Hmotná zodpovědnost na notebook - prosím o radu!
- Fotoalbum (3)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Hmotná zodpovědnost na notebook - prosím o radu!
Zdravím ![]()
Blíží se Vánoce a zloději se jen množí. I když jsem několikrát slyšela, nenechávejte si věci v autě, tak jsem bohužel tuto chybu udělala a bylo vykradeno.
Bylo řádně uzamčeno, na parkovišti u obchodního domu. Ukradli mi notebook, který jsem si vložila pod sedadlo a přikryla jej dekou a kabelka. Bylo vybité zadní okno.
Teď k věci. Mám na něj v práci hmotnou zodpovědnost a mě zajímá, zda v tomto případě zodpovídám za škodu a zaměstnavatel má právo tuto částku strhnout nebo nemá právo strhávat nic díky cizímu zavinění.
Jak se mám bránit, zaměstnavatel mi zřejmě cenu za notebook bude chtít odečíst z výplaty. Já mám protokol od policie atd.
Má v tom někdo zkušenosti a může mi poradit??
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@karolajn2 obávám se, že v práci to nikoho zajímat nebude, pokud za něj máš hmotku
Ale třeba se mýlím…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@karolajn2 bránit se nijak nemůžeš, je to Tvoje blbost - zavinila sis to sama neopatrností.. Odpovídáš za to
pokud nemáš pojistku na blbost, je otázkou, jak se dohodnete na vyplacení - nemůže Ti sebrat celou výplatu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Někde jsme četla, že pokud bych auto nezamkla tak ok ale pokud to bylo násilné vniknutí tak se z toho můžu vykecat ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahojky, nemáš tzv. pojistku na blbost? Pojištění na škodu způsobenou zaměstnavateli? Pokud jo, tak by se to dalo krýt z toho.
U nás to je tak, že zaměstnavatel má právo škodu vymáhat, ale nadřízený může toto vymáhání zrušit - nebo vymáhat jen část. To je na jeho uvážení.
Taky záleží, jestli jste malá nebo velká firma.
Jak říká kolega - AUTO NENÍ TREZOR…ale já bohužel dělám to samé ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Podle me to zamestnavatel bere tak, ze jsi nezabespecila sverenou vec, nehlede na to, jestli tam byla nejaka citliva data. Tam to je podle me jasne a neni se o co oprit.
Nevim, jestli se na podobnou skodu vztahuje povinne ruceni, ale asi je tetke dokazovat, ze tam notebook byl.
Potom me jeste napadlo obejit zastavarny, jestli nekde nelezi a pokud budete mit stesti a najdete ho, tak okamzite zavolat policii, aby o tom majitel te zastavarny nevedel a nestacil ho stopit. To je asi vase jedina sance ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nemáš náhodou pojištění, které se na tuto neopatrnost vztahuje? Můžeš mát různé. Já jsem např. měla pojištění odpovědnosti vůči zaměstnavateli při řízení vozidla, a do toho se vztahovalo, když něco z vozidla odcizili. Nebo nějaké osobní pojištění, cokoliv, zkus si pročíst mlouvy a pro příště raději nějaké sjednej.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@karolajn2 píše:
Někde jsme četla, že pokud bych auto nezamkla tak ok ale pokud to bylo násilné vniknutí tak se z toho můžu vykecat
nevykecáš. nemáš tam nic takového nechávat
jinak záleží, jaké máš pojištění
možná, že tam kličku najdeš.. ale jinak fakt ne.. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@karolajn2 možná skrz pojištění.. jestli nějaké máš. Další věc jsou ale zcizená data, pokud tam máš třeba osobní údaje klientů atd. a nemáš to zaheslované, mohl by být taky problém
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Halamka
Nejde o to jak to bere ale o to co říká zákon
jen je těžký se v něm vyznat
Blbostní pojistku nemám ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jednoznačně jsme dávali zaměstnancům ke škodě, ale zároveň s přebíráním majetku byli všichni řádně poučeni, jak s majetkem zacházet. A nechat firemní notebook v autě bylo velké pochybení, takže když se to zrovna hodilo a šlo o ne úplně dobrého zaměstnance, dostal za to zaměstnanec ještě vytýkací dopis. Na druhou stranu jsme ale všem zaměstnancům nabídli pojistky, kdo nechtěl, často měl svou pojistku na blbost, a vždy jsme byli ochotni přistoupit na splátkový kalendář.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Data nějaká ale ne cenná - tohle je v pohodě
Navíc byl velice dobře zabezpečen. Na zastavárny se chystám ale je ještě brzo
Ukradli jej 2 dny zpět ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
My měli před časem nějaké školení k té pojistce odpovědnosti škody vůči zaměstnavateli a vysloveně nám zdůrazňovali, že na krádež notebooku ze zamčeného auta se to nevztahuje. Už nevím, jak to okecávali nebo zda to tak mají všechny pojišťovny, ale z toho všeho mi plynulo jediné - v autě prostě nic nenechávat, protože pak mi není pomoci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@karolajn2 Podle mě do hmotné zodpovědnosti netobook nespadá. Podepsala si přímo nějaké potrvzení o svěření ntbku do užívání? Pokud ano, doklad od policie o vykradení auta by měl být dostatčný, aby tě osvobozoval od zaplacení škody.
Byla bych v klidu.
- Citovat
- Upravit
@Hanney
Ano mám hmotku - na částku 5000 tisíc, ale mám i papír od policie - no nevím nevím jak to řešit
uvidíme buď přistane rada nebo dnes googluju ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit