba neustále moje matka plete do života, pořád musí někoho dirigovat, organizovat a celkem pravidelně mi musí dávat najevo, že já jsem ta, co nic neumí, nezná a nebýt jí tak chcípnu ve špíně a svrabu…Já jen jestli jsem na tom takhle sama nebo ne :zed: :zed: :zed:

Ne, nemám lepší vztah s tchyní než s mamkou. I když tchyně není zlá a je teoreticky v pohodě. Moje mamka je tak trochu jak píšeš, Taky ráda diriguje, a kolikrát si říkám, že se plete do věcí po kterých ji je ho*no, ale ve finále má často pravdu(i když si to nechchi přiznat) a když už mi to hodně leze na nervy, tak ji řeknu ať zavře dveře z druhé strany a přijde až se uklidní. :lol: žije s náama v jedné domácnosti. Takže je to každou chvilku a zvykla jsem si. Dokonce i tak, že jednou byla asi měsíc ticho, nic nevytkla, nic nikomu nepřipoměla - ylo mi to divný a docela nám to chybělo :oops: I manžel říkal, že je nějaká divná, že by ji měl zavést k doktorovi jako jestli ji je dobře. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80475
7.12.14 13:01

@Uju
A byla v pořádku? Já jsem taky prostě z času na čas předvedla hysterák, ale přiznávám, že většinou před manželem než před maminkou. Ta brzda - je to maminka - fungovala hrozně moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
106
7.12.14 13:47

@Jura007 Tak to určitě má nízké sebevědomí, a mě ho zapomněla osvojit už od malička…nedávno jsem ji chytla jak mé 3 měsíční dceři říká : to víš maminka ta si myslí že všechno ví ale není to tak, broučku pojď já tě aspoň pochovám…co to jako je za keci tohle :pocitac: :pocitac: :pocitac: :zed: :zed: :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80475
7.12.14 13:49

Normální, ne? Ta tříměsíční dcera z toho pojem určitě nemá, takže klid.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2325
7.12.14 14:11
@inkakřivák píše:
Ale vždycky špatný není, ne? A taky bych hodně rozlišovala. Je jiné, jestli máma řekne - musíš to dělat tak a tak, anebo řekne - já bych to dělala takhle. jedno je příkaz, druhé názor. A to zde spousta přispěvatelů zaměňuje a přiznám se, že mne to zlobí. Přece mám právo říci svůj názor. A i obyčejný dotaz - ty mu nedáš čepičku, čaj, mikinu - není rozkaz, ale otázka. Prostě tímto žádám i o trochu shovívavosti k nám, normálním matkám, tchyním a babičkám. Nemyslíme všechno zle.

To je dobře, že to takhle píšeš. Ano, názor rodičů a prarodičů není špatný, právě, že skoro nikdy a navíc si myslím, že oni to myslí vždy dobře, jenom jim nedojde, že tím kolikrát i uškodí. Já bych také třeba od babičky - s tou jsem nejčastěji - slyšel její názor na to či ono, jenomže se zeptám, řeknu, co si myslím já, ona kolikrát jen vynadá, co je to za blbost a že se to dělá takhle, já chci ale jen trochu věc podiskutovat a rozebrat, co je na mém názoru špatně, pokud je tedy vůbec špatný, to není možné :nevim:.
A pokud jde o to „ty musíš / já bych…“, bohužel já znám od babičky hlavně rozkazovací způsob, tedy něco jako „obleč se, jdi se najíst, ohol se…“ No jako fakt sranda to poslouchat dokola :D. „Musíš“ je také jedno z jejích oblíbených slov :-).

A pokud ty jsi opravdu taková, jak jsi popsala, tak jsi příkladná matka, to bych tě bral hned :D.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80475
7.12.14 14:24

No tak to já chlapovi taky říkám - musíš se oholit, než pojedeš na jednání, vezmi si jinou košili! Taky rozkazuju. A nejoblíbenější je - nech toho a pojď jíst.
Ale to je vůči manželovi :-)). Vůči dětem ne. A díky za lichotku, já pevně doufám, že to, co mi říkají moje děti - všechny - je pravda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80475
7.12.14 14:27

Jo, a dodatek - u mě opravdu dělá strašně moc to zrcadlo, maminka s námi žila dvacet let, a to se nasbírá! Takže si hodně často vzpomenu, jak mě něčím vytočila, a brzdím. Takže všechno zlé je k něčemu dobré, berte to tak, že budete mít vynikající vztah se svými dětmi. Stačí si vzpomenout, čím vás rozčilovali rodiče, a je to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2325
7.12.14 15:27

Jo jo, „nejveselejší“ vždy je, když já mluvím s babičkou o něčem, beru to opravdu vážně a ona mi na to akorát odpoví třeba: „Mluvíš z hladu.“ Nebo také: „Měl by ses oholit.“ To mě dokáže vytočit, ona mě snad vůbec neposlouchá… :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
614
7.12.14 16:49

Musím se smát, když tato generace mluví o raspektu. Podle mě ještě nežila méně tolerantní generace. Matky z EM mluví za vše. Jedné se otevírá kudla v kapse, když slyší o chdítku. Další se nestýká s kamarádkou, protože posazuje dítě/podotýkám svoje/.Na další je tablet v rukou tříleťáka, jak červený hadr na býka. Jiná mluví všude o škodlivosti cukru a je schopná kvůli jednomu bonbonu nemluvit s rodinou. A tak bych mohla pokračovat. A tyto matky budou tolerantní babičky? Ale možná to bude jednodušší. Až vyrostou dnešní respektovaní egoisti, pošlou své matky na příslušná místa cobydup.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26270
7.12.14 17:06

@VitHan V něčem máte pravdu, ale všechny maminky nejsou takové, jaké vy zmiňujete ;).Každá doba má to své a jaké si to uděláme, takové to budeme mít.
Jsou i slušní a tolerantní lidé, kteří své děti také vychovají ve slušné a tolerantní lidi ;).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová